Teraz jest wtorek, 22 maja 2018, 09:19

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Pionowo o glebe
PostNapisane: poniedziałek, 10 czerwca 2013, 20:04 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 3 października 2012, 09:27
Posty: 232
Wiek: 37
Lokalizacja: Tarnów
Pasuje troszkę rozruszać ten dział :lol:
Dzisiejsze latanie jakoś nie było zbyt szczęśliwe :x
W drugiej windzie nastąpiła jakaś utrata zasięgu bądź zakłócenia :x
Do bezpiecznej strefy lądowania nie doleciałem
Załącznik:
IMG_0.jpg
IMG_0.jpg [ 216.43 KiB | Przeglądane 5622 razy ]

Więc kret był pionowy , czarna skrzynka zarejestrowała 65m wspomagane silnikiem ku matce ziemi :x
Załącznik:
Gleba.jpg
Gleba.jpg [ 62.77 KiB | Przeglądane 5622 razy ]

Straty w sprzęcie zerowe
Ale ucierpiał kadłub który pękł na pół i duma pilota :oops:
Załącznik:
IMG_1.JPG
IMG_1.JPG [ 115.76 KiB | Przeglądane 5622 razy ]

i jeszcze mniejsze ale też poważne pęknięcia
Załącznik:
IMG_2.JPG
IMG_2.JPG [ 123.27 KiB | Przeglądane 5622 razy ]

Teraz pasuje powołać komisję śledczą
Dane sprzętu :
Nadajnik Turnigy 9x z modułem FrSky DJT 2.4Ghz TAKI
Odbiornik FrSky V8R4-II 2.4Ghz 4CH Receiver TEN
Objawy
Tak jak by utrata zasięgu ( odbiornik dość słaby a do tego zamontowany w laminatowym kadłubie obok serwa w plątaninie kabli )
Co do kadłuba to już napisałem do Krisa z RC siedlce i jak będzie możliwość to kupuje nowy , jak nie to będę reanimował ten :(

_________________
Pozdrawiam Wojtek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pionowo o glebe
PostNapisane: poniedziałek, 10 czerwca 2013, 20:07 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:16
Posty: 6266
Wiek: 35
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Co znaczy że odbiornik dość słaby (też go mam)

Range: >1000m
?

a może problem z zasilaniem , jakiś zimny lut czy coś podobnego.

_________________
To bzykanie coś oznacza. Takie bzyczące bzykanie nie bzyka bez powodu.

pozdrawiam Marcin


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pionowo o glebe
PostNapisane: poniedziałek, 10 czerwca 2013, 20:14 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 3 października 2012, 09:27
Posty: 232
Wiek: 37
Lokalizacja: Tarnów
Zgadza się 1000m ale dochodzi kadłub plątanina kabli i obudowy serw
Lutów nie sprawdzałem bo w testach na ziemnych wszystko było OK a jak sprawdzałem po kraksie RANGE TEST to było różnie po 1-2 krokach już gubił zasięg a wyjęty z modelu spokojnie 20 kroków od odbiornika tak , że anteny się widziały

_________________
Pozdrawiam Wojtek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pionowo o glebe
PostNapisane: poniedziałek, 10 czerwca 2013, 20:16 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 3 czerwca 2010, 20:17
Posty: 4007
Wiek: 56
Lokalizacja: Wrocław
Duma nie ma co cierpieć jeśli to wina sprzętu. Bywa i z tym trzeba się pogodzić.
A co do modelu to szkoda. Choć na zdjęciach kadłub tak dramatycznie nie wygląda.
Tkanina 50g/m2 zalaminować wypolerować i będzie jak nowy.

_________________
Pozdrawiam
Konrad P.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pionowo o glebe
PostNapisane: poniedziałek, 10 czerwca 2013, 20:25 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 17:02
Posty: 1258
Wiek: 65
Lokalizacja: Bestwinka
Ostatnio nabyłem podobny zestaw FrSky z telemetrią tyle, że do Futaby. Od początku zasięg jest znacznie mniejszy od opisywanego przez innych użytkowników ale te minimum przyzwoitości wykazuje. Może anteny źle się ustawiły, czarna dziura i d.... zimna. Jeśli zasięg w "range test" miałeś tylko 20 m to cienko. W sieci piszą o 100-120 m. Ja mam 40 m i uważam, że to dużo za mało. Warto przeanalizować wszystko choćby dla potomnych albo.... kolegów z podobnym sprzętem.

_________________
Pozdrawiam
Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pionowo o glebe
PostNapisane: poniedziałek, 10 czerwca 2013, 20:27 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 3 października 2012, 09:27
Posty: 232
Wiek: 37
Lokalizacja: Tarnów
Konrad_P napisał(a):
Duma nie ma co cierpieć jeśli to wina sprzętu. Bywa i z tym trzeba się pogodzić.
A co do modelu to szkoda. Choć na zdjęciach kadłub tak dramatycznie nie wygląda.
Tkanina 50g/m2 zalaminować wypolerować i będzie jak nowy.


Jak nie kupie nowego to będę naprawiał , ale już troszkę tkaniny i żywicy w ten kadłub poszło i szkoda mi już dodawać wagi
W niedziele latał na 348 m i było OK a dziś na tak małej wysokości i gleba :/ Raczej winny będzie odbiornik i jego umieszczenie ( antena gdy model odlatywał była zasłonięta przez dwa serwa , belkę kadłuba i bowdeny )
Ten odbiornik jak na razie idzie na półkę do wyjaśnienia

_________________
Pozdrawiam Wojtek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pionowo o glebe
PostNapisane: wtorek, 11 czerwca 2013, 11:21 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 13 kwietnia 2012, 14:28
Posty: 1700
Wiek: 53
Lokalizacja: Szczytniki
Woytek80 napisał(a):
... jak sprawdzałem po kraksie RANGE TEST to było różnie po 1-2 krokach już gubił zasięg a wyjęty z modelu spokojnie 20 kroków od odbiornika tak , że anteny się widziały...

Coś tu jest na pewno nie tak, używam zestawu FrSky w nadajniku JR XP7202. moduł V8HT, do tego mam kilka odbiorników V8FR(HV). Test zasięgu wygląda u mnie nieco inaczej. Przy ograniczeniu mocy (range test) spokojnie mogę odejść na 60-80m jak zasłonię anteny sobą, to tracę zasięg wcześniej, już przy około 40-50m. Próbowałem kiedyś sprawdzić jak daleko mogę odejść od modelu przy pełnej mocy. Więc odjechałem na 1,5km

_________________
Pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pionowo o glebe
PostNapisane: wtorek, 11 czerwca 2013, 13:10 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 15 marca 2012, 08:05
Posty: 357
Wiek: 58
Lokalizacja: Słupsk
Oryginalne antenki są winne tych małych zasięgów. To po prostu kawałek uciętego kabelka w plastikowej rurce (klasyczne g...o w kolorowym (czarnym) papierku). Im wyższa częstotliwość tym większa dokładność jest wymagana w wykonaniu anteny.

_________________
Pozdrawiam
Tomek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pionowo o glebe
PostNapisane: wtorek, 11 czerwca 2013, 13:26 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 6 września 2012, 13:21
Posty: 1528
Wiek: 50
Lokalizacja: Pleszew
Woytek80 napisał(a):
..Tak jak by utrata zasięgu (..odbiornik zamontowany w laminatowym kadłubie obok serwa w plątaninie kabli)..

Popraw mnie jeśli się mylę, ale czy nie lepiej by było wyciągnąć przewód antenki na zewnątrz (mała dziurka w kadłubie gdzieś z boku)?.. W takim układzie nie ma szans żeby antenka wisząca POD modelem była przaz cokolwiek zasłaniana. Owszem - trzeba by ją umocować w jakimś kawałku elastycznej osłonki (choćby kawałka wężyka PCV) coby nie zawadzała o trawę podczas lądowania, ale takie rozwiązanie uniemożliwi zasłanianie jej przez cokolwiek w czasie lotu..

_________________
Amerykanie wydali dziesiątki milionów dolarów na skonstruowanie długopisu dla astronautów..
Rosjanie używają ołówków.

Sławek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pionowo o glebe
PostNapisane: wtorek, 11 czerwca 2013, 18:18 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 13 kwietnia 2012, 14:28
Posty: 1700
Wiek: 53
Lokalizacja: Szczytniki
W swoich odbiornikach mam oryginalne anteny, nic nie przerabiałem i na zasięg nie narzekam.
W dwóch modelach mam tak zrobione jak Sławek pisze, nawet osłony nie ma i nic się nie urywa. W pozostałych po prostu są gdzieś wciśnięte pomiędzy różne inne elementy modelu. Nie miałem z takim odbiornikiem styczności jak Ty używasz, więc trudno cokolwiek pisać, ale pewnie trzeba będzie zakupić inny. Gdzieś czytałem że te lekkie odbiorniki 4-kanałowe są inaczej zbudowane i nie są tak czułe, przez co mają mniejszy zasięg. Przeznaczone są do modeli halowych i nie nadają się do latania na większych dystansach, ale to tylko wyczytane mądrości z internetu bez potwierdzenia.

_________________
Pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pionowo o glebe
PostNapisane: wtorek, 11 czerwca 2013, 18:50 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 5923
Wiek: 69
Lokalizacja: Warszawa
gjery napisał(a):
Gdzieś czytałem że te lekkie odbiorniki 4-kanałowe są inaczej zbudowane i nie są tak czułe, przez co mają mniejszy zasięg i nie nadają się do latania na większych dystansach.

Nie tylko 4 kanałowe.
Niektóre firmy produkujące dużo odbiorników do swoich nadajników podają, które mają pełny zasięg.

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pionowo o glebe
PostNapisane: wtorek, 11 czerwca 2013, 19:58 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 3 października 2012, 09:27
Posty: 232
Wiek: 37
Lokalizacja: Tarnów
Witam
Po całym dniu rozmyślania i szukania w necie już wiem co było przyczynom
Ale po kolei
Model na 4 kanałowym odbiorniku upakowany na podłodze koło serwa i między kablami , na początku zerwał mi połączenie przy wznoszeniu na około 342m ( model był tyłem do mnie ) Zasięg odzyskał i latał sobie w termice :P
Ale zaniepokojony bo niby 1000m zasięgu to po wylądowaniu zrobiłem Range Test i wyszło mi tak około 20 m co daje 600m ( wyżej nie polece więc starczy )
No to latam Z WŁĄCZONYM RANGE TEST :oops: :oops:
Resztę zostawiam bez komentarza :lol: a teraz proszę się śmiać do woli jak i ja czynię :lol:

_________________
Pozdrawiam Wojtek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pionowo o glebe
PostNapisane: wtorek, 11 czerwca 2013, 20:26 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 17:02
Posty: 1258
Wiek: 65
Lokalizacja: Bestwinka
A Twój moduł w "range test" nie sygnalizuje tego stanu pipaniem? U mnie przez cały czas odzywa się przerywany sygnał i nie sposób zapomnieć, że jest się w modzie pomiaru zasięgu.

_________________
Pozdrawiam
Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pionowo o glebe
PostNapisane: wtorek, 11 czerwca 2013, 20:31 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 3 października 2012, 09:27
Posty: 232
Wiek: 37
Lokalizacja: Tarnów
Jak jest włączony do odbiorników z telemetrią to pika
Ale jak działa z odbiornikami bez telemetri to niestety nie

_________________
Pozdrawiam Wojtek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pionowo o glebe
PostNapisane: wtorek, 11 czerwca 2013, 20:43 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 17:02
Posty: 1258
Wiek: 65
Lokalizacja: Bestwinka
Chyba mnie nie zrozumiałeś. Nie chodzi o sygnalizację słabego sygnału przez telemetrię. Nawet jak masz włączony tylko sam nadajnik (zatem rodzaj odbiornika nie ma tu żadnego znaczenia), po włączeniu testu zasięgu moduł nadawczy zaczyna ten stan sygnalizować krótkimi bipami (mniej więcej co 2s). Niezależnie od tego odbiornik z telemetrią przekazuje info o RSSI i zgodnie z zaprogramowanym alarmem, sygnalizowany jest przez nadajnik zbyt niski poziom sygnału. To są dwie niezależne sygnalizacje.

_________________
Pozdrawiam
Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pionowo o glebe
PostNapisane: wtorek, 11 czerwca 2013, 20:58 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 3 października 2012, 09:27
Posty: 232
Wiek: 37
Lokalizacja: Tarnów
Na moim module nadawczym są dwa przełączniki Pierwszy OFF drugi ON W takim położeniu działa z odbiornikami bez telemetrji i nie pika nic Nawet przy włączeniu
Jak ustawie oba na OFF to działa z odbiornikami z telemetrią Pika raz przy włączeniu aparatury a po uruchomieniu Range Test pika cyklicznie około 1 x na sekundę
Załącznik:
IMG_2786.JPG
IMG_2786.JPG [ 124.25 KiB | Przeglądane 5400 razy ]

_________________
Pozdrawiam Wojtek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pionowo o glebe
PostNapisane: środa, 12 czerwca 2013, 10:33 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 17:02
Posty: 1258
Wiek: 65
Lokalizacja: Bestwinka
No, teraz wszystko jasne. Nie miałem okazji pracować w trybie bez telemetrii więc nie wiedziałem, że tak to jest. W tej sytuacji rzeczywiście można się pomylić.
Jest to co najmniej dziwne, że tak oprogramowano moduł. Przecież ta sygnalizacja nie ma nic wspólnego z telemetrią, wskazuje jedynie przełączenie modułu na pomiar zasięgu.

_________________
Pozdrawiam
Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pionowo o glebe
PostNapisane: środa, 12 czerwca 2013, 10:58 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 3 października 2012, 09:27
Posty: 232
Wiek: 37
Lokalizacja: Tarnów
Widocznie po ustawieniu do współpracy z odbiornikiem bez telemetrji buzer jest całkowicie odłączony . Jedynom oznakom jest zielona dioda na module nadawczym

_________________
Pozdrawiam Wojtek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pionowo o glebe
PostNapisane: środa, 12 czerwca 2013, 11:14 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 6 września 2012, 13:21
Posty: 1528
Wiek: 50
Lokalizacja: Pleszew
Tak czytam ostatnie posty i jestem w niezłym szoku - że twórcy oprogramowania tak a nie inaczej rozwiązali system sygnalizacji.. Póki co nie mam nic mądrzejszego niż Turnigy9, ale dzięki Twojej kraksie dowiedziałem się, że do "listy przedstartowej" trzeba dopisać kontrolę mikroswiczy w module nadawczym. Szkoda tylko że wiedza przydatna również innym została tak krwawo okupiona :(

_________________
Amerykanie wydali dziesiątki milionów dolarów na skonstruowanie długopisu dla astronautów..
Rosjanie używają ołówków.

Sławek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Pionowo o glebe
PostNapisane: środa, 12 czerwca 2013, 18:45 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 17:02
Posty: 1258
Wiek: 65
Lokalizacja: Bestwinka
No jest to poważny babol ze strony FrSky. Widocznie założyli, że jak moduł ma telemetrię, to tylko odbiorniki z telemetrią są w użyciu - założenie jak widać całkowicie błędne.

_________________
Pozdrawiam
Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

56,971,837 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL