Teraz jest środa, 17 października 2018, 03:17

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kret nie śpi nawet zimą
PostNapisane: niedziela, 23 grudnia 2012, 13:09 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 15 kwietnia 2012, 13:32
Posty: 469
Wiek: 37
Lokalizacja: Ostrołęka,Rydzewo
Dziś piękna pogoda chwila wolnego czasu więc ochota naszła mnie na polatanie.
Ostatnio uzbroiłem nie dokończony jeszcze model szybowca własnej konstrukcji i postanowiłem że go oblatam przed pokryciem papierem i pomalowaniem.
Doszedłem na lotnisko włożyłem pakiet sprawdziłem jeszcze raz wyważenie i działanie sterów no i zapuszczam silnik i w górę,model mocno zadzierał na włączonym silniku więc zrobiłem dwa kółka model latał pięknie duży zakres szybkości do lądowania podchodził bardzo wolno.
Przy lądowaniu zauważyłem że z serwem wysokości jest coś nie tak,ale udało mi się wylądować.
Powiększyłem skłon zmieniłem serwo i ponowna próba,wyrzut z ręki model jeszcze lekko zadziera,chcąc wyrównać oddałem drąg a szybol zrobił pętle i wywinął się na plecy (:) ja w panice próbowałem odwrócić go z powrotem do normalnej pozycji ale wysokość była mała i model rypnął w glebę .
Zebrałem wszystko i do domu, po oględzinach i sprawdzaniu elektroniki czy działa okazało się że po zmianie serwa wysokości działa ono w zupełnie odwrotną stronę.
Straty nie takie wielkie,ale złość na samego siebie ogromna,że zapomniałem o prostej zasadzie kontroli sterów przed każdym lotem :twisted: .

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

_________________
Pozdrawiam Tomek.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Kret nie śpi nawet zimą
PostNapisane: niedziela, 23 grudnia 2012, 14:36 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 3 czerwca 2010, 20:17
Posty: 4038
Wiek: 56
Lokalizacja: Wrocław
No niestety błędy się mszczą. :mrgreen:
Ja może nie w taki sam sposób ale podobny zrobiłem cyrkiel Minimoa. Jak latałem miałem trymerem podniesiony ster wysokości. Po wylądowaniu zapomniałem wyzerować trymara. I jak Szczepan wypuścił ponownie model to to ptaszysko zrobiło pięknego cyrkla. Tyle że mi się udało jakoś odwrócić model z lotu na plecach do normalnej pozycji ale już na poprawne wylądowanie zabrakło wysokości. Straty też były niewielkie.

_________________
Pozdrawiam
Konrad P.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Kret nie śpi nawet zimą
PostNapisane: niedziela, 23 grudnia 2012, 17:52 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 6100
Wiek: 69
Lokalizacja: Warszawa
Serwa też mają trzy kabelki jak silnik.
Może przed sprawdzeniem "na ziemi' otumanił Cię mróz?
Ilu wtedy było Celsjuszy w Ostrołęce na lotnisku

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Kret nie śpi nawet zimą
PostNapisane: niedziela, 23 grudnia 2012, 20:08 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 15 kwietnia 2012, 13:32
Posty: 469
Wiek: 37
Lokalizacja: Ostrołęka,Rydzewo
U mnie było 17 poniżej zera,ale to nie wina złego podłączenia po prostu założyłem nowe serwo innej marki bo poprzednie serwo zaczęło drgać.
Nowe serwo działa odwrotnie choć podłączone jest tak samo i to pewność siebie mnie zgubiła a nie mróz no cóż jak powiedział Konrad błędy się mszczą.
O dziwo serwo które wyjąłem w domu działa poprawnie a na mrozie po piętnastu minutach zaczyna drgać sprawdzałem to dziś trzy razy i za każdym razem jest to samo.

_________________
Pozdrawiam Tomek.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Kret nie śpi nawet zimą
PostNapisane: niedziela, 23 grudnia 2012, 20:49 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 11 maja 2010, 21:15
Posty: 6638
Wiek: 49
Lokalizacja: Śrem
Może te serwa nie lubią tak niskiej temperatury :roll:

_________________
Pozdrawiam - Wojciech POL - 7728
Im większa wiedza tym mniejsze ego.
FILMY


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Kret nie śpi nawet zimą
PostNapisane: piątek, 28 grudnia 2012, 15:48 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 15 kwietnia 2012, 13:32
Posty: 469
Wiek: 37
Lokalizacja: Ostrołęka,Rydzewo
Model naprawiony Dziś piękna pogoda bez wietrzna no i kolejna próba oblotu która zakończyła się niezbyt pomyślnie.Model cały,ale jest coś nie tak z lotem,bo gdy model szybuje powoli zatrzymuje się i przyspiesza z raptownym obniżeniem lotu i nie da się tego zjawiska wy trymować sterem wysokości.Wyliczyłem jeszcze raz środek ciężkości i wychodzi na to że jest za bardzo z przodu,jutro jak pogoda pozwoli to zmienię wyważenie i spróbuje ponownie.

_________________
Pozdrawiam Tomek.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Kret nie śpi nawet zimą
PostNapisane: sobota, 29 grudnia 2012, 10:25 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 15 kwietnia 2012, 13:32
Posty: 469
Wiek: 37
Lokalizacja: Ostrołęka,Rydzewo
Kolejna próba za mną i niestety wychodzi na to że model jest coś skopany bo nie da się go wyregulować w żaden sposób dziś zmieniałem środek ciężkości od 3cm do 7cm od natarcia i na 6cm model lata najlepiej,ale nadal nie jest to tak jag bym chciał.
Na włączonym silniku jest idealnie ale jak wyłączę silnik zaczynają się problemy.

_________________
Pozdrawiam Tomek.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Kret nie śpi nawet zimą
PostNapisane: sobota, 29 grudnia 2012, 10:53 
To teraz "powalcz" z ustawieniem silnika... czyli magiczne skłon i wykłon :-)


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Kret nie śpi nawet zimą
PostNapisane: sobota, 29 grudnia 2012, 11:10 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 8 czerwca 2010, 22:20
Posty: 1024
Wiek: 72
Lokalizacja: Australia Canberra
Podaj katy zaklinowania skrzydla i statecznika, czy masz jakies rysunki z wymiarami tego modelu. Jesli tak to podeslij, sprubuje troche policzyc.

_________________
Pozdrawiam Stan

'Szybowiec ciezki na nos sam “zwali” sie na skrzydlo, a moze i w korkociag -- a prawidlowo wywazony szybowiec tez sie “wali” poniewaz PILOT chce go zwalic'.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Kret nie śpi nawet zimą
PostNapisane: sobota, 29 grudnia 2012, 11:50 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 15 kwietnia 2012, 13:32
Posty: 469
Wiek: 37
Lokalizacja: Ostrołęka,Rydzewo
Nie mam planów szybol własnego projektu.
Pomierzyłem kąty zaklinowania statecznika i płata i wychodzi na to że Płat ma -4,5mm względem statecznika i myślę że żadne podkładki pod płat tu nie pomogą,zaraz jak tylko pakiet się naładuje sprawdzę to i wtedy zobaczę co dalej,ewentualnie zrobię nowy kadłub do tych skrzydełek.



Jednak z tym nic się nie da zrobić więc zapadła decyzja Będzie nowy kadłub.
Nie wiem jeszcze jaki ale coś poszukam.

_________________
Pozdrawiam Tomek.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron

60,583,344 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL