No i w końcu znalazłem chwilkę czasu żeby dokończyć opis montażu serwa w skrzydle. Praca, modele i latanie skutecznie zajmowały i bedą mocno zajmowały najbliższy mój czas. Poniżej jest krótka fotorelacja z montażu serwa do klapy.
Na początek trzeb było się posilić....
Załącznik:
Komentarz: mniam
IMG_5955.JPG [ 292.86 KiB | Przeglądane 5036 razy ]
Następnie przygotować popychacz...
Załącznik:
Komentarz: Popychacz
IMG_5968.JPG [ 34.27 KiB | Przeglądane 5036 razy ]
Który następnie został zamontowany w uchwycie klapie.
Kolejna czynnością było oklejenie otworu, owinięcie serwa taśmą i złożenie całego układu.
Załącznik:
Komentarz: Przymiarka
IMG_5956.JPG [ 100.82 KiB | Przeglądane 5036 razy ]
Kolejna czynność to przymierzenie i sprawdzenie technologii montażu na sucho. Kolejna czynność to zmatowienie i szybkie odtłuszczenie otworu na serwo. Następnie włącza się aparaturę, podłącza sie serwo do odbiornika i ustawia się offset na serwie klapy (ja ustawiłem tu 85% albo 90% - u mnie serwa chodzą w zakresie +150% -150%). Kolejna czynność to ustawienie i zaklejenie (taśmą) lotki i klapy w pozycji zerowej. Następnie szybciutko rozrobiłem żywice 5 minutową, potem dodałem mikrobalon. Kolejne prace musiałem wykonywać szybciutko. Posmarowanie w otworze serwa miejsc gdzie będzie ramka serwa i łożysko, posmarowanie uchwytu łożyska i ramki serwa. Najpierw włożyłem do otworu łożysko, i bez dociskania ustawiłem je w miejscu gdzie miało być. Potem włożenie serwa z ramką, i szybki montaż popychacza. Wszystko przy podłączonym serwie do włączonego odbiorniku i nadajniku. Założenie łożyska na oś i ... dociśniecie wszystkiego ciężarkami.
Załącznik:
Komentarz: Docisk
IMG_5957.JPG [ 70.95 KiB | Przeglądane 5036 razy ]
po kilku minutach wszystko wygląda tak:
Załącznik:
Komentarz: Zamontowane
IMG_5958.JPG [ 90.81 KiB | Przeglądane 5036 razy ]
i po chwili można sprawdzić jak otwiera się klapa. Wynik jest bardzo zadowalający

Załącznik:
Komentarz: Klapa działa
IMG_5960.JPG [ 64.31 KiB | Przeglądane 5036 razy ]
no i już można wyłączyć odbiornik i zabrać się za kolejne serwa.