Teraz jest czwartek, 25 lipca 2024, 20:44

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Rzutowanie punktów na płaszczyznę
PostNapisane: środa, 26 lutego 2014, 21:14 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 lutego 2014, 20:53
Posty: 70
Wiek: 40
Lokalizacja: Nowy Sącz
Pytanie brzmi:
Czy jest możliwość rzutowania punktu leżącego luźno w przestrzeni na jedną określoną płaszczyznę?

Obrazek który to ilustruje:

https://www.google.pl/search?q=rzutowan ... B279%3B161

Programy do których mam dostęp: Autocad2011 i ZWCAD 2012 .


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Rzutowanie punktów na płaszczyznę
PostNapisane: środa, 26 lutego 2014, 21:50 
Do czego tu programy?
To zawsze będzie punkt.


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Rzutowanie punktów na płaszczyznę
PostNapisane: czwartek, 27 lutego 2014, 07:15 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 lutego 2014, 20:53
Posty: 70
Wiek: 40
Lokalizacja: Nowy Sącz
To że będzie to punkt to oczywiste... Jeśli mam kilkadziesiąt/kilkaset punktów rozrzuconych w przestrzeni i chcę je zrzutować na jedną płaszczyznę to myślę że programy się przydadzą.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Rzutowanie punktów na płaszczyznę
PostNapisane: czwartek, 27 lutego 2014, 21:54 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 07:34
Posty: 54
Wiek: 42
Lokalizacja: Kraków
Kolega Stema ma rację. Do czego Ci to? W AutoCadzie wystarczy ustawić widok z góry i wszystkie będą widoczne w jednej płaszczyźnie choć oczywiście nie będą. Jeśli chcesz odmierzyć odległości to też się da wymiarem liniowym, który nie bierze pod uwagę różnicy w osi "z".
Łącząc takie punkty np. polilinią również otrzymasz zbiór prostych w tej samej płaszczyźnie mimo, że połączysz punkty zróżnicowane w osi "z". Polilinia działa tak, że nie przeskakuje na tej osi. Cała zostaje na dokładnie tej płaszczyźnie na której był pierwszy punkt. Może to jest rozwiązanie problemu. Ale jak napiszesz coś więcej to może więcej pomożemy :)

_________________
Pozdrawiam
Kuba
http://esa-krakow.pl


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Rzutowanie punktów na płaszczyznę
PostNapisane: piątek, 28 lutego 2014, 14:06 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 lutego 2014, 20:53
Posty: 70
Wiek: 40
Lokalizacja: Nowy Sącz
Właśnie takiej podpowiedzi szukałem!! Dzięki Qbatus. Zawsze obrysowywałem punkty linią "bez przyciągania do punktu" ale to rozwiązanie mało precyzyjne.
Chodzi o to że pracuje na czymś takim: http://www.youtube.com/watch?v=Kl5ykdAZjF8.
Wyniki pomiarów tego skanera są widoczne jako punkty w przestrzeni ,nigdy te punkty nie są w jednej płaszczyźnie i często trzeba sztucznie "sprawić" żeby były


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron

123,468,265 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL