Teraz jest czwartek, 17 września 2026, 07:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Last Down 3.2m elektro
PostNapisane: poniedziałek, 28 maja 2012, 20:59 
modelarz

Witam szukałem jakiegoś elektoszybowca w granicach 3m rozpiętości i koniecznie coś co bylo by podobne do szybowca . Czyli coś makietopodobnego noi oczywiście za jakieś w miarę normalne pieniądze. Nie jestem jakimś znawcą szybowców przedtem miałem tylko Easy Glidera i przez chwilę Condor Magic Evo4 3m rozp niestety tylko przez chwilę bo go przez własną głupotę rozwaliłem ale to osobna historia. Na codzień latam akrobatami 3D jak nie ma wiatru albo jest niewielki a co jak wieje za bardzo na akrobacje 3D?. no to tylko szybowiec. A że zawsze podobały mi się makiety szybowców no to zacząłem szukać .Jako że po cześci mieszkam w niemczech porozglądałem się w ofertach tutejszych sklepów poczytałem trochę opinii na tutejszych forach , i mój wybor padł na ten model.
http://www.modellhobby.de/Modelle/Flugm ... &c=31&p=31. Dla tych co nie znają niemieckiego krótki opis:Model oferowany jest tylko w wersji elektro w trzech wielkościach 2,8m 3.2m(to mój) i 3.6m we wszystkich jest zamontowany silnik jest równierz kołpak i węglowe śmigło i cała masa drobnicy potrzebnej do złożenia modelu tak jak w każdym modelu ARF. Szybowiec złożyłem i okazało się że jest problem z wyważeniem nie dość że połączyłem dwa pakiety 3s 2250mAh żeby uzyskać większą pojemność to jeszcze musiałem dołożyć 200g balastu trochę mnie to zaniepokoiło więc znowu zacząłem wertować fora i okazalo się że ten typ tak ma i nie może być za lekki bo nie będzie dobrze latał i waga do lotu jaka mi wyszła 2980g jest zupełnie odpowiednia.No to uspokojony dokonałen dziś oblotu . Poszedłem na łakę wziąłem ze sobą żonę żeby porobiła mi parę zdjęć i pokamerowała bo nie wiadomo w jakim stanie model będzie po oblocie (:) .Trochę sie obawiałem czy napęd na 3s będzie wystarczający żeby 3kg model bez problemu wyniesć w powietrze. Więc na miękkich nogach wziąłem szybowiec, gaz do oporu i fruuuuuuuuuuuuuuu (:) i jakież było moje zdziwienie, pooolllleeeecciiiaaałłłłłł ito nawet dosyć żwawo. A teraz o właściwościach lotnych . Jak na moje niedoświadczone oko model lata bardzo stabilnie nie miałem żadnych problemów żeby go w powietrzu opanować pomimo kiepskiej termiki nieżle trzyma się powietrza ogólnie lata się łatwo i przyjemnie w sam raz coś dla mnie. A teraz lądowanie co prawda klapy mam ale narazie boję się ich używać :(. Podejście do lądowania iiiiii jakież było moje zdziwienie wwwwyyyyylllląąąąądddowwwałłłłł i to miękko,w jednym kawałku, ładnie wytracił szybkość, i to bez klap, nie zwalił się na skrzydło wszystko cacy.
Ogólnie gdyby ktoś był zainteresowany i miał okazję go kupić (w polsce nie dostępny) to polecam. Na pakiecie 3s 4500mAh zrobiłem około 10 wyciągnięć.
Obrazek
URL=http://imageshack.us/photo/my-images/208/dscf3768.jpg/]Obrazek[/URL]
Obrazek

Ostatnio edytowano poniedziałek, 28 maja 2012, 21:50 przez pablos, łącznie edytowano 4 razy

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Last Down 3.2m elektro
PostNapisane: poniedziałek, 28 maja 2012, 21:03 
Administrator

popatrz jeszcze na www.modelpartner.pl chyba oni specjalizują się w szybowcach :) być może tam coś znajdziesz dla siebie

pozdrawiam Marcin

PostNapisane: poniedziałek, 28 maja 2012, 21:17 
modelarz

meloww czytanie mojego przyługawego i nudnego opisu zakończyłeś chyba na pierwszych dwóch słowach .I na dodatek zamiast szukałem przeczytałeś szukam :roll: mimo to dziekuje za radę :D

PostNapisane: poniedziałek, 28 maja 2012, 21:25 
modelarz

Fajny szybowiec i dobrze, że Ci pod pasował bo nie często akrobatom zwłaszcza 3D takie maszyny pasują, gratulacje. :D Sklep znam ma duży wybór modeli bardzo dobrze wyposażonych w przyzwoitej cenie.

PostNapisane: poniedziałek, 28 maja 2012, 21:26 
Administrator

ach... meloow a nie meloww ;) tak to jest jak człowiek zaczyna czytać odrywa się a później odpowiada

pozdrawiam Marcin

PostNapisane: poniedziałek, 28 maja 2012, 21:29 
modelarz

przepraszam już się poprawiam meloow ;)

PostNapisane: poniedziałek, 28 maja 2012, 21:34 
modelarz

pablos napisał(a):
czytanie mojego przyługawego i nudnego opisu zakończyłeś chyba na pierwszych dwóch słowach

Hehe :D Ja to nawet nie czytam, tylko oglądam obrazki! Na prawym skrzydle masz szachownicę sprzed 93 roku, a na lewym po 93 roku, ale o proporcjach sprzed 93 :P

Co do zdjęć, to niektórzy twierdzą, że nie należy fotografować modelu przed pierwszym lotem, inni że nie należy dekorować, a ja robię jak Ty - masa fot wykończonego modelu przed pierwszym lotem i jest OK. Ale mówi się też, że ładne samoloty (no i modele) ładnie latają - a ten pięknie się prezentuje! I, jak piszesz, świetnie lata.

PostNapisane: poniedziałek, 28 maja 2012, 21:48 
modelarz

Wiedziałem że z tymi szachownicami będzie jakaś wtopa ale niemieccy modelarze raczej nie wiedzą jak powinny być poprawnie przyklejone . Ale za to po szachownicy wiedza z kim mają do czynienia :twisted:

PostNapisane: poniedziałek, 28 maja 2012, 21:57 
modelarz

Meloow napisał(a):
popatrz jeszcze na http://www.modelpartner.pl chyba oni specjalizują się w szybowcach :) być może tam coś znajdziesz dla siebie

Link nie pracuje ale mam nadzieje ze to ten http://www.modelpartner.ig.pl/

'Szybowiec ciezki na nos sam “zwali” sie na skrzydlo, a moze i w korkociag -- a prawidlowo wywazony szybowiec tez sie “wali” poniewaz PILOT chce go zwalic'.

PostNapisane: poniedziałek, 28 maja 2012, 22:00 
Administrator

Stan napisał(a):
Meloow napisał(a):
popatrz jeszcze na http://www.modelpartner.pl chyba oni specjalizują się w szybowcach :) być może tam coś znajdziesz dla siebie

Link nie pracuje ale mam nadzieje ze to ten http://www.modelpartner.ig.pl/

dokładnie :)

pozdrawiam Marcin

Strefa czasowa: UTC + 1