Teraz jest środa, 22 maja 2024, 05:35

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Ni z gruchy ni z pietruchy - pytanie do elektroników
PostNapisane: piątek, 19 października 2018, 21:26 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1559
Wiek: 59
Lokalizacja: Peterborough, UK
Hej tam,
Panowie, jak każdy facet (prawie każdy) coś tam na ten temat wiem ale niestety nie aż tyle, żeby ot tak sobie modyfikować co małe chińskie rączki zbudowały. Dlatego pytam, może ktoś mi doradzi.
Otóż padło mi coś w elektronice baterii roweru mojej żony, rozbebeszyłem i wygląda że najnormalniej na świecie część obwodu że tak powiem od strony "MASY" nie działa a co za tym idzie rowerek przestał śmigać i mi się małżonka spociła.
Więc ja wspomniałem rozbebeszyłem pakiet i co stwierdziłem:
Po przyłożeniu końcówek miernika do centralnie umieszczonego kabla masy i do plusa mam piękne ~38V ( ~ = około)
natomiast po przyłożeniu do drugiego kabla który już sobie biegnie do złącza na zewnątrz coś się tylko pojawia i znika, nie mogę nawet powiedzieć jednoznacznie co bo bez lepszego sprzętu trudno. tak czy owak, pomyslałem podnieść nogi tych trzech elementów i sprawdzić co się z nimi dzieje.
W pierwszej chwili pomyślałem żeby poprostu złączyć te masowe kable i z głowy, w sumie MASA to MASA ale coś tam jednak te elementy robić muszą tylko co ?
Nie mogę się doczytać co na nich jest, oznaczenia są tak nieczytelne ....
sprobuję jutro odczytać.
Ładowanie muszę sprawdzić, żona się upiera że działa ale weź babie wytłumacz, jak się zapalają ledy na wskaźniku poziomu naładowania to niema nic wspólnego z ładowaniem :P
Zastanawiam się czy i jak są połączone czy w jeden blok czy podzielone na sekcje jak w Li-polach. Ładowarka daje 36V więc wygląda że jedzie po całości.

Rzućcie okiem, może coś doradzicie:
Załącznik:
IMG_3127.JPG
IMG_3127.JPG [ 4.02 MiB | Przeglądane 12986 razy ]

Pierwszy z lewej tranzystor FS3306, drugi wygląda mi na taki sam, to trzecie .... muszę dokładniej obczaić.
(wygląda, że są identyczne trzy FS3306)
https://www.infineon.com/dgdl/irfs3306p ... 3682652165
znalazłem dokumentację do tego.
Wygląda że któryś padł i przywiera (?)
Nowa paczka kosztuje lekko 200 funtów za cały rower można kupić za 450 więc gdzie tu sens?
Trzeba spróbować naprawić nie ?

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Sbach342, White Sheep 480 Quad, RoboFlat 270, AOKFly 230, Realacc 210
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... kończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ni z gruchy ni z pietruchy - pytanie do elektroników
PostNapisane: sobota, 20 października 2018, 09:03 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 lutego 2017, 01:53
Posty: 492
Wiek: 46
Lokalizacja: Poznań
Posprawdzaj miernikiem czy nie mają zwarcia


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ni z gruchy ni z pietruchy - pytanie do elektroników
PostNapisane: sobota, 20 października 2018, 11:01 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1559
Wiek: 59
Lokalizacja: Peterborough, UK
Hej Tomtech,
sprawdziłem i wygląda,że te akurat są w porządku.
Podniosłem nóżki i mierzyłem. Nie sądzę, żeby całkowite zdejmowanie z płytki cokolwiek zmieniło wszak tylko dren/baza jest do niej przylutowany/a.
Oczywiście z racji tej, że nie jestem elektronikiem pewność pomiarów to tylko 99%.
W każdym razie wyglądają na OK
sprawdzę jeszcze pozostałe elementy.
A, po podniesieniu nóżek na wyjściu pojawiło się napięcie .... ale tylko na chwilę. Zdziwiło mnie to trochę. Nie mogę nigdzie znaleźć ani schematu ani nawet żadnych informacji na temat pakietu jako takiego. Pewnie producentem jest jakaś nic nie znacząca Chińska firemka stąd problem :(

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Sbach342, White Sheep 480 Quad, RoboFlat 270, AOKFly 230, Realacc 210
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... kończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ni z gruchy ni z pietruchy - pytanie do elektroników
PostNapisane: sobota, 20 października 2018, 11:24 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 lutego 2017, 01:53
Posty: 492
Wiek: 46
Lokalizacja: Poznań
Posprawdzaj w tych miejscach czy występuje masa. Te u góry nad tranzystorami to bezpieczniki.
Napisz jeszcze jakie układy występują.


Załączniki:
IMG_3127.JPG
IMG_3127.JPG [ 218.33 KiB | Przeglądane 12932 razy ]
Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ni z gruchy ni z pietruchy - pytanie do elektroników
PostNapisane: sobota, 20 października 2018, 12:33 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1559
Wiek: 59
Lokalizacja: Peterborough, UK
W punkcie 1 - jest
przed bezpiecznikami już niema punkt 2
same bezpieczniki są sprawne.
a te dwa mniejsze to o ile dobrze odczytałem (bardzo nieczytelne) to GAA235 i nic więcej niemogę się dopatrzeć.

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Sbach342, White Sheep 480 Quad, RoboFlat 270, AOKFly 230, Realacc 210
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... kończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ni z gruchy ni z pietruchy - pytanie do elektroników
PostNapisane: sobota, 20 października 2018, 13:06 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 lutego 2017, 01:53
Posty: 492
Wiek: 46
Lokalizacja: Poznań
A jak sprawdzasz baterie to podpinasz ją do roweru czy tak na stole?
Tamte to prawdopodobnie IPD60R385CP

Daj jeszcze zdjęcia całej płytki obu stron


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ni z gruchy ni z pietruchy - pytanie do elektroników
PostNapisane: sobota, 20 października 2018, 13:40 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1559
Wiek: 59
Lokalizacja: Peterborough, UK
Te dwa małe to 053N08N (GAA235 R), nie mam pewności co do tego czy są ok bo jeszcze nie sprawdziłem ale zaraz sprawdzę
sprawdzam na stole.
Pojawiło mi się napięcie ale najwyraźniej po podpięciu do roweru "znikło" :P
Załącznik:
IMG_3131.JPG
IMG_3131.JPG [ 3.3 MiB | Przeglądane 12905 razy ]

Załącznik:
IMG_3132.JPG
IMG_3132.JPG [ 3.1 MiB | Przeglądane 12905 razy ]

https://www.infineon.com/dgdl/Infineon- ... 072cf31ce8
To chyba ten właśnie

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Sbach342, White Sheep 480 Quad, RoboFlat 270, AOKFly 230, Realacc 210
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... kończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ni z gruchy ni z pietruchy - pytanie do elektroników
PostNapisane: sobota, 20 października 2018, 14:05 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 lutego 2017, 01:53
Posty: 492
Wiek: 46
Lokalizacja: Poznań
Musisz posprawdzać po kolei wszystkie tranzystory.
Może być że sygnał na załączenie baterii pochodzi z roweru, jak nie podepniesz baterii to się napięcie nie pojawi.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ni z gruchy ni z pietruchy - pytanie do elektroników
PostNapisane: sobota, 20 października 2018, 14:07 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1559
Wiek: 59
Lokalizacja: Peterborough, UK
Znaczy, bez obciążenia mówisz ?
Kurcze a o tym nie pomyślałem
Jeśli gdzieś połączenie byłoby padło ...... to by się nie załączało i siłą rzeczy .... nie będzie działać !
Eureka. muszę sprawdzić więc samą elektrykę/elektronikę roweru

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Sbach342, White Sheep 480 Quad, RoboFlat 270, AOKFly 230, Realacc 210
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... kończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ni z gruchy ni z pietruchy - pytanie do elektroników
PostNapisane: sobota, 20 października 2018, 14:14 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 lutego 2017, 01:53
Posty: 492
Wiek: 46
Lokalizacja: Poznań
Podepnij na krótko wszystkie te wtyczki do roweru i wtedy miernik w rękę i sprawdź czy pojawi się tam napięcie, rower musi być uszykowany tak jak byś chciał jechać. Kolega ma taki kluczyk jak by stacyjka jak go przekręci to załącza całą elektronikę potem tym samym kluczykiem wybiera funkcje napędu. I u niego sama bateria nie daje żadnego napięcia, działa dopiero po podepnięciu do roweru.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ni z gruchy ni z pietruchy - pytanie do elektroników
PostNapisane: sobota, 20 października 2018, 16:04 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1559
Wiek: 59
Lokalizacja: Peterborough, UK
Już składam spowrotem i paczę :P
Podlutowałem wszystko spowrotem. Szczerze mówiąc to nie widzę powodu dla którego mogło by się to to zepsuć ot tak chociaż wiadomo ?
To w końcu tylko chińska elektronika :P

Ale oczywiście, już podpinam i sprawdzam, złożę tylko wszystko do "kupy"

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Sbach342, White Sheep 480 Quad, RoboFlat 270, AOKFly 230, Realacc 210
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... kończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ni z gruchy ni z pietruchy - pytanie do elektroników
PostNapisane: sobota, 20 października 2018, 17:33 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 13 kwietnia 2012, 14:28
Posty: 2493
Wiek: 59
Lokalizacja: Szczytniki
Tranzystory te trzy to mosfety jakieś, jak nie zwarte to potraktować jako dobre. Coś musi tym sterować. Co z manetką gazu, czy jest tu takie coś? Zazwyczaj zrobione na halotronie. Z tego wychodzą trzy kable, masa, +5V i sygnał sterujący zmieniający się od mniej więcej 0 do 5V.

_________________
Pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ni z gruchy ni z pietruchy - pytanie do elektroników
PostNapisane: sobota, 20 października 2018, 19:53 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1559
Wiek: 59
Lokalizacja: Peterborough, UK
Sprawdziłem wszystko, nic niestety. Mam jedynie pewność ... że nie działa.
Jeśli chodzi o sterowanie to nie ma manetki tylko niewielki panelik gdzie przy pomocy 2 mikrostyków włacza się zasilanie i wybiera "Bieg"
Sprawdzałem, nic tam nie dochodzi, kompletny trup. Teoretycznie żeby cokolwiek mogło być załączone musiało by tam dochodzić te 5V a nie pojawia się kompletnie nic.
Po podpięciu baterii też nic się nie dzieje w sensie na wyjściu baterii nic się nie pojawia. Jak mogę sprawdzić podłączając coś do baterii - zakładając że zaczyna działać dopiero pod obciążeniem i nie uwalić czegoś dodatkowo ?

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Sbach342, White Sheep 480 Quad, RoboFlat 270, AOKFly 230, Realacc 210
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... kończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ni z gruchy ni z pietruchy - pytanie do elektroników
PostNapisane: sobota, 20 października 2018, 20:15 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 17:02
Posty: 1594
Wiek: 71
Lokalizacja: Bestwinka
Pod poniższym linkiem znajdziesz typowy schemat instalacji w rowerze:

http://ebike.nexun.pl/wp-content/uploads/2016/02/1500.jpeg

Z tego co piszesz wynika, że masz proste sterowanie czyli "+" z aku pewnie musi być podany przez wyłącznik na kierownicy do sterownika. Dopiero wtedy sterownik dostaje zasilanie główne z aku i całość może działać. Ten schemat może nieco rozjaśni sprawę i pozwoli na bardziej konkretne szukanie przyczyny awarii.

_________________
Pozdrawiam
Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ni z gruchy ni z pietruchy - pytanie do elektroników
PostNapisane: sobota, 20 października 2018, 20:44 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 lutego 2017, 01:53
Posty: 492
Wiek: 46
Lokalizacja: Poznań
A sprawdzałeś ten panelik? Z plusa baterii odchodzą 2 cienkie przewody do zasilania elektroniki roweru i tego panelika.
Sprawdź elektronikę roweru czy tam nie ma jakiegoś bezpiecznika np. polimerowego, albo dławik czasami rezystor pracuje jako zabezpieczenie.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ni z gruchy ni z pietruchy - pytanie do elektroników
PostNapisane: niedziela, 21 października 2018, 15:32 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1559
Wiek: 59
Lokalizacja: Peterborough, UK
Sprawdziłem wszystko Tom,
Ten schemat może i jest ogólny - bardzo ogólny - niestety nie wnosi niczego nowego.
W międzyczasie sprawdziłem wszystkie elementy. Nawet pokusiłem się o rozebranie kontrolera i pozbawienia go całej zawartości silikonowej, niestety, nie dało to zbyt wiele ale .... i tu uwaga, poszedłem w innym nieco kierunku. Według specjalistów z baterii powinno wychodzić napięcie niezależnie czy jest podłączona czy nie. Na pinach powinienem mieć 36V/38V a nie mam za to mam coś pulsującego jak wcześniej pisałem, sprawdziłęm te MOSFETy które wyglądały na sprawne, potem na skutek sugestii zostawiłem tę część traktując jako sprawną.
JarekF sugeruje, że złącze baterii musiało by mieć conajmniej 3 piny z czego jeden musiałby podawać jakiś małe napięcie np 5V drugi już że tak powiem robocze no i oczywiście masę.
Niestety tu z baterii mamy tylko 2 styki no chyba, że idea działania jest znacząco różna od tego co mi się wydaje.
w każdym razie jak wspominałem sprawdzając baterię podpinając miernik nie mam dającego się zmierzyć napięcia tylko coś "skaczącego" przy czym po podłączeniu baterii nic nie daje się zrobić/właczyć.
a teoretycznie na paneliku kontrolnym powinienem mieć jakiekolwiek napięcie ... nie mam.

Dzisiaj zrobiłem mały eksperyment i tę znikającą/brakującą masę uzupełniłem dodając kebelek z innej "masy" i o dziwo rower się załączył, nawet pojeździł i tylko dlatego, żeby nie spalić czegoś albo nie spowodować kolejnych problemów wyjałem baterię zastanawiając się czy i jak rozwiązać problem.
Jak zastąpić tę część obwodu czymś co wytrzyma taką ilość prądu. Wziąłem nieco grubszy kabel, niestety po zrobieniu dokładnie tego samego mostka nie właczył się, albo coś niestety ugotowałem w kontrolerze albo jednak coś z elektroniką baterii.
Już nie wiem czego się czepić, trochę mnie skołowało.
Macie jakieś koncepcje ?

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Sbach342, White Sheep 480 Quad, RoboFlat 270, AOKFly 230, Realacc 210
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... kończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ni z gruchy ni z pietruchy - pytanie do elektroników
PostNapisane: niedziela, 21 października 2018, 15:44 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 lutego 2017, 01:53
Posty: 492
Wiek: 46
Lokalizacja: Poznań
Tam gdzie zaznaczyłem powinieneś mieć napięcie zasilania sprawdź jak nie ma to poszukaj przyczyny


Załączniki:
IMG_3127.JPG
IMG_3127.JPG [ 219.61 KiB | Przeglądane 12752 razy ]
Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ni z gruchy ni z pietruchy - pytanie do elektroników
PostNapisane: niedziela, 21 października 2018, 15:58 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1559
Wiek: 59
Lokalizacja: Peterborough, UK
Hej Tom, to co zaznaczyłeś (4) to wejście z zasilacza/ładowarki i tu wszystko jest w najlepszym porządku.

Masa na lewo od punktu 1 i grube czerwone kable także jest napięcie
tylko gdy sprawdzam pomiędzy 3 a plusami niema przy czym 3 to masa wychodząca do kontrolera.
I tam zrobiłem właśnie mostek do masy która nigdzie więcej nie była podłaczona i rower zadziałał.
Szkoda tylko, że po rozłączeniu i ponownym podłączeniu nie zadziałało ponownie :(

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Sbach342, White Sheep 480 Quad, RoboFlat 270, AOKFly 230, Realacc 210
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... kończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ni z gruchy ni z pietruchy - pytanie do elektroników
PostNapisane: niedziela, 21 października 2018, 16:20 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 lutego 2017, 01:53
Posty: 492
Wiek: 46
Lokalizacja: Poznań
A bramki FS3306 gdzie idą?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ni z gruchy ni z pietruchy - pytanie do elektroników
PostNapisane: niedziela, 21 października 2018, 16:26 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1559
Wiek: 59
Lokalizacja: Peterborough, UK
Wygląda na to, że one są po drodze własnie do tych bezpieczników stojących przed Masą

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Sbach342, White Sheep 480 Quad, RoboFlat 270, AOKFly 230, Realacc 210
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... kończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ni z gruchy ni z pietruchy - pytanie do elektroników
PostNapisane: niedziela, 21 października 2018, 16:41 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 lutego 2017, 01:53
Posty: 492
Wiek: 46
Lokalizacja: Poznań
Niemożliwe


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ni z gruchy ni z pietruchy - pytanie do elektroników
PostNapisane: niedziela, 21 października 2018, 18:30 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1559
Wiek: 59
Lokalizacja: Peterborough, UK
Szczerze mówiąc ja tylko zgaduję, patrzę na zdjęcia i takie mi przychodzą rzeczy do głowy. Nie bardzo rozumiem jak to działa. Czy:
w stanie wyłączonym powinno się coś pojawiać na wyjściu baterii ?
rozumując w ten sposób:
1. musi być tam cokolwiek (5V) zeby zasilać układ - ogólnie
2. powinienem być w stanie wykryć jakieś napięcie na płytce z przyciskami załączenia i zmiany poziomu mocy (panel kontrolny)
3. w chwili wciśnięcia włącznika układ powinien przełączać i puszczać pełne napięcie na kontroler/ESC - czy co to tam steruje silnikiem
4. w chwili wciśnięcia hamulca lub wyłączenia układ powinien przechodzić w stan nazwijmy to "niski" i być znowu gotowym na włączenie pełnej mocy.
Czy mój tok myślenia jest właściwy ?
Może dlatego, że nie do końca wiem/rozumiem jak to powinno działać trudno mi cokolwiek sensownego zrobić czy zdiagnozować.
Jutro, ponieważ poskładałem wszystko i po kleiłem spowrotem sprawdzę i spróbuję prześledzić co gdzie idzie.
Bateria się ładuje, wskaźnik poziomu naładowania działa.
Te 3 FS3306 są podłączone jak mi się wydaje równolegle.
Jeśli stany są różne (oczywiście zakładam tylko) czy nie mogło by to powodować takiego zachowania układu ?
Podkreślam, nie jestem elektronikiem, znam tylko podstawowe zasady działania niektórych elementów i ich sprawdzania.
Więc nie nabijać się proszę ze nnie gamonia, tylko podpowiedzcie gdzie i co eventualnie jeszcze sprawdzić.

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Sbach342, White Sheep 480 Quad, RoboFlat 270, AOKFly 230, Realacc 210
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... kończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ni z gruchy ni z pietruchy - pytanie do elektroników
PostNapisane: niedziela, 21 października 2018, 18:39 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 13 kwietnia 2012, 14:28
Posty: 2493
Wiek: 59
Lokalizacja: Szczytniki
To jeszcze jak da radę rozbierz baterie i zobacz co tam jest zamontowane w środku. Być może jest jakiś patent który włącza pełną moc baterii "od nie wiadomo jakiego widzimisię czegoś tam na zewnątrz" (bo tak to rozumie z Twojego pisania), ale to byłby chyba przerost formy nad treścią.
ED. Oczywiście pytanie sensowne byłoby, gdybyś nie podstawiał drugiej baterii.

_________________
Pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ni z gruchy ni z pietruchy - pytanie do elektroników
PostNapisane: niedziela, 21 października 2018, 18:55 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 lutego 2017, 01:53
Posty: 492
Wiek: 46
Lokalizacja: Poznań
Moim zdaniem to tak powinno być:
Idzie osobne zasilanie do płytki sterującej czy to 5V, 12V, czy pełne baterii.
Sterownik podaje sygnał do baterii aby włączyła te tranzystory FS3306 (połączone równolegle) ( tak w wielkim uproszczeniu działają jako taki włącznik wysoko prądowy) i prąd baterii mocy zasila sterownik silnika ( tak jakby regler)
Albo jeszcze inaczej bateria z tego co widziałem na zdjęciach ma wskaźnik naładowania i moduł BMS sterowany prawdopodobnie z elektroniki rowera.
Ja bym prześledził od bramki tych mosfetów FS3306 gdzie idzie sygnał.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ni z gruchy ni z pietruchy - pytanie do elektroników
PostNapisane: niedziela, 21 października 2018, 18:56 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1559
Wiek: 59
Lokalizacja: Peterborough, UK
no nie mam niestety drugiej baterii, wogóle znaleźć drugą/zamiennik do tego roweru graniczy z cudem, przekopałem amazony, ebaye i nawet podobnej nie widziałem.

Tom:
czyli podszedłem w zasadzie od dobrej strony ale nie do końca.
Coś musi sterować tymi MOSFETami, tranzystorów jest tam w cholere ale nie sądzę, że one mają związek ze strowaniem tymi FS3306. Może te 053N08N'y aka GAA235 ?

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Sbach342, White Sheep 480 Quad, RoboFlat 270, AOKFly 230, Realacc 210
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... kończysz ..." 3W Kasta


Ostatnio edytowano niedziela, 21 października 2018, 19:03 przez RobUk, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ni z gruchy ni z pietruchy - pytanie do elektroników
PostNapisane: niedziela, 21 października 2018, 19:02 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 13 kwietnia 2012, 14:28
Posty: 2493
Wiek: 59
Lokalizacja: Szczytniki
Być może w baterii po prostu coś się rozłączyło na tych kablach co moc dają. Bo powinno być tak jak pisze Tom, inaczej to by sensu nie miało.

_________________
Pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ni z gruchy ni z pietruchy - pytanie do elektroników
PostNapisane: niedziela, 21 października 2018, 19:10 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1559
Wiek: 59
Lokalizacja: Peterborough, UK
Jurku, tam wszystko sprawdziłem pod kątem luzów, czy ewentualnych rozłączeń.
sprawdziłęm wszystie keble ale tak naprawdę niby w jaki sposób mogło by się cokolwiek urwać ani nie rzucany ani nikt w niego bejem nie walił .... działał i nagle się poprostu wyłaczył.
Oczywiście róznie bywa, jednak w tym przypadku, kable wysokonapięciowe (:)) są w idealnym porządku, a może jakieś zimne luty się pojawiły .... :P
Chyba jutro przedmucham HotAirem dla porządku albo przlutuję wszystko na wszelki wypadek.

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Sbach342, White Sheep 480 Quad, RoboFlat 270, AOKFly 230, Realacc 210
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... kończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ni z gruchy ni z pietruchy - pytanie do elektroników
PostNapisane: niedziela, 21 października 2018, 19:46 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 lutego 2017, 01:53
Posty: 492
Wiek: 46
Lokalizacja: Poznań
RobUk napisał(a):
Może te 053N08N'y aka GAA235 ?
te moim zdaniem są od ładowania właśnie te malutkie będą od załączania, może być tak że jeden mały steruje jednym dużym albo tylko mały steruje wszystkimi trzema.
Niestety trzeba pokolei śledzić i sprawdzać jak nie ma się schematu.
Z tym hotem dobry pomysł a najpierw lupka lutownica topnik i wszystkie brzydkie luty poprawić a potem hotem.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ni z gruchy ni z pietruchy - pytanie do elektroników
PostNapisane: niedziela, 21 października 2018, 19:51 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 13 kwietnia 2012, 14:28
Posty: 2493
Wiek: 59
Lokalizacja: Szczytniki
A może cela która padła, trzeba rozebrać i sprawdzić, miernikiem mierząc napięcie możesz tego nie wykryć, trzeba pod obciążeniem sprawdzić. Nie wiem co to za bateria siedzi w środku, ale jak ma mieć 38V to kilka cel być musi. Najlepiej sprawdzić żarówką 12V 50W podłączając pod odpowiednią ilość cel tak aby jej nie upalić, żarówki oczywiście. No i co? ta bateria nie ma prądu na wyjściu i nie ma też jakiegoś patentu zabezpieczającego nad prądowego zamontowanego w środku? Dziwne to jakieś. A może jakiś symbol tej baterii jakiś datsheet by się może znalazł.
ED. Prawdopodobnie bateria to jakiś lijon z 10 celami, to po lewej stronie to chyba balanser znany z naszych zabawek.
Załącznik:
1.jpg
1.jpg [ 222.68 KiB | Przeglądane 9670 razy ]

_________________
Pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ni z gruchy ni z pietruchy - pytanie do elektroników
PostNapisane: niedziela, 21 października 2018, 20:18 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 lutego 2017, 01:53
Posty: 492
Wiek: 46
Lokalizacja: Poznań
Tego nie pisałem o to chyba sprawdził czy żadna cela nie padła.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ni z gruchy ni z pietruchy - pytanie do elektroników
PostNapisane: niedziela, 21 października 2018, 20:41 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1559
Wiek: 59
Lokalizacja: Peterborough, UK
Hej, no nie, nie sprawdziłem jeszcze czy któraś z cel nie padła. To jest taka paka w której siedzi w cholere takich 18650, Wszystko opakowane w aluminiową kaste, musiałbym to jakoś wysunąć i sprawdzic wszystkie

Mając do wyspozycji wyjścia balansera chyba też dałoby się sprawdzić co tam jest .... czy nie ?
skoro na Li-polach można ?? :P
Jureczku, bateria to 36V pakiet czyli 10x18650 ale pewnie dla pojemności równolegle x2 albo x3 a kto wie, może i x4
dowiem się jak jutro znowu rozbiorę bo to nie takie hop siup :P
Te skubańce po keili to jak .... jakby nie słyszeli o śrubkach.

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Sbach342, White Sheep 480 Quad, RoboFlat 270, AOKFly 230, Realacc 210
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... kończysz ..." 3W Kasta


Ostatnio edytowano niedziela, 21 października 2018, 20:51 przez RobUk, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ni z gruchy ni z pietruchy - pytanie do elektroników
PostNapisane: niedziela, 21 października 2018, 20:49 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 lutego 2017, 01:53
Posty: 492
Wiek: 46
Lokalizacja: Poznań
Jasne że się da tak samo jak na modelarskich.
Dobierz rezystor czy żarówkę aby tak około 2-3 Ampery brał i sprawdź miernikiem napięcie na poszczególnych celach.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ni z gruchy ni z pietruchy - pytanie do elektroników
PostNapisane: niedziela, 21 października 2018, 20:52 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1559
Wiek: 59
Lokalizacja: Peterborough, UK
no to może się uda coś wyczaić swtępnie bez rozbierania całkowitego :P

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Sbach342, White Sheep 480 Quad, RoboFlat 270, AOKFly 230, Realacc 210
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... kończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ni z gruchy ni z pietruchy - pytanie do elektroników
PostNapisane: niedziela, 21 października 2018, 20:55 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 lutego 2017, 01:53
Posty: 492
Wiek: 46
Lokalizacja: Poznań
To czekam na testy


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ni z gruchy ni z pietruchy - pytanie do elektroników
PostNapisane: niedziela, 21 października 2018, 21:35 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1559
Wiek: 59
Lokalizacja: Peterborough, UK
Jasna sprawa, jutro jak tylko wrócę do domu biorę się za sprawdzanie z nadzieją, że oczywista rzecz została przeoczona i pozostawiona na koniec :P

Dzięki

CDNastąpił :P
Hej, w ytygodniu nie bardzo miałem czas ale w weekend .... można dłubać więc jeszcze raz sprawdziłem wszystko, kabelki, połączenia, wyłączniki, zabezpieczenia. Jak narazie nic nowego nie znalazłem. ale zobaczcie filmik, to się dzieje po podłaczeniu miernika, spodziewałbym się albo 5V albo poprostu 36/38V a tu tylko "skakanki jakieś", nawet nie mozna okreslic ile tam tak naprawdę się pojawia.

Kolejna ciekawostka to bateria czekała odłączona a była naładowana na FULL, przez leżakowanie straciła prawie 50% to chyba nie jest normalne

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Sbach342, White Sheep 480 Quad, RoboFlat 270, AOKFly 230, Realacc 210
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... kończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ni z gruchy ni z pietruchy - pytanie do elektroników
PostNapisane: sobota, 27 października 2018, 22:45 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1559
Wiek: 59
Lokalizacja: Peterborough, UK
Sprawdziłem wszystko, zmierzyłem poszczególne sekcje baterii, wszystkie kolejne pomiary nie wykazały żadnych znaczących odchyleń.
Doładowałem baterię ma maksa przed rozpoczęciem pomiarów oczywiście (to tak dla porządku).
Wciąż nie znalazłszy problemu zacząłem trochę na oślep "macać" mierzyć i nagle po podłaczeniu miernika do wyjącia oczom moim ukazał się pięknie wskazujący 42V rezultat .....
I kuźwa bądź tu czlowieku mądrym .... rowerek działa - nie wiem na jak długo ale dziwnie to mi wygląda, jakby coś powodowało może jakieś zwarcie/przebicie i dziwne zachowanie układu ...... macie jakieś wytłumaczenie na takie zjawisko ?

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Sbach342, White Sheep 480 Quad, RoboFlat 270, AOKFly 230, Realacc 210
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... kończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ni z gruchy ni z pietruchy - pytanie do elektroników
PostNapisane: sobota, 27 października 2018, 23:00 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 lutego 2017, 01:53
Posty: 492
Wiek: 46
Lokalizacja: Poznań
Jedno ogniwo rozładowało się i balanser (układ nadzorujący poszczególne ogniwa) rozłączył


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ni z gruchy ni z pietruchy - pytanie do elektroników
PostNapisane: niedziela, 28 października 2018, 09:29 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 13 kwietnia 2012, 14:28
Posty: 2493
Wiek: 59
Lokalizacja: Szczytniki
Ale co ten balanser rozłączył, baterię w środku? Raczej jakiś kontroler nie pozwoliłby na załączenie silnika. Wynika z tego że coś z baterią jest, lub było nie tak. Taka samoistna naprawa zazwyczaj skutkuje ponownym problemem i to niedługo. Czasem jest też odwrotnie, coś "zaświruje" a potem działa, przecząc logice. Drugi przypadek zdarza się zdecydowanie rzadziej.

_________________
Pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ni z gruchy ni z pietruchy - pytanie do elektroników
PostNapisane: niedziela, 28 października 2018, 17:48 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1559
Wiek: 59
Lokalizacja: Peterborough, UK
Rower kupiliśmy ze dwa lata temu, spodziewałem się, że jakieś szopki mogą się pojawić ze strony baterii ale to było dziwniejsze niż dziwne.
Według teorii tomtecha któreś z ogniw mogło by rozładowane owszem tę opcję dopuszczam, dlaczego jednak się nagle samoistnie "naprawiło" :P
To mnie dziwi, no ale skoro wszystko jest ok, to w tygodniu pewnie się okaże, nakażę małżonce nie ładować tylko jeździć i zobaczymy, jeśli coś się będzie działo to z pewnością efekt się powtórzy. Jeśli się powtórzy to już wiem, że pierwszą rzeczą będzie naładować na maxa a co jeśli po naładowaniu na maxa nie wstanie ?
W zasadzie wszystko co zrobiłem to po ponownym otwarciu przemierzyłem kolejne piny na BMS'ie i ku mojemu zdumieniu ożyło a tylko mierzyłem, żebym podpinał się za jakimiś obciążeniem czy coś to pomyślał bym ok, spowodowałem zmiany w napięciach i balanser podbił odpowiednio napięcia przy ładowaniu. Tu jednak muszę wspomnieć o jednym dziwnym wskazaniupo podczepieniu się pod masę i dotknięciu plusem do pierwszego pinu na BMS pokazało mi 2V ... skąd .... nie wiem ale sądziłem że tam nie powinno być nic, na pinie 2 powinno być około 4V na pinie 3 to samo x2 na kolejnych analogicznie x kolejny zespół ogniw aż do około 41V i tak było
natomiast na wyjściu było to co widzieliście na filmie.
Czyli faktycznie mogło być któraś cela się rozładowała nadmiernie i kontroler nie chciał puścić stąd to pływanie na wyjściu. Czy dobrze myślę? (właściwie powtarzam co napisał tomtech :))
mniejsza o to. W każdym razie przynajmniej wiem, że cała reszta jest w całkowitym porządku i jedynym problemem była w tym wypadku poprostu bateria. Wiem też napewno, że jeśli by coś znowu zdechło to mogę poprostu kupić nowy pakiet podpiąć do roweru i będzie śmigał, Jedyny problem to nigdzie nie widziałem takiego samego kształtem i chcąc zachować/naprawić stary i mieć w zapasie musiałbym kombinować z dodatkowym złączem albo zrobić drugie mocowanie dla nowej baterii mając wtedy możliwość podłączenie jednej albo drugiej :P i to wydaje mi się całkiem rozsądne rozwiązanie.
No ale czas pokaże, zima się zbliża więc bateria dostanie trochę "w ciry" i jeśli coś z nią jest nie halo .... to trzeba będzie pomyśleć.
Dzięki za podpowiedzi i sugestie Panowie.
Tymczasowo temat uznaję za zamknięty.

Pozdrówka
RobUK

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Sbach342, White Sheep 480 Quad, RoboFlat 270, AOKFly 230, Realacc 210
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... kończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Ni z gruchy ni z pietruchy - pytanie do elektroników
PostNapisane: niedziela, 28 października 2018, 21:44 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 listopada 2012, 15:35
Posty: 1254
Wiek: 75
Lokalizacja: Toruń PL,Swindon England UK
na płycie sa sterowniki S8204BB - tu jest link do pdf : https://www.ablic.com/en/doc/datasheet/ ... 204B_E.pdf
może to pomoże Tobie znależć usterkę...
edit: dodałem link do aplikacji
https://www.datasheetarchive.com/pdf/do ... erm=S8204B

_________________
pozdrawiam Janusz
************************
Modelarstwo to pasja.
Pasja - aby zrealizować swoje marzenia.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

120,073,673 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL