Witam, dzis otrzymałem elementy nowej konstrukcji od Marka :
http://www.cyber-fly.pl/produkt-1718.html Zgodnie z tym co lubie czyli "wszystkie bebechy w środku" model klasy EPA, dopuszczony do zawodów ESA. Rozpietość ok 840mm, długość 700mm, masa myslę że wyjdzie ok. 380g. Model z przezroczystą kabina, nos wytloczony z tworzywa. W sumie zapowiada sie fajna maszynka. Wyposażenie: serwa 3Xtower pro 90, regulator jeti25A, silnik "Black" - oczywiscie 3F, pakiet 11,1V 1250mAh kokam...
Tak prezentuje sie na fotkach wstępnie złożony:

Prace postepuja. Serwa na miejscu, bowdeny i popychacze podłaczone. Byc może jutro oblot w "zimowym" kamuflazu

Fotki wyprowadzenia napedu powierzchni sterowych i osadzenia serw:

Stosuje taki zdwojony naped bo łatwiej o korekte ustawienia obu połówek steru wysokosci

Serwo steru wysokosci

Szczegół wyprowadzenia napedu z kadłuba

Serwo lotki umieszczone w skrzydle, na górnej powierzchni. Dzieki temu jest mniejsze prawdopodobieństwo uszkodzenia (serwa) przy lądowaniu...
Pierwszy oblot odbył sie dzisiaj, w sumie nie udany. Nic sie nie stało, model otrzymałem od producenta jako juz częsciowo sklejony. Wydawało mi sie, że ster wysokosci ma zbyt duży kąt dodatni, i taka była prawda. Lot odbył sie pod wiatr oczywiscie, a wiał dziś mocno. Niestety taki lot to walka z modelem, caly czas na zaciagnietej wysokosci. Wyladowałem bez strat. Wząłem nóż i wyciałem spore kliny pod sterem wysokości. Wkleiłem (mysle ze już dobrze)w/w ale na oblot bylo za pózno. Mam nadzieje, że jutro bedzie dobrze.
Fotki w "zimowym kamuflażu", jak bedzie juz OK. zabiore sie za malowanie:

wlot powietrza - chłodzenie regulatora

cdn.