Witam szanownych kolegów. Dziś mijają równo 2 tygodnie od mojej wizyty u forumowego kolegi Zbigniewa Janika który to pokazał mi swojego Marabuta zrobionego z płyt PP. Samolot ten zachwycił mnie swoimi własnościami lotnymi - spokojny w locie, dostojny i widać było że łatwy w pilotażu. W momencie podchwyciłem temat i już podczas wizyty postanowiłem zbudować swojego.
Plan kadłuba dostałem od kolegi Zbyszka a resztę wykombinowałem sam.
Model Zbyszka ma rozpiętość skrzydeł 1700mm i wagę do lotu 1800g ja natomiast postawiłem na ciut większą rozpiętość i finalnie wyszło 1800mm z wagą 1500g. Model wczoraj został oblatany oczywiście przez kolegę Zbyszka bo ja jeszcze nigdy samolotem RC nie latałem i model wzbił się w powietrze

Obyło się bez trymowania jednak musiałem skorygować mocowanie silnika tak, aby był skierowany bardziej ku dołowi- przy dużym gazie model bardzo mocno szedł w górę i był dodatkowo podatny na przeciągnięcie, tutaj pomogło doważenie modelu.
Uważam że reszta bez zastrzeżeń.
Po udanym oblocie przyszła pora i na mnie, wybrałem łąkę z uschniętą już trawą która sięgała mi do pasa, to miało uchronić model przed rozbiciem o ziemię no iiii.... niepotrzebnie

Pierwszy start z ręki, kilkuminutowy lot, oswojenie się z modelem i udane lądowanie na wybetonowanej drodze obok łąki, bez kangurka itp, po prostu jak po masełku. Myślę że bardzo mi pomógł symulator Aerofly Professional Deluxe bo sterowanie nie było dla mnie już taką abstrakcją i tu bardzo polecam początkującym symulator , na prawdę bardzo pomaga i może nam zaoszczędzić rozczarowania na lotnisku.
Zamieszczam kilka fotek z procesu budowy i video z oblotu
VIDEO: FOTO:https://drive.google.com/open?id=1Zqoy4OpNRAKKkJyWZC_-MCKsnJ1HSKUFedyta Ellipsis: Poprawiłem wpis do filmu. Filmiki z yt umieszczaj w znacznikach [video] wtedy będą ładnie wyświetlane jak teraz.