Teraz jest sobota, 12 września 2026, 19:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Pomoc w wyborze zestawu ESA
PostNapisane: poniedziałek, 15 grudnia 2014, 00:08 
Moderator

Napisałem "może się nie sprawdzić"
EDIT:
Tak sobie przypomniałem, że wyciąłem kiedyś taki model :lol:
Nawet opisałem wyposażenie jakie zastosowałem i nawet jest kiepskiej jakości film :lol:
viewtopic.php?f=53&t=3294

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: poniedziałek, 15 grudnia 2014, 00:13 
modelarz

aha no rozumiem :) No to chyba najlepszym wyjściem będzie zakupić kilka śmigieł i przeprowadzić testy :) W końcu wyczuję na którym lata się najprzyjemniej :)
Na abc znalazłem 3 różne śmigła które poleciłeś więc kupię je i przetestuję :)
http://abc-rc.pl/smiglo-apc-8x6E
http://abc-rc.pl/smiglo-apc-9x6E
http://abc-rc.pl/APC-10x5E

Cena za te śmigła jest ciekawa, no ale mam nadzieję, ze wytrzymają dłużej aniżeli GWS...
A co myślisz o śmigłach Tower Pro ? Prawie połowa ceny APC... jakościowo też połowa ? :)

Pozdrawiam Filip

PostNapisane: poniedziałek, 15 grudnia 2014, 00:17 
Moderator

Dawno śmigieł nie używałem, choć ostatnio kupiłem GWS-y do halówki i mi mina zrzedła. Strasznie miękkie.
Wolę APC lub mam jakieś EMAX-y 9x4.3 te też w sumie niezłe. Ale nie latam ostatnio.....
Czas to zmienić i ulotnić kombata jakiegoś może znowu P-38

PostNapisane: poniedziałek, 15 grudnia 2014, 00:22 
modelarz

Już Emerytura ? :D Ja cały tydzień czekam, aż się zbierzemy grupą i polatamy :D
No ale Ty może już wszystko wylatałeś co się dało :) Ja dopiero drugi model oblatuję :D Co prawda ES'em kołuję jakbym leciał boeingiem no, ale mam nadzieję, że z czasem będę zwinniejszy :D

Pozdrawiam Filip

PostNapisane: poniedziałek, 15 grudnia 2014, 00:29 
modelarz

Filip, a sprawdzałeś czy masz w aparaturze otwarcie przepustnicy na 100%. Ja na silniku w zasadzie takim samym jak twój, tylko innej firmy latam ESĄ na śmigle GWS 9x5 i na pół przepustnicy model lata bez problemu, a przy gazie na max to śmiga aż miło. Może masz źle zaprogramowane maksymalne wychylenie drążka gazu?

Pozdrawiam Krzysiek.

PostNapisane: poniedziałek, 15 grudnia 2014, 00:47 
Moderator

Zaprogramuj regulator - abys nie pytal robi sie to tak
wlaczasz radio - gaz na maxa - podpinasz lipola do regulatora ( zdejmij smiglo najpierw...) regulator zacznie pikac - gaz na minimum i juz masz pelen zakres zaprogramowany.
do silnika 1200Kv - daj smiglo GWS 9x6 i bedzie dobrze - jesli nie bedzie to albo silnik walniety albo regulator albo pakiet nie wydala.
Mozesz tez sprawdzic wszystkie lutowania jakie sam robiles.
Upewnij sie ze pakiet jest dobrze naladowany - ile czasu model Ci lata na pelnym gazie ?

jesli pomoglem - to kliknij >>> POMOGL <<<

PostNapisane: poniedziałek, 15 grudnia 2014, 01:18 
modelarz

Kurcze ile informacji :D
To tak od początku...
Ile lata model na pełnym gazie to nie mam pojęcia bo wylatałem połowę pakietu i zaczęło coraz mocniej padać :P
Jeśli chodzi o maksymalne wychylenie to właśnie zabrałem się za to dziś i... Coś zbrandzlowałem bo teraz silnik w ogóle nie reaguje a regulator nie pika. Musiałem przestawić coś poważniejszego i muszę kupić kartę do programowania...
Przepustnicę mam na 100% ale dziś kolega od ESów powiedział mi, że powinienem mieć trymer przepustnicy podciągnięty na maxa w dół. Nie wiem po co kazał mi to robić ale gdy to zrobiłem zauważyłem że gaz łapie wyżej a gdy miałem trymer na środku (domyślnie) łapał wcześniej praktycznie od razu jak ruszyłem drążkiem w górę.
Dlatego waz pytam o śmigła bo myślałem, żeby kupić je razem z kartą do programowania :) No, ale teraz widzę, że Wy spokojnie lataliście na 9x5, 9x6...
Mi model niby też spokojnie lata. Ale jest wolny no i nie mogę pozwolić sobie na podejście do lądowanie na przepustnicy otwartej na 40% bo zaczyna szybko tracić wysokość...

Pozdrawiam Filip

PostNapisane: środa, 17 grudnia 2014, 22:28 
modelarz

Jeśli mogę coś doradzić to na początek lotów esiakiem proponuję śmigło składane jak w motoszybowcach. Sam latam na takim zestawie i do treningów jest doskonały: Turnigy 1100 kv śmigło składane 10x8 -przeżyło już dziesiątki kretów i jednego ESA, teraz kręci się w następnym.Jak zaprogramujesz hamulec na regulatorze to z tych 100 -150 m.wysokości możesz trenować loty ślizgowe -zabawa przednia.

P.s. Pytanie nie na temat. Jako nowy na forum nie dopełniłem obowiązku zamieszczenia Avatara.Próbuję to zrobić lecz za każdym razem otrzymuję informację iż plik jest za duży.Co znaczy te 35 KiB -Kilobajty?

PostNapisane: czwartek, 18 grudnia 2014, 16:56 
modelarz

Najpierw to ja muszę upewnić się, że mam dobrze wyważony model by latać lotem ślizgowym :D Chyba :P Ale dziękuję za podpowiedzi :)
A o składanym śmigle do ESA nie słyszałem :D ale pomysł też chyba dobry :D Można wypróbować ;)
A co do zdjęcia to musisz zainstalować jakiś program graficzny tak by zmniejszyć wielkość/wagę zdjęcia....
Jeśli chcesz to mogę Cię poprowadzić troszkę, albo najlepiej wyślij mi zdjęcie na maila, a ja Ci odeślę już gotowe :) Maila wysyłam na pw/Prywatnej Wiadomości ;)

No i dupa. Kupiłem kartę do programowania ale okazało się że regulator szlag trafił ;/ Nie sądziłem, że ustawiając gaz można popsuć regulator...
Podpinam ten zestaw pod regulator od Pioneera i działa, a podpinam regulator od Esa pod pioneera i zero dźwięków ;/ brrrr

Zauważyłem, że jak podłączam baterię pod regulator to silnik robi takie "Cyk" Ale ledwo to słychać... Czy to jakiś objaw ?

Pozdrawiam Filip

PostNapisane: czwartek, 18 grudnia 2014, 22:45 
modelarz

A o składanym śmigle do ESA nie słyszałem :D ale pomysł też chyba dobry :D Można wypróbować
Dziękuję za docenienie pomysłu-tym bardziej że to mój własny projekt- po wydaniu naprawdę sporo kasy na śmigła -powiedziałem stop durnym wydatkom. Oczywiście do walki z takim zestawem się chyba nie nadaje -ale ja jako pacyfista i człowiek wolny latam gdzie chcę i jak chcę- czasami szybko i nisko często wysoko bo lubię różne fikołki w powietrzu wyczyniać.Tutaj proszę moderatorów o przymknięcie oka na " fikołki " bo jako modelarz z 40-paroletnim doświadczeniem -z przerwą na "życie" wiem jak się nazywają poszczególne figury.o do reszty zapytań nie potrafię pomóc bo jako modelarz z lat komuny jestem dobry - tak myślę -to w sprawach RC sam będę potrzebował pomocy . Choć jak mam problem to jadę do swojego sklepu -akurat mieszkam blisko Poznania- i tam mi wszystko tłumaczą -jak krowie na rowie.
Pozdrawiam Włodek

PostNapisane: czwartek, 18 grudnia 2014, 23:52 
Moderator

Podepnij ten regulator jeszcze raz z gazem na max i jesli piknie to szybko cofnij.
Nie wiem jak udalo Ci sie go popsuc - mnie nawet po dzwonach nie padaja :D
Dzialaja serwa ? czy nic absolutnie nie dziala ?
Sprawdz wszystkie dolutowane wtyczki oraz czy masz podpiety dobrze 3zylowy kabel od ESC do odbiornika - w odpowiedni kanal i strone.

jesli pomoglem - to kliknij >>> POMOGL <<<

PostNapisane: piątek, 19 grudnia 2014, 00:03 
modelarz

Wszystko działa po podpięciu poza silnikiem. Robiłem już tak jak piszesz i nic. Silnik nie beepie. Serwa działają, wszystko ładnie pracuje.
Sprawdzałem na różnych pakietach. Pod innym silnikiem, innym odbiornikiem, pod innym modelem zapisanym w aparaturze. Jedyne Beep jakie jest to gdy podepnę regulator pod kartę programującą i potwierdzam przywracanie ustawień lub jakąkolwiek opcje. Wtedy jest Beep.
Jak podpinam baterię to słyszę lekki szmer z silnika. Taki szybki ruch minimalny. Ale silnik jest dobry bo sprawdzałem na innym regulatorze.
Wiem, że miałem trymery gazu poprzestawiane jak próbowałem programować regulator z pozycji aparatury i brandzlowałem tym trymerem. Ale teraz jakbym go nie ustawić Gaz w ogóle nie reaguje.

Pozdrawiam Filip

PostNapisane: piątek, 19 grudnia 2014, 07:38 
Administrator

Być może nie masz gazu na ZERO ! i nie mówię tu o drążku. Jakie masz radio ? jak ma opcję monitora to popatrz czy przy drążku w pozycji MIN. jest też taka "wartość" na monitorze. W ustawieniach aparatury rozróżniamy 3 stany -100 , 0 , +100 co w przypadku "gazu" daje 0 do 100%

Nie mogę znaleźć żadnego odpowiedniego obraza ale mam nadzieję że wiesz o czym piszę. Regiel uzbroi się tylko w momencie kiedy po podłączeniu pakietu gaz jest na 0, lub przejdzie w tryb programowania gdy po podłączeniu pakietu "gaz jest na 100%.

Wykonaj test daj gaz na max i podłącz pakiet po kilku sekundach silnik powinien pikać że wlazł w tryb programowania. jak będzie pikał o odłącz pakiet i szukaj przyczyny w min pozycji gazu.

pozdrawiam Marcin

PostNapisane: piątek, 19 grudnia 2014, 08:31 
modelarz

Posiadam Turnigy 9xr. Na razie nie mam pojecia o jakiej opcji mowisz no ale przeszukuje internet w celu zrozumienia i znalezienia tej opcji...
Mam rozumiec, jesli w rzeczywistosci przestawilem to o czym mowisz to to ze na inne modele aparatura reaguje nie ma znaczenia ? Bo myslalem ze jak przestawie cos w aparaturze to wszystkie modele beda szwangowac...
Mowimy o aparaturze ale czy regulator z silnikiem nie powinni wydac jakiegos dzwieku nawet jesli odbiornik jest niepodlaczony a podlaczam baterie ?

Pozdrawiam Filip

PostNapisane: piątek, 19 grudnia 2014, 09:01 
modelarz

danteforum napisał(a):
Wiem, że miałem trymery gazu poprzestawiane jak próbowałem programować regulator z pozycji aparatury i brandzlowałem tym trymerem. ...

Trymer nie ma nic wspólnego z programowaniem regulatora.
Powiedz , jakie regulator, jaka karta do programowania , jaki pakiet ( jakie ma napięcie)
Edit
Upewnij się , że :
Ustawiłeś regulator na właściwy rodzaj zasilania/pakietu.
Właściwą ilość cel, ew. automatyczne wykrywanie ich ilości
Masz naładowany pakiet

PostNapisane: piątek, 19 grudnia 2014, 11:56 
modelarz

Regulator Redox 30A, Karta Redox, pakiet Turnigy 1300 11.1v. Pakiet naładowany. Ilości cel zmienić kartą nie mogę.

Pozdrawiam Filip

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1