Po spaleniu instalacji w ASW na Pikniku powiedziałem sobie ze na chwile chce mięć coś mniejszego z szybowców czy tez małego motoszybowca. Jako ze Pelikan wypuścił FOX-a o rozp 230cm,a FOX-y ogólnie mi się podobają to zdecydowałem się na niego. Co prawda model wykonany z EPO czyli coś takiego za czym nie przepadam ale przekonało mnie wykonanie modelu.
No wiec teraz trochę danych;
Rozpiętość 2300mm
długość 1265mm
powierzchnia to 40dm
waga do lotu jaka producent podaje to 1350g i szczerze jakoś w to nie wierze ale zobaczymy jak to pójdzie. Jutro jak zważę to podam wagę poszczególnych elementów. Planowane wyposażenie to silnik o mocy ok 500W, do tego 4 serwa corona 939MG, pakiet 2200mAh 3s1p. Skrzydła są bardzo sztywne, maja wklejone wzmocnienie nie wiem dokładnie z czego ale wygląda na rurkę aluminiowa.
A teraz parę zdjęć.
Pudełko z bardzo ładna szata graficzna,
Po otwarciu mamy ładny napis FOX
Model pakowany jest bardzo starannie w worki foliowe
W komplecie dostajemy całą galanterie do modeli, włącznie z śmigłem składanym, co prawda trochę złej jakości ale jest
wzmocnienie lotek i steru wysokości są wykonane w węgla a na to maskowane są taśmą klejąca
Kabinka wykonana jest tak jak w modelach makiet szybowców
Natomiast krzywo jest wyfrezowany otwór pod montaż silnika
Półka pod serwa wykonana jest z twardego plexi
Mocowanie statecznika wysokości wraz z widocznym nowym pomysłem pelikana czyli chowana dźwignią w sterze, ale nie jest to zbyt dobre rozwiązanie
wkręty do skręcania polówek skrzydeł
a tu już przykręcone dźwignie, ale na sterze wysokości mogli by dodać dłuższe śrubki ponieważ wystaje wzmocnienie węglowe
Jak znajdę chwile to będę model kończył powoli bo chce go sprawdzić jak sobie radzi z akrobacja i w termice.