Teraz jest czwartek, 24 maja 2018, 07:14

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 125 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Aaaa , coptery dwa
PostNapisane: piątek, 19 stycznia 2018, 19:38 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 grudnia 2014, 21:58
Posty: 801
Wiek: 43
Lokalizacja: Opole
Niestety Hubert mimo szczerych chęci , moje ide wygląda inaczej i mam już dość , nie mam ani tego co pokazujesz, ani znajomości j. ang. więc nie mogę przeczytać tego co pisze na twoich zrzutach i po prostu zaraz wypie...... cały projekt w pi.....u
wstawiłem wg tego co zrozumiałem i ni h... nie działa, i cały dzień w d......
Załącznik:
Bez tytułuy.png
Bez tytułuy.png [ 79.31 KiB | Przeglądane 488 razy ]

tak to wygląda u mnie

_________________
_____________________________
Pozdrawiam
Jak się nie ma ,co się lubi , to się to buduje


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Aaaa , coptery dwa
PostNapisane: piątek, 19 stycznia 2018, 19:44 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 1336
Wiek: 40
Lokalizacja: Sompolno
A tak podstawiałeś?
Cytuj:
Average<long> sonarRead(CNT);
Servo myservo; // create servo object to control a servo
const int pos1 = 0; // variable to store the servo position
const int pos2 =90; // not used
const int pos3 = 180; // variable to store the servo position

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Aaaa , coptery dwa
PostNapisane: piątek, 19 stycznia 2018, 20:01 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 grudnia 2014, 21:58
Posty: 801
Wiek: 43
Lokalizacja: Opole
Servo myservo; // create servo object to control a servo
const int pos1 =0; // variable to store the servo position
const int pos2 =90; // not used
const int pos3 =180; // variable to store the servo position
Nie wiem o co chodzi serwo działa

_________________
_____________________________
Pozdrawiam
Jak się nie ma ,co się lubi , to się to buduje


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Aaaa , coptery dwa
PostNapisane: piątek, 19 stycznia 2018, 20:58 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4518
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Jaką wydajność ma moduł zasilający MB-102? Chyba <700mA....
A ile potrzebuje TL65B43, 2A? 3A? Ostrzegają żeby nawet tego nie podłączać przez odbiornik bo można zjarać odbiornik.... RTFMs!

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Aaaa , coptery dwa
PostNapisane: piątek, 19 stycznia 2018, 21:19 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 grudnia 2014, 21:58
Posty: 801
Wiek: 43
Lokalizacja: Opole
Tyle tylko że ja sygnały daję z adru , a resztę zasilam poprzez płytkę stykową.

_________________
_____________________________
Pozdrawiam
Jak się nie ma ,co się lubi , to się to buduje


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Aaaa , coptery dwa
PostNapisane: piątek, 19 stycznia 2018, 21:26 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 1965
Wiek: 52
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
A masy połączone :roll:

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Aaaa , coptery dwa
PostNapisane: piątek, 19 stycznia 2018, 21:45 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 grudnia 2014, 21:58
Posty: 801
Wiek: 43
Lokalizacja: Opole
Tak Artur, to ogólnie działa, tylko że na serwie , a mechanizm podwozia ni hu hu
ED
Adrian się zlitował nade mną i zmienił w programie ustawianie pozycji serwa z kątowego na milisekundowe tak po chłopsku mówiąc i zaczęło działać :lol: , poniżej zamieszczam drugi kod, tamten który zrobił Hubert też jest ok bo można go zastosować do serw, co też może się komuś przydać, np do świnki ;) natomiast kod Adriana jest typowo on/off i taki właśnie potrzebowałem.
Chyba ogórków braknie :D :D :D :D :D
/*
Written by ediblefly 2015
Inspired by Benbojangles 2015
Written for Tarot TL65B44 copter landing gear

to set trigger altitude change "int trigger_altitude" to your desired alt itude in cm

The circuit:
*HC-SR04 Vcc connection attached to +5V Arduino
*HC-SR04 GND connection attached to gnd Arduino
*HC-SR04 Trig connection attached to pin 7
*HC-SR04 Echo connection attached to pin 8
*Sonar to APM connection is not active and will be developed in future versions of
the script

This example code is in the public domain.

*/
#include <Servo.h>
#include <Average.h>
#define CNT 10 //defines the size of the floating array used for averaging
//bigger the size: better averaging, very big arrays will cause long delays at the startup
Average<long> sonarRead(CNT);
Servo myservo; // create servo object to control a servo
const int pos1 = 1000; // variable to store the servo position
const int pos2 =1500; // not used
const int pos3 = 2000; // variable to store the servo position
//data Pin number of the Arduino:
const int pingPin = 7; //trigger pin for HC-SR04 sonar unit
const int echoPin = 8; //echo pin for HC-SR04 sonar unit
const int sonarToAPM = 3; //reserved for future use
int ledPin = 13; //LED connected to digital pin 13 doubled by the onboard LED
int LED_1 = 2; //new LED strip no 1
int LED_2 = 3; //new LED strip no 2
int LED_3 = 4; //new LED strip no 3
int LED_4 = 5; //new LED strip no 4
int trigger_altitude = 19; //here we define the height in cm that we want to trigger
boolean IsGearDown = false;
int countLand = 0;
int countTakeOff = 0;
int attemptsL = 2; //change for acceptable number of falsepositives on landing
int attemptsTO = 4; //change for acceptable number of falsepositives on TakeOff
long CutOffDist = 1000; //cutoff dostance, this is usefull to cut off extreme values
//additional mechanism of averaging

void setup() {
// initialize serial communication:
Serial.begin(9600);
myservo.attach(9); // attaches the servo on pin 9 to the servo object
pinMode(ledPin, OUTPUT); // sets the digital pin as output
pinMode(LED_1, OUTPUT);
pinMode(echoPin, INPUT);
pinMode(pingPin, OUTPUT);
pinMode(sonarToAPM, OUTPUT);
}

void loop()
{
//distance in centimeters:
long duration, cm;

// The sensor is triggered by a HIGH pulse of 2 or more microseconds.
// Give a short LOW pulse beforehand to ensure a clean HIGH pulse:
digitalWrite(pingPin, LOW);
delayMicroseconds(2);
digitalWrite(pingPin, HIGH);
delayMicroseconds(5);
digitalWrite(pingPin, LOW);

//fill the array for data averaging
int i;

//for(i=0; i<CNT; i++)
//{
// The same pin is used to read the signal from the sensor: a HIGH
// pulse whose duration is the time (in microseconds) from the sending
// of the ping to the reception of its echo off of an object.
duration = pulseIn(echoPin, HIGH);

// convert the time into a distance
cm = microsecondsToCentimeters(duration);
Serial.print(cm);
Serial.print("cm-real");
Serial.println();
if (cm < trigger_altitude)
{
sonarRead.push(1);
}
else
{
sonarRead.push(0);
}
delay(10);
//}

cm = sonarRead.mode();
//Serial.println(sonarRead.mode()); //mode(sonarRead, CNT);
Serial.print(CNT);
Serial.print("");
Serial.println();
Serial.print(cm);
Serial.print("");
Serial.println();

if (cm == 1)
{
digitalWrite(ledPin, HIGH); // sets the LED on
if (countLand < attemptsL)
{
countLand ++;
}
else if (IsGearDown == false)
{
myservo.writeMicroseconds(pos1);
countLand = 0;
countTakeOff = 0;
IsGearDown = true; //Gear is Out - Landing
}
delay(15);
}
else if (cm == 0)
{
digitalWrite(ledPin, LOW);
digitalWrite(LED_1, millis()>>9 &1); // for circa about 2Hz blinking
digitalWrite(LED_2, millis()>>9 &1);
digitalWrite(LED_3, millis()>>9 &1);
digitalWrite(LED_4, millis()>>9 &1);
if (countTakeOff < attemptsTO)
{
countTakeOff ++;
}
else if (IsGearDown == true)
{
myservo.writeMicroseconds(pos3);
countTakeOff = 0;
countLand = 0;
delay(3000);
IsGearDown = false; //Gear is retracted - in the air
}
delay(15);
}

delay(15);
}

long microsecondsToInches(long microseconds)
{
// According to Parallax's datasheet for the sensor, there are
// 73.746 microseconds per inch (i.e. sound travels at 1130 feet per
// second). This gives the distance travelled by the ping, outbound
// and return, so we divide by 2 to get the distance of the obstacle.
// See: http://www.parallax.com/dl/docs/prod/ac ... G-v1.3.pdf
return microseconds / 74 / 2;
}

long microsecondsToCentimeters(long microseconds)
{
// The speed of sound is 340 m/s or 29 microseconds per centimeter.
// The ping travels out and back, so to find the distance of the
// object we take half of the distance travelled.
return microseconds / 29 / 2;
}

_________________
_____________________________
Pozdrawiam
Jak się nie ma ,co się lubi , to się to buduje


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Aaaa , coptery dwa
PostNapisane: piątek, 19 stycznia 2018, 22:20 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 1336
Wiek: 40
Lokalizacja: Sompolno
Przywieź duży słoik na zlot a najlepiej dwa bo my z Hubertem lubimy.....
Patrzeć na ogórki w słoikach

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Aaaa , coptery dwa
PostNapisane: sobota, 20 stycznia 2018, 00:04 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 grudnia 2014, 21:58
Posty: 801
Wiek: 43
Lokalizacja: Opole
Addriano1 napisał(a):
Przywieź duży słoik na zlot a najlepiej dwa bo my z Hubertem lubimy.....
Patrzeć na ogórki w słoikach

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Ja tam wolę patrzeć na płyn w butelce, ale co kto lubi :D
A apropos projektu wgrałem do pro mini i też hula , ten mechanizm podwozia z samolotu jest chyba mało precyzyjny bo raz działa , raz nie , natomiast copterowy działa na razie za każdym razem.
Bardzo się cieszę bo naprawdę byłem już bliski kapitulacji, oby tylko się tylko sprawdził w locie i nie świrował.
Jeszcze raz wielkie dzięki :D :D

_________________
_____________________________
Pozdrawiam
Jak się nie ma ,co się lubi , to się to buduje


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Aaaa , coptery dwa
PostNapisane: sobota, 20 stycznia 2018, 06:04 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 1965
Wiek: 52
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
piotrek75 napisał(a):
Ja tam wolę patrzeć na płyn w butelce, ale co kto lubi :D

Ja go wolę spożywać, ale co ja tam wiem.... :mrgreen:

Fajnie, że podwozie wreszcie zadziałało Obrazek

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Aaaa , coptery dwa
PostNapisane: sobota, 20 stycznia 2018, 19:00 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 grudnia 2014, 21:58
Posty: 801
Wiek: 43
Lokalizacja: Opole
Artu napisał(a):
piotrek75 napisał(a):
Ja tam wolę patrzeć na płyn w butelce, ale co kto lubi :D

Ja go wolę spożywać, ale co ja tam wiem.... :mrgreen:

Fajnie, że podwozie wreszcie zadziałało Obrazek

:D I już wiemy co Artur lubi ;) :D
A że bez filmu się nie liczy to proszę



Mam jeszcze problem z ledami . W pierwszym filmie są na tranzystorach i sterują diodami 3V , i tu jest ok, natomiast drugi film jest na pro mini ledy są na mosfetach i sterują diodami 12V i tu zaczyna się problem bo 3 diody działają ok , natomiast dwie świrują i świecą cały czas, żeby sprawdzić co jest przyczyną robiłem zamiany mosfetów, diud , kabli i nic to nie pomogło, no to do drugiego uno wgrałem program i na pająka połączyłem z płytką i niestety dalej to samo. Czyli ani pro mini ,ani uno nie są winne, myślę że to wina płytki stykowej, próbuję dalej :(
ED
Ok DZIAŁA (:) Przyczyna była po stronie mosfetów (źle dobrane, sorry Adi ale wziąłem inne)
Całość zadziałała na tranzystorach bc547b i teraz pisząc ten post patrzę sobie jak mrugają już od jakichś 10min, za chwilkę dodam filmik.
W końcu mogę się zabrać za rysowanie płytki :D

_________________
_____________________________
Pozdrawiam
Jak się nie ma ,co się lubi , to się to buduje


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Aaaa , coptery dwa
PostNapisane: sobota, 20 stycznia 2018, 20:50 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 grudnia 2014, 21:58
Posty: 801
Wiek: 43
Lokalizacja: Opole
Post pod postem ale trudno , najwyżej dostanę oprd ;)
Najpierw filmik

A teraz jeszcze raz WIELKIE WIELKIE WIELKIE DZIĘKI dla Huberta i Adriana bez WAS i WASZEJ wiedzy bym sobie nie poradził

_________________
_____________________________
Pozdrawiam
Jak się nie ma ,co się lubi , to się to buduje


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Aaaa , coptery dwa
PostNapisane: czwartek, 25 stycznia 2018, 21:22 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 grudnia 2014, 21:58
Posty: 801
Wiek: 43
Lokalizacja: Opole
Chłopaki znowu mam problem.
Robię tego power boxa i kurcze przetwornica stup-up którą zamontowałem w płytce stykowej działała bez zarzutu natomiast po wlutowaniu jej w układ przestaje się dać regulować już 4 razy powtórzył mi się ten zonk , sprawdzałem płytkę i połączenia na niej i tu wygląda to ok , co może być tego powodem ?
To ta przetwornica https://abc-rc.pl/przetwornica-step-up-2a-2-28v i co gorsza wczoraj zamówiłem kolejne 5 szt ,a 4 już leżą w koszu.
A tak wyglądają moje wypociny
Załącznik:
box1.jpg
box1.jpg [ 97.53 KiB | Przeglądane 345 razy ]


Załącznik:
box2.jpg
box2.jpg [ 88.47 KiB | Przeglądane 345 razy ]

_________________
_____________________________
Pozdrawiam
Jak się nie ma ,co się lubi , to się to buduje


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Aaaa , coptery dwa
PostNapisane: czwartek, 25 stycznia 2018, 21:25 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 1336
Wiek: 40
Lokalizacja: Sompolno
Piotrek nie widzimy strony stykowej. Nie znamy schematu.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Aaaa , coptery dwa
PostNapisane: czwartek, 25 stycznia 2018, 21:58 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 grudnia 2014, 21:58
Posty: 801
Wiek: 43
Lokalizacja: Opole
Adi schematu nie ma jadę z pały. Chodzi o to że dzieje się tak z każdą przetwornicą którą po prostu wlutuję w płytkę i ta płytka na zdjęciu nie ma jeszcze podłączeń , tylko wlutowane peryferia i podłączone zasilanie do przetwornicy, natomiast z przetwornicy jeszcze nic nie wyprowadzałem , widz polega na tym że po podłączeniu zasilania ta sama przetwornica która wcześniej była ustawiona na 13V na płytce stykowej , po w lutowaniu do prototypówki wskazuje 12,2V i w ogóle nie reaguje na kręcenie potencjometrem, nie wiem czy to wina lutowania , czy regulowania nieodpowiednim śrubokrętem. Ogólnie to chyba szlag mnie trafia, bo czego się nie tknę to problem. Jutro przyjdą nowe to nagram jakiś filmik jak będzie dalej ten problem. Raczej obstawiam na marną jakość przetwornic, może też być to że do ustawiania tych 13V robię to na lipolu 3S , ale przetwornica fabrycznie jest ustawiona na właśnie te 12,2V czyli mniej niż na naładowanym lipolu, a jeśli jest to step-up to to może być przyczyna że je trafia?

_________________
_____________________________
Pozdrawiam
Jak się nie ma ,co się lubi , to się to buduje


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Aaaa , coptery dwa
PostNapisane: czwartek, 25 stycznia 2018, 22:11 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4518
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Jeśli to ta: https://abc-rc.pl/przetwornica-step-up-2a-2-28v to zapewne przegrzałeś całą płytkę robiąc te jeziorka z cyny... mogło się coś SMD obluzować

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Aaaa , coptery dwa
PostNapisane: czwartek, 25 stycznia 2018, 22:31 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 grudnia 2014, 21:58
Posty: 801
Wiek: 43
Lokalizacja: Opole
Też może być, muszę w końcu jakąś prostą stację lutowniczą, bo faktycznie brak regulacji temperatury jest trochę upierdliwy , a aplikacja cyny ? jak na obrazku :(
Przed chwilą oglądałem śrubokręt ceramiczny do takich rzeczy , czyli tu też może być przyczyna
http://rc-planeta.pl/pl/klucze-srubokre ... iczny.html

_________________
_____________________________
Pozdrawiam
Jak się nie ma ,co się lubi , to się to buduje


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Aaaa , coptery dwa
PostNapisane: czwartek, 25 stycznia 2018, 22:55 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 1965
Wiek: 52
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Piotrek, ta "ceramika" jest do cewek (aby nie "wprowadzać" dodatkowych pojemności), a nie potencjometrów :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Aaaa , coptery dwa
PostNapisane: czwartek, 25 stycznia 2018, 23:14 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 grudnia 2014, 21:58
Posty: 801
Wiek: 43
Lokalizacja: Opole
A cha :oops:

_________________
_____________________________
Pozdrawiam
Jak się nie ma ,co się lubi , to się to buduje


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Aaaa , coptery dwa
PostNapisane: sobota, 10 marca 2018, 00:17 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 grudnia 2014, 21:58
Posty: 801
Wiek: 43
Lokalizacja: Opole
Koledzy znowu problem z kodem do arduino , z tej strony pobrałem kod i biblotekę i kurde jak zwykle nie działa https://oscarliang.com/build-pwm-ppm-co ... -receiver/ proszę niech ktoś spróbuje to ogarnąć, mi ciągle wywala błąd kompilacji, więc nawet nie próbowałem wgrywać. prawdopodobnie źle zapisuję biblotekę , ale niestety google tak tłumaczy jak tłumaczy :(

_________________
_____________________________
Pozdrawiam
Jak się nie ma ,co się lubi , to się to buduje


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 125 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

57,017,321 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL