Teraz jest niedziela, 20 czerwca 2021, 04:49

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Quad 450 z APM 2.6
PostNapisane: poniedziałek, 5 czerwca 2017, 09:08 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 15 kwietnia 2012, 13:32
Posty: 470
Wiek: 40
Lokalizacja: Ostrołęka,Rydzewo
Tak, kopter wraca niemal w punkt, ładnie utrzymuje pozycje i wysokość, a problemem był kompas, po wymianie na nowy wszystko gra jak należy, ogólnie mimo początkowych problemów, jestem bardzo zadowolony z Apm, u mnie największe problemy stwarzał kompas, który nie pracował poprawnie do dziś nie wiem dla czego.

_________________
Pozdrawiam Tomek.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Quad 450 z APM 2.6
PostNapisane: poniedziałek, 5 czerwca 2017, 09:27 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2385
Wiek: 43
Lokalizacja: Sompolno
A korzystałes z kompasu wbudowanego w apm czy z zewnętrznego?

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Quad 450 z APM 2.6
PostNapisane: poniedziałek, 5 czerwca 2017, 09:42 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 15 kwietnia 2012, 13:32
Posty: 470
Wiek: 40
Lokalizacja: Ostrołęka,Rydzewo
W Apm 2.6 nie ma kompasu wewnętrznego, korzystam z zewnętrznego, wbudowanego w gps.
Walczyłem z nim z tydzień, kalibrowałem go na wszystkie możliwe sposoby i bez rezultatu, w końcu kupiłem drugi gps z kompasem i po wymianie ustawiłem roll 180 skalibrowałem i wszystko hula :D , moim zdaniem tamten kompas ma jakąś wadę przez którą nie chce poprawnie działać.

_________________
Pozdrawiam Tomek.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Quad 450 z APM 2.6
PostNapisane: piątek, 8 grudnia 2017, 12:28 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 28 marca 2010, 22:01
Posty: 256
Wiek: 26
Lokalizacja: Łódź
Jestem na etapie składania bardzo podobnego zestawu tylko z APM 2.8. Jak podłączyć power module? Czy muszę wyjąć po jednym kabelku z wtyczek regulatorów, czy nie?
Nie wiem jeszcze czy kontroler musi być centralnie na modelu czy może być trochę przesunięty w bok?
Macie jakieś patenty na montaż podkładki antywibracyjnej z APM do ramy?

_________________
Pozdrawiam Kuba.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Quad 450 z APM 2.6
PostNapisane: sobota, 9 grudnia 2017, 09:55 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 28 marca 2010, 22:01
Posty: 256
Wiek: 26
Lokalizacja: Łódź
Mimo rozbieżnych informacji w internecie wszystko jakoś poskładałem. Nadszedł czas żeby to uruchomić.
Walczyłem 9 godzin. APM wygrało.
1. Czy Optic 6 ma możliwość przypisania 3 pozycyjnego przełącznika pod 5/6 kanał? W instrukcji nic nie znalazłem. Dodam, że chodzi o wersję bez 'Sport'. Czy bez tego przypisania (bez używania 5 kanału) będę mógł latać tylko na trybie stabilize czy w ogóle?
2. Kontroler przechodzi kalibrację kompasu, na układzie współrzędnych pojawiają się kropki, jednak po zakończonej konfiguracji mam i tak komunikat 'bad compass health'.
3. Przy próbie wystartowania silniki nie reagują. Dlaczego?
Sprawdzałem za pomocą MP silniki i wszystkie działają, jeden startuje przy większym wychyleniu drążka ale tym będę martwił się później. Podobno nawet bez kompasu powinno dać się latać.

Bardzo proszę o pomoc.

_________________
Pozdrawiam Kuba.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Quad 450 z APM 2.6
PostNapisane: sobota, 9 grudnia 2017, 11:57 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1552
Wiek: 56
Lokalizacja: Peterborough, UK
APM i kompas to częsty problem, W moim przypadku okazało się, że poprostu kompas był "dead".
Po wymianie wszystko OK.
Jeśli twój kompas działa, sprawdz kalibrację. Sam proces kalibracji kompasu jest dość żmudny i czasochłonny (tak było u mnie).
Szczerze mówiąc nie uruchamiałem mojego chyba od roku więc "natchniony" spróbuję, pewnie mi powie "na drzewo" masz za stary sprzęt ale spróbuję :)
Ja mam jakieś APM 2.6.

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Sbach342, White Sheep 480 Quad, RoboFlat 270, AOKFly 230, Realacc 210
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... kończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Quad 450 z APM 2.6
PostNapisane: sobota, 9 grudnia 2017, 12:44 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 28 marca 2010, 22:01
Posty: 256
Wiek: 26
Lokalizacja: Łódź
Na początku kalibrowałem bez wyjęcia zworki i wtedy nie dało się przejść przez wszystkie białe punkty. Po wyjęciu zworki kalibracja przebiega bez problemów i wydaje się, że wszystko jest dobrze. Jednak w oknie z horyzontem cały czas komunikat 'bad compass health'. Bardziej jednak martwi mnie to, że nie startują w ogóle silniki przy próbie lotu modelem.

Edit.

Przed chwila z nieznanych mi przyczyn po podłączeniu pakietu i kolejnym skalibrowaniu esc silniki ożyły. :nieufny:

Jednak po ponownym podłączeniu zasilania nic. Trzeba za każdym razem robić kalibrację i tylko wtedy silniki kręcą, ale nie jest to chyba tryb lotu.

_________________
Pozdrawiam Kuba.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Quad 450 z APM 2.6
PostNapisane: sobota, 9 grudnia 2017, 15:33 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1552
Wiek: 56
Lokalizacja: Peterborough, UK
Może stan po kalibracji się nie zapisał ?

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Sbach342, White Sheep 480 Quad, RoboFlat 270, AOKFly 230, Realacc 210
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... kończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Quad 450 z APM 2.6
PostNapisane: niedziela, 10 grudnia 2017, 22:04 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 28 marca 2010, 22:01
Posty: 256
Wiek: 26
Lokalizacja: Łódź
Gdzieś w ustawieniach było coś takiego, że musi łapać GPS, żeby mógł się uzbroić. Zmieniłem i już jest dobrze. Jeden silnik (ten co pisałem, że później startuje) podczas prób podziękował za współpracę razem z regulatorem... Co mogło się stać? Poleciał dym, silnik pachnie spalenizną, a regulator już tylko się grzeje.
Chińczyk dostał właśnie reklamację, a ja czekam kolejne długie tygodnie aż dojdzie mi nowy silnik i ESC. Z samolotami jakoś prościej to wszystko się odbywa :roll:

_________________
Pozdrawiam Kuba.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Quad 450 z APM 2.6
PostNapisane: niedziela, 10 grudnia 2017, 22:45 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1552
Wiek: 56
Lokalizacja: Peterborough, UK
Nie da się ukryć :)

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Sbach342, White Sheep 480 Quad, RoboFlat 270, AOKFly 230, Realacc 210
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... kończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Quad 450 z APM 2.6
PostNapisane: poniedziałek, 11 grudnia 2017, 15:24 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 787
Wiek: 39
Lokalizacja: Warszawa
Linux napisał(a):
Gdzieś w ustawieniach było coś takiego, że musi łapać GPS, żeby mógł się uzbroić. Zmieniłem i już jest dobrze. Jeden silnik (ten co pisałem, że później startuje) podczas prób podziękował za współpracę razem z regulatorem... Co mogło się stać? Poleciał dym, silnik pachnie spalenizną, a regulator już tylko się grzeje.
Chińczyk dostał właśnie reklamację, a ja czekam kolejne długie tygodnie aż dojdzie mi nowy silnik i ESC. Z samolotami jakoś prościej to wszystko się odbywa :roll:


Może być kilka powodów (poniżej lista tego co ja osobiście przerobiłem i też spalił się albo silnik albo regiel):
1. zwarte mogło być uzwojenie - śruba mocująca silnik mogła wkręcić się za daleko. Prowadzi to do nierównej pracy silnika, grzania się regulatora a w skrajnych przypadkach do spalenia jednego i drugiego.
2. firmware w regulatorze mógł być nie zsynchronizowany z pozostałymi regulatorami - albo np sterowanie i częstotliwość taktowania regiel vs kontroler (8kHz, 16 kHz)
2b. ustawienia firmware w regulatorze był nieodpowiedni do silnika - ale to głównie ma znaczenie przy wyżyłowanych silnikach - np 2500kV na 4S...
3. Mógł się zawiesić tranzystor mocy, przez uszkodzenie na regulatorze lub zakłócenia.
Miałem taką sytuację - można to było wyczuć poprzez kręcenie silnikiem na sucho - bez podłączania baterii. 3 kręciły się pięknie a 1 jakoś tak dziwnie był hamowany. Takie hamowanie wynika ze zwarcia dwóch faz - czyli wskazywało na permanentne zwarcie w reglu. I tak też się stało. Po podłączeniu baterii regiel spłoną... a dokładnie jeden mosfet...

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Quad 450 z APM 2.6
PostNapisane: poniedziałek, 11 grudnia 2017, 17:08 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 28 marca 2010, 22:01
Posty: 256
Wiek: 26
Lokalizacja: Łódź
japim napisał(a):
3 kręciły się pięknie a 1 jakoś tak dziwnie był hamowany. Takie hamowanie wynika ze zwarcia dwóch faz - czyli wskazywało na permanentne zwarcie w reglu.

W tej chwili jest dokładnie tak. Ten spalony podpięty pod regulator kręci się tak jakby płynniej, ale z większym oporem - mniej czuć przeskakiwanie między magnesami wirnika. Odłączony również kręci się ciężej od pozostałych, ale nieznacznie lżej niż przy podłączeniu regulatora.

Mam nadzieję, że podłączając silnik do innego regulatora, i regulator do innego silnika nic nie popsułem w sprawnych elementach :?

Silniki to 2212 Readytosky, regulatory Simonk 30A więc popularny zestaw.
Śrubki sprawdzałem czy nie wchodzą za głęboko i jest duży zapas do uzwojenia.

_________________
Pozdrawiam Kuba.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Quad 450 z APM 2.6
PostNapisane: wtorek, 12 grudnia 2017, 08:51 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 787
Wiek: 39
Lokalizacja: Warszawa
Jeżeli możesz ten silnik odłączyć od regulatora to zobacz jak i czy będzie różnica w obracaniu się silnika jak zewrzesz wszystkie 3 fazy ze sobą - ale parami 1 z 2, 2 z 3 i 1 z 3. Jeżeli nie będzie dużej róznicy między tzn, że silnik ma gdzieś w środku zwarcie i zepsujesz kolejny regulator. Jeżeli różnica będzie za każdym razem przy podłączeniu różnych faz ze sobą - to może (MOŻE) oznaczać że w środku nie ma nic niepokojącego. Oczywiście to takie sprawdzenie organoleptyczne - bo np mój miernik napięcia jest zbyt mało dokładny aby mierzyć rezystancje silnika i stwierdzić, że jest przebicie/zwarcie między fazami. Miernikiem co najwyżej możesz sprawdzić czy nie ma przebicia między fazami a np statorem.

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Quad 450 z APM 2.6
PostNapisane: wtorek, 12 grudnia 2017, 11:06 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 6 września 2012, 13:21
Posty: 2139
Wiek: 53
Lokalizacja: Pleszew
Jakiś czas temu popełniłem malunek mechanicznego regla - składało się toto z 6 włączników dźwigniowych, które miały być uruchamiane na zasadzie jak katarynka (wałek z 6 wypustkami włączającymi i wyłączającymi włączniki w odpowiedniej kolejności). Po jednej stronie miała być podpięta bateria, po drugiej silnik - wałek miał być napędzany ręcznie lub za pomocą np wkrętarki. Służyć mi to miało do testowania niepewnych (lub przewiniętych) silników by nie spalić regla. Niestety pomysł lekko się zakurzył, i nie miałem okazji przetestować go w praktyce - ale widzę że teraz idealnie by się sprawdził by nie ryzykować z kolejnym reglem..
Jeśli Hubert czyta ten wątek - może jeszcze ma na swoim kompie malunki poszczególnych elementów do wydruku, i może warto reaktywować pomysł?..

_________________
Jak mówię że coś zrobię to zrobię, nie trzeba mi co pół roku przypominać..
- Sławek -


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Quad 450 z APM 2.6
PostNapisane: wtorek, 12 grudnia 2017, 19:41 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 5504
Wiek: 43
Lokalizacja: Kraków
Rumcajs napisał(a):
Jakiś czas temu popełniłem malunek mechanicznego regla - składało się toto z 6 włączników dźwigniowych, które miały być uruchamiane na zasadzie jak katarynka (wałek z 6 wypustkami włączającymi i wyłączającymi włączniki w odpowiedniej kolejności). Po jednej stronie miała być podpięta bateria, po drugiej silnik - wałek miał być napędzany ręcznie lub za pomocą np wkrętarki. Służyć mi to miało do testowania niepewnych (lub przewiniętych) silników by nie spalić regla. Niestety pomysł lekko się zakurzył, i nie miałem okazji przetestować go w praktyce - ale widzę że teraz idealnie by się sprawdził by nie ryzykować z kolejnym reglem..
Jeśli Hubert czyta ten wątek - może jeszcze ma na swoim kompie malunki poszczególnych elementów do wydruku, i może warto reaktywować pomysł?..
Ano było takie coś :)Obrazek

Wysłane z mojego MIX przy użyciu Tapatalka

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Quad 450 z APM 2.6
PostNapisane: środa, 13 grudnia 2017, 13:28 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 28 marca 2010, 22:01
Posty: 256
Wiek: 26
Lokalizacja: Łódź
Jak widać podszedłem mało profesjonalnie do sprawy bo po prostu podpiąłem uszkodzony silnik pod dobry regulator i dobry silnik pod uszkodzony regulator. Żadna konfiguracja nie zadziałała. Przed chwilą sprawdziłem jeszcze raz czy na pewno wszytko inne działa i chyba mi się upiekło, bo jest ok 8-)

Pomiędzy dwoma fazami silnika jest dużo mniejsza rezystancja niż w przypadku pozostałych. Po połączeniu tych dwóch faz, silnik kręci się tak samo jak z niepołączonymi. Czyli chyba te dwie gdzieś w uzwojeniu się spotkały. Silnik będzie na części do pozostałych, a jak chińczyk uzna mi reklamację to rozbiorę regulator, może będzie widać co z nim nie tak.

_________________
Pozdrawiam Kuba.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Quad 450 z APM 2.6
PostNapisane: środa, 13 grudnia 2017, 23:04 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1552
Wiek: 56
Lokalizacja: Peterborough, UK
Z mojego doświadczenia "Chińciki nie lobiom ploblemuf" i przysyłają nowy.
Tak przynajmniej ja osobiście doświadczyłem kilkakrotnie nie tylko z silnikami, także własnie z Ardupilotem, ESC i paroma innymi drobiazgami. Nawet był szczęśliwy, że mu uszkodzonych nie odsyłałem bo więcej by go to kosztowało niż kupić nowy :)

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Sbach342, White Sheep 480 Quad, RoboFlat 270, AOKFly 230, Realacc 210
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... kończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Quad 450 z APM 2.6
PostNapisane: środa, 13 grudnia 2017, 23:06 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2385
Wiek: 43
Lokalizacja: Sompolno
Raz dostałem zegarek wart 26pln DHL em w pięć dni tylko dlatego że zamawiałem inny kolor a przyszedł inny ;)

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Quad 450 z APM 2.6
PostNapisane: środa, 13 grudnia 2017, 23:19 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 28 marca 2010, 22:01
Posty: 256
Wiek: 26
Lokalizacja: Łódź
Ja też miałem dobre doświadczenia, bo zawsze tylko 'noł problem maj frend'. A ten mnie wypytuje jaki pakiet, jak podłączony itp. Nie chciałem mu problemu robić i sporu zakładać, ale chyba będę zmuszony.

_________________
Pozdrawiam Kuba.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Quad 450 z APM 2.6
PostNapisane: środa, 13 grudnia 2017, 23:34 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2385
Wiek: 43
Lokalizacja: Sompolno
Ale o dziwo oni czasem wolą spór, kasę ci zwróci portal. A oni nowego wysłać nie muszą w ten sposób są tylko jeden regulator w plecy

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

81,342,174 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL