Teraz jest poniedziałek, 18 czerwca 2018, 05:07

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Modyfikacja pliku config.h
PostNapisane: niedziela, 5 listopada 2017, 18:00 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 7 lipca 2016, 12:50
Posty: 48
Wiek: 33
Lokalizacja: BielskoBiała
Witam
Mam problem i nie wiem już jak to zrobić od kilku godzin a mianowicie mam do arduino wgranego hexa z grbl1.1f i chciałbym edytować plik config.h ale nie mam pojęcia jak się do niego dostać. Hexa wgrywałem Xloaderem?? Pomocy

EDIT: Poradziłem już sobie na Wiki wszystko pisze o tym.

Ale pojawił się problem bo maszyna cnc nie jedzie do krańcówek wciskam "home" i maszyna podjeżdża do tego momentu gdzie była włączona nie szuka krańcówek. Jak najadę na krańcówki to działają bo maszyna się blokuje ale homing nie działa??


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Modyfikacja pliku config.h
PostNapisane: niedziela, 5 listopada 2017, 20:39 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4529
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Wciskasz "home" w czym?

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Modyfikacja pliku config.h
PostNapisane: niedziela, 5 listopada 2017, 21:07 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 7 lipca 2016, 12:50
Posty: 48
Wiek: 33
Lokalizacja: BielskoBiała
W lasergrbl i w universal gcode sender ani tu ani tu nie działa


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Modyfikacja pliku config.h
PostNapisane: niedziela, 5 listopada 2017, 21:18 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4529
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Podaj ustawienia dla parametrów: $22, $23, $24, $130, $131, $132

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Modyfikacja pliku config.h
PostNapisane: niedziela, 5 listopada 2017, 21:32 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 7 lipca 2016, 12:50
Posty: 48
Wiek: 33
Lokalizacja: BielskoBiała
Grbl 1.1f ['$' for help]
>>> $$
>>> $G
$0 = 10 (Step pulse time, microseconds)
$1 = 25 (Step idle delay, milliseconds)
$2 = 0 (Step pulse invert, mask)
$3 = 0 (Step direction invert, mask)
$4 = 0 (Invert step enable pin, boolean)
$5 = 0 (Invert limit pins, boolean)
$6 = 0 (Invert probe pin, boolean)
$10 = 1 (Status report options, mask)
$11 = 0.010 (Junction deviation, millimeters)
$12 = 0.002 (Arc tolerance, millimeters)
$13 = 0 (Report in inches, boolean)
$20 = 0 (Soft limits enable, boolean)
$21 = 1 (Hard limits enable, boolean)
$22 = 1 (Homing cycle enable, boolean)
$23 = 0 (Homing direction invert, mask)
$24 = 150.000 (Homing locate feed rate, mm/min)
$25 = 500.000 (Homing search seek rate, mm/min)
$26 = 250 (Homing switch debounce delay, milliseconds)
$27 = 8.000 (Homing switch pull-off distance, millimeters)
$30 = 1000 (Maximum spindle speed, RPM)
$31 = 0 (Minimum spindle speed, RPM)
$32 = 1 (Laser-mode enable, boolean)
$100 = 1500.000 (X-axis travel resolution, step/mm)
$101 = 1500.000 (Y-axis travel resolution, step/mm)
$102 = 1500.000 (Z-axis travel resolution, step/mm)
$110 = 1500.000 (X-axis maximum rate, mm/min)
$111 = 1500.000 (Y-axis maximum rate, mm/min)
$112 = 500.000 (Z-axis maximum rate, mm/min)
$120 = 10.000 (X-axis acceleration, mm/sec^2)
$121 = 10.000 (Y-axis acceleration, mm/sec^2)
$122 = 10.000 (Z-axis acceleration, mm/sec^2)
$130 = 800.000 (X-axis maximum travel, millimeters)
$131 = 800.000 (Y-axis maximum travel, millimeters)
$132 = 800.000 (Z-axis maximum travel, millimeters)

Tu masz całość dodam tylko że zmieniałem w pliku config.h parametry dla homingu bo nie mam osi Z bo jest to laser 2 osiowy.
według tego https://github.com/gnea/grbl/wiki/Frequ ... e-a-z-axis
Całość podpięta przez CNC shield 3.0 ale coś widzę że krańcówki "(-)" mi nie działają a wpięte są do X- i Y- a plusowe X+ i Y + i one działają a minusowe nie


Ostatnio edytowano niedziela, 5 listopada 2017, 21:45 przez jagus, łącznie edytowano 3 razy

Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Modyfikacja pliku config.h
PostNapisane: niedziela, 5 listopada 2017, 21:36 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:47
Posty: 5488
Wiek: 46
Lokalizacja: Józefów (ten koło Błonia)
Albo hard albo home. Jak maszynka właduje się na Hard limit to zjazd raczej ręczny i niekoniecznie kursorami. Ja w grblu poległem na krańcówkach i je całkowicie odpuściłem

_________________
Edge...
Pozdrawiam Adam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Modyfikacja pliku config.h
PostNapisane: niedziela, 5 listopada 2017, 21:43 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 7 lipca 2016, 12:50
Posty: 48
Wiek: 33
Lokalizacja: BielskoBiała
Wyłączyłem Hard limit ale dalej zero reakcji


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Modyfikacja pliku config.h
PostNapisane: niedziela, 5 listopada 2017, 21:48 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4529
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Sprawdź co masz podpięte w Arduino do:
- Pin 9
- Pin 10
- Pin 12

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Modyfikacja pliku config.h
PostNapisane: niedziela, 5 listopada 2017, 21:51 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 7 lipca 2016, 12:50
Posty: 48
Wiek: 33
Lokalizacja: BielskoBiała
A jak mam to sprawdzić mam nakładkę cnc shield ??


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Modyfikacja pliku config.h
PostNapisane: niedziela, 5 listopada 2017, 21:59 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 7 lipca 2016, 12:50
Posty: 48
Wiek: 33
Lokalizacja: BielskoBiała
Dobra działa Panowie trzeba włączyć naprowadzanie o czym nie wiedziałem $H :)(ja głupi myślałem że to ten klawisz return to zero) a da się ustawić tak by działało to również z tym Hard limit??

Edit: dobra też działa z włączonym Hard limit
Ale teraz dlaczego ne działają krańcówki minus ??
Edit 2 :
Działa wszystko tak czy siak dzięki za chęci pomocy minusowe też działają ale mam takie lipne i kabelek pod koszulką termo się odlutował na oby dwóch i nie łączyło poprawiłem i działają i hard i homing limit :) super ino trzeba chyba lepsze te krańcówki bo te to lipne jakieś.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

57,678,373 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL