Teraz jest sobota, 22 września 2018, 20:46

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Odyssey
PostNapisane: czwartek, 12 kwietnia 2018, 20:54 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 3 czerwca 2010, 20:17
Posty: 4032
Wiek: 56
Lokalizacja: Wrocław
No i jakie wrażenia z pierwszego lotu.

_________________
Pozdrawiam
Konrad P.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Odyssey
PostNapisane: czwartek, 12 kwietnia 2018, 21:14 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 27 listopada 2012, 14:53
Posty: 271
Wiek: 50
Lokalizacja: Smólnik k/Włocławka
Jak dla mnie - super wrażenia. Model bardzo stabilny, przewidywalny.
Nie mam jeszcze tego na filmie, ale jest to mój pierwszy motoszybowiec, który tak kręci beczki bez silnika; lądowanie na samych klapach można spokojnie robić do ręki.
Sterowanie możliwe tylko za pomocą steru kierunku i wysokości.

_________________
pozdrawiam Jacek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Odyssey
PostNapisane: czwartek, 12 kwietnia 2018, 21:18 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 3 czerwca 2010, 20:17
Posty: 4032
Wiek: 56
Lokalizacja: Wrocław
Cóż potwierdzasz widzę ogólną opinię, że to porządne modele dobrze latające.
Fajnie.

_________________
Pozdrawiam
Konrad P.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Odyssey
PostNapisane: czwartek, 12 kwietnia 2018, 21:31 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 1631
Wiek: 40
Lokalizacja: Sompolno
gjery napisał(a):
Jak mi potrzebne to zamawiam takie coś pod nazwą "naklejki tuningowe" na znanym portalu aukcyjnym.
Można podać własny wzór, nie ma dodatkowych kosztów z tym związanych. Nawet te najtańsze są całkiem przyzwoicie wykonane.
Że tak się wtrącę, gdyby ktoś jeszcze potrzebował jakieś naklejki tego typu, do walcie śmiało ;)

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Odyssey
PostNapisane: czwartek, 12 kwietnia 2018, 21:43 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 5 czerwca 2010, 21:26
Posty: 1010
Wiek: 49
Lokalizacja: London
No to mnie filmik zmobilizował do dalszego ruszenia z robotą.

Silnik i regulator już wstawiłem.

Obrazek

Obrazek

Mam nadzieję że bliskość regulatora a zaraz obok akumulatora nie wpłynie negatywnie na wzajemne ich relacje.

W skrzydłach serwa zamocowane i okablowane.

Szukam jeszcze pomysłu na mocowanie kabinki no na taśmę jakoś nie uchodzi.

A miejsce na naklejkę mam puste.
U mnie zawracanie gitary by to zamówić na miejscu.


Kecaj możesz pokazać jak rozmieściłeś w kadłubie klamoty?

_________________
______________________________

Tomasz (robintom)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Odyssey
PostNapisane: czwartek, 12 kwietnia 2018, 22:11 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 3 czerwca 2010, 20:17
Posty: 4032
Wiek: 56
Lokalizacja: Wrocław
robintom napisał(a):
Mam nadzieję że bliskość regulatora a zaraz obok akumulatora nie wpłynie negatywnie na wzajemne ich relacje.

W swoich modelach mam tak ciasno upakowany pakiet obok regulatora, że aby się pakiet zmieścił to muszę na siłę trochę odgiąć kabinkę i na siłę wepchnąć pakiet obok regulatora.
Jedyną wadą tego rozwiązania jest temperatura.

_________________
Pozdrawiam
Konrad P.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Odyssey
PostNapisane: czwartek, 12 kwietnia 2018, 22:16 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 5 czerwca 2010, 21:26
Posty: 1010
Wiek: 49
Lokalizacja: London
I to mnie troche martwi by regulator nie podtopil oslony lipo gdyby co.

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

_________________
______________________________

Tomasz (robintom)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Odyssey
PostNapisane: czwartek, 12 kwietnia 2018, 22:25 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 3 czerwca 2010, 20:17
Posty: 4032
Wiek: 56
Lokalizacja: Wrocław
Tomek pamiętaj, że to motoszybowiec a nie samolot gdzie cały czas latasz na silniku.
Tu są spore momenty gdzie silnik nie pracuje a cały układ się chłodzi. Ja osobiście nie wyobrażam sobie aby regulator grzał sie do takiej temperatury żeby topił termokurczkę, no ale ja jeszcze niewiele widziałem. :)
Ja jak wyciągam w tym modelu pakiet to jest ledwo ciepły.
Pakiet to 850mAh z którego ciągnę 60A

_________________
Pozdrawiam
Konrad P.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Odyssey
PostNapisane: piątek, 13 kwietnia 2018, 09:53 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 27 listopada 2012, 14:53
Posty: 271
Wiek: 50
Lokalizacja: Smólnik k/Włocławka
Proszę bardzo - kilka zdjęć z wnętrza modelu.
Regulator usytuowałem pod półeczką na pakiet, natomiast mocowanie owiewki kabiny ściągnąłem z modelu "Pulsar"- mnie osobiście odpowiada. Odbiornik natomiast znalazł miejsce między serwami a rurką ogonową. Wprawdzie z samymi antenkami miałem mały problem, ale to już sprawa zastosowanego odbiornika.
Silnik Dualsky XM3548EA-5, regulator Dualsky 45A Lite, łopatki - testuję 13x6 (jakieś węglowe HobbyKing) oraz 12x6 Aeronaut ze wskazaniem na te drugie, pakiet 2200 - wyważa idealnie model w środku ciężkości podanym przez producenta.

Załącznik:
P1090076 (Medium).JPG
P1090076 (Medium).JPG [ 165.29 KiB | Przeglądane 1146 razy ]

Załącznik:
P1090077 (Medium).JPG
P1090077 (Medium).JPG [ 116.8 KiB | Przeglądane 1139 razy ]

Załącznik:
P1090075 (Medium).JPG
P1090075 (Medium).JPG [ 167.95 KiB | Przeglądane 1146 razy ]

Załącznik:
P1090082 (Medium).JPG
P1090082 (Medium).JPG [ 186.22 KiB | Przeglądane 1146 razy ]

Załącznik:
P1090083 (Medium).JPG
P1090083 (Medium).JPG [ 199.01 KiB | Przeglądane 1146 razy ]

Załącznik:
P1090084 (Medium).JPG
P1090084 (Medium).JPG [ 173.2 KiB | Przeglądane 1146 razy ]

Załącznik:
P1090116 (Medium).JPG
P1090116 (Medium).JPG [ 177.35 KiB | Przeglądane 1146 razy ]

Załącznik:
P1090120 (Medium).JPG
P1090120 (Medium).JPG [ 162.95 KiB | Przeglądane 1146 razy ]

Załącznik:
P1090117 (Medium).JPG
P1090117 (Medium).JPG [ 163.48 KiB | Przeglądane 1146 razy ]

Załącznik:
P1090118 (Medium).JPG
P1090118 (Medium).JPG [ 118.92 KiB | Przeglądane 1146 razy ]

Załącznik:
P1090119 (Medium).JPG
P1090119 (Medium).JPG [ 155.54 KiB | Przeglądane 1146 razy ]

Załącznik:
P1090081 (Medium).JPG
P1090081 (Medium).JPG [ 118.2 KiB | Przeglądane 1146 razy ]

_________________
pozdrawiam Jacek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Odyssey
PostNapisane: piątek, 13 kwietnia 2018, 10:05 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 5 czerwca 2010, 21:26
Posty: 1010
Wiek: 49
Lokalizacja: London
A dzieki.
Serwa i odbiornik mam podobnie tylko musze jeszcze znalezc sposob na antenki.
Za to podoba mi sie sposob poprowadzenia regulatora i polki na aku.
Zerzne od ciebie i przerobie na podobnie u mnie, mam nadzieje ze nie robiles na to patentu. :)
Z kabinka jeszcze pomysle.

_________________
______________________________

Tomasz (robintom)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Odyssey
PostNapisane: piątek, 13 kwietnia 2018, 10:21 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 27 listopada 2012, 14:53
Posty: 271
Wiek: 50
Lokalizacja: Smólnik k/Włocławka
Usytuowania regulatora jeszcze niestety nie zdążyłem zgłosić do odpowiedniego urzędu :lol:.
Jak widać na jednym ze zdjęć używam odbiorników frsky, a te z telemetrią mają bardzo niewygodne antenki. nie chciałem upychać ich w belkę ogonową, aby nie mieć problemów z zasięgiem, więc poszedłem po najmniejszej linii oporu - zrobiłem otwór tuż przed belką ogonową od spodu kadłuba i wyszedłem z nimi na zewnątrz.
Wieczorem zamieszczę zdjęcie.
A przy okazji pytanie, może ktoś będzie zorientowany - czy można wymienić antenki z plastikowymi osłonkami na końcówkach na zwykłe kabelkowe - chodzi o odbiornik frsky x8r

_________________
pozdrawiam Jacek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Odyssey
PostNapisane: piątek, 13 kwietnia 2018, 10:40 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 5 czerwca 2010, 21:26
Posty: 1010
Wiek: 49
Lokalizacja: London
A co to za pakiet widać na zdjeciu?

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

_________________
______________________________

Tomasz (robintom)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Odyssey
PostNapisane: piątek, 13 kwietnia 2018, 13:18 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 27 listopada 2012, 14:53
Posty: 271
Wiek: 50
Lokalizacja: Smólnik k/Włocławka
Pakiet to SLS Xtron 30C, może zmylił Cię ten czerwony chip - używam ładowarki Robby, a one dzięki takiemu bajerowi automatycznie rozpoznają podłączony pakiet, zliczają ilość ładowań itp.

Wyjście antenek na zewnątrz - może to nie najszczęśliwsze rozwiązanie, ale tylko to przyszło mi akurat do głowy :)

Załącznik:
20180414_082346.jpg
20180414_082346.jpg [ 2.44 MiB | Przeglądane 1076 razy ]

_________________
pozdrawiam Jacek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Odyssey
PostNapisane: niedziela, 15 kwietnia 2018, 22:56 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 5 czerwca 2010, 21:26
Posty: 1010
Wiek: 49
Lokalizacja: London
Hmm, hmm. :D
Regulator dałem do tyłu dla wietrzenia ale i tak wszystko wyjdzie przy wyważaniu.

Obrazek

_________________
______________________________

Tomasz (robintom)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Odyssey
PostNapisane: poniedziałek, 16 kwietnia 2018, 09:55 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 27 listopada 2012, 14:53
Posty: 271
Wiek: 50
Lokalizacja: Smólnik k/Włocławka
U siebie mam wentylowany kołpak i otwory we wrędze silnika, więc chłodzenie jest. Ty zrobiłeś otwory po bokach kadłuba, więc również nie powinno być problemu. Tylko jest jeden warunek aby powietrze chłodziło bebechy musi być jego wlot oraz wylot :)
Nie wiem, jak ciężki zastosowałeś silnik, ale myślę, że pakiet 1800-2200 powinien spokojnie dać radę.

Teraz pytanie do Konrada, jeśli jeszcze przegląda ten temat - pisałeś wcześniej, że w swoim modelu zastosowałeś pakiet 850 mAh?, ale chyba nie 3s?

_________________
pozdrawiam Jacek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Odyssey
PostNapisane: poniedziałek, 16 kwietnia 2018, 10:57 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 5 czerwca 2010, 21:26
Posty: 1010
Wiek: 49
Lokalizacja: London
Ja mam silnik ART 2000 i pakiety 2200. S3

_________________
______________________________

Tomasz (robintom)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Odyssey
PostNapisane: niedziela, 20 maja 2018, 18:03 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 5 czerwca 2010, 21:26
Posty: 1010
Wiek: 49
Lokalizacja: London
Troszke miałem czasu i poskładałem wszystko do kupy.
Kecaj podpowiedz mi jak zrobiłeś u siebie ustawienia modelu i na nadajniku?

_________________
______________________________

Tomasz (robintom)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Odyssey
PostNapisane: czwartek, 19 lipca 2018, 17:45 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 5 czerwca 2010, 21:26
Posty: 1010
Wiek: 49
Lokalizacja: London
Przypomniało mi się o modelu.
Brak czasu.
Skręciłem i na wyważarce wyszło że nic nie muszę dokładać.
Poziom trzyma od pierwszego złożenia.

Obrazek

Obrazek

_________________
______________________________

Tomasz (robintom)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron

59,947,429 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL