Teraz jest niedziela, 20 czerwca 2021, 19:26

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: OpenBuilds LEAD CNC - moja nowa maszyna
PostNapisane: wtorek, 6 kwietnia 2021, 19:16 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 8 stycznia 2019, 16:58
Posty: 180
Wiek: 53
Lokalizacja: Wodzisław Śl.
Cześć
Mam jeszcze dwie sztuki tego układu, mogę jeden podarować jeżeli jesteś zainteresowany, prawdopodobnie nigdzie więcej ich nie użyję, także są mi zbędne. Układ jest w obudowie SOT−23,5 cholerstwo jest bardzo małe, poniżej fotki dla zobrazowania.
Załącznik:
20210406_200559.jpg
20210406_200559.jpg [ 105.26 KiB | Przeglądane 1053 razy ]
Załącznik:
20210406_200542.jpg
20210406_200542.jpg [ 131.13 KiB | Przeglądane 1053 razy ]

_________________
Pozdrawiam !
DAREK


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: OpenBuilds LEAD CNC - moja nowa maszyna
PostNapisane: wtorek, 6 kwietnia 2021, 20:59 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 17:02
Posty: 1569
Wiek: 68
Lokalizacja: Bestwinka
Darku dzięki za chęć pomocy, ale po zapoznaniu się z wymiarami widzę, że moje wielkie i niezgrabne łapska nie dadzą rady z wlutowaniem tego maleństwa, nawet gdyby udało się wykonać tak precyzyjne ścieżki pod niego.

_________________
Pozdrawiam
Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: OpenBuilds LEAD CNC - moja nowa maszyna
PostNapisane: czwartek, 8 kwietnia 2021, 23:31 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 17:02
Posty: 1569
Wiek: 68
Lokalizacja: Bestwinka
Zrobiłem płytę pod mocowanie wrzeciona. Miało być z blachy 8 mm, głównie ze względu na wytrzymałość gwintów, ale zrobiłem próbę na płycie 6 mm i okazało się, że nie byłem w stanie zerwać gwintu, przykręcając śrubę M6 kluczem imbusowym.

Załącznik:
wrzeciono.jpg
wrzeciono.jpg [ 222.53 KiB | Przeglądane 992 razy ]


Załącznik:
wrzeciono_1.jpg
wrzeciono_1.jpg [ 146.79 KiB | Przeglądane 992 razy ]


Otwory wierciłem frezem 4 mm i po wycięciu płyty (frez 3 mm) zostały rozwiercone wiertłem. Tak było po prostu najszybciej. Całość będzie mocowana do osi Z za pomocą 6 śrub M5.

_________________
Pozdrawiam
Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: OpenBuilds LEAD CNC - moja nowa maszyna
PostNapisane: niedziela, 25 kwietnia 2021, 22:25 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 17:02
Posty: 1569
Wiek: 68
Lokalizacja: Bestwinka
Znalazłem chwilę na dłubanie przy frezarce i powstała drobna płytka z układem separacji optycznej dla krańcówek.

Załącznik:
separator.jpg
separator.jpg [ 84.14 KiB | Przeglądane 832 razy ]


Załącznik:
separator1.jpg
separator1.jpg [ 270.36 KiB | Przeglądane 832 razy ]


Na stronie Estlcam znalazłem też lepszy układ do sterowania obrotami wrzeciona. Do niego bez problemu mogę wszystko dostać więc zapewne też go zrobię.

Załącznik:
PWM_0-10V.jpg
PWM_0-10V.jpg [ 224.49 KiB | Przeglądane 832 razy ]

_________________
Pozdrawiam
Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: OpenBuilds LEAD CNC - moja nowa maszyna
PostNapisane: piątek, 30 kwietnia 2021, 19:46 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 17:02
Posty: 1569
Wiek: 68
Lokalizacja: Bestwinka
Nie skorzystałem z oferty Darka, który oferował mi taki malusieńki układ scalony bo uważałem, ze nie jestem w stanie tego przylutować. Okazuje się, że jeden z układów, który ja kupiłem jest tak samo mały, albo i jeszcze mniejszy :lol:. W obudowie SOT353 odległość miedzy środkami sąsiednich wyprowadzeń wynosi zaledwie 0,65mm. No, ale skoro większego nie znalazłem to trzeba było podjąć wyzwanie. Płytkę zrobiłem, ale ścieżka idąca do środkowej nogi tego maleństwa miała zaledwie parę setek milimetra i podczas lutowania oczywiście odlazła. Udało się ją zastąpić kawałkiem cieniutkiego drucika z końcówki od małego rezystora. Pięknie to nie wyszło, ale nie mam sprzętu do takich precyzyjnych prac. Dopiero później znalazłem jeszcze jedną małą lutownicę z bardziej odpowiednim grotem.
Tak wygląda płytka:

Załącznik:
20210429_212605.jpg
20210429_212605.jpg [ 171.84 KiB | Przeglądane 740 razy ]


i "przysmarkany" układ scalony

Załącznik:
20210429_222259.jpg
20210429_222259.jpg [ 213.91 KiB | Przeglądane 740 razy ]


Te nieco większe poszły w miarę bezboleśnie.
Do schematu prezentowanego wcześniej dołożyłem jeszcze separację optyczną.

Załącznik:
20210429_231955.jpg
20210429_231955.jpg [ 123.9 KiB | Przeglądane 740 razy ]


Układ działa poprawnie, napięcie wyjściowe zmienia się liniowo w funkcji zadanych obrotów.

Z ciekawości wyfrezowałem nowa płytkę z minimalnie poszerzoną newralgiczną ścieżką i już bez kłopotów przylutowałem ten maleńki scalak. Mam ich jeszcze kilka, to muszę sobie potrenować lutowanie ;). Możecie polecić jakiś w miarę przyzwoity sprzęt w rozsądnej cenie do lutowania takich drobiazgów?

_________________
Pozdrawiam
Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: OpenBuilds LEAD CNC - moja nowa maszyna
PostNapisane: niedziela, 2 maja 2021, 00:00 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 17:02
Posty: 1569
Wiek: 68
Lokalizacja: Bestwinka
Dotychczas rysowałem płytki w programie TurboCad. Dzisiaj spróbowałem pobawić się dedykowanym do tego celu KiCad-em i wyszło mi coś takiego:

Załącznik:
kicad_płytka.jpg
kicad_płytka.jpg [ 130.95 KiB | Przeglądane 686 razy ]


Jest to oczywiście nowa, ćwiczebna wersja sterowania wrzecionem.
Sam program jest dość intuicyjny i i łatwo można go ogarnąć. Spodobał mi się i pewnie przy nim pozostanę.

I jeszcze schemat ze strony Estlcam, który uzupełniłem transoptorem i dodatkowym stabilizatorem 5V/1A, z którego można zasilać inne dodatkowe ustrojstwa wymagającego takiego napięcia.

Załącznik:
Schemat.pdf [19.18 KiB]
Pobrane 23 razy

_________________
Pozdrawiam
Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: OpenBuilds LEAD CNC - moja nowa maszyna
PostNapisane: niedziela, 2 maja 2021, 10:19 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 października 2014, 20:46
Posty: 606
Wiek: 43
Lokalizacja: Rozterk
MarekJ napisał(a):
Pięknie to nie wyszło, ale nie mam sprzętu do takich precyzyjnych prac. Dopiero później znalazłem jeszcze jedną małą lutownicę z bardziej odpowiednim grotem.
...

Jestem zdania, że to nie ma pięknie wyglądać tylko działać. Dobra robota :) Jestem ciekaw czy poradziłbym sobie z wykonaniem czegoś takiego. Na moje szczęście układ podarował mi Darek za co mu jestem wdzięczny. Jest jeszcze jeden problem gdzie kupić takie elementy aby samemu coś takiego zrobić?

_________________
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, bo się starzeją, lecz starzeją się, bo przestają się bawić"

Pozdrawiam Piotrek
POL 505


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: OpenBuilds LEAD CNC - moja nowa maszyna
PostNapisane: niedziela, 2 maja 2021, 13:36 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:16
Posty: 6660
Wiek: 39
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Marku to ja tak tylko z ciekawości zapytam.

Czy nóżka 4 z U2 nie powinna być zasilana z układu U3 ? aktualnie obydwa układy tj U2 i U3 są zamieszane w zasilanie tego układu.

Rozumiem że U1 to ten dodatkowy stabilizator 5V.

_________________
To bzykanie coś oznacza. Takie bzyczące bzykanie nie bzyka bez powodu.

pozdrawiam Marcin


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: OpenBuilds LEAD CNC - moja nowa maszyna
PostNapisane: niedziela, 2 maja 2021, 16:03 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 17:02
Posty: 1569
Wiek: 68
Lokalizacja: Bestwinka
Cytuj:
Jest jeszcze jeden problem gdzie kupić takie elementy aby samemu coś takiego zrobić?
Podstawowe elementy można kupić choćby w ABC-RC lub na "aledrogo". Te, których tam nie ma zapewne dostaniesz w TME.

Cytuj:
Czy nóżka 4 z U2 nie powinna być zasilana z układu U3 ? aktualnie obydwa układy tj U2 i U3 są zamieszane w zasilanie tego układu.

Rozumiem że U1 to ten dodatkowy stabilizator 5V.
Elektrycznie jest to bez znaczenia. U3 jest jakimś wyspecjalizowanym , o niskich szumach stabilizatorem o wydajności max 100 mA. Z tego powodu też U2 zasilam z U1. Poza tym U3 lepiej jak ma stabilne obciążenie, bo zasila bufor (U4), którego zadaniem jest maksymalne ustabilizowanie sygnału PWM, aby w efekcie wrzeciono nie zmieniało obrotów w funkcji wahań nacięcia na Arduino.

_________________
Pozdrawiam
Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: OpenBuilds LEAD CNC - moja nowa maszyna
PostNapisane: poniedziałek, 10 maja 2021, 22:39 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 17:02
Posty: 1569
Wiek: 68
Lokalizacja: Bestwinka
W ramach wprawek projektowania płytek zintegrowałem separator krańcówek ze sterowaniem wrzeciona. Wyszło tak:

strona ścieżek

Załącznik:
Sterowanie_wrzeciona_krańcówki_strona_ścieżek.jpg
Sterowanie_wrzeciona_krańcówki_strona_ścieżek.jpg [ 170.94 KiB | Przeglądane 459 razy ]


strona elementów

Załącznik:
Sterowanie_wrzeciona_krańcówki_strona _elementów.jpg
Sterowanie_wrzeciona_krańcówki_strona _elementów.jpg [ 145.26 KiB | Przeglądane 459 razy ]


a tak wygląda gotowa płytka

Załącznik:
sterowanie_krańcówki.jpg
sterowanie_krańcówki.jpg [ 281.84 KiB | Przeglądane 459 razy ]


Ścieżki na płytce frezowane frezem typu V o kącie 20 stopni i płaskim czole 0,3 mm. Układ sprawdzony i działa poprawnie.

_________________
Pozdrawiam
Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: OpenBuilds LEAD CNC - moja nowa maszyna
PostNapisane: czwartek, 13 maja 2021, 11:21 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 5504
Wiek: 43
Lokalizacja: Kraków
Piękne!

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: OpenBuilds LEAD CNC - moja nowa maszyna
PostNapisane: czwartek, 13 maja 2021, 22:03 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 9 listopada 2012, 18:35
Posty: 108
Wiek: 68
Lokalizacja: Kutno
Hubert z Markiem zawsze tak było. Jest perfekcyjny.
Czy to był model sprzed dwudziestu lat , czy obecnie CNC poziom
wykonania jest bardzo wysoki .Zawsze ładnie i czysto.
Tu nie zgodzę się z Piotrkiem .Owszem działa jedno i drugie ale
ładne bardziej cieszy.

_________________
Pozdrawiam.
Kazik


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: OpenBuilds LEAD CNC - moja nowa maszyna
PostNapisane: piątek, 14 maja 2021, 00:16 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 17:02
Posty: 1569
Wiek: 68
Lokalizacja: Bestwinka
Dzięki Koledzy, ale nie przesadzajcie :D. W elektronice, jako wtórny analfabeta powoli przypominam sobie to, co bardzo dawno temu było moją profesją. Wiem dobrze, że można lepiej, mniejsze, zgrabniejsze itp, ale muszę przystosowywać swoje projekty do aktualnych możliwości manualnych i mojego wzroku. Na razie idzie to nawet całkiem dobrze, przynajmniej ja jestem zadowolony :D i oto chodzi w tej zabawie :D

_________________
Pozdrawiam
Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: OpenBuilds LEAD CNC - moja nowa maszyna
PostNapisane: piątek, 14 maja 2021, 17:44 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 października 2014, 20:46
Posty: 606
Wiek: 43
Lokalizacja: Rozterk
kostek napisał(a):
Hubert z Markiem zawsze tak było. Jest perfekcyjny.
Czy to był model sprzed dwudziestu lat , czy obecnie CNC poziom
wykonania jest bardzo wysoki .Zawsze ładnie i czysto.
Tu nie zgodzę się z Piotrkiem .Owszem działa jedno i drugie ale
ładne bardziej cieszy.

Jak będę budował następną maszynę to może spróbuję sam zrobić coś takiego. Faktycznie płytka przecudnej urody. Przyznaję się nie miałem racji :D

_________________
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, bo się starzeją, lecz starzeją się, bo przestają się bawić"

Pozdrawiam Piotrek
POL 505


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: OpenBuilds LEAD CNC - moja nowa maszyna
PostNapisane: piątek, 14 maja 2021, 22:47 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 17:02
Posty: 1569
Wiek: 68
Lokalizacja: Bestwinka
Dalsze prace ruszyły. Do tej pory do napędzania silników używałem małych driver'ków 8825, umieszczonych na CNC shield. Działa to bardzo dobrze w trzeciej już frezarce. Prąd 2,5A dawany przez drivery w zupełności wystarcza do pracy silników, które mają katalogowy prąd maksymalny 2,8A. Wszyscy dookoła stosują jednak wielkie i oczywiście dużo droższe sterowniki, bo są ponoć lepsze, cichsze i coś tam jeszcze.... Spróbowałem i ja. Zakupiłem 4 szt. driverów 2DM542C. Oczywiście od pewnego czasu testowałem je na stole i jakoś nie widzę w moim przypadku żadnych dodatkowych zalet tego sprzętu. No, może jedna rzecz, która jest dobra, to możliwość zmniejszenia prądu trzymania silników na postoju do połowy wartości. Cichsze nie są (zresztą przy wrzecionie typu Makita i temu podobnych, silników i tak nie słychać :D ), a maksymalne osiągane prędkości są dokładnie takie same jak na tych małych. Oczywiście można z nich wyciągnąć większy prąd, ale to raczej w maszynkach takich jak u Piotra. Ja wprawdzie kupiłem na oś Z i X większe i mocniejsze silniki (ze względu na znaczny przyrost masy wrzeciona), ale one mają maksymalny prąd 3A więc i te maleństwa by sobie z nimi też dały radę. Ale dość już tej beletrystyki. Dzisiaj zacząłem składać do kupy nowe klocki i na razie powstało takie coś:

Załącznik:
nowe_sterowanie.jpg
nowe_sterowanie.jpg [ 408.65 KiB | Przeglądane 304 razy ]


Silników jeszcze nie podłączałem (były testowane wcześniej osobno). Wszystkie funkcje związane ze sterowaniem driver'ami, wrzecionem, chłodzeniem oraz krańcówki, zostały sprawdzone i wszystko jest ok. Jedynie rozczarowany jestem modułem przkaźnikowym. Nigdy wcześniej nie sprawdzałem jego poboru prądu. Okazało się, że bierze sporo. Każdy z przekaźników zjada nieco ponad 80 mA, a cały układ przy załączonych przekaźnikach bierze ok. 170 mA. Oznacza to, że stabilizator 5V, zasilany z 15V musi wytracić w postaci ciepła aż 1,7W. To powoduję, że robi się gorący i trzeba by mu dać jakiś sporawy radiatorek - pomyśle o tym później. Sprawdziłem jak to wygląda przy zasilaniu przekaźników z Arduino wspomaganego zasilaczem zewnętrznym 7,5V. Moc do wytracenia sporo mniejsza (nie sprawdzałem ile bierze sama płytka Arduino), ale tu też stabilizator robi się mocno ciepły więc pozostałem przy zasilaniu z USB. Niech ciepłem martwi się komputer :D. Takie rozwiązanie spisuje się dobrze od bardzo dawna i na razie tak to zostawię.

_________________
Pozdrawiam
Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

81,355,712 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL