Teraz jest sobota, 26 maja 2018, 02:59

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Polowanie na wiewiórę
PostNapisane: sobota, 18 czerwca 2016, 21:41 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 23 maja 2016, 19:57
Posty: 223
Wiek: 51
Lokalizacja: Miłoszewiec
Myślę, że powinien być taki dział.

Fotki niżej, zmniejszyłem rozmiar aby nie obciążać serwera.

Dzisiaj kilka krótkich lotów po wymianie serw kierunku i głębokości.
Taka po prostu zabawa, treningi lądowania, loty po kręgu, jakieś pętle.
Na pełnym gazie Vento idzie pionowo w górę, prawie zawiesiłem go na śmigle. ;)
Podczas szybowania nos idzie mocno w dół, nie ma szybowania tylko nurkowanie. Delikatnie dociążyłem ogon ale nadal nos przeważa.
Sprawdziłem to co wyczytałem na innym forum: faktycznie, w czasie lotu na silniku po utracie kontaktu z nadajnikiem silnik po sekundzie wchodzi na max obroty, stery zostają w ostatniej "widzianej" z nadajnika pozycji.

A teraz o polowaniu.

Latam w trójkącie 300x300x300m. Obszar lotu wytyczony jest z dwóch stron liniami średniego napiecia a z trzeciej strony drzewami (jesionami wysok. ok 20m) przy drodze przy mojej posesji.
Ląduję albo na lucernie albo na łące. Sąsiedzi jeszcze widłami mnie nie pogonili.
Podczas feralnego lotu model jakby spóźniał się z reakcją na stery, nie chciał robić zwrotu, wyraźnie nie chciał skręcać w lewo. Chwilę wcześniej jakbym na chwilę całkowicie stracił nad nim kontrolę, zastanawiałem się czy wiatr z boku nie dmuchnął. W każdym razie w pewnym momencie leciał prosto na drzewa, ja w lewo a on prosto. Zawisł wysoko, prawie na czubku.
Z synem przytargaliśmy drabinę, syn wgramolił się jak wysoko się dało, czyli jakieś 5m. Zaczepiliśmy linę i zaczęliśmy trząść.
Spadł ze 2-3m niżej. Ale jak!!! Oba skrzydła utknęły jakby w widełkach. Teraz to chyba wiaterek taki jak wczoraj jest w stanie go zrzucić, byle zefirek nie ma szans. Jutro będziemy próbować go zdjąć, mamy plan.
To nie są moje drzewa, rosną na terenie gminy, ja już dawno bym je skrócił o połowę ale gmina nie chce.

Ale syn stwierdził, że i tak jestem gorszy od niego, bo on jako pierwszy u nas w rodzinie powiesił na drzewie kilkanaście lat temu.


Załączniki:
1.jpg
1.jpg [ 223 KiB | Przeglądane 3575 razy ]
2.jpg
2.jpg [ 175.76 KiB | Przeglądane 3575 razy ]
3.jpg
3.jpg [ 173.44 KiB | Przeglądane 3575 razy ]
4.jpg
4.jpg [ 134.3 KiB | Przeglądane 3575 razy ]
5.jpg
5.jpg [ 135.51 KiB | Przeglądane 3575 razy ]
6.jpg
6.jpg [ 91.07 KiB | Przeglądane 3575 razy ]
7.jpg
7.jpg [ 86.19 KiB | Przeglądane 3575 razy ]

_________________
Dzień bez lotów to dzień stracony. Pozdrawiam Artur

fotki i filmiki: https://goo.gl/photos/d1k2YqcMfX5XMmj98
Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Polowanie na wiewiórę
PostNapisane: poniedziałek, 20 czerwca 2016, 18:01 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 13 kwietnia 2012, 14:28
Posty: 1704
Wiek: 53
Lokalizacja: Szczytniki
arsene napisał(a):
... w czasie lotu na silniku po utracie kontaktu z nadajnikiem silnik po sekundzie wchodzi na max obroty, stery zostają w ostatniej "widzianej" z nadajnika pozycji...


Za takie coś jak opisałeś odpowiada w systemie sterowania RC failsafe, trzeba to odpowiednio zaprogramować. Napisz jaki masz system RC, bo nigdy Vento nie miałem i nie wiem czy był sprzedawany razem z nadajnikiem, czy bez.

_________________
Pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Polowanie na wiewiórę
PostNapisane: poniedziałek, 20 czerwca 2016, 18:09 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 1965
Wiek: 52
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Jeszcze pytanie jaka aparatura :roll: bo jeśli był to zestaw RTF, to aparatura, a dokładniej odbiornik nie ma raczej funkcji "failsafe" :x

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Polowanie na wiewiórę
PostNapisane: poniedziałek, 20 czerwca 2016, 21:42 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 23 maja 2016, 19:57
Posty: 223
Wiek: 51
Lokalizacja: Miłoszewiec
Aparatura NO NAME bo to jest wersja RTF. Nie ma tu żadnego programowania. Jedynym myślę sposobem jest zrobić układ, który np. czytałby napięcie na serwach i silniku co 5 sekund. W przypadku napięcia na silniku i braku napięcia na żadnym z serw przez 5 sekund rozłączałoby zasilanie silnika.

Muszę po prostu kupić prawdziwy zestaw nadajnika i odbiornika. Niebawem w odpowiednim dziale rzucę kilkanaście pytań bo ja zakończyłem kiedyś zabawę w modele na etapie strugania żeberek z deseczek lipowych (o balsę było ciężko), papieru japońskiego, nitrolcellonu robionego z rozpuszczalnika nitro i styropianu oraz kleju AK-20 i Hermolu do klejenia wszystkiego.

Odnośnie modelu Vento zgadzam się z tym co tu ktoś napisał:
http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=31&t=25926

FAILSAFE

Kolejna po Volanteksie masakra w tym temacie – w razie utraty RC stery ulegają zamrożeniu a silnik, o ile gaz nie był na zero, daje w palnik do oporu. Tragedia. Najlepsze jest to że RIKU nie udostępnia totalnie ŻADNEJ wzmianki na temat RC w tym RTF’ie. Znaleziony opis ustawienia F/S w bliźniaczym modelu, Calypso, niestety w przypadku Vento nie działa. To już drugi link z RTF z jakim się spotykam który jest potencjalnie bardzo niebezpieczny zarówno dla modelu jak i otoczenia. Nie wiem kto takie coś w ogóle dopuszcza do sprzedaży. Nie ma bata żebym powierzoną maszynę oblatywał na czymś takim. Do testów w powietrzu założony zostanie dyżurny eLeReS V1



Odnośnie mojego wisielca na drzewie.
Żadne próby ściągnięcia z drzewa w niedzielę i dzisiaj nie powiodły się. Odzyskałem tylko kabinę.
Zamówiłem profesjonalny podnośnik koszowy.
Dzisiaj przyjechał punkt 18.00, star z podnośnikiem. Cała operacja trwała 15 minut z wyborem miejsca, ustawieniem się i ściągnięciem.
Koszt operacji 50 zł. Normalnie kasuje 90 zł za godzinę ale musiał 10 km w jedną stronę dojechać. To i tak tanio bo gośc z Ciechanowa mi zaśpiewał 200 zł z zdjęcie i 200 zł za dojazd.

Straty na fotce. To wygięcie tylko, myślę że to wczorajsze słoneczko tak zadziałało. Poza tym był obsrany przez ptaki.
Na razie wszystko schnie, dziś cały dzień lało więc balsa, którą wzmocniłem kabinę namokła jak gąbka. Wodę wylałem z odbiornika. Muszę wszystko porządnie wysuszyć zanim podłączę gdzieś do zasilania.


Załączniki:
SAM_0294.jpg
SAM_0294.jpg [ 120.59 KiB | Przeglądane 3507 razy ]

_________________
Dzień bez lotów to dzień stracony. Pozdrawiam Artur

fotki i filmiki: https://goo.gl/photos/d1k2YqcMfX5XMmj98
Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Polowanie na wiewiórę
PostNapisane: wtorek, 21 czerwca 2016, 07:01 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 13 kwietnia 2012, 14:28
Posty: 1704
Wiek: 53
Lokalizacja: Szczytniki
To już wiesz co było przyczyną, zasięg tego radia to pewnie z 200-300m w powietrzu. Szkoda czasu na takie zabawy. Zamiast suszyć odbiornik na słońcu to w piec bym go raczej wsadził. Masz zamiar latać w przyszłości fpv to wybór chyba jeden jeśli chodzi o tor RC. Ja na razie z musu męczę się z FrSky w standardowej wersji.

_________________
Pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Polowanie na wiewiórę
PostNapisane: wtorek, 21 czerwca 2016, 07:07 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 1965
Wiek: 52
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
gjery napisał(a):
Masz zamiar latać w przyszłości fpv to wybór chyba jeden jeśli chodzi o tor RC.

Popularny w FPV (i nie tylko), sprawdzony przez wielu w bojach, z doskonałym wsparciem producenta system eLeReS Obrazek

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Polowanie na wiewiórę
PostNapisane: czwartek, 23 czerwca 2016, 21:46 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 23 maja 2016, 19:57
Posty: 223
Wiek: 51
Lokalizacja: Miłoszewiec
Dzieki za rady. Czytam dużo tu i widzę, że wszyscy zachwycają się tym odbiornikiem. Zamierzałem go kupić ale myślałem, że nie będzie współpracował z moim nadajnikiem. Rozumiem, że jest szansa, że będzie. Na razie kupię go i zrobię przerwę w zakupie sprzętu.
Chwilowo środki finansowe inwestuję intensywnie w pewno przedsięwzięcie, ale jak znajdę chwilę luzu to sobie sprawię przyzwoitszą aparaturę, oczywiście męcząc Was pytaniami: jaką i dlaczego. ;)

A teraz jedno szybkie pytanie: jak wyprostować te ucho, bo jest ciut za bardzo wygięte.

_________________
Dzień bez lotów to dzień stracony. Pozdrawiam Artur

fotki i filmiki: https://goo.gl/photos/d1k2YqcMfX5XMmj98


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Polowanie na wiewiórę
PostNapisane: czwartek, 23 czerwca 2016, 21:48 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:47
Posty: 5464
Wiek: 46
Lokalizacja: Józefów (ten koło Błonia)
Piankoloty prostowano nad parą ;)

_________________
"...wybuchamy, wybuchamy bo ja my ich nie wybuchniemy to one nas wybuchną..."
Pozdrawiam Adam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Polowanie na wiewiórę
PostNapisane: piątek, 24 czerwca 2016, 07:14 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 5925
Wiek: 69
Lokalizacja: Warszawa
arsene napisał(a):
Podczas szybowania nos idzie mocno w dół, nie ma szybowania tylko nurkowanie. Delikatnie dociążyłem ogon ale nadal nos przeważa.

arsene napisał(a):
Tak tak, ale po maksymalnym cofnięciu pakietu w kabince i tak nie był wyważony. Leciał na dziób.

Już pisałem Arturowi w temacie Vento, ale sprawdź czy u Ciebie jest na spodzie statecznika poziomego ten "trójkąt".
Jeśli nie ma to doklej bo model będzie nurkował.
Załącznik:
PODKŁADKA.JPG
PODKŁADKA.JPG [ 33.63 KiB | Przeglądane 3374 razy ]

Załącznik:
aaaa (1).JPG
aaaa (1).JPG [ 70.76 KiB | Przeglądane 3374 razy ]

Stare egzemplarze miały źle ustawione zaklinowanie statecznika poziomego.

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Polowanie na wiewiórę
PostNapisane: piątek, 24 czerwca 2016, 07:17 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 13 kwietnia 2012, 14:28
Posty: 1704
Wiek: 53
Lokalizacja: Szczytniki
Nie wiadomo jak Twój nadajnik będzie działał z eleresem. Do tego ma pewnie cztery kanały tylko. Tak czy inaczej trzeba w nadajnik zainwestować. Można okrężną droga to robić, ale chyba najlepiej kupić Turnigy 9XR PRO

_________________
Pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Polowanie na wiewiórę
PostNapisane: piątek, 24 czerwca 2016, 07:48 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 1965
Wiek: 52
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Kolega z "sąsiedniego forum" sprzedaje aparaturę Hitec Optic 6 za 200zł. Nawet bez moduły TX (który można sprzedać :mrgreen: nowy Hitec Spectra 24, to cena około 200zł 8-)) jest to raczej lepszy wybór "na początek" niż Turnigy :)

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Polowanie na wiewiórę
PostNapisane: piątek, 24 czerwca 2016, 13:13 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 23 maja 2016, 19:57
Posty: 223
Wiek: 51
Lokalizacja: Miłoszewiec
STEMA
I nie ma klina pod statecznikiem, to dlatego mam takiego junkersa.

Artu
Widzę , że zarezerwowałeś ten nadajnik, czyli po Filipku jak mówią podlasiacy.

To nic, coś tam kupię.

Ale sprawdzałem z synem, zasięg na tym moim NO NAME to wyszło nam prawie 500 m na swieżych bateriach.
Tylko ten gaz w podłogę po utracie kontaktu mnie osłabia.

_________________
Dzień bez lotów to dzień stracony. Pozdrawiam Artur

fotki i filmiki: https://goo.gl/photos/d1k2YqcMfX5XMmj98


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Polowanie na wiewiórę
PostNapisane: piątek, 24 czerwca 2016, 14:16 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 1965
Wiek: 52
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
arsene napisał(a):
Artu
Widzę , że zarezerwowałeś ten nadajnik, czyli po Filipku jak mówią podlasiacy.

Tak, zarezerwowałem dla Ciebie, albo dla Andrzeja (stefol2), bo też ma "archaiczną" aparaturę :mrgreen: Szkoda by było, aby okazja "uciekła" :nieufny:
Kto pierwszy, na tego sceduję rezerwację :D
Ja mam TGY9x. TGY9XR (bez PRO, ale za to w "PROszku" :mrgreen:), i starutkiego ale fajnego Graupner JR MX-12 :D

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Polowanie na wiewiórę
PostNapisane: piątek, 24 czerwca 2016, 14:26 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 21 czerwca 2016, 07:02
Posty: 31
Wiek: 49
Lokalizacja: Cięcina k/Żywca
Cytuj:
albo dla Andrzeja (stefol2), bo też ma "archaiczną" aparaturę

Dzięki Artu, ja odpadam, kupiłem FlySky FS-TH9X, czekam na przesyłkę.

_________________
Z góralskim pozdrowiynim, Jyndruś.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Polowanie na wiewiórę
PostNapisane: piątek, 24 czerwca 2016, 19:58 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 23 maja 2016, 19:57
Posty: 223
Wiek: 51
Lokalizacja: Miłoszewiec
To ja bardzo chętnie. OOO widzę, że ogłoszenie o Hitec Optic 6 zniknęło, ktoś chyba wziął. Trudno, poczekam. W lipcu i sierpniu nie bardzo będę miał za co bo wakacje ale w październiku coś zanabędę.
Artu my to prawie sąsiedzi, śmigam do Warszawy obok Ciebie.
A niżej to mój zabytek.


Załączniki:
SAM_0336.jpg
SAM_0336.jpg [ 142.28 KiB | Przeglądane 3250 razy ]

_________________
Dzień bez lotów to dzień stracony. Pozdrawiam Artur

fotki i filmiki: https://goo.gl/photos/d1k2YqcMfX5XMmj98


Ostatnio edytowano sobota, 25 czerwca 2016, 08:13 przez arsene, łącznie edytowano 3 razy
Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Polowanie na wiewiórę
PostNapisane: piątek, 24 czerwca 2016, 21:52 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 czerwca 2010, 15:34
Posty: 2271
Wiek: 52
Lokalizacja: Warszawa
arsene napisał(a):
To ja bardzo chętnie.
Chwilę później wrzucę tu fotę naprawdę archaicznej aparatury.


PILOT II produkcji ZSRR :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam Darek
Sky Cruiser 2400, GEMINI w budowie


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Polowanie na wiewiórę
PostNapisane: sobota, 25 czerwca 2016, 06:53 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 21 czerwca 2016, 07:02
Posty: 31
Wiek: 49
Lokalizacja: Cięcina k/Żywca
Cytuj:

PILOT II produkcji ZSRR :mrgreen:


O! to był sprzęt, moja pierwsza aparatura.Pamiętam że trzeba było mieć licencję pilota aby zanabyć taki sprzęt, tak się złożyło że wtedy chodziłem do modelarni którą prowadził Św.p Andrzej Rachwał i to na jego "papiery" kupiłem w CSH.

_________________
Z góralskim pozdrowiynim, Jyndruś.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Polowanie na wiewiórę
PostNapisane: poniedziałek, 27 czerwca 2016, 21:33 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 23 maja 2016, 19:57
Posty: 223
Wiek: 51
Lokalizacja: Miłoszewiec
Poprostowane, posprawdzane, obleciane.

Dzisiaj długo nie latałem , ze 20 minut, boję się bardziej pakiet rozładować aby nie stracić kontroli nad modelem.
A do drzew nie podlatuję bliżej jak 20 m. Chyba jakiś uraz ;)


Stema Nie mam tego klina pod statecznikiem i mam z tym problem bo statecznik wkleiłem.
Będę rzeźbił chyba aby go wyrwać i wkleić klin. Chcę aby zaczął w końcu szybować a nie nurkować.

Aby wylądować muszę ster głębokości ciągnąć delikatnie do góry w czasie zniżania bez silnika, jak puszczę w neutral vento wali mi w dół. I tak mam trymerem delikatnie w górę podniesiony.

A poza tym fajna zabawa.

_________________
Dzień bez lotów to dzień stracony. Pozdrawiam Artur

fotki i filmiki: https://goo.gl/photos/d1k2YqcMfX5XMmj98


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Polowanie na wiewiórę
PostNapisane: poniedziałek, 27 czerwca 2016, 21:39 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4518
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
arsene napisał(a):
(..) głębokości (...)

Wysokości brzmi lepiej :)

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Polowanie na wiewiórę
PostNapisane: wtorek, 28 czerwca 2016, 09:21 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 5925
Wiek: 69
Lokalizacja: Warszawa
arsene napisał(a):
Stema Nie mam tego klina pod statecznikiem i mam z tym problem bo statecznik wkleiłem.
Będę rzeźbił chyba aby go wyrwać i wkleić klin. Chcę aby zaczął w końcu szybować a nie nurkować.

Pooglądałem Vento ze statecznikiem i statecznik.
Nie wiem jak dobrze to wkleiłeś i czy da radę oderwać, ale można stateczniki odciąć tak i potem na kołeczki wkleić poddarte.
Załącznik:
STATECZMIK.JPG
STATECZMIK.JPG [ 62.96 KiB | Przeglądane 3165 razy ]

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron

57,059,217 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL