Teraz jest środa, 1 kwietnia 2020, 00:22

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: drobnicowiec m/s FRANCISZEK ZUBRZYCKI
PostNapisane: wtorek, 25 lutego 2020, 19:33 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 4 maja 2019, 16:52
Posty: 259
Wiek: 60
Lokalizacja: Poznań
Dzięki ale teraz najgorsze trzeba to umieścić na pokładzie i podłączyć napędy . Wodowanie jest za każyym razem jak coś wlutowuje z wyposażenia . Tutaj próba steru strumieniowego


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: drobnicowiec m/s FRANCISZEK ZUBRZYCKI
PostNapisane: wtorek, 25 lutego 2020, 19:46 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 6 września 2012, 13:21
Posty: 2075
Wiek: 52
Lokalizacja: Pleszew
A ja i tak wiem swoje - fotoszop czyni cuda

Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka

_________________
Geniusz robi to co musi - a talent to co może.

Sławek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: drobnicowiec m/s FRANCISZEK ZUBRZYCKI
PostNapisane: środa, 26 lutego 2020, 17:56 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 4 maja 2019, 16:52
Posty: 259
Wiek: 60
Lokalizacja: Poznań
Jesteście oblatani w internetach czy spotkał sie ktoś z nakrętkami M1 i śrubkami M1 x10 minimum lub pręt nagwintowany


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: drobnicowiec m/s FRANCISZEK ZUBRZYCKI
PostNapisane: środa, 26 lutego 2020, 18:02 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2289
Wiek: 41
Lokalizacja: Sompolno
Jacek ostatnio zakupiłem takie coś u Chińczyków
Ale nie wiem jaki to rozmiarObrazekObrazek

Wysłane z Tapatalka a to straszny SYFF!!!!

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: drobnicowiec m/s FRANCISZEK ZUBRZYCKI
PostNapisane: środa, 26 lutego 2020, 19:40 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 26 grudnia 2010, 21:21
Posty: 1865
Wiek: 54
Lokalizacja: COLNE Lancashire U.K.
Mam to samo. To zestaw do okularów. Gwinty od M1 do chyba M1,4. Właśnie z tego zestawu oferowalem kiedyś śruby do kasku ;)

_________________
Pozdrawiam Jarek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Re: drobnicowiec m/s FRANCISZEK ZUBRZYCKI
PostNapisane: wtorek, 3 marca 2020, 09:40 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 4 maja 2019, 16:52
Posty: 259
Wiek: 60
Lokalizacja: Poznań
Podpowie ktoś jak podłączyć trzy regulatory obrotów do odbiornika aby nie pościć z dymem . Dodam że chciałem aby każdy regulator miał swoje zasilanie dlatego że łatwiej mi mniejsze baterie tak poustawiać ( w wolne miejsca )aby statek nie miał przechyłów .


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: drobnicowiec m/s FRANCISZEK ZUBRZYCKI
PostNapisane: wtorek, 3 marca 2020, 10:53 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 5322
Wiek: 41
Lokalizacja: Kraków
W każdym odbiorniku linie zasilania są wspólne czyli wszystkie plusy razem i wszystkie minusy razem. Podłączyć można na dwa sposoby. Każdy ESC do odrębnego kanału lub razem.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Re: drobnicowiec m/s FRANCISZEK ZUBRZYCKI
PostNapisane: środa, 4 marca 2020, 09:02 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 16 kwietnia 2010, 13:54
Posty: 151
Wiek: 45
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Ja bym zostawił zasilanie odbiornika tylko z jednego regulatora (chyba, że masz osobne zasilanie dla odbiornika) a w pozostałych regulatorach wyjąć z wtyczki kabelek plusowy (lub przeciąć).

_________________
Pozdrawiam Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: drobnicowiec m/s FRANCISZEK ZUBRZYCKI
PostNapisane: środa, 4 marca 2020, 12:18 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 5322
Wiek: 41
Lokalizacja: Kraków
Jacek nie napisał że regulatory mają BECe.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: drobnicowiec m/s FRANCISZEK ZUBRZYCKI
PostNapisane: środa, 4 marca 2020, 18:10 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 4 maja 2019, 16:52
Posty: 259
Wiek: 60
Lokalizacja: Poznań
Zdjęcie poglądowe czy w taki sposób można podłączyć ,oczywiście każdy regulator ma swoja baterie. A jak zle to jak to zrobić jestem zielony w tym temacie :mrgreen:


Załączniki:
P1050834.JPG
P1050834.JPG [ 1.01 MiB | Przeglądane 458 razy ]
Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Re: drobnicowiec m/s FRANCISZEK ZUBRZYCKI
PostNapisane: środa, 4 marca 2020, 18:52 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 11 maja 2010, 21:15
Posty: 6954
Wiek: 50
Lokalizacja: Śrem
Ja bym z dwóch regulatorów wypiął czerwony kabel.

_________________
Pozdrawiam - Wojciech; POL - 7728
Jantar Themisto, Futaba 8FG
FILMY


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Re: drobnicowiec m/s FRANCISZEK ZUBRZYCKI
PostNapisane: środa, 4 marca 2020, 21:32 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 6 września 2012, 13:21
Posty: 2075
Wiek: 52
Lokalizacja: Pleszew
To może inaczej.. Odbiornik jako taki nie ma własnego zasilania 5V, zaś regulator najczęściej ma. Funkcją regulatora obrotów jest podanie zasilania z akumulatorka do silnika, więc "przy okazji" producent montuje w nim regulator napięcia podający 5V - który z kolei zasila elektronikę regulatora obrotów. Ów regulator napięcia ma zwykle większą moc niż potrzebuje regulator obrotów właśnie po to by zasilić odbiornik i ew serwa. Do tego służy cienki 3-żyłowy przewód, który pełni dwie funkcje - u Ciebie brązowy i czerwony przenosi napięcie 5V do odbiornika, zaś żółty przenosi sygnał sterujący z odbiornika do regulatora obrotów. Takie regulatory noszą nazwę BEC, czyli z wbudowanym regulatorem napięcia (są też regulatory bez BECa - te rozpoznasz po tym że przewód nie jest 3-żyłowy a 2-żyłowy, gdyż masa jest potrzebna w obydwu sytuacjach).
W teorii każdy regulator podaje 5V, jednak w praktyce mogą istnieć mikroskopijne różnice - i to one są źródłem wielu późniejszych problemów. Regulator napięcia NIE MOŻE "dostać" na wyjściu napięcia wyższego niż sam produkuje, a tak się może stać w przypadku takim jak na Twojej fotce - na 3 regulatorki obrotów każdy z nich ma nieco inne napięcie (nawet jeśli są one na poziomie ułamków voltów), więc ten produkujące wyższe napięcie może uszkodzić dwa pozostałe.. W życiu rzadko się to zdarza, ale im różnice będą większe tym większe prawdopodobieństwo uszkodzenia danego regulatora napięcia - a tym samym uszkodzenia całego regulatora obrotów. Dlatego w takim układzie jak Twój należy wypiąć po czerwonym przewodzie z dwóch regielków - czyli tak jak powiedział Wojtek.

Uffffff..... ;)

_________________
Geniusz robi to co musi - a talent to co może.

Sławek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: drobnicowiec m/s FRANCISZEK ZUBRZYCKI
PostNapisane: czwartek, 5 marca 2020, 14:11 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 4 maja 2019, 16:52
Posty: 259
Wiek: 60
Lokalizacja: Poznań
ŁŁŁŁaaaałłłłł (:) (:) (:) zrozumiałem końcówkę czerwony kabelek i już się robi , dzięki tylko bateryjki dojadą


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Re: drobnicowiec m/s FRANCISZEK ZUBRZYCKI
PostNapisane: piątek, 13 marca 2020, 18:51 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 4 maja 2019, 16:52
Posty: 259
Wiek: 60
Lokalizacja: Poznań
Próba w suchym doku .( ciemnica bo filmik w ciemnicy mojej )


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Re: drobnicowiec m/s FRANCISZEK ZUBRZYCKI
PostNapisane: piątek, 13 marca 2020, 19:57 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 lutego 2017, 01:53
Posty: 215
Wiek: 42
Lokalizacja: Poznań
Super


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: drobnicowiec m/s FRANCISZEK ZUBRZYCKI
PostNapisane: niedziela, 22 marca 2020, 10:44 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 4 maja 2019, 16:52
Posty: 259
Wiek: 60
Lokalizacja: Poznań
Męczę się od dwóch tygodni . Myslałem że sprawa będzie prosta połączyć dwa wysiegniki od podnoszenia ładowni i okazało sie że stoje i nico .Jak połącze to okazuje się że jak jeden otwiera ładnie to drugi do połowy


Załączniki:
P1050839.JPG
P1050839.JPG [ 1.26 MiB | Przeglądane 201 razy ]
P1050837.JPG
P1050837.JPG [ 1.23 MiB | Przeglądane 201 razy ]
Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

71,346,185 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL