Teraz jest piątek, 17 kwietnia 2026, 10:01

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Motoszybowiec - konstrukcja Michała
PostNapisane: środa, 4 maja 2011, 19:16 
modelarz

Witam!

Chciałbym zaprezentować pierwszą konstrukcję na tym forum (ale bynajmniej nie pierwszą w karierze).
Konstrukcja powstawała bez planów, jedynie z prostymi rysunkami stworzonymi na potrzeby obróbki CNC. Niestety sama koncepcja i pomysł nie jest mój - został zaczerpnięty z przepięknego (zresztą jak każdy model Pana Motylastego) ToTo-5. Mój model (jeszcze nie jest ochrzczony) został wykonany z użyciem innej technologii i wielokrotną próbą przechytrzenia fizyki (mechaniki) (ale po tym później):
Obrazek

Opis Konstrukcji
Czyli to co najciekawsze - kadłub jest to laminat (epidian zbrojony tkaniną szklaną). Wykonany został metodą traconego modelu - wycięte na prostej (zresztą samemu wykonanej) wycinarce do rdzeni kopyto zostało oszlifowane. Następnie nałożono dwie warstwy siatki i za laminowano. W celu utworzeniu ładnej owiewki silnika został odcięty dziób, oraz wklejone łoże silnika. Styrodur został wypłukany za pomocą jakiegoś śmierdzącego paskudztwa - chyba nitro albo aceton ;)
Skrzydła i stery zostały wykonane również przez wycięcie rdzenia ze stryroduru. Materiał jest dość przyjemny w obróbce jednak posiada poważną wadę - zerową pamięć kształtów (można powiedzieć że nie ma granicy sprężystości). Cały płat jest wzmocniony dwoma listwami świerkowymi, dodatkowo jest zamontowana listwa łącząca wycięcia na lotki. Stateczniki i stery "motylka" zostały wykonane jak wspomniałem ze styroduru - mają typowy profil dwuwypukły. W celu uzyskania mocnego połączenia zastosowano łączniki zapewniające unieruchomienie elementów pod pożądanym z tekstolitu.
Ogon modelu to rurka węglowa 6mm x 1mm. W kadłubie jest zamocowana na specjalnej wrędze (również z tekstolitu), zaś motylek jest przykręcony do ceuweczki aluminiowej wkrętami M3, która została wklejona za pomocą kleju epoksydowego.
Elementy styrodurowe zostały pokryte papierem na wikol. Daje to ładną powierzchnię i jest stosunkowo mocne.

Oblot
Został dokonany w zeszłym sezonie i był katastrofą. Model był niestabilny, utrzymanie w powietrzu było bardzo trudne, lubił przepaść, został uszkodzony przez kreta.
Miałem szczerze mówiąc ochotę model podpalić lub rozjechać samochodem (RWD-5 rozjechałem rowerem), gdyż kosztował mnie dużo pracy i energii. Winny byłem sam sobie - popełniłem szereg błędów konstrukcyjnych (całe szczęście że nie zdecydowałem się na MEiL:)).
    -Po co ten kadłub taki długi? - zrobiłem za krótki nos co nie pozwoliło na prawidłowe wyważenie modelu. Oszukanie momentu siły się nie udało, środek ciężkości był z tyłu - doklejony została owiewka i wydłużono kadłub - jest to przyczyna braku owiewki.
    -Czemu by nie rozpiętość 2 metry? - konieczne było przycięcie końcówek płata
    -"Co?! rurka węglowa kosztuje 40 zł ?" - wezmę tą za 30 zł o mniejszej średnicy i cieńszej ściance i dramatycznie niższym momencie bezwładności przekroju względem osi. Ogon się skręcał przy wychyleniu steru kierunku i przepadał. Ograniczyłem wychylenie na nadajniku.

Po usunięciu powyższych błędów model lata ładnie, na pakiecie 3s leci pionowo w górę, gdy wysunie się klapy szybuje bez końca. Model jest mocny (jesienne kraksy były mocne i dotkliwe), dość ciężki. Trzyma się prosto, lata się łatwo, jest przewidywalny i spokojny, reaguje z denerwującym opóźnieniem na lotki ze względu na wznios, najniższa prędkość jest zadowalająca. Pakiet 2s zapewnia majestatyczne i spokojnie latanie, ale bez przydatnego zapasu mocy.

Co trzeba zrobić
-Malowanie - latanie bez malowania jest samobójstwem, kosztowało mnie już kilka śmigieł. Model na tle chmur sprawia nieprzyjemne wrażenie, że leci na plecach. Może któryś z Kolegów ma ciekawy pomysł ?
-Ogon - problem skręcającego się ogona nie został wyeliminowany, sensownym rozwiązaniem było by zastosowanie usterzenia klasycznego
-Mocowanie skrzydeł - gumki są brzydkie i niepraktycznie.
-Składane śmigło, mocniejszy wolnooborotwy motor plus owiewka.
No i oczywiście kamerka i nad jezioro postrzelać fotki (z nieba oczywiście) !

Fotografie (jakość średnia - przezornie na pierwsze loty nie biorę aparatu :)) :
https://picasaweb.google.com/michalpelka/Szybol#

Dziękuję za zapoznanie się i Pozdrawiam!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Strefa czasowa: UTC + 1