Teraz jest piątek, 21 września 2018, 13:53

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jak zmodyfikować firmware GRBL 1.1 home X,Y,Z na 1 pinie
PostNapisane: sobota, 8 lipca 2017, 17:17 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 3 lipca 2017, 17:41
Posty: 9
Wiek: 62
Lokalizacja: Poznań
Zrobiłem sterowanie do mojej maszynki CNC jak na schemacie. Działa ok pod Mach3. Między czasie dokupiłem laser
https://www.banggood.com/450nm-3500mW-3 ... ds=myorder.
Laserem chcę sterować przez PWM GRBL 1,1. W jednej obudowie mam D:\USB MOTION CARD STB4100 , Arduino , zasilacz 4x TB6600 + przęłącznik sygnałów DIR i STP.
Aktualnie mam wyprowadzone dwa gniazda do krańcówek które potrzebują innej konfiguracji pod MACHA3 i innej pod GRBL1.1

JAK ZMODYFIKOWAĆ FIRMARE GRBL 1.1 ABY KRAŃCÓWKI W MASZYNIE BYŁY PODŁĄCZONE W/G ZAŁĄCZONEGO SCHEMATU :



Załącznik:
SCHEMAT.jpg
SCHEMAT.jpg [ 121.51 KiB | Przeglądane 2833 razy ]


Załącznik:
STEROWNIKI.jpg
STEROWNIKI.jpg [ 158.18 KiB | Przeglądane 2833 razy ]


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak zmodyfikować firmware GRBL 1.1 home X,Y,Z na 1 pinie
PostNapisane: poniedziałek, 10 lipca 2017, 22:12 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4630
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Na załączonym schemacie nie ma Arduino z Grbl i stąd trochę ciężko zrozumieć Twój zamysł. STB4100 to właściwie odpowiednik Arduino z Grbl więc po co chcesz je łączyć razem??

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak zmodyfikować firmware GRBL 1.1 home X,Y,Z na 1 pinie
PostNapisane: wtorek, 11 lipca 2017, 22:26 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 3 lipca 2017, 17:41
Posty: 9
Wiek: 62
Lokalizacja: Poznań
Mach3 steruje 4 _osiami . Grbl tylko 3 osie . W Machu zrobiłem np :

Załącznik:
Komentarz: autoportret
IMG_8208.jpg
IMG_8208.jpg [ 34.92 KiB | Przeglądane 2764 razy ]


Grbl jest mi potrzebny do cięcia i wypalania grafiki laserem. Pod Machem jest to mocno skomplikowane a Grbl 1.1 na arduino udostępnia gotowe rozwiązania.
Schemat pokazuje jak mam aktualnie podłączone krańcówki w maszynie. Po przełączeniu na GRBL taka konfiguracja niestety na arduino nie będzie działać .
Stąd się bierze moja prośba o pomoc w sprawie zmiany w pliku config.h i prawdopodobnie w cpu_map.h

Ja nie łączę Arduino z USB MOTION CARD STB4100, one działają niezależnie, Zasilacz i sterowniki są wspólne dla dwóch odzielnych systemów sterowania.....


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak zmodyfikować firmware GRBL 1.1 home X,Y,Z na 1 pinie
PostNapisane: czwartek, 13 lipca 2017, 09:53 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4630
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
No to teraz wszystko jasne. Chcesz przekladać główny układ a resztę czyli mechanikę, krańcówki i drajwery silników mają być te same.
Grbl 1.1 używa takich pinów:
Obrazek

A skoro połączenia masz na przewodach to chyba wystarczy je dobrze wetknąć? I będzie działać. Gdybyś jednak bardzo chciał je zmieniać, to te ustawienia są w pliku cpu_map.h
https://github.com/gnea/grbl/blob/master/grbl/cpu_map.h

Kod:
// Define homing/hard limit switch input pins and limit interrupt vectors.
  // NOTE: All limit bit pins must be on the same port, but not on a port with other input pins (CONTROL).
  #define LIMIT_DDR        DDRB
  #define LIMIT_PIN        PINB
  #define LIMIT_PORT       PORTB
  #define X_LIMIT_BIT      1  // Uno Digital Pin 9
  #define Y_LIMIT_BIT      2  // Uno Digital Pin 10
  #ifdef VARIABLE_SPINDLE // Z Limit pin and spindle enabled swapped to access hardware PWM on Pin 11.
    #define Z_LIMIT_BIT      4 // Uno Digital Pin 12
  #else
    #define Z_LIMIT_BIT    3  // Uno Digital Pin 11
  #endif


I jeszcze obrazek pokazujący porty w Arduino Uno, bo jak piszą wszystkie krańcówki muszą być w tym samym porcie. Teraz są w B (żółte etykietki na obrazju poniżej np PB9, PB10, itd)
Załącznik:
Arduino_uno_Pinout.jpg
Arduino_uno_Pinout.jpg [ 343.03 KiB | Przeglądane 2729 razy ]

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak zmodyfikować firmware GRBL 1.1 home X,Y,Z na 1 pinie
PostNapisane: czwartek, 13 lipca 2017, 20:09 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 3 lipca 2017, 17:41
Posty: 9
Wiek: 62
Lokalizacja: Poznań
Bardzo dziękuję HUBERT za odpowiedź. Generalnie żeby wykorzystać krańcówki podłączone w mojej maszynie tak jak na schemacie to:
W GRBL Arduino homy X,Y,Z powinny być np: PIN9 ; limity X,Y,Z - PIN 10; E-stop PIN12 + GND. Ale jak to zrobić żeby cykle homingu działały na jednym pinie nie mam bladego pojęcia!!!.
Dlatego dzisiaj w maszynie na krańcówkach "home" zastosowałem przełączniki rozłączające równoległe połączenie i wyprowadziłem drugi kabelek. Po jednej krańcówce na oś do Arduino .
Wydaje się że powinno zadziałać nie zdążyłem sprawdzić...
Krańcówki "Home" mam w prawym górnym narożniku, standardowo powinny być w lewym górnym...w związku z tym położeniem, może się pojawić następny problem.
Jak sprawdzę to dam znać.
Pozdrawiam !!!!


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak zmodyfikować firmware GRBL 1.1 home X,Y,Z na 1 pinie
PostNapisane: środa, 19 lipca 2017, 15:41 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 3 lipca 2017, 17:41
Posty: 9
Wiek: 62
Lokalizacja: Poznań
Wczoraj zrobiłem testy . Krańcówki w GRBL działają .
Jest problem z przesyłaniem dużych plików z kodem CNC.Testowałem kilka programów. W "LaserGRBL" generowałem kod z obrazka 100x 2 ok 9Mb. Z w/w programu nie mogłem go przesłać do maszyny przy wywołaniu $H maszyna szukała krańcówek po złej stronie. Z programu "GrblPanel-Release-1.0.9.15"; bazowanie ok . Po wysłaniu kod do maszyny nastąpiło wypalanie, ale po wykonaniu kilkuset linii maszyna się zatrzymała.. Najlepiej szło z "UniversalGcodeSender 1.09" ale i tak po wykonaniu gdzieś o 1/2 kodu, wysłanie się zatrzymało z komunikatem out off memory.

To jest efekt tej próby.
Załącznik:
IMG_8352.JPG
IMG_8352.JPG [ 61.35 KiB | Przeglądane 2638 razy ]

Pozdrawiam !


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak zmodyfikować firmware GRBL 1.1 home X,Y,Z na 1 pinie
PostNapisane: środa, 19 lipca 2017, 15:58 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4630
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
To trochę dziwne bo te programy nie wysyłają całego pliku z kodem... Jest jeszcze EleksMake również do lasera.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak zmodyfikować firmware GRBL 1.1 home X,Y,Z na 1 pinie
PostNapisane: środa, 19 lipca 2017, 16:28 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 3 lipca 2017, 17:41
Posty: 9
Wiek: 62
Lokalizacja: Poznań
Modyfikacja pliku start-windows.bat
jest: java -jar -Xmx256m UniversalGcodeSender.jar

ma być : java -jar -Xmx4096m UniversalGcodeSender.jar

podobno leczy problem.... spróbuję.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak zmodyfikować firmware GRBL 1.1 home X,Y,Z na 1 pinie
PostNapisane: środa, 19 lipca 2017, 17:45 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:25
Posty: 3282
Wiek: 30
Lokalizacja: Warszawa
Qulet, podrzuć jaki masz moduł laserowy :)

EDIT

Nie było pytania. Na ślepotę nie ma lekarstwa, jest jak byk w pierwszym poście.

Próbowałeś tym laserem ciąć jakieś materiały(drewno: sklejka/balsa, papier, cokolwiek)? Radzi sobie?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak zmodyfikować firmware GRBL 1.1 home X,Y,Z na 1 pinie
PostNapisane: czwartek, 20 lipca 2017, 14:15 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 3 lipca 2017, 17:41
Posty: 9
Wiek: 62
Lokalizacja: Poznań
Testy z cięcia tym laserem robił kolega pod tym linkiem: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=63&t=39527 .
Ja po obejrzeniu, postanowiłem kupić ten laser.

Osobiście testów z cięcia jeszcze nie robiłem. Na razie skupiam się na grawerowaniu grafiki w skali szarości. W machu tego nie mogłem ogarnąć... Zrobiłem nawet sterownik ze strony:
http://www.cnc-club.ru/forum/viewtopic.php?f=41&t=9337

Sam sterownik na arduino działa tak jak "gościu" opisuje ale po podłączeniu i wysłaniu kodu z macha3, dioda laserowa zachowuje się nieprzewidywalnie ...

Załącznik:
Komentarz: Tutaj jest wsad i potrzebna biblioteka do kompilacji dla w/w projektu
Laser orginal.rar [410.59 KiB]
Pobrane 79 razy


Może jest ktoś na tym forum, kto to rozgryzie . Autor w/w projektu nie odpowiada na posty - a szkoda bo faktycznie przydałoby się coś takiego pod Mach3.

Pozdrawiam !


Załączniki:
Keypad.jpg
Keypad.jpg [ 26.21 KiB | Przeglądane 2584 razy ]
Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Jak zmodyfikować firmware GRBL 1.1 home X,Y,Z na 1 pinie
PostNapisane: piątek, 22 czerwca 2018, 20:50 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 22 czerwca 2018, 20:16
Posty: 3
Wiek: 33
Lokalizacja: Norwegia Mosjoen
Witam.
Strasznie interesuje mnie żywotność takiego lasera.
Ja swój buduje z kupiony diod cena jednej to ponad 100 zł dwie zabiłem z własnej głupoty i właśnie mi się trzecia chyba kończy po około 20 godzin pracy (mam jeszcze jedna ).

Więc zastanawiam się ile pożyje taki kpl laser.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

59,904,103 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL