Teraz jest piątek, 18 września 2026, 22:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Bixler - kilka pytań przed montażem
PostNapisane: czwartek, 12 kwietnia 2012, 17:16 
modelarz

Bixler to mój pierwszy model wykonany z pianki EPO, trochę o nim poczytałem, ale i tak mam klika pytań:
1. Czy lotki i stery należy odcinać i wstawiać zawiasy, czy mają pracować na piance? Jest na tyle wytrzymała? Nie popęka?
2. Rurkę węglową z zestawu wywalam, pogłębiam rowek i wstawiam rurkę fi 8mm?
3. Stery wklejam na klej do EPP, a skrzydło pozostawiam demontowalne mocowane na gumkę i plastikowe haczyki przyklejone do skrzydeł
4. Kadłub ma być sklejony na amen, czy lepiej okleić go taśmą ze szklanym zbrojeniem?
5. Na spodzie kadłuba dam lekkie wzmocnienie węglowe i taśmę na wzmocnienie.
6. Mocowanie silnika również połączone taśmą z dołem kadłuba, co by nie odleciało, czy to nadgorliwość?

Jakie są Wasze doświadczenia z tym modelem lub Betą 1400?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Bixler - kilka pytań przed montażem
PostNapisane: czwartek, 12 kwietnia 2012, 17:34 
modelarz

ad.1 Ja zostawiam tak jak jest na piance. Odcinam dopiero jak albo uszkodzę lotkę albo zauważę, że się już odrywa. Ale do tej pory tylko raz tak zrobiłem. To całkiem dobre połączenie.

ad.2 Bardzo słusznie.

ad.3 Ster wklej tak jak planujesz na UHU Por-a

ad.4 Ja zawsze na AMEN

ad.5 Też tak robię. Cały dół oklejam taśmą zbrojoną żeby było mocniej i żeby łatwiej czyścić jak by co.

ad.6 :D

PostNapisane: czwartek, 12 kwietnia 2012, 17:51 
Moderator

1. Spokojnie pianka wytrzyma (Easy Glider, Elektro Junior S, AXN wytrzymywała) trzeba tylko przed podłączeniem serwa poprzeginać każdą z powierzchni sterowych kilka razy w te i zpowrotem.
2. Nie wiem jak głęboko wchodzi ta rurka ale jak sięga mniej więcej połowy długości skrzydła, to bym zostawił (miałem tak w AXN i nie było problemów)
3. Skrzydła składają się na tzw puzzel'a więc rozwiązuję to wklejeniem w miejsce styku skrzydeł magnesów neodymowych 20x10x5 (każde skrzydło 1 magnes w wydłubanym zagłębieniu tego puzzel'a) i zaklejam kawałkiem kartki z bloku technicznego, bo jak magnesy się ze sobą zetkną to może być problem z rozłączeniem skrzydeł.
4. Kadłub klej na amen tak jak w EG Pro czy innych piankowych
5. Od spodu to daj pasek taśmy zbrojonej samoprzylepnej lub oklej inną taśmą nie tyle dla wzmocnienia co dla łatwości usuwania brudu z lądowania na brzuchu.
6. Chyba to lekka przesada ;)
Piotr latałem AXN'em i jest to model raczej do rekreacyjnego bujania się między obłoczkami jak do szaleństw http://www.youtube.com/watch?v=2WYSfJQZ ... re=related

PostNapisane: czwartek, 12 kwietnia 2012, 18:25 
modelarz

Powiem tak... Mam es;a i w jednym locie leciałem bez taśmy: uderzyłem w [h=3m] drzewo i model delikatnie uderzył w błoto, po oględzinach kadłub na 3 pęknięty. http://rcclub.eu/viewtopic.php?f=13&t=3624&start=40 . Więcej się nie odważyłem i bdb-ES zrobił marchewkę z 70km/h podczas lotu na 3m (serwo się wysunęło na max w dół i zablokowało...spaliłem serwo od steru wysokości i przy tej szybkości model znowu się naburmuszył przy kabince a dodatkowo ktoś w domu mi rozdeptał model i mam osobno ogon ponownie o.0 Ale taśma to mus, lotki nią okleisz ale z uhu bo może sama może słabo trzymać. Model na bez szczotce ze stosunkowo dużymi lotkami u mnie sprawuje się super, można szybować a też mam możliwość odrobinę poszaleć :) Ale na razie muszę ekonomicznie nim latać, gdyż blokują mi się serwa lotek i przepala się wysokość (hxt900)

PostNapisane: piątek, 13 kwietnia 2012, 06:10 
Moderator

Co do odcinania sterów to sam musisz ocenić .
W jednym modelu oryginały chodzą przyjemnie gdzie indziej potrzeba wielkiej siły by wychylić .
Jeśli serwo bez trudu porusza płaszczyzną a i pod ręką nie wydają się "zamurowane" to zostawiałem oryginały

Strefa czasowa: UTC + 1