RcClub.eu
https://rcclub.eu/

GCODE - jak go zrobić
https://rcclub.eu/viewtopic.php?f=114&t=10226
Strona 1 z 1

Autor:  Ellipsis [ czwartek, 5 października 2017, 23:28 ]
Tytuł:  GCODE - jak go zrobić

"G code – znormalizowany język zapisu poleceń dla urządzeń CNC. Definiuje podstawowe operacje, które należy wykonać, aby obrobić detal na obrabiarce sterowanej numerycznie." źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/G_code

Warto zerknąć na cały artykuł w Wikipedii i niestety w wersji angielskiej artykuł jest ZNACZNIE lepszy: https://en.wikipedia.org/wiki/G-code. Takie czasy Towarzyszu.

Postanowiłem pokazać, że tworzenie gcode nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Na pierwszy ognień pójdzie QCad bo go lubię. Bo jest prosty. I bo jest po naszemu języku (również). :mrgreen:

Żeby z gotowego rysunku zrobić kod zrozumiały dla maszyny potrzebne jest zaledwie parę kliknięć, jak na filmie poniżej:



Przypomnę jeszcze filmik, który już był tu na Forum. Generowanie gcode za pomocą Inkscape + dodatku Gcodetools



I kolejny również pokazywany. Inkscape + dodatek GCODE laser engraver


Do mojego ulubionego zestawu należy jeszcze Carbide Create, ale do niego zrobiono wszystkie możliwe filmiki więc nie ma się co popisywać :lol:
http://docs.carbide3d.com/assembly/carbidecreate/video-tutorials/
Jeśli chcecie go używać, to trzeba wejść na stronę: http://carbide3d.com/carbidecreate/

Podać im adres e-mail
Załącznik:
Schowek01.png
Schowek01.png [ 585.28 KiB | Przeglądane 1685 razy ]


Zaczekać na wiadomość, kliknąć link z mejla:
Załącznik:
Schowek02.png
Schowek02.png [ 232.29 KiB | Przeglądane 1685 razy ]


Wybrać wersję i cieszyć się programem. Sama instalacja to klikanie next, next, next :)
Załącznik:
Schowek03.png
Schowek03.png [ 1.42 MiB | Przeglądane 1685 razy ]

Pamiętajcie żeby zmienić ustawienia systemu w panelu sterowania wybrać kropkę jako znak odzielający wartości dziesiętne. W Polsce mamy do tego celu wybrany przecinek. A Carbide strasznie nie lubi przecinków :mrgreen:

Autor:  japim [ piątek, 6 października 2017, 15:03 ]
Tytuł:  Re: GCODE - jak go zrobić

Hubert - dzięki wielkie. Sam wczoraj wojowałem z Merlinem żeby cokolwiek wygenerować. Teraz widzę ze ten QCad to fajne i proste narzędzie.

To ja podrzucę jeszcze linka z informacja jakie G-cody obsługuje Marlin:
http://marlinfw.org/meta/gcode/

Sprawdzenie czy dany G-code obsługiwany jest w danym oprogramowaniu:
http://reprap.org/wiki/G-code

I tzw cheat sheet (do wydrukowania i powieszenia przy kompie, co by pamiętać co który robi):
https://thingiverse-production-new.s3.a ... tSheet.pdf

Autor:  japim [ sobota, 7 października 2017, 19:00 ]
Tytuł:  Re: GCODE - jak go zrobić

Hm...

QCAD działa w trybie trail tylko przez pewien ograniczony czas - tzn jest to kilkadziesiąt minut - potem się wyłącza i trzeba cala prace zaczynać od nowa...
Trzeba kupić sobie pełną wersję - za 108 EUR z VAT.

Natomiast Thomas Sanlanderer polecał kiedyś ciekawego CAM'a 2 - 2.5D:
Obrazek
http://www.estlcam.com/index.php - cena tylko 50EUR. Co prawda nie ma tam CAD'a - i potrzebne jest dodatkowe narzędzie do samego rysowania...

Autor:  Stema [ sobota, 7 października 2017, 19:26 ]
Tytuł:  Re: GCODE - jak go zrobić

japim napisał(a):
... I tzw cheat sheet (do wydrukowania i powieszenia przy kompie, co by pamiętać co który robi):...

Znowu tzw piszesz? :ugeek:

Autor:  japim [ sobota, 7 października 2017, 19:56 ]
Tytuł:  Re: GCODE - jak go zrobić

Stefanie - przyznaje, że czasami przesadzam z nadużywaniem makaronizmów. Takie zwichrzenie będące efektem pracy w amerykańskiej korporacji. Od tamtej pory pilnuje się :)
Niestety internet w większej części jest angielskojęzyczny - i to w takim języku najłatwiej znaleźć informacje - dlatego napisałem tzw cheat sheet - zamiast ściągawki - bo może na przyszłość się komuś młodemu przyda. Wielokrotnie muszę moim synom przypominać, że szansa na znalezienie odpowiedzi na nurtujące nas techniczne problemy w języku polskim jest bardzo trudne - wręcz czasami niemożliwe.

Dla porównania wynik z wujka Googla: "g-code cheat sheet" - 1.2 Miliona wyników i cała masa gotowych grafik i tablic. Nie mówiąc o tym, że "cheat sheet" to też nazwa własna tegoż pliku który podlinkowałem. A zapytanie "g-code ściągawka" - bagatela 298 wyników!!!.

Autor:  Szymon [ sobota, 7 października 2017, 20:13 ]
Tytuł:  Re: GCODE - jak go zrobić

Stefan, wrzuć na luz 8-)

Autor:  MarekJ [ sobota, 7 października 2017, 21:30 ]
Tytuł:  Re: GCODE - jak go zrobić

Cytuj:
QCAD działa w trybie trail tylko przez pewien ograniczony czas - tzn jest to kilkadziesiąt minut - potem się wyłącza i trzeba cala prace zaczynać od nowa...
Trzeba kupić sobie pełną wersję - za 108 EUR z VAT.
Przerabiałem to i nawet gdzieś wcześniej o tym pisałem. Jest jeszcze jedna niespodzianka. Po wygenerowaniu 100 gcodów program przestaje je generować i trzeba sobie kupić pełną wersję. Zmieniłem na Estlcam i jestem bardzo zadowolony. Bardzo łatwo i szybko generuje się gcody w tym programie. Nie używam jedynie programu do sterowania maszyną, bo miałem już wszystko ustawione i dograne pod Grbl controller i samo cięcie robię pod tym programem. Jak dotąd, a bardzo dużo już wyciąłem, żaden z tych programów nie sprawił mi przykrej niespodzianki.

Autor:  japim [ czwartek, 12 października 2017, 20:24 ]
Tytuł:  Re: GCODE - jak go zrobić

Odnośnie Gcode tools w inkscape - na tym filmiku idealnie widać krok po kroku co jak ustawić:

Autor:  dtv.81 [ wtorek, 17 października 2017, 19:53 ]
Tytuł:  Re: GCODE - jak go zrobić

A czy w QCad 2005 też da radę wygenerować G-DODE'y ? Własnie takiego CAD'a posiadam i myślałem , że o tym programie jest mowa.Menu i interfejs podobny do tego podanego przez Huberta ale jednak jest to inny program...

Autor:  Ellipsis [ wtorek, 17 października 2017, 21:15 ]
Tytuł:  Re: GCODE - jak go zrobić

QCad 2005 to nie Qcad, o którym pisałem. To zupełnie co innego. Inny producent, inne fukncjonalności. Z tego co widzę nie ma wbudowanego CAMa a więc nie umie robić GCODE
https://openoffice.com.pl/172/qcad_2005.html

Autor:  PrzemekSparrow [ czwartek, 2 listopada 2017, 18:21 ]
Tytuł:  Re: GCODE - jak go zrobić

Nie radzę sobie z Inkscapem. Próbując wykorzystać Gcodetools, aby wygenerować gcode zawsze otrzymuję błąd. Nie zawsze ten sam, w zależności od próby uruchomienia rożnych funkcji itd. błędy potrafią się różnić. A podążam za instrukcjami z filmów. Przesyłam printscreen jednego z nich. Help, please!

Załączniki:
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg [ 247.38 KiB | Przeglądane 1269 razy ]

Autor:  japim [ piątek, 3 listopada 2017, 08:53 ]
Tytuł:  Re: GCODE - jak go zrobić

Gdybyś pokazał jaki obiekt chcesz zamienić na g-code może byłoby łatwiej coś doradzić.
Prawdopodobnie Twój obiekt jest jakąś grupą - mi tak sie działo gdy np litera "A" była w postaci obiektu i była traktowana jako cała. Musiałem ją rozbić na zewnętrzną obwódkę i obwódkę środkowego trójkącika. Wtedy poszło bez problemu.

Np z tą grafiką męczyłem się długo - aż zrozumiałem to co powyżej. Widać, że przy zaznaczeniu każda linia litery jest jakby zaznaczana oddzielnie - widać takie obwódki dookoła zewnętrznej części litery jak i wewnętrznej:
Obrazek

Autor:  PrzemekSparrow [ piątek, 3 listopada 2017, 12:36 ]
Tytuł:  Re: GCODE - jak go zrobić

Kurczę... Właśnie problem mam nawet z tak banalnym kształtem jak spirala. (:) Rysuję spiralę, zaznaczam ją, klikam zakładkę Ścieżka->Obiekt w ścieżkę. Następnie wybieram zakładkę Efekty->Gcodetools i bez względu na wybrana opcję (Orientation points/Engraving/Path to Gcode itd.) za każdym razem otrzymuję monit o błędzie :( Korzystam z Inkscape 0.92.2 64-bitowego.

Załączniki:
scren.jpg
scren.jpg [ 179.15 KiB | Przeglądane 1209 razy ]

Autor:  japim [ piątek, 3 listopada 2017, 12:54 ]
Tytuł:  Re: GCODE - jak go zrobić

A narzędzie stworzyłeś?

Autor:  PrzemekSparrow [ piątek, 3 listopada 2017, 13:24 ]
Tytuł:  Re: GCODE - jak go zrobić

Właśnie tego także nie dało się zrobić z racji błędu. Ale znalazłem pewne rozwiązanie. Zainstalowałem wersję 0.92.1 zamiast 0.92.2. I nagle problem ustąpił...

Załączniki:
CAMotics.jpg
CAMotics.jpg [ 167.02 KiB | Przeglądane 1197 razy ]
ink.jpg
ink.jpg [ 214.78 KiB | Przeglądane 1197 razy ]

Strona 1 z 1 Strefa czasowa: UTC + 1
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/