Teraz jest sobota, 29 lutego 2020, 15:09

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: środa, 1 stycznia 2020, 23:39 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 5270
Wiek: 41
Lokalizacja: Kraków
Niniejszym przedstawiam bazę urządzenia CNC zaprojektowaną przez Adriana. Bazę gdyż do poniższego można podczepić różne narzędzia uzyskując: ploter, frezarkę, styroploter czy drukarkę (na upartego).
W założeniach znalazły się koszty (rozsądne), wytrzymałość, wszechstronność oraz szybkość poszczególnych osi (czyli paski a nie śruby).

Elementy składowe to profile 2020 (lub większe np 2040, 2060) oraz blacha 5mm. Wymiary pola roboczego zależą od użytych długości profili i pasków, więc w teorii można sobie to zrobić na całą powierzchnię podłogi.
Załącznik:
IMG-20200101-WA0022.jpg
IMG-20200101-WA0022.jpg [ 25.35 KiB | Przeglądane 721 razy ]

Załącznik:
IMG-20200101-WA0023.jpg
IMG-20200101-WA0023.jpg [ 34.58 KiB | Przeglądane 721 razy ]

Załącznik:
IMG-20200101-WA0024.jpg
IMG-20200101-WA0024.jpg [ 79.18 KiB | Przeglądane 721 razy ]

Załącznik:
IMG-20200101-WA0025.jpg
IMG-20200101-WA0025.jpg [ 75.6 KiB | Przeglądane 721 razy ]

Załącznik:
IMG-20200101-WA0026.jpg
IMG-20200101-WA0026.jpg [ 160.46 KiB | Przeglądane 721 razy ]

Załącznik:
IMG-20200101-WA0027.jpg
IMG-20200101-WA0027.jpg [ 31.78 KiB | Przeglądane 721 razy ]


Rysowane w DSM4, nie ma stężeń gdyż ma być przykręcane do stołu lub płyty.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: środa, 1 stycznia 2020, 23:43 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2275
Wiek: 41
Lokalizacja: Sompolno
Dziękuję za wstawienie.

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: czwartek, 2 stycznia 2020, 07:38 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 609
Wiek: 38
Lokalizacja: Warszawa
Ciekawie się zapowiada. Pytanie czy ktoś będzie oferował gotowe elementy z blachy 5mm. Jeżeli dobrze widzę to narożniki tez maja być z tego.
Jeżeli miałbym coś poprawić to przy konstrukcji bramowej na sztywność osiową wrzeciona bardzo mocno wpływa rozstaw kółek na bocznych blachach - te co tworzą os Y. Powinny być x 2.

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: czwartek, 2 stycznia 2020, 07:44 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2275
Wiek: 41
Lokalizacja: Sompolno
japim napisał(a):
Ciekawie się zapowiada. Pytanie czy ktoś będzie oferował gotowe elementy z blachy 5mm. Jeżeli dobrze widzę to narożniki tez maja być z tego.
Jeżeli miałbym coś poprawić to przy konstrukcji bramowej na sztywność osiową wrzeciona bardzo mocno wpływa rozstaw kółek na bocznych blachach - te co tworzą os Y. Powinny być x 2.
Przemek
Ad1
Będę oferował blachy.
Może powstanie wersja do druku
Ad2
Sprecyzuj os Y i co ma być razy 2?

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: czwartek, 2 stycznia 2020, 09:13 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 609
Wiek: 38
Lokalizacja: Warszawa
Chodzi mi o to:


Załączniki:
os_y.JPG
os_y.JPG [ 16.55 KiB | Przeglądane 676 razy ]

_________________
Pozdrawiam
Przemek
Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: czwartek, 2 stycznia 2020, 09:50 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2275
Wiek: 41
Lokalizacja: Sompolno
A ok rozumiem.
1 rysunek lepszy niż 100 słów

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: czwartek, 2 stycznia 2020, 10:17 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 609
Wiek: 38
Lokalizacja: Warszawa
No i rozważ też wersję opcjonalną zrobienia tego na profilach 40x40 :) W sensie jako opcja - bo profile 20x40 już same z siebie są fajne. 2020 trochę cienizna. Taki polski mix Shapeoko/MPCNC :)

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: czwartek, 2 stycznia 2020, 10:24 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2275
Wiek: 41
Lokalizacja: Sompolno
Hubert trochę wprowadził w błąd.
W projekcie nie ma profili 2020.
Całość to 2040 a oś Z 2060.
Co do profili 4040 żaden problem to co jest wystarczy rozsunąć.
A mix ? No mix bo tak siedziałem i rozważałem różne za i przeciw różnych projektów. I doszedłem do wniosku że będzie szybciej jak narysuję sobie nowy. Odpowiadajacy moim wymaganiom.
Może być fajnie .
Ps na pauzie spróbuję Przemek uwzględnić Twoje wskazówki.

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: czwartek, 2 stycznia 2020, 12:21 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 16 kwietnia 2010, 13:54
Posty: 146
Wiek: 44
Lokalizacja: Bielsko-Biała
To ma być tylko do balsy lub sklejki? Strasznie wiotka wydaje się ta konstrukcja.

_________________
Pozdrawiam Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: czwartek, 2 stycznia 2020, 12:25 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2275
Wiek: 41
Lokalizacja: Sompolno
Przemek miałem chwilę.
Zwiększyłem rozstaw o 3/4
Tak to teraz wygląda.
ObrazekObrazek

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: czwartek, 2 stycznia 2020, 12:28 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2275
Wiek: 41
Lokalizacja: Sompolno
Mareq napisał(a):
To ma być tylko do balsy lub sklejki? Strasznie wiotka wydaje się ta konstrukcja.
Marek wielką i ciężką maszynę z wielkim wrzecionem to ja już mam.
A to jak napisał Hubert.
Może laser diodowy, może dremelek,
Ma być przystępnie i hobbystycznie.

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: czwartek, 2 stycznia 2020, 16:55 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 października 2014, 20:46
Posty: 406
Wiek: 42
Lokalizacja: Rozterk
Addriano1 napisał(a):
Może laser diodowy, może dremelek,
Ma być przystępnie i hobbystycznie.

W punkt. Za to uwielbiam to forum :)

_________________
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, bo się starzeją, lecz starzeją się, bo przestają się bawić"

Pozdrawiam Piotrek
POL 505


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: piątek, 3 stycznia 2020, 09:14 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 16 kwietnia 2010, 13:54
Posty: 146
Wiek: 44
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Pytałem w nawiązaniu do pierwszego posta, w którym padły słowa "wytrzymałość" i "wszechstronność". Ja wiem, że to nie forum cnc, gdzie każdy ci napisze, że bez wózków na prowadnicach liniowych, śrub kulowych i silników 4Nm to nie ma prawa działać :) .

_________________
Pozdrawiam Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: piątek, 3 stycznia 2020, 12:15 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 609
Wiek: 38
Lokalizacja: Warszawa
Addriano1 napisał(a):
Przemek miałem chwilę.
Zwiększyłem rozstaw o 3/4
Tak to teraz wygląda.
ObrazekObrazek

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka


I jeszcze pytanko - czy wersja na silniki NEMA 23 tez bedzie?

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: piątek, 3 stycznia 2020, 12:23 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2275
Wiek: 41
Lokalizacja: Sompolno
japim napisał(a):
Addriano1 napisał(a):
Przemek miałem chwilę.
Zwiększyłem rozstaw o 3/4
Tak to teraz wygląda.
ObrazekObrazek

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka


I jeszcze pytanko - czy wersja na silniki NEMA 23 tez bedzie?
Przemek złe pytanie.
Pytanie powinno brzmieć:
Czy będzie wersja pod silniki nema 17 ?
Odpowiadam , wersja pod nema 17 jest też w planie.


Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: piątek, 3 stycznia 2020, 14:00 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 609
Wiek: 38
Lokalizacja: Warszawa
Dobre :)

Ja bym w wersji rozwojowej probowal polaczyc ta frezareczke z ploterem do styro (skoro i tak jezdzi po profilach openbuild). Wtedy masz all in one.

Tylko trzeba zrobic ta frezareczke szersza (min 1) niz dluzsza (0.6m) (w sumie shape oko tak ma):) No i wtedy jest szansa ze zmiesci sie na biurko i pole pracy frezarki/plotera bedzie w czasie spoczynku normalnie polem do budowy modeli.
Gdybys opracowal wozki pod mocowanie pionowych elementow styroplotera i wozki z mocowaniem drutu to juz pelny wypas :D

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: piątek, 3 stycznia 2020, 14:10 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2275
Wiek: 41
Lokalizacja: Sompolno
japim napisał(a):
Dobre :)

Ja bym w wersji rozwojowej probowal polaczyc ta frezareczke z ploterem do styro (skoro i tak jezdzi po profilach openbuild). Wtedy masz all in one.

Tylko trzeba zrobic ta frezareczke szersza (min 1) niz dluzsza (0.6m) (w sumie shape oko tak ma):) No i wtedy jest szansa ze zmiesci sie na biurko i pole pracy frezarki/plotera bedzie w czasie spoczynku normalnie polem do budowy modeli.
Gdybys opracowal wozki pod mocowanie pionowych elementow styroplotera i wozki z mocowaniem drutu to juz pelny wypas :D
Przemek coś w tym stylu?
Obrazek

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: piątek, 3 stycznia 2020, 14:23 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 609
Wiek: 38
Lokalizacja: Warszawa
Mniej wiecej.
Potrzebujesz tych gornych profili? Bo to sie robi konkretna konstrukcja?
Jakby przeszczepic tylko wozki na konstrukcje ADCNC ale naciag drutu realizowac np zewnetrzna ramka? No i tak jak napisale - zrobic ja aby jezdzila po krotszych bokach - wtedy masz 3 w jednym:
1. biurko
2. frezarke
3. styroploter

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: piątek, 3 stycznia 2020, 15:52 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2275
Wiek: 41
Lokalizacja: Sompolno
To miała być osoba maszyna.
Ale spodobał mi się Twój pomysł
I tak to wyszło.
Pierwsze zdjęcie pozycja do pracy styroplotera i biurko.
Drugie pozycja do pracy frezarki lasera czy jakiejś tam gorącej igły
O to zapewne Ci chodziło ?ObrazekObrazek

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: ADCNC czyli Addriano1 CNC
PostNapisane: piątek, 3 stycznia 2020, 15:59 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 609
Wiek: 38
Lokalizacja: Warszawa
Rewelka

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

70,896,356 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL