Teraz jest środa, 27 stycznia 2021, 13:48

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 243 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Frezareczka CNC
PostNapisane: wtorek, 12 stycznia 2021, 21:59 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 18 marca 2012, 23:43
Posty: 134
Wiek: 36
Lokalizacja: Łódź
Jak to idzie na USB to tam juz jest 5V i chyba inne zasilanie nie bedzie juz wymagane ,jedynie aby masa była wspólna.
Nie mam nic na Arduino wszystko pod machem chodzi,
Jak bedziesz uruchamial to wpierw musisz miec wgranego grbla i to bym robil na odpietych drajwerach bo jakie stany pojawia sie na portach atmegi to nikt nie przewidzi, jak grbl bedzie smigal to pozniej wlaczasz zasilanie na silniki, zasada jest taka ze wpierw logika a pozniej czesc wykonawcza. Wyłączanie : 1 silniki 2 logika


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Frezareczka CNC
PostNapisane: wtorek, 12 stycznia 2021, 22:14 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 8 stycznia 2019, 16:58
Posty: 95
Wiek: 53
Lokalizacja: Wodzisław Śl.
Mastur napisał(a):
Pamietaj o polaczeniu masy 24V i masy logiki 5V


Drajwery na wejściu logiki mają optoizolację, (zresztą widać transoptory na PCB, można odczytać symbol to potwierdzi się moja wersja) i masę zasilania driverów z masą logiki nie powinno się łączyć, ponieważ przepięcie od strony silników jak nie uszkodzi Arduino, to na pewno uszkodzi komputer.
Ponadto wszelkie zakłócenia od silników nie będą przenoszone na sterowanie przy odrębnych masach.


Załączniki:
20181127_221601.jpg
20181127_221601.jpg [ 137.38 KiB | Przeglądane 486 razy ]
fff48c7e4498a52f8b3e339c86ea.jpg
fff48c7e4498a52f8b3e339c86ea.jpg [ 240.07 KiB | Przeglądane 486 razy ]

_________________
Pozdrawiam !
DAREK
Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Frezareczka CNC
PostNapisane: środa, 13 stycznia 2021, 09:31 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 18 marca 2012, 23:43
Posty: 134
Wiek: 36
Lokalizacja: Łódź
Tak Darek ma racje i nagadalem glupot, znaczy chcialem dobrze wyszlo jak zwykle, a chodzilo mi o masy w drajwerze od sterowania zeby je polaczyc razem i z plyta glowna wtedy zamiast 6 przewodow od jednego silnika masz 4 i dodatkowo enable od kazdego driwera razem polaczyc.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Frezareczka CNC
PostNapisane: środa, 13 stycznia 2021, 09:44 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 października 2014, 20:46
Posty: 507
Wiek: 43
Lokalizacja: Rozterk
Mastur napisał(a):
Tak Darek ma racje i nagadalem glupot, znaczy chcialem dobrze wyszlo jak zwykle, a chodzilo mi o masy w drajwerze od sterowania zeby je polaczyc razem i z plyta glowna wtedy zamiast 6 przewodow od jednego silnika masz 4 i dodatkowo enable od kazdego driwera razem polaczyc.


Teraz mam dobrze połączone tylko jeszcze zostało mi połączyć drivery tz. ten jeden pin który mi został na nim
Obrazek

Wysłane z mojego M2006C3MNG przy użyciu Tapatalka

_________________
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, bo się starzeją, lecz starzeją się, bo przestają się bawić"

Pozdrawiam Piotrek
POL 505


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Frezareczka CNC
PostNapisane: środa, 13 stycznia 2021, 10:56 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 18 marca 2012, 23:43
Posty: 134
Wiek: 36
Lokalizacja: Łódź
Jesli dobrze widze jest to en czyli enable i musi byc polaczony do plyty, bez jego wysterowania nie rusza silniki. Trza to podlaczyc do pinu nr 8 w arduino stepper enable/disable , wszystkie drivery musza byc tak podlaczone. Dopiero podanie stanu wysokiego en spowoduje reakcje na podawane sygnalow clk czyli kat obrotu silnika.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Frezareczka CNC
PostNapisane: środa, 13 stycznia 2021, 15:37 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 października 2014, 20:46
Posty: 507
Wiek: 43
Lokalizacja: Rozterk
Zgodnie z podpowiedzią kabelek do pinu na płytce nr 8 i EN+ na driverze
Obrazek
Obrazek
Kupiłem 6 szt. krańcówek
Obrazek

Wysłane z mojego M2006C3MNG przy użyciu Tapatalka

_________________
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, bo się starzeją, lecz starzeją się, bo przestają się bawić"

Pozdrawiam Piotrek
POL 505


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Frezareczka CNC
PostNapisane: środa, 13 stycznia 2021, 15:46 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 18 marca 2012, 23:43
Posty: 134
Wiek: 36
Lokalizacja: Łódź
Wszystkie drajwery tak trzeba spiac.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Frezareczka CNC
PostNapisane: środa, 13 stycznia 2021, 19:02 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 października 2014, 20:46
Posty: 507
Wiek: 43
Lokalizacja: Rozterk
Mastur napisał(a):
Wszystkie drajwery tak trzeba spiac.
Tak już spięte
Obrazek
Rozumiem że pin12 i 13 będzie potrzebny do obsługi wrzeciona
Obrazek
W międzyczasie dorobiłem ostatnią część do mechaniki.
Obrazek
Obrazek

Pytanie czy potrzebuję zasilania logiki skoro będę podłączony do USB
Chciałem zapytać się o te 3 elementy na fotce. Czy to też krańcówki czy raczej włączniki
Obrazek

_________________
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, bo się starzeją, lecz starzeją się, bo przestają się bawić"

Pozdrawiam Piotrek
POL 505


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Frezareczka CNC
PostNapisane: środa, 13 stycznia 2021, 19:23 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 2364
Wiek: 42
Lokalizacja: Sompolno
To przełączniki chwilowego działania.

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Frezareczka CNC
PostNapisane: środa, 13 stycznia 2021, 19:53 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 października 2014, 20:46
Posty: 507
Wiek: 43
Lokalizacja: Rozterk
Dzięki . Poszukam czegoś na aledrogo Na dziś po lutowałem to co miałem. Dołożyłem po bezpieczniku na zasilaniu zasilacza 13A oraz na draiverach 3A Czas na odpięcie Arduino i zainstalowanie go na laptopie. Oczywiście międzyczasie kupię czego brakuje z wyjątkiem wrzeciona może w tym miesiącu coś zamówię. Nie wcześniej jednak jak tego nie uruchomięObrazek

Wysłane z mojego M2006C3MNG przy użyciu Tapatalka

_________________
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, bo się starzeją, lecz starzeją się, bo przestają się bawić"

Pozdrawiam Piotrek
POL 505


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Frezareczka CNC
PostNapisane: czwartek, 14 stycznia 2021, 09:55 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 18 marca 2012, 23:43
Posty: 134
Wiek: 36
Lokalizacja: Łódź
Na tej stronie jest elegancko opisane jak podłączyć krańcowki.
https://github.com/gnea/grbl/wiki/Wiring-Limit-Switches
Można uzyc normalnie otwartych lub normalnie zamknietych stykow, jesli by wystepowaly głupawki po najechaniu / zjechaniu na krancowke od drgan stykow nalezy dolozyc rezystory podciagajace i kondensatory filtrujące.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Frezareczka CNC
PostNapisane: czwartek, 14 stycznia 2021, 10:00 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 października 2014, 20:46
Posty: 507
Wiek: 43
Lokalizacja: Rozterk
Dzięki też tak podłączyłem z małym wyjątkiem krańcówki osi Z podłączyłem do pinu 11

Wysłane z mojego M2006C3MNG przy użyciu Tapatalka

_________________
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, bo się starzeją, lecz starzeją się, bo przestają się bawić"

Pozdrawiam Piotrek
POL 505


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Frezareczka CNC
PostNapisane: czwartek, 14 stycznia 2021, 13:52 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 3 października 2012, 09:27
Posty: 263
Wiek: 40
Lokalizacja: Tarnów
Bezpieczniej jest dać krańcówki normalnie zamknięte.
W razie uszkodzenia przewodu maszyna wyświetli najechanie na krańcówkę i nigdzie nie pojedzie.
Przy krańcówce normalnie otwartej maszyna się nie zatrzyma i można coś uszkodzić.

_________________
Pozdrawiam Wojtek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Frezareczka CNC
PostNapisane: czwartek, 14 stycznia 2021, 14:06 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 października 2014, 20:46
Posty: 507
Wiek: 43
Lokalizacja: Rozterk
Mastur napisał(a):
Na tej stronie jest elegancko opisane jak podłączyć krańcowki.
https://github.com/gnea/grbl/wiki/Wiring-Limit-Switches
Można uzyc normalnie otwartych lub normalnie zamknietych stykow, jesli by wystepowaly głupawki po najechaniu / zjechaniu na krancowke od drgan stykow nalezy dolozyc rezystory podciagajace i kondensatory filtrujące.
Na razie będę testował wszystko na stole. Prawdopodobnie zmienię to na typ zamknięty. Na powyższej stronie czytelnie jak dla mnie jest wszystko opisane
EDIT

Ściągnąłem:
:arrow: Arduino ze strony https://www.arduino.cc/en/software
:arrow: plik wsadu https://github.com/grbl/grbl/downloads w wersji grbl_v0_8c_atmega328p_16mhz_9600.hex
:arrow: xLoader https://github.com/xinabox/xLoader/releases/tag/v1.339
:arrow: Estelcam https://www.estlcam.de/index.php

Krok po kroku zrobiłem co przedstawił Hubert w wątku o GRBL https://rcclub.eu/viewtopic.php?f=114&t=8124. Wgrałem arduino uruchomiłem xLoader i przy takich wartościach nacisnąłem Upload :mrgreen: :nieufny: To chyba dobrze :mrgreen: :nieufny:
Załącznik:
xLoader.jpg
xLoader.jpg [ 16.33 KiB | Przeglądane 292 razy ]

Miałem do wyboru CC01 lub CR3 :mrgreen: Po zainstalowaniu Estelcama wstępnie ustawiłem program i controler :mrgreen:
Załącznik:
Program1.jpg
Program1.jpg [ 146.42 KiB | Przeglądane 292 razy ]

:nieufny:
Załącznik:
Kontroler 1.jpg
Kontroler 1.jpg [ 227.87 KiB | Przeglądane 292 razy ]

Może ktoś używa tego programu. Wiem, że niektóre parametry trzeba pozmieniać np. ilość kroków na obrót :mrgreen: :nieufny: :?:
Dodam że jak uruchamiam Estelcam na Arduino świecą się kontrolki TX i RX ;)
Arduino podpiąłem tak jak było. Aż korci żeby puścić program wiercenie ale 3 osie muszą się ruszyć i zakręcić silnikami
Obrazek

_________________
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, bo się starzeją, lecz starzeją się, bo przestają się bawić"

Pozdrawiam Piotrek
POL 505


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Frezareczka CNC
PostNapisane: czwartek, 14 stycznia 2021, 17:21 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 3 października 2012, 09:27
Posty: 263
Wiek: 40
Lokalizacja: Tarnów
Na początek ustaw sterowniki.
SW1 SW2 SW3 na ON
Czerwona listwa 12356 na off 4 ON
Wyjdzie zgodnie z tabelką max prąd 3A i rozdzielczość 1/16 kroku

W takim ustawieniu ze śrubą kulową o skoku jak pamiętam 5mm w estelcam musisz wpisać Ilość kroków na obrót 3200
Przyspieszenia i reszta to już jak poskładasz maszynę trzeba dobrać doświadczalnie.

_________________
Pozdrawiam Wojtek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Frezareczka CNC
PostNapisane: czwartek, 14 stycznia 2021, 17:37 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 18 marca 2012, 23:43
Posty: 134
Wiek: 36
Lokalizacja: Łódź
Krok na obrot, przy sterowaniu pelnym krokiem typowy silnik musi wykonac 200 krokow na 360*, jesli mamy jakis mikro krok wybrany na drajwerze dipswiczem to tych impulsow(krokow) musi byc wiecej i tak dla ½ -400 krokow, dla ¼ - 800, dla ⅛-1600 im wiekszy podzial zastosujesz tym teoretycznie maszyna chodzi plynniej jednak to zalezy od uzytych drajwerow i silnikow, trzeba wytestowac indywidualnie jak gra na poszczegolnych ustawieniach.
Trzeba tez pamietac ze drajwer ma jakis zakres graniczny imp/s tak samo jak arduino ma max wartosc imp/s i jesli przesadzimy z podzialem to przy duzych predkosciach posuwu osi moze sie cos przytykac.
Dystans na obrot to skok śruby pociagowej.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Frezareczka CNC
PostNapisane: czwartek, 14 stycznia 2021, 22:52 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 października 2014, 20:46
Posty: 507
Wiek: 43
Lokalizacja: Rozterk
Woytek80 napisał(a):
Na początek ustaw sterowniki.
SW1 SW2 SW3 na ON
Czerwona listwa 12356 na off 4 ON
Wyjdzie zgodnie z tabelką max prąd 3A i rozdzielczość 1/16 kroku

W takim ustawieniu ze śrubą kulową o skoku jak pamiętam 5mm w estelcam musisz wpisać Ilość kroków na obrót 3200
Przyspieszenia i reszta to już jak poskładasz maszynę trzeba dobrać doświadczalnie.

Rzut oka na driver po zmianach ;)
Obrazek

Pytanie. Czy mogę zaktualizować ustawienia przy podłączonych driverach ale bez włączonego zasilacza i jeszcze jedno czy potrzebuję oddzielnego zasilania dla logiki :mrgreen: :nieufny: :?: Moje ustawienia
Załącznik:
Kontroler 2.jpg
Kontroler 2.jpg [ 239.97 KiB | Przeglądane 222 razy ]

Dziękuję za pomoc

_________________
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, bo się starzeją, lecz starzeją się, bo przestają się bawić"

Pozdrawiam Piotrek
POL 505


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Frezareczka CNC
PostNapisane: piątek, 15 stycznia 2021, 17:26 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 18 marca 2012, 23:43
Posty: 134
Wiek: 36
Lokalizacja: Łódź
pacyfic_77 napisał(a):
Pytanie ... czy potrzebuję oddzielnego zasilania dla logiki :mrgreen: :nieufny: :?:

Powinno dzialac z usb komputera.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Frezareczka CNC
PostNapisane: piątek, 15 stycznia 2021, 17:56 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 października 2014, 20:46
Posty: 507
Wiek: 43
Lokalizacja: Rozterk
Mastur napisał(a):
pacyfic_77 napisał(a):
Pytanie ... czy potrzebuję oddzielnego zasilania dla logiki :mrgreen: :nieufny: :?:

Powinno dzialac z usb komputera.
Jutro włączam

Wysłane z mojego M2006C3MNG przy użyciu Tapatalka

_________________
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, bo się starzeją, lecz starzeją się, bo przestają się bawić"

Pozdrawiam Piotrek
POL 505


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Frezareczka CNC
PostNapisane: piątek, 15 stycznia 2021, 18:06 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 3 października 2012, 09:27
Posty: 263
Wiek: 40
Lokalizacja: Tarnów
Mam praktycznie identyczny zestaw jak twój, tylko zasilacz mam 24v 360W 15A.
Jakiekolwiek zmiany i ustawienia w arduino robiłem z podpiętymi sterownikami, tylko dla bezpieczeństwa wyłączałem zasilanie.
Arduino zasilam z USB i nie miałem żadnych problemów.

_________________
Pozdrawiam Wojtek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 243 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

77,690,502 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL