Teraz jest piątek, 17 kwietnia 2026, 09:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Żeberka z grila - czyli mój nowy patent.
PostNapisane: poniedziałek, 21 lutego 2011, 14:48 
Moderator

Prezentowana konstrukcja jest własnością intelektualną autora, wykorzystywanie zawartych na tej stronie informacji
w celach komercyjnych jest ściśle zakazane. Wszelkie inne użycie tych materiałów poza budową urządzenia ( modelu ) dla własnych celów
wymaga uprzedniej pisemnej zgody autora.

Zabrałem się za przemyślenia odnośnie żeberek. Po owych przemyśleniach w wyniku wniosków mi się nasuwających rozpocząłem poszukiwania, a to w internecie, a to we własnych zasobach książkowych. Poszukiwania owe nie dały niczego. Rzecz tak trywialna jak szlifowanie żeberek z balsy, depronu. Od lat tak samo, dwa żeberka ze sklejki, dwa kawałki drutu i ..... Oczywiście pojawiły się frezarki CNC, lasery, ale iluż ma do tego dostęp. A problem cały czas niby jest, niby go nie ma. Rzecz o szlifowaniu i tym co nas może spotkać.

Tradycyjny sposób szlifowania żeberek w bloku polega na związaniu żeberek pomiędzy szablonami przy pomocy prętów stalowych. Sposób ten jednak nie eliminuje możliwości wypaczenia takiego bloku.

Obrazek

W efekcie możemy otrzymać żeberka, które będą trzymać zadany wymiar, nie mniej jednak będą „wykrzywione”.
Pręty ustalające pomimo zachowania równoległości mogą się ustawić względem żeber wzorcowych pod kątem innym, niż 90 stopni.
Uwidocznione to zostało na rysunku poglądowym poniżej.

Obrazek

Wyeliminowanie tych niedokładności polega na usztywnieniu całego bloku we wszystkich możliwych płaszczyznach w trakcie jego obróbki. Jednocześnie istotnym by była możliwość dowolnego manipulowania blokiem w dowolnej płaszczyźnie i dojście narzędziami do każdego jego miejsca. Jako , że nigdzie , zarówno w starej literaturze, jak i w necie nie znalazłem propozycji rozwiązania tego problemu opracowałem układ usztywniający blok dający możliwość jego dowolnego ułożenia i w miarę uniwersalny w zakresie wymiarów samych żeberek.
Zastosowane rozwiązanie oparte o statyw ( grill ) pozwala na tradycyjne szlifowanie, jak i na szlifowanie z usztywnieniem bloku. Umożliwia ono na dowolną „instalację” bloczku w każdym kierunku i w każdą stronę.
Przydatne jest to szczególnie w trakcie szlifowania żeberek modeli depronowych. Eliminuje to „przesunięcia trapezowe” czoła żeberek oraz niedokładności szlifu szczeliny dźwigarowej.

Obrazek

BUDOWA URZĄDZENIA

Materiały potrzebne do budowy statywu :
- ścianki - kątownik aluminiowy ( Castorama, Obi etc )
- szablon - kawałek szyny aluminiowej ( profil )
- pręty stalowe - szprychy rowerowe
- usztywniacze” - kostki elektroinstalatorskie
- podstawa - płyta MDF, sklejka 10 mm etc
- wkręty do drewna
Narzędzia :
- piłka do metalu
- pilniki iglaki
- wiertło o średnicy

Obrazek

Budowę rozpoczynamy od przycięcia szablonu i ścianek i grila na jednakową długość (ok. 15-18 cm ).
W szablonie w równej linii wiercimy co 10 mm otwór. Odległość otworów o krawędzi szablonu to 7mm.
Istotnym jest tutaj zachowanie precyzji, która będzie później rzutować na dokładność urządzenia i wygodę
pracy.

Obrazek

Łączymy ze sobą dokładnie ścianki grila tyłami. Wiercimy wg szablonu otwory skrajne, skręcamy
całość i posługując się szablonem wiercimy resztę otworów w obydwu ściankach.
Odległość rzędu otworów w obydwu ściankach grila to ok. 4-5 mm. od krawędzi.

Obrazek

Po wywierceniu otworów z pomocą pilnika iglaka wypiłowywujemy podłużne otwory - rowki
od krawędzi do wczesniej wywierconych otworów.
Powstaje coś w rodzaju grzebienia. Z pomocą papieru ściernego usuwamy wszelkie „zadry” i nierówności.

Obrazek

Składamy całość „do kupy”. Na tym etapie pracy pilnujemy by ścianki grila były idealnie
równoległe w stosunku do siebie i prostopadłe w stosunku do dolnej podstawy.
Ścianki zostały dokręcone wkrętami do drewna.

Obrazek

SPOSÓB UŻYCIA

Budowa żeberek ( szlifowanie ) nie odbiega daleko od metody tradycyjnej.
Krokiem pierwszym jest nawiercenie wg szablonu w żeberkach wzorcowych dwóch otworów, przez które
będą przebiegać pręty łączące bloczek. Wpierw wiercimy jeden otwór łączymy z pomocą ‚szpikulca”
szablon z żeberkiem i poprzez ten szablon wiercimy w żeberkach wzorcowych drugi komplet otworów.
To nam zapewnia fakt, iż otwory będą od siebie dokładnie w takiej odległości, jak otwory w statywie ( grilu).

Obrazek

Nakładamy na pręty pierwsze żeberko wzorcowe, później nakładamy kolejne wstępnie wycięte z balsy, depronu żeberka.
Nakładamy drugie skrajne żebro wzorcowe i z pomocą kostek elektroinstalatorskich skręcamy ze sobą całość.
Z jednej strony bloku stosujemy kostki podwójne oddalone od siebie o grubość ścianki grila.

Obrazek

Tak skręcony bloczek wkładamy w gril.
Bloczek możemy w dowolnym momencie wyjąć, wstawić w inna parę otworów, odwrócić „na plecy”.

Obrazek

Posługując się dowolnymi narzędziami :
- hebel modelarski
- tarnik, papier ścierny
- pilniki, piłka
obrabiamy żeberka w sztywno leżącym bloczku.

Obrazek

Ten sam opis do pobrania w formie pliku PDF u mnie na stronie.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Żeberka z grila - czyli mój nowy patent.
PostNapisane: poniedziałek, 21 lutego 2011, 15:02 
modelarz

No, ciekawy patent :)

Baracuda 3m Reichard | AeroCruiser | ParkMaster | Turnigy 9x |

PostNapisane: poniedziałek, 21 lutego 2011, 19:31 
modelarz

Motylasty napisał(a):
Prezentowana konstrukcja jest własnością intelektualną autora, wykorzystywanie zawartych na tej stronie informacji
w celach komercyjnych jest ściśle zakazane. Wszelkie inne użycie tych materiałów poza budową urządzenia ( modelu ) dla własnych celów
wymaga uprzedniej pisemnej zgody autora.

:nieufny: czy aby na pewno ten patent wymagał tak dużo myslenia żeby zakazywać jego komercyjnego wykorzystywania? przecież to tylko zablokowanie 2 prętów i można to zrobić np imadłem :roll:

PostNapisane: poniedziałek, 21 lutego 2011, 19:41 
Moderator

Paweł to trzeba było to wymyśleć, zgłosić do urzędu patentowego i kasował byś forse na nowe modele.

PostNapisane: poniedziałek, 21 lutego 2011, 19:43 
modelarz

pawel66 napisał(a):
przecież to tylko zablokowanie 2 prętów i można to zrobić np imadłem :roll:

A to już będzie Twój patent i będziesz mógł go dowolnie wykorzystać :D

PostNapisane: poniedziałek, 21 lutego 2011, 20:15 
modelarz

Pawciu, jak będziesz miał żonę, dwójkę dzieci i caaałą modelarnię na ławie w pokoju albo na stole w kuchni to zapomnij o imadle

PostNapisane: poniedziałek, 21 lutego 2011, 20:37 
modelarz

"grill" ma wymiary podobne do imadła, poza tym imadło może spełniać jeszcze 1000 innych funkcji więc nie wyobrażam sobie modelarni bez niego

PostNapisane: poniedziałek, 21 lutego 2011, 21:04 
Moderator

Pogadamy tak +/- za 10 lat. Zaczniesz sobie wyobrażać nie tylko modelarnię bez imadła.

PostNapisane: poniedziałek, 21 lutego 2011, 21:33 
modelarz

No to ja się pochwale nową modelarnią , z trzema kolegami załatwiliśmy w szkole starą salę , gdzie planujemy zrobić nasza małą prywatną modelarnie , prowadzący (dawny kierownik w SZD , powiedział , że jest możliwe dostać dofinansowanie od pani dyrektor :D , co mnie bardzo mile zaskoczyło , bo nie dość że nam bezpłatnie dają salę to jeszcze będą finansować nie które materiały)

PostNapisane: wtorek, 22 lutego 2011, 14:57 
modelarz

Tomku, fajny patent, ale od razu nasunęła mi się drobna uwaga.
Czy aby na tym statywie szprychy rowerowe, czy inne druty pod wpływem nacisku pilnika nie będą się uginać ?
Ten przyrząd napewno spełni swoja rolę w depronie tak jak na wstępie pokazałeś zdeformowany bloczek. Jednak blok z balsy dość sztywno się trzyma i wymaga trochę większej siły nacisku pilnika przy obróbce. Dlatego tradycyjny sposób z imadłem wydaje mi się skuteczniejszy.

PostNapisane: wtorek, 22 lutego 2011, 15:45 
modelarz

Ja tam zawsze jak robie żeberka w bloczku, to daje 2 szprychy rowerowe, a na końcach zakładam kostkę elektryczną. Ostatnio robiłem tak samo żeberka balsowe, i nic się nie uginało.

PostNapisane: wtorek, 22 lutego 2011, 15:51 
Moderator

Jak narazie Jarku maszyna sprawuje się wyśmienicie zarówno w depronie jak i w balsie.
No bo jaka jest różnica pomiędzy blokiem w imadle a na grilu ?
I tak na żebra w trakcie obróbki naciskasz od góry, czyli w imadle ( wszak nie ściśniesz tego bloku "z całych sił ") tez nastąpi ugięcie.
Masz rację w grilu punkty podparcia szprych mamy na ich końcu, ale nie stanowi problemu dosunięcie do siebie ścianek grila i punkty te zbliżą się do siebie.
Temat jest dość kontrowersyjny, bo może to tylko sztuka dla sztuki, ale ... jak narazie udało mi się trochę żeberek "ćwiczebnych" na tym wyciosać, zarówno depronowych jak i balsianych. Cóż daję pomysł ( oczywiście pomijając ten kretyński nagłówek na czerwono ), sam używam, jestem zadowolony, więc dlaczego się tym pomysłem nie podzielić, a nóż ktoś wpadnie na jeszcze inną metodę. W końcu od zarania modelarstwa bloczki tak się robi , bo być może nikt nie wskazał nam że można inaczej, czego ja tu nie czynię. Wszak to dalej tradycyjna metoda z pewnym dodatkiem.

PostNapisane: środa, 23 lutego 2011, 11:36 
modelarz

Suchy napisał(a):
No to ja się pochwale nową modelarnią , z trzema kolegami załatwiliśmy w szkole starą salę , gdzie planujemy zrobić nasza małą prywatną modelarnie , prowadzący (dawny kierownik w SZD , powiedział , że jest możliwe dostać dofinansowanie od pani dyrektor :D , co mnie bardzo mile zaskoczyło , bo nie dość że nam bezpłatnie dają salę to jeszcze będą finansować nie które materiały)

Podsunąłeś pomysł Jak tylko się skończą ferie lecę do dyrektorki na skrzydłach :) ;) (Koleżanka mojego taty to się na 99,99% uda)

Optic 6 Sport przeróbka na 2,4GHZ. "Praca"- "Serwisant" sprzętu typu laptopy, komputery w Jeleniej górze

Strefa czasowa: UTC + 1