Teraz jest czwartek, 17 września 2026, 06:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [In-Box] Jerry 400 od TATA-Maji
PostNapisane: piątek, 4 maja 2012, 18:01 
modelarz

Witam,
Dziś rano otrzymałem paczkę od TATA-Maji (sąsiedzi już wiedzieli co siedzi w 2m kartonie :mrgreen: ) i zrobiłem krótkiego in-boxa, na razie fotki ogólne, ponieważ nie ma prawie czego naprawiać ;) Rozpiętość około 160cm, waga gołego ~300g

Jak ładnie przyszła zapakowana paczka:
Obrazek

Po rozpakowaniu kartonu ukazał się model. Stan -bdb, folia w wielu miejscach nosiła ślady klejów aczkolwiek rodzice ostatnio kupili preparat do metek-idealnie czyści bez użycia siły. Statecznik pionowy wygląda jakby był odcięty a nie złamany ale da się naprawić. Brakuje pokrywy kabinki, zwykła blaszka z balsy 3-4mm będzie ok bo na taką został przewidziany kadłub.

Obrazek

Skrzydła miały na łączeniu urwany kawałek balsy, kilka kropel wikolu i po problemie (kolejny klej, który ubóstwiam :) ). Centropłat zostanie oklejony czerwoną folią, tak samo poprawię paski czerwone z taśmy izolacyjnej ale na wszystko przyjdzie czas ;)

Obrazek
Obrazek

Dobrze, że mieszkam na budowie bo robotnicy dziś użyczyli narzędzi do pracy, wyciąłem już ten kawałek sk, który zalegał w kadłubie. Teraz pozostaje dociąć nowy koniec sk i wkleić do kadłuba.

Obrazek

Niby miał być to szybowiec ale..zobaczyłem, że jest wycięte miejsce pod permaxa 400 a mam taki zestaw nowiutki :D

Obrazek

Pozdrawiam Oskar

Ostatnio edytowano sobota, 2 czerwca 2012, 14:51 przez Oskar_M, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [In-Box] Jerry 400 od TATA-Maji
PostNapisane: sobota, 5 maja 2012, 21:59 
modelarz

Witam,
Samolot został naprawiony i teraz czeka na dokupienie pakietu, 2 serw, 2 bowdenów i 1 dźwigni.

Sk po remoncie:

Obrazek

Wklejony idealnie równo, musiałem uciąć resztkę podstawy statecznika bo gdybym po prostu wkleił listewkę prawdopodobnie by się ułamała przy gwałtownym skręcie.

Kabinka:

Obrazek

Materiały wykorzystane to balsa 3mm, warstwa wikolu na usztywnienie i ca na wikol dla podwójnego wzmocnienia :) SK będzie oklejony w połowie czerwoną folią (wzór-flaga Polski :) ) tak samo centropłat.

Silnik jest zamontowany, regulator czeka na nowe kable. Oblot planuję 27 maja :D

Ostatnio edytowano sobota, 4 sierpnia 2012, 19:21 przez Oskar_M, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł: Re: [In-Box] Jerry 400 od TATA-Maji
PostNapisane: sobota, 2 czerwca 2012, 14:48 
modelarz

Witam,
Mus to jest wielki Pan i trzeba dokończyć relację by spełnić warunki oddania modelu :)

Jerry jest już rtf i czeka na oblot, który się jeszcze nie odbył z powodu poważnego urazu. W środku obiecana szczotka 400, model jest idealnie pod nią wyważony. Lipol 15C 7.4v 1000 mAh również od TATA-Maji. W środku znalazło się to samo ,co było na wyposażeniu u poprzedniego właściciela więc nie musiałem niczego modernizować:

-w/w lipol
-w/w permax 400
-regl tgy 20A
-2x serwo sg-90
-upragnione tgy 9x :)
- kondensator napięcia
-śmigło składane 6,5x4

Obrazek
Obrazek

Waga rtf: 550g

Wrażenia bardzo pozytywne, w środku kadłuba jest mało miejsca aczkolwiek wszystko się jakoś mieści. Odbiornik musi być niestety między serwami a regulatorem, jednakże nie będę tym modelem odlatywał daleko. Silnik nie będzie używany cały czas, sporadycznie do wylatywania na wyższy pułap.

Jeszcze raz bardzo dziękuję Panu Grzegorzowi za miły gest i dobre serce :)

Pozdrawiam

Oskar

Strefa czasowa: UTC + 1