Teraz jest środa, 18 lipca 2018, 15:47

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 668 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 34  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: GRBL - czyli CNC na domowym stole - manual
PostNapisane: poniedziałek, 7 sierpnia 2017, 15:51 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 sierpnia 2017, 22:00
Posty: 11
Wiek: 29
Lokalizacja: Rogoźno
Znam temat jak i blog bardzo dobrze :) nie ma tam zbytnio podanych informacji szczegółowo co do samej elektroniki i z tego co wiem to Pan Jarek zrobił monstrum a nie lekkie cnc :D z ogromnymi silnikami i ogromną mocą :) no i szkielet ze sklejki z ruchomym stołem. Druga sprawa to chce zrobić to na arduino z obsługą GRBL Controler gdyż w Machu mamy już jedno CNC ale problemem jest zaawansowana obsługa. W firmie mamy dwie osoby ( w tym jedna osoba to ja) co ogarniają jako tako modelowanie i projektowanie w ArtCamie, Sketchupie itp. Te CNC jest 4 osiowe i frezujemy nimi kolby do broni a te co chce zbudować ma być proste w obsłudze jak praca cepem tak by inni pracownicy mogli podejść wybrać model i frezować. Ma służyć także do wycinania z w formatkach sklejki, płyty wiórowej czy też osb hdf mdf i innemu drewnopodobnemu tworzywu. Przedstawiłem im sterowanie GRBL i im odpowiada tak jak i programowanie g-kodu w ESTLCAM. w Przyszłości i te cnc chcę zrobić tak by można nim było sterować i z GRBL jak i z tego co już się zorientowałem i doczytałem na innym forum obsługiwać także Machem3.

Problem leży w tym że ze mnie zwykły stolarz i pewnie wykonałbym to na zwykłych maszynach ręcznie ale jak każdemu co posiada CNC zależy na czasie precyzji i prostocie. Software to akurat nie problem bardziej leżę z Hardware`u :D

może mały edit.
Takie coś podobnego chcę zmajstrować
Obrazek
Jak widać konstrukcja dość lekka. Aż za lekka dlatego na bank będzie wzmocniona ale działanie mniej więcej podobne
Może bardziej coś jak na tym zdjęciu (choć te nie jest zbyt wielkie)
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: GRBL - czyli CNC na domowym stole - manual
PostNapisane: poniedziałek, 7 sierpnia 2017, 21:33 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4553
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Przy takim profilu to chyba już 10kg nacisku wystarczy żeby go odkształcić o spory kawałek. :mrgreen:

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: GRBL - czyli CNC na domowym stole - manual
PostNapisane: poniedziałek, 7 sierpnia 2017, 21:44 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 sierpnia 2017, 22:00
Posty: 11
Wiek: 29
Lokalizacja: Rogoźno
Oś X będzie z grubszego profilu niż tak jak na tych zdjęciach poglądowych (które pewnie zbudowane były pod laser). Może pokuszę się o inne rozwiązanie ale zamysł podobny jak wyżej.
Oś Y prawdopodobnie zdubluję tak by dwa silniki napędzały całą bramę. Posuw chce zrobić na listwach zębatych jedynie oś Z napędzała by śruba trapezowa.

Na chwile obecną może zajmijmy się elektryką, z którą potrzebuj małej (mało powiedziane) pomocy.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: GRBL - czyli CNC na domowym stole - manual
PostNapisane: poniedziałek, 7 sierpnia 2017, 22:01 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4553
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
No to elektrycznie zwiększyłbym sterowniki silników na THB6600 bo te linkowane przez Ciebie są mocno "na styk" bez zapasu. A przy takim polu roboczym maszyna pewnie będzie chodziła po parę godzin bez przerwy.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: GRBL - czyli CNC na domowym stole - manual
PostNapisane: wtorek, 8 sierpnia 2017, 22:49 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 sierpnia 2017, 22:00
Posty: 11
Wiek: 29
Lokalizacja: Rogoźno
Może i nie uzyskałem wystarczających odpowiedzi na moje 5 pytań o elektrykę ale za to przeszukałem i przekalkulowałem kilka aukcji z Alledrogo. Tym sposobem znalazłem zestaw:
http://allegro.pl/zestaw-cnc-3xsilniki- ... 6e96320fe8

Składa się on z 3 silników 2Nm gdzie wcześniej chciałem użyć 1,35Nm, 3 sterowniki po wyglądzie wnioskuję że to właśnie THB6600 plus zasilacz o który pytałem. Koszt jako taki do przyjęcia w moim budżecie bo kupowanie wszystkiego na sztuki i tak pewnie by prze drożyło tą cenę z aukcji. Jest tam też płytka z gniazdem LPT która i tak mi się nie przyda więc może jeszcze opylę ją za parę groszy.

W projekcie przewidziałem 4 silniki więc do pakietu wyżej tylko dokupię sterownik THB6600 sztuk jeden + silnik prawdopodobnie z tej aukcji http://allegro.pl/silnik-krokowy-bipola ... 32856.html
Ten nieco mocniejszy niż te ze zestawu ale dam go na oś Z i myślę że problemu nie będzie.

A więc po zakupach będę w posiadaniu 3 silników + 3 sterowników + zasilacza 24V 360W (plus ewentualnie czwarty silnik + sterownik)

Czy coś jeszcze na chwilę obecną będę musiał dokompletować by wreszcie uruchomić choćby silniczki by popatrzeć jak się kręcą? :D


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: GRBL - czyli CNC na domowym stole - manual
PostNapisane: środa, 9 sierpnia 2017, 08:58 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4553
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Licząc na wyrost (bo nigdy nie wiadomo, które parametry są oszukane - na wyrost liczy wskaźnik 1,4)

4 siliniki x 3A x 1,4 = 16,8A
Arduino + inna elektronika = max 1A
daje w sumie 17,8A

A zasilacz masz 15A (360W 24V). Ale... Ale silniki zapewne nie wezmą tyle, dodatkowo nie wszystkie na raz. Te zasilacze są nieźle chronione przez różne układy wewnętrzne więc raczej go nie odparujesz nawet jeśli przekroczysz prąd maksymalny lub temperaturę. Zdecydowanie dokup wiadro wentylatorów i załóż je na siliniki i na sterownik i na zasilacz.

Będziesz potrzebował także czegoś co zbije napięcie z 24V na akceptowalnego dla Arduino.
Zastanowiłbym się czy podłączać CNC shield v3, bo przy takim układzie niewiele Ci on daje.
W zależności od tego które Arduino wsadzisz (a nie napisałeś) możesz potrzebować jeszcze interfejsu USB-TTL (UART) a w skrajnym przypadku jeśli Arduino nie ma bootloadera to programatora UsbASP.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: GRBL - czyli CNC na domowym stole - manual
PostNapisane: środa, 9 sierpnia 2017, 13:45 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 sierpnia 2017, 22:00
Posty: 11
Wiek: 29
Lokalizacja: Rogoźno
ehhh co post to kolejne wydatki :D ale już śpieszę z odpowiedzią

Arduino jakie posiadam to Klon Arduino UNO R3 na ATmega328P oraz ATmega16U2. Taka nazwa widniała na aukcji ;]
Zasilanie zawsze można by zrobić z dwóch takich samych zasilaczy po dwa silniki na każdy z tego co rozumuję wyjdzie wtedy 2x4,2A czyli 8,4A. Zasilacze działały by wtedy na połowę mocy i temperatura niższa. Wentylatorki to nie problem znajdzie się wiadro albo i dwa :D od 8 do 14cm :D a chłodzenie i tak miałem jakieś w planach.
Zasilanie Arduino mogę zrobić tak że będzie brało prąd z PC a sterowniki i silniki z tych dwóch zasilaczy tak?
CNC shield jak już posiadam to chyba użyję jak dla mnie bardziej przejrzyste jest rozmieszczenie pinów do krańcówek przycisków itp. wiem że akurat do tych sterowników to połowę płytki nie potrzebne bo kable będę musiał wyprowadzić osobno ale to wyjdzie w praniu :)

Edit.
A pro po krańcówek i przycisków czy na chwilę obecna do testów mogę użyć przycisków typu reset? tzn chodzi mi o te włączniki z PC z obudowy. Przycisk reset i start? :D


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: GRBL - czyli CNC na domowym stole - manual
PostNapisane: środa, 9 sierpnia 2017, 14:00 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4553
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Co do zasilania maszyny to ważne żeby masa była wspólna dla wszystkich elementów ; a "plusy" to można w dowolnej ilości podłączyć czyli każdy silnik może mieć swoje zasilanie (zasilacz).
Natomiast z komputera nie brałbym nic - im bardziej komputer będzie odseparowany tym lepiej dla jego życia i zdrowia :)
Stara ładowarka z telefonu (zapewne masz gdzieś) sprawdzi się doskonale jako zasilacz do Arduino - no chyba, że użyjesz wbudowanego USB wtedy zasilanie pójdzie z komputera - tak jest zapewne łatwiej, ale wtedy jeśli coś niedobrego wydarzy się po stronie maszyny można uszkodzić USB w komputerze.

Przycisków i krańcówek nie potrzebujesz w ogóle. Jeśli coś pójdzie nie tak wystarczy zresetować Arduino wbudowanym przyciskiem Reset. A te same przyciski są w GUI na komputerze.
O krańcówkach można dyskutować godzinami... ale bez nich maszyna też działa - oczywiście wtedy nie masz zabezpieczenia i jeśli ktoś wyśe oś X o 2 metry w prawo, to maszyna to wykona :mrgreen: :mrgreen:

Lepiej uruchomić całość jak najszybciej i wtedy sam ocenisz co dokładnie potrzebujesz niż teraz robić "na gotowo" zwłaszcza, że pewnie i tak będziesz ją przerabiał - jak wszyscy po uruchomieniu swojej pierwszej :D

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: GRBL - czyli CNC na domowym stole - manual
PostNapisane: środa, 9 sierpnia 2017, 14:15 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 sierpnia 2017, 22:00
Posty: 11
Wiek: 29
Lokalizacja: Rogoźno
no krańcówki wiem że nie potrzebne czy to w GRBL czy w machu. Wiem że w Machu można ustawić limity. Czy montować czy nie... hmmm zawsze lepiej jak jest więcej zabezpieczeń niż jedno za mało :D tym bardziej że pracować na maszynie pewnie będzie kilka osób. Koszt też raczej nie wielki więc taką kosmetykę zostawię na koniec.

Ładowarek, kabelków jak i części typu wentylatorki to akurat nie problem :D tym bardziej gdy ludzie masowo przynoszą stare PeCety na złom bo moda na laptopy i tablety :D

Z przeróbkami się liczę jak każdy kto buduję maszynę bez planów, schematów :D dlatego zaczynam od elektroniki :D

Tak też biorę koszyk i idę na zakupy :D pierwsze co to zakup tego zestawu silników z zasilaczem i sterownikami by to uruchomić. z obliczeń wychodzi mi że na 3 silnik do testów prądu starczy. Jak się już nabawię to dokupię jeszcze jeden zasilacz plus silnik i sterownik :)

Co do ładowarki to wystarczy uciąć wtyczkę i domontować taką która pasuję w gniazdo Arduino tak? czy coś tam jeszcze grzebać trzeba?

Edit.

Dobra nie było pytania :D ładowarka do arduino 9zl :D nówka, nieśmigana :D


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: GRBL - czyli CNC na domowym stole - manual
PostNapisane: czwartek, 10 sierpnia 2017, 20:51 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 17 kwietnia 2010, 15:24
Posty: 174
Wiek: 69
Lokalizacja: Siemianowice
Marek jak daleko masz do drugiej maszynki?

_________________
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: GRBL - czyli CNC na domowym stole - manual
PostNapisane: piątek, 11 sierpnia 2017, 14:29 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 17:02
Posty: 1276
Wiek: 65
Lokalizacja: Bestwinka
Elektrycznie i mechanicznie (napędy) jest gotowa i przetestowana na sucho (bez cięcia). Muszę tylko zamówić płytę na podstawę, przykręcić tylną płytę do bramy i zrobić sztywny stolik, bo przy tych rozmiarach łatwo o ugięcie. Myślałem o sklejce na profilach alu. Tym razem wrzeciono jest dostatecznie wysoko i stolik może mieć sporą grubość.
Na razie brak czasu i pilnej potrzeby uruchomienia nowego sprzętu powoduje, że w tym stanie stoi od kilku miesięcy. Ale wkrótce wezmę się z nią :D. Tak teraz wygląda:

Załącznik:
nowa_frez.jpg
nowa_frez.jpg [ 319.61 KiB | Przeglądane 2197 razy ]

_________________
Pozdrawiam
Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: GRBL - czyli CNC na domowym stole - manual
PostNapisane: piątek, 11 sierpnia 2017, 16:22 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 17 kwietnia 2010, 15:24
Posty: 174
Wiek: 69
Lokalizacja: Siemianowice
Pytam bo też zabieram się za większy.Zamówiłem części wiec czekam aż nadejdą.Chcę mieć pole robocze ok 500x1000. To wrzeciono które masz to ile wat? Zamówiłem 400W na aliexpr. Nim dojdzie to zgromadzę resztę materiałów.
ed. Czy wszystkie elementy bramy wycinałeś z cienkiej sklejki i sklejałeś?

_________________
Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: GRBL - czyli CNC na domowym stole - manual
PostNapisane: piątek, 11 sierpnia 2017, 22:50 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 17:02
Posty: 1276
Wiek: 65
Lokalizacja: Bestwinka
Wrzeciono ma chyba nawet 500W. Było razem z zasilaczem. Wszystkie elementy bramy są z 3 warstw sklejki 6,5mm wycięte na małej frezarce i klejone.

_________________
Pozdrawiam
Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: GRBL - czyli CNC na domowym stole - manual
PostNapisane: poniedziałek, 14 sierpnia 2017, 09:33 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 lutego 2016, 21:49
Posty: 45
Wiek: 31
Lokalizacja: Grudziądz
Panowie, wracam z tematem mojej CNC :)
Mam problem tym razem z GRBL - na wersji 0.90a działa jako tako,
ale wyszła nowa wersja 1.1 niestety w programie GRBL Controller 3.6.1
nie mogę wczytać ustawień GRBL - nie pojawiają się ustawienia w okienku.
Wgrałem 0.91j (poprzednie też) i na samym początku mam błąd - error: Undefined feed rate, znalazłem na forum odpowiedź Huberta, żeby wpisać komendę G94F300 - pomogło.
Jednak przy próbie zmiany np ilości kroków na mm (step/mm) program przyjmie wartość, jednak przy ponownym wejściu w ustawienia wraca wartość domyślna, czyli w zasadzie nie zapisuje moich ustawień.
Uruchamiałem program jako administrator, zgodność z Win7 - brak rezultatu. Ręce mi opadają.

_________________
Pozdrawiam
Tomek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: GRBL - czyli CNC na domowym stole - manual
PostNapisane: poniedziałek, 14 sierpnia 2017, 09:38 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4553
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Też już o tym było.
Wyślij ustawienia przez terminal. Np bray terminal https://sites.google.com/site/terminalbpp/ lub Putty http://www.putty.org/
Dodatkowo powinieneś przed zmianą wersji wyczyścić EEPROM.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: GRBL - czyli CNC na domowym stole - manual
PostNapisane: poniedziałek, 14 sierpnia 2017, 09:47 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 lutego 2016, 21:49
Posty: 45
Wiek: 31
Lokalizacja: Grudziądz
Sorry, nie widziałem.
Dzięki za info
EEPROM czyściłem

_________________
Pozdrawiam
Tomek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: GRBL - czyli CNC na domowym stole - manual
PostNapisane: poniedziałek, 14 sierpnia 2017, 10:01 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4553
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
Z programu GRBL Controller 3.6.1 też możesz wysłać ustawienia w trybie terminala.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: GRBL - czyli CNC na domowym stole - manual
PostNapisane: poniedziałek, 14 sierpnia 2017, 12:33 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 17:02
Posty: 1276
Wiek: 65
Lokalizacja: Bestwinka
Sprawdź przy okazji, czy inne parametry nie pozmieniały się. Układ nakładki graficznej do zmiany parametrów nie pasuje z układem danych w GRBL i można sobie czasami namieszać w innych parametrach. Jak napisł Hubert, wprowadź dane z palca poprzez linię komend.

_________________
Pozdrawiam
Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: GRBL - czyli CNC na domowym stole - manual
PostNapisane: środa, 16 sierpnia 2017, 21:26 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 lutego 2016, 21:49
Posty: 45
Wiek: 31
Lokalizacja: Grudziądz
Ok działa dzięki.
Oś X, Y zrobiona - prowizorka mi wychodzi, ale jest to sprzęt do wyłapania moich błędów, koszt znikomy budowy, więc moge sobie na to pozwolić. Czas zacząć oś Z i pokażę jakie "cudactwo" mi wyszło :)

_________________
Pozdrawiam
Tomek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: GRBL - czyli CNC na domowym stole - manual
PostNapisane: piątek, 18 sierpnia 2017, 14:09 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 sierpnia 2017, 22:00
Posty: 11
Wiek: 29
Lokalizacja: Rogoźno
To i ja się pochwalę co już zebrałem a przy okazji dopytam to i owo.

Jestem już po zakupach i doszły do mnie dziś 4 silniki 3Nm każdy 3A. W komplecie 2 zasilacze. Czekam jeszcze tylko za 3 sterownikami TB6600 a jeden już posiadam i kusi mnie by jeszcze dziś go przetestować i tu pytanko kontrolne:

Czy wszystko dobrze podłączyłem?
Obrazek
opis kabelków
przy zasilaczu
- czerwony VCC
- czarny GND
sterownik (od prawej)
- czerowny VCC
- czarny GND
- 4 kable silnika
* czarny A+
* zielony A-
* czerwony B+
* niebieski B-

- biały (z pinem) PUL+
- czarny PUL- połączony z DIR-
- czarny (z pinem) DIR+
- ostatni czarny DIR- połączony z PUL- i wyprowadzony do masy w arduino

ENA+ i ENA- pozostawić puste?

zdjęcie numer 2 kable w arduino
Obrazek
słabo widać ale czarny z pinem DIR+ podłączony do osi X patrząc z góry to pierwsze miejsce z lewej na dole gniazda od stepsticków
a biały z pinem PUL+ drugi od dołu z lewej w gnieździe stepstica

plus czarny do masy DIR- i PUL-

sugerowałem się tym obrazkiem

Obrazek


druga sprawa to te pstryczki na sterowniku

ustawiłem tak:
Obrazek
czyli
SW3 ON - czyli 16 mini kroków
SW5 ON - bo silnik 3A


tu tabelka ze sterownika
Obrazek
Dobrze to rozumuję?
______________________________________________________

Ogólnie chcę podłączyć wszystko według instrukcji z tej strony:
http://wiki.zentoolworks.com/index.php/Arduino_Stepper_Motor_Control
tylko że na dwa zasilacze. Do każdego zasilacza będą podłączone po 2 sterowniki

kolejne pytanie czy wszystkie z 4 sterwoników DIR- i PUL- podłączyć szeregowo jak w tej instrukcji? a na koniec jednym kablem do GND w arduino?
czy zasilacz (umownie nr1) podłączyć z 2 sterownikami szeregowo, a drugi zasilacz z kolejnymi 2 sterownikami także szeregowo?
Czy jak mam 2 zasilacze to masy też połączyć ze sobą? czy arduino ktore będzie miało swój zasilacz też podłączyć GND z dwoma zasilaczami czy już nie trzeba?

Pytań dużo a będzie jeszcze sporo bo ze mnie nie elektryk :D


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 668 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27 ... 34  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

58,602,064 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL