Teraz jest czwartek, 16 sierpnia 2018, 01:54

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Cad+skaner
PostNapisane: środa, 19 kwietnia 2017, 14:03 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 17 kwietnia 2010, 15:24
Posty: 174
Wiek: 69
Lokalizacja: Siemianowice
Czy ktoś próbował przenosić rysunki za pomocą skanera do cada i jakimi narzędziami.Szukałem w sieci ale słaby ze mnie szukacz.Programy które znalazłem są strasznie drogie.

_________________
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Cad+skaner
PostNapisane: środa, 19 kwietnia 2017, 14:34 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:47
Posty: 5548
Wiek: 46
Lokalizacja: Józefów (ten koło Błonia)
Co przez to rozumiesz?
Ja skanuję obrazy, zapisuję jako jpg i importuję do DSM-a. Ale i tak to trzeba obrysowywać?
Nie wiem czy o to chodziło?

_________________
Iskierkaaaa...
Pozdrawiam Adam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Cad+skaner
PostNapisane: środa, 19 kwietnia 2017, 14:38 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 1542
Wiek: 40
Lokalizacja: Sompolno
Myślę że chodzi o programy do wektorowania bitmap. Często korzystam z wbudowanego narzędzia Corel draw 12. Nazywa się Trace. Ale to bardziej pod kątem przygotowania plików pod ploter tnący.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Cad+skaner
PostNapisane: środa, 19 kwietnia 2017, 14:40 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:47
Posty: 5548
Wiek: 46
Lokalizacja: Józefów (ten koło Błonia)
Słyszałem i próbowałem użyć Corel Trace. Po żmudnym ustawianiu filtrów i jakości skanu, dałem "se siana" wolę to obrysować i mieć prawdziwy wektor.
Długo używałem Corela. Teraz DSM zastępuje mi go z nawiązką, he he możliwość zapisu do STL.

_________________
Iskierkaaaa...
Pozdrawiam Adam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Cad+skaner
PostNapisane: środa, 19 kwietnia 2017, 14:48 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 17 kwietnia 2010, 15:24
Posty: 174
Wiek: 69
Lokalizacja: Siemianowice
Dokładnie chodzi mi o przygotowanie plików do wycinania.
Tak pomyślałem, po co rysować w cadzie coś co jest już w odpowiedniej skali ,no i pomyślałem o skanerze.Wiem że to pewnie wywarzanie otwartych drzwi.

_________________
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Cad+skaner
PostNapisane: środa, 19 kwietnia 2017, 15:15 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 17:02
Posty: 1282
Wiek: 65
Lokalizacja: Bestwinka
To nie jest takie proste. Chyba każdy program cad ma opcję wektoryzacji. Ja czasami korzystam z tej funkcji w TurboCad, w którym robię wszystkie swoje projekty. Jeśli rysunek rastrowy jest czysty i dobrej jakości, to wektoryzacja wychodzi całkiem dobrze. Ale i tak zawsze trzeba wykonać później dużo ręcznej roboty. W efekcie zwykle prędzej obrysuje się ręcznie zeskanowany rysunek, tak jak wyżej napisał Adam :D .

_________________
Pozdrawiam
Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Cad+skaner
PostNapisane: środa, 19 kwietnia 2017, 16:22 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4582
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Popieram przedmówców. Czyli podkładam rysunek jako tło i rysuję sam od zera. Dzięki temu mam kąty 90 tam gdzie trzeba a nie np 89,72654 czy inne dziwolągi. Zwłaszcza, że takie dziwne wymiary mogą się mścić w czasie dalszej obróbki.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Cad+skaner
PostNapisane: środa, 19 kwietnia 2017, 20:38 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 17 kwietnia 2010, 15:24
Posty: 174
Wiek: 69
Lokalizacja: Siemianowice
Czyli skaner jak najbardziej ale bez wektoryzacji, tylko obrysować ok. dzięki.

_________________
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Cad+skaner
PostNapisane: środa, 19 kwietnia 2017, 21:00 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:47
Posty: 5548
Wiek: 46
Lokalizacja: Józefów (ten koło Błonia)
Amatorsko to chyba jedyna sensowna droga.

_________________
Iskierkaaaa...
Pozdrawiam Adam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron

59,131,255 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL