Teraz jest piątek, 19 kwietnia 2019, 16:25

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Turnigy T9X vs Arduino UNO - Ellipsis Guide Extension
PostNapisane: niedziela, 21 października 2018, 21:34 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1510
Wiek: 54
Lokalizacja: Peterborough, UK
Trochę tu nakłamałem że przyszedł czas, to było miesiąc temu ale w końcu się wziąłem no i przeprogramowałem moje Turnigy 9X używając Arduino UNO.
Początkowo nie było to takie ani oczywiste ani pewne, że się powiedzie. Znalazłem bowiem całe mnóstwo opisów z których tak naprawdę, żaden nie określał jasno "można użyć Arduino". Było kilka stwierdzeń "ja to zrobiłem programując radio tym właśnie wynalazkiem albo poprostu "użyłem Arduino" i na tym koniec.

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Sbach342, White Sheep 480 Quad, RoboFlat 270, AOKFly 230, Realacc 210
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... kończysz ..." 3W Kasta


Ostatnio edytowano poniedziałek, 26 listopada 2018, 22:10 przez RobUk, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: sobota, 24 listopada 2018, 18:40 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1510
Wiek: 54
Lokalizacja: Peterborough, UK
Hej, teoretycznie mam wszystko, podłaczyłem zgodnie z opisami, wrzuciłem do Arduino (Uno) skrypt, odpaliłem eepe poustawialem i próba odczytu owszem po czym wywala błąd "Error reading file: This might be a FW file (er9x.hex?). ...
Odczyt radia(ikonka radia) niby przechodzi, plik utworzony i zapisany ..... to tyle. Próba odczytu pliku sciągniętego z sieci er9x.hex kończy się wywaleniem eepe.
Jakieś pomysły ?
Okau zuje się, że owszem plik po odczycie utworzył ale ... z zawartością pamięci Arduino czyli Arduino wcale nie pośredniczy pomiędzy eepe a Radiem.
Coś trzeba zrobić, żeby Arduino przestał być widzianym ?
Gdzieś widziałem jakiś dodatkowy kabelek do resetu czy cos .... ale nie mogę znaleźć nigdzie jakiegoś konkretnego opisu co i jak.
Wszędzie tylko przez jakieś małe USB-G...o.
Przewertowałem całe mnóstwo stron z opisami jak ale żadnych konkretów albo nie umiem czytać. Wszystko czego udało mi się dokonać to ...... jeszcze nie uwaliłem radia bo chciałbym najpierw widzieć, że to wogóle czyta radio a dopiero potem wrzucać nowy firmware
Błędy na ekranie eepe:
=================================================================================
Started AVRDUDE
C:/Program Files (x86)/eePe/avrdude.exe -c avrisp -p m64 -v -b19200 -P com3 -U eeprom:r:C:/Users/Shushan/AppData/Local/Temp/temp.hex:i
=================================================================================

avrdude.exe: Version 5.10, compiled on Jan 19 2010 at 10:45:23
Copyright (c) 2000-2005 Brian Dean, http://www.bdmicro.com/
Copyright (c) 2007-2009 Joerg Wunsch

System wide configuration file is "C:\Program Files (x86)\eePe\avrdude.conf"

Using Port : com3
Using Programmer : avrisp
Overriding Baud Rate : 19200
AVR Part : ATMEGA64
Chip Erase delay : 9000 us
PAGEL : PD7
BS2 : PA0
RESET disposition : dedicated
RETRY pulse : SCK
serial program mode : yes
parallel program mode : yes
Timeout : 200
StabDelay : 100
CmdexeDelay : 25
SyncLoops : 32
ByteDelay : 0
PollIndex : 3
PollValue : 0x53
Memory Detail :

Block Poll Page Polled
Memory Type Mode Delay Size Indx Paged Size Size #Pages MinW MaxW ReadBack
----------- ---- ----- ----- ---- ------ ------ ---- ------ ----- ----- ---------
eeprom 4 20 64 0 no 2048 8 0 9000 9000 0xff 0xff
flash 33 6 128 0 yes 65536 256 256 4500 4500 0xff 0xff
lfuse 0 0 0 0 no 1 0 0 9000 9000 0x00 0x00
hfuse 0 0 0 0 no 1 0 0 9000 9000 0x00 0x00
efuse 0 0 0 0 no 1 0 0 9000 9000 0x00 0x00
lock 0 0 0 0 no 1 0 0 9000 9000 0x00 0x00
calibration 0 0 0 0 no 4 0 0 0 0 0x00 0x00
signature 0 0 0 0 no 3 0 0 0 0 0x00 0x00

Programmer Type : STK500
Description : Atmel AVR ISP
Hardware Version: 2
Firmware Version: 1.18
Topcard : Unknown
Vtarget : 0.0 V
Varef : 0.0 V
Oscillator : Off
SCK period : 0.1 us

avrdude.exe: stk500_program_enable(): protocol error, expect=0x14, resp=0x50
avrdude.exe: initialization failed, rc=-1
Double check connections and try again, or use -F to override
this check.

i w zasadzie na tym skończyłem walkę. Chyba sobie poprostu odpuszczę bo nie bardzo widzę sens się mordować skoro to sprawia tyle problemów.

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Sbach342, White Sheep 480 Quad, RoboFlat 270, AOKFly 230, Realacc 210
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... kończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: sobota, 24 listopada 2018, 21:53 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4965
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
RobUk napisał(a):
(...)teoretycznie mam wszystko,(...)

Otóż nie.

RobUk napisał(a):
(...) podłaczyłem zgodnie z opisami,(...)

Bzdura, wcale nie.

RobUk napisał(a):
(...) i w zasadzie na tym skończyłem walkę. Chyba sobie poprostu odpuszczę bo nie bardzo widzę sens się mordować skoro to sprawia tyle problemów.

Ignorujesz przepis więc nie dziw się, że nie działa. Jeśli robisz jajecznicę i w przepisie jest dodaj jajka to dodanie śliwek nie zrobi jajecznicy. A Ty mniej więcej tak postąpiłeś.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: sobota, 24 listopada 2018, 21:57 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1510
Wiek: 54
Lokalizacja: Peterborough, UK
Heheh, bardzo mi się podoba twoje porównanie.
Objaśnij proszę jeśli oczywiście możesz i masz ochotę. Ja jednak na tę chwilę uprę się przy swoim "zrobiłem chyba wszystko" według opisów.
Wyprowadź mnie z błędu.
Będę tu czekał i czekał i czekał ...... i nie pójdę spać zanim się nie dowiem gdzie zrobiłem błąd.
:P
W zasadzie uczepiłem się tego, że skoro programujemy radio używając SPI i wiem, że Arduino takowy posiada to nie powinno być najmniejszego problemu, wyszukałem więc w sieci kilku opisów, zrobiłem co było w nich napisane. Albo coś do mnie nie dotarło albo przeoczyłem coś "oczywistego" i stąd moje problemy.

Edyta:
Zapomniałem dodać, że przeczytałem od początku do końca także twój "guide" ale on nie zawiera nic na temat programowania z użyciem Arduino .... chyba :P

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Sbach342, White Sheep 480 Quad, RoboFlat 270, AOKFly 230, Realacc 210
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... kończysz ..." 3W Kasta


Ostatnio edytowano sobota, 24 listopada 2018, 22:03 przez RobUk, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: sobota, 24 listopada 2018, 22:03 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4965
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Pokaż mi choć jeden wyraz, który wskazuje, że można użyć czegoś innego niż programatora USBasp...

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: sobota, 24 listopada 2018, 22:06 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1510
Wiek: 54
Lokalizacja: Peterborough, UK
Wyrazu nie wskażę ale tu:

Czy może gościu sobie tak strzelił dla zmyłki ?
Albo tu:
https://www.circuitgrove.com/blog/using ... itter-er9x
a tu: https://github.com/L4ky/Arduino-ISP-for ... y-9x-Flash
??
Czy to nie znaczy, że można ?
Po za tym, w samym eePe jest bardzo woele ustawień świadczących o tym, że można zastosować inny niż ...."ten o którym wspominałeś"

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Sbach342, White Sheep 480 Quad, RoboFlat 270, AOKFly 230, Realacc 210
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... kończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: sobota, 24 listopada 2018, 22:09 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4965
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Można na innym levelu. Dlatego ten poradnik o tym nie wspomina.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: niedziela, 25 listopada 2018, 00:31 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1510
Wiek: 54
Lokalizacja: Peterborough, UK
Wychodzi na to, że koniecznym będzie uzupełnienie "Poradnika".
Da się (jak się okazuje) zaktualizować firmware używając do tego celu także Arduino Uno, Nano .... nie sprawdzałem na innych ponieważ nie posiadam.
Aby Arduino zechciało zadziałać trzeba jednak poczynić kilka kroków.
1. Wgrać "skecz" który załączony jest do paczki Arduino IDE a jeśli nie, nalezy "wygooglać" - Arduino ISP
2. Zaprogramować Arduino do pracy jako programator ISP używając do tego celu w/w "skecza"
3. Zewrzeć +5V na Arduino do pinu "RESET" przez 120 Ohmowy rezystor - ma to zapobiegać resetowaniu się arduino podczas podłączania/programowania
4. Podłączyć kable:
Radio => Arduino
CLK CLK pin 10
MOSI MOSI pin 11
MISO MISO pin 12
RESET RESET pin 13

+5V +5V pin w sekcji power lub wyciągnąć +5V z pinu (4) złącza SPI
GND GND
5. Załadować eePe
6. Ustawić w preferencjach:
programator - "Arduino"
mcu - m64
port - odpowiednio do portu na którym jest nasze Arduino
w linii "Extra arguments" zmienić szybkość portu wprowadzając parametr -b19200
7. Odczytać (jeśli wszystko zostało skonfigurowane pooprawnie) zawartość flasza radia (backup)
jeśli wszystko poszło jak należy powinniśmy zobaczyć nasz plik - wielkość około 64KB
8. Wybrać "Flash firmware to TX" wskazać plik do załadowania (er9x.hex)
po około minucie eePe poinformuje nas o zakończeniu (będź nie) procesu aktualizacji.

tadaaaah
dalej oczywiscie jak opisał Hubert, kalibracja, ustawianie itd.

W końcu coś mi się udało :P:P:P

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Sbach342, White Sheep 480 Quad, RoboFlat 270, AOKFly 230, Realacc 210
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... kończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: niedziela, 25 listopada 2018, 10:29 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 1987
Wiek: 41
Lokalizacja: Sompolno
Brawo Ty

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: niedziela, 25 listopada 2018, 10:55 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4965
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Czyli RobUk jest teraz na level +1i to wszystko dzięki herbacie. Ach ten UK

Załącznik:
hyacinth bucket.jpg
hyacinth bucket.jpg [ 33.1 KiB | Przeglądane 2430 razy ]

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: niedziela, 25 listopada 2018, 12:11 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 listopada 2012, 15:35
Posty: 1185
Wiek: 70
Lokalizacja: Toruń PL,Swindon England UK
Hubert,to nie dzięki herbacie...Jest taki napój,który rozjaśnia umysł i ciało... :lol:
Załącznik:
abelour sm.jpg
abelour sm.jpg [ 9.54 KiB | Przeglądane 2415 razy ]

_________________
pozdrawiam Janusz
************************
Modelarstwo to pasja.
Pasja - aby zrealizować swoje marzenia.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: niedziela, 25 listopada 2018, 12:20 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 7 maja 2010, 18:38
Posty: 1004
Wiek: 50
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Wygląda jak herbata ;)
Przy okazji, słyszałem taki pro-tip, jak się rozgrzać w biurze zimą. No więc właśnie należy pamiętać, że ten płyn ma kolor herbaty :lol:

_________________
Pozdrawiam
Michał


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: niedziela, 25 listopada 2018, 14:55 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1510
Wiek: 54
Lokalizacja: Peterborough, UK
Coś mi się nie zgadzają manetki
Standardowe ustawienie dla MODE 2 to Throttle/Thrust i Yaw/Rudder na lewej i Pitch/Ele Roll/Ail na prawej,
Zmieniam w ustawieniach radia ale to jakby nie daje porządanego efektu, cały czasm mam TiY na lewej.
Macie jakies pomysły jak to zmienić ?

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Sbach342, White Sheep 480 Quad, RoboFlat 270, AOKFly 230, Realacc 210
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... kończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: niedziela, 25 listopada 2018, 15:04 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 1987
Wiek: 41
Lokalizacja: Sompolno
Tak gdzieś w ustawieniach radia jest do wyboru mode. A u Ciebie prawdopodobnie domyślnie ustawione jest mode 1

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: niedziela, 25 listopada 2018, 15:07 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4965
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Mode2 to gaz i obrót czyli TiY w lewej

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: niedziela, 25 listopada 2018, 15:39 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1510
Wiek: 54
Lokalizacja: Peterborough, UK
Czekajcie, coś popierniczyłem albo napisałem odwrotnie, powinno być TiY a jest Throttle i Roll
a radio jest w Mode 2.
tylko kanał na którym jest Y i R są zamienione no i nie wiem jak włączyć przełaczniki, coś mi raz mignęło ale nie mogę się z tym ogranąć.
Ciekawostką jest, że FC nie chce mi też załączać silników.

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Sbach342, White Sheep 480 Quad, RoboFlat 270, AOKFly 230, Realacc 210
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... kończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: niedziela, 25 listopada 2018, 16:26 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4965
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Czyli masz Mode4 throttle i roll w lewym

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: niedziela, 25 listopada 2018, 16:55 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1510
Wiek: 54
Lokalizacja: Peterborough, UK
To ciekawe co piszesz ..... ale jednak nie :P
Załącznik:
IMG_3204[1].JPG
IMG_3204[1].JPG [ 2.73 MiB | Przeglądane 2333 razy ]

Zdumiony trochę jestem.

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Sbach342, White Sheep 480 Quad, RoboFlat 270, AOKFly 230, Realacc 210
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... kończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czas na zmiany czyli wgrywamy ER9X do Turnigy T9X - man
PostNapisane: niedziela, 25 listopada 2018, 16:58 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 1987
Wiek: 41
Lokalizacja: Sompolno
Ale co ma wspólnego kolejność kanałów z mode radia?

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: RobUK walczy z er9x
PostNapisane: niedziela, 25 listopada 2018, 17:06 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:47
Posty: 5786
Wiek: 47
Lokalizacja: Józefów (ten koło Błonia)
Też się na tym przejechałem. Niby miałem Mode2, a kanały jakby pomylone. Trzeba było ustawiać dla każdego modelu.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

_________________
Lynx Oxy 4

Pozdrawiam Adam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

66,206,136 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL