Teraz jest środa, 20 czerwca 2018, 14:40

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Drukarka o większym polu roboczym?
PostNapisane: piątek, 24 listopada 2017, 06:56 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 grudnia 2014, 21:58
Posty: 801
Wiek: 43
Lokalizacja: Opole
Zakładam wątek, ponieważ wiem , że nie jednemu z nas chodzi po głowie taka maszyna. Chciał bym tu rozważyć wszystkie za i przeciw odnośnie takiego urządzenia. Budowa? Może , jeszcze nie wiem ;)
Takim nurtującym mnie pytaniem jest, jak się ma duża powierzchnia robocza do wychładzania się materiału , zakładam pole o wielkości 2 standartowych stolików grzewczych. Czy nie będzie tak , że po przejechaniu np całej długości stołu czyli około 40 cm początek druku będzie już za zimny żeby związać się z kolejną warstwą?
Drugą rzeczą jest podwójny stolik, czy dało by radę tak zmodyfikować program żeby Ramps+Arduino widział dwa stoliki, a nie jeden? chodzi mi o to, że po co grzać dwa stoły drukując na takiej drukarce jakiś mały element.
I jeszcze jedno, czy zastosowanie dwóch oddzielnych dysz przyspieszyło by w znaczący sposób druk? I myślę tu raczej o podwójnej bramie tak, żeby były dysze zupełnie niezależne od siebie, czyli jakby podwójne pole robocze z możliwością druku jednego elementu dwoma dyszami.
Warte rozważenia są też kwestie realizacji napędów osi, tzn. paski czy śruby? Oraz jakie prowadnice zastosować?
Większość z nas interesujących się tematyką druku 3D jest w posiadaniu drukarki i gdyby z tego grona ktoś zdecydował by się na budowę większej maszynki, to chętnie wezmę udział w takim projekcie.

_________________
_____________________________
Pozdrawiam
Jak się nie ma ,co się lubi , to się to buduje


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Drukarka o większym polu roboczym?
PostNapisane: piątek, 24 listopada 2017, 08:01 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 339
Wiek: 36
Lokalizacja: Warszawa
piotrek75 napisał(a):
Zakładam wątek, ponieważ wiem , że nie jednemu z nas chodzi po głowie taka maszyna. Chciał bym tu rozważyć wszystkie za i przeciw odnośnie takiego urządzenia. Budowa? Może , jeszcze nie wiem ;)

Moja prusa miała za małe pole - to zbudowałem sobie większą. Jak masz już jedną drukarkę to koszt budowy drugiej spada diametralnie - ok 500 - 600zł zależnie od ceny używanych komponentów.
Cytuj:
Takim nurtującym mnie pytaniem jest, jak się ma duża powierzchnia robocza do wychładzania się materiału , zakładam pole o wielkości 2 standartowych stolików grzewczych. Czy nie będzie tak , że po przejechaniu np całej długości stołu czyli około 40 cm początek druku będzie już za zimny żeby związać się z kolejną warstwą?

To tak nie działa. Druk roztapia tylko plastik wypływający z dyszy. Gdyby tak było jak mówisz PLA by się rozplynęło...
W niektórych filamentach robi to różnicę - np ABS, ale ma to inne konsekwencje. Rozwarstwianie się / pękanie/ podwijanie wydruków wystepuje nawet przy małych wydrukach. Rozmiar nie ma tutaj akurat znaczenia. Problematyczny natomiast jest skurcz materiału. Nie wiem do czego dążysz - czy chcesz drukować dużo małych elementów w jednym podejściu, czy chcesz drukować duże elementy. Jak już było pisane na forum - łatwiej jest wydrukować element o podstawie 3x3 ale wysokości 30cm niż taki sam ale na leżąco - bo skurcz będzie powodował podwijanie się końców... Oczywiście ma to też swoje konsekwencje wytrzymałościowe - ten 3x3x30wysokosci bedzie kiepsko pracowal, ale nawet zdeformowany element 3x30 x3 będzie lepiej pracował na zginanie.
Cytuj:
Drugą rzeczą jest podwójny stolik, czy dało by radę tak zmodyfikować program żeby Ramps+Arduino widział dwa stoliki, a nie jeden? chodzi mi o to, że po co grzać dwa stoły drukując na takiej drukarce jakiś mały element.

To możesz zrobić sobie ręcznie. Dajesz przełącznik i jak masz duży wydruk to włączasz drugą sekcję. Większość z nas w momencie startu wydruku jest chyba bezpośrednio przy drukarce.
Cytuj:
I jeszcze jedno, czy zastosowanie dwóch oddzielnych dysz przyspieszyło by w znaczący sposób druk? I myślę tu raczej o podwójnej bramie tak, żeby były dysze zupełnie niezależne od siebie, czyli jakby podwójne pole robocze z możliwością druku jednego elementu dwoma dyszami.

Znowu nie rozumiem do czego dążysz? 1 element - 2 dysze? Takie rzeczy robi się w druku kolorowym. Jak wyobrażasz sobie generowanie g-code pod taki "dziwny" druk jak proponjesz?
Są drukarki z dwoma niezależnymi dyszami, które albo drukują dwoma kolorami na zmianę (ma to pewne zalety i wady) lub prowadzą druk jednoczesny takiego samego - ale nie tego samego elementu - chodzi o przyśpieszenie druku seryjnego. np tak: http://www.3ders.org/articles/20151013- ... inter.html

Cytuj:
Warte rozważenia są też kwestie realizacji napędów osi, tzn. paski czy śruby? Oraz jakie prowadnice zastosować?

Zależy na co Cię stać... ja moją watergate zrobiłem na paskach, prowadnicach 12mm. Musisz pamiętać, że aby efektywnie wykorzystać takie pole robocze to musisz mieć dużą dyszę, chyba, że masz kupe czasu (liczonego w dniach) na oczekiwanie na skończenie wydruku dyszą 0.4mm Bo takie czasy ludzie raportują w przypadku popularnej obecnie CR-10 o polu 300x300x300 i druku np głowy terminatora... Albo zdecydujesz się na średnice np 0.6 - 0.8 i zestaw volcano...
Cytuj:
Większość z nas interesujących się tematyką druku 3D jest w posiadaniu drukarki i gdyby z tego grona ktoś zdecydował by się na budowę większej maszynki, to chętnie wezmę udział w takim projekcie.

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Drukarka o większym polu roboczym?
PostNapisane: piątek, 24 listopada 2017, 08:05 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:25
Posty: 3263
Wiek: 30
Lokalizacja: Warszawa
Zobacz drukarkę o nazwie Hypercube Evolution. Pole robocze 30 x 30 x 30, układ CoreXY, stół grzejny na dwóch śrubach, pliki dostępne na thingiversie. Jakby co... to właśnie ją buduję ;) Choć nie, na razie zbieram materiały, mam już z połowę. Jeszcze nie wszystko zamówiłem, ale jak już wszystko przyjdzie, to pewnie zrobię jakiś opis z budowy. Jest też spory temat na jednym z polskich forów reprapowych, wieczorkiem postaram się zalinkować.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Drukarka o większym polu roboczym?
PostNapisane: piątek, 24 listopada 2017, 08:21 
Online
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 2041
Wiek: 52
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Szymon napisał(a):
Zobacz drukarkę o nazwie Hypercube Evolution.

https://www.thingiverse.com/thing:2254103

Szymon napisał(a):
Jest też spory temat na jednym z polskich forów reprapowych, wieczorkiem postaram się zalinkować.

https://reprapy.pl/viewtopic.php?f=10&t=915

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Drukarka o większym polu roboczym?
PostNapisane: piątek, 24 listopada 2017, 08:27 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:25
Posty: 3263
Wiek: 30
Lokalizacja: Warszawa
Aha, i zapomnialem dodac. Straaaasznie kombinujesz :-) Zakładam że jedna drukarkę o "standardowym" polu roboczym masz. Na niej drukuj małe, na dużej drukuj duże.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Drukarka o większym polu roboczym?
PostNapisane: piątek, 24 listopada 2017, 09:26 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 grudnia 2014, 21:58
Posty: 801
Wiek: 43
Lokalizacja: Opole
Chyba troszkę się nie zrozumieliśmy, ale nie szkodzi :D
Wiem, że im większe pole robocze tym druk staje się mniej ekonomiczny czasowo, ale wcale nie myślę o drukarce w standardowym systemie, tylko takiej gdzie stół jest nieruchomy, a brama sobie jeździ. Co na niej chciałbym drukować ? elementy dłuższe niż 20-30 cm które niewskazane jest dzielić.
Wiem, że drukarki drukują warstwy w sposób lekko chaotyczny, tzn. że lubią często w trakcie drukowania warstwy sobie wrócić do jakiegoś punktu i właśnie gdyby tą chaotyczność udało się w jakiś sposób uporządkować, żeby taki druk był robiony bardziej liniowo to wydaje mi się, że wtedy droga do drugiej niezależnej dyszy na oddzielnej bramie była by otwarta, czyli tak jak drukarka drukuje w górę, musiała by drukować w bok. Wtedy jedna dysza drukowała by jedną warstwę, a druga następną i było by tylko kwestią ustalenia kiedy ta następna warstwa ma zacząć być drukowana.
Jeśli chodzi o linki to wszystkie te drukarki koncepcyjnie są podobne, wiem że czasem nie ma sensu wyważać drzwi już otwartych, ale Ctrl+c Ctrl+v już mi się trochę znudziło i chciałbym pójść krok dalej

_________________
_____________________________
Pozdrawiam
Jak się nie ma ,co się lubi , to się to buduje


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Drukarka o większym polu roboczym?
PostNapisane: piątek, 24 listopada 2017, 09:47 
Online
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 2041
Wiek: 52
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Najpierw znajdź oprogramowanie które "obsłuży" Twoje założenia, a dopiero później myśl o budowie :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Drukarka o większym polu roboczym?
PostNapisane: piątek, 24 listopada 2017, 10:21 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4531
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
FATMax3d



Każdy model bez względu na jego wielkość można pociąć na mniejsze kawałki. Ten z powyższego filmu udało się wydrukować dopiero za 3 razem bo pierwsze 2 po około 15 godzinach zepsuły się...
Model na filmie ma wymiary 500x170x700, Na sam wydruk poszło 3kg PLA co powoduje kolejny problem, o którym wspomina autor. Sklejanie szpul ze sobą i różnice w kolorach. Kupił PLA od tego samego sprzedawcy a teraz całość i tak będzie musiał malować bo jedna szpula po wydruku miała inny kolor.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Drukarka o większym polu roboczym?
PostNapisane: piątek, 24 listopada 2017, 10:54 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 grudnia 2014, 21:58
Posty: 801
Wiek: 43
Lokalizacja: Opole
Artu napisał(a):
Najpierw znajdź oprogramowanie które "obsłuży" Twoje założenia, a dopiero później myśl o budowie :mrgreen:

Myślę że Artur nie masz racji. Programów do obsługi drukarek 3D jest całkiem sporo i cały czas są tworzone nowe. Ja myślę ,że można tak zmodyfikować program żeby działał wg moich założeń, ale tego ja nie potrafię zrobić, lecz są ludzie którzy to potrafią i to nawet na naszym forum;-). Większość maszyn CNC ,a przecież drukarka jest takim urządzeniem, jest budowanych specjalnie do wykonywania działań niekoniecznie z pozoru zdroworozsądkowych, a jednak ktoś to robi.

No właśnie Hubert chodzi o to żeby nie ciąć:-)
Edyta
Założyłem ten wątek żebyśmy wspólnie znaleźli rozwiązania rzeczy na pozór niemożliwych. Nikt nie jest alfą i omegą. Jak wywalą drzwiami to trzeba wejść oknem

_________________
_____________________________
Pozdrawiam
Jak się nie ma ,co się lubi , to się to buduje


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Drukarka o większym polu roboczym?
PostNapisane: piątek, 24 listopada 2017, 11:35 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 339
Wiek: 36
Lokalizacja: Warszawa
Tak jak pisze Artur - nie widzę takiego algorytmu optymalizującego, który obsłuży Twoje zagadnienie.

Tu nie chodzi o program sterujący drukarką - tylko o G-code. A od tego są inne programy...

Jeżeli myślisz, że ścieżka G-code generowana przez obecne slicery jest chaotyczna to jesteś w błędzie. Ona też jest optymalizowana z uwzględnieniem prędkości przelotowych i roboczych. Lepiej jest się oddalać powolutku od punktu startu a potem szybko (w ciągu 1 sekundy) wrócić i zacząć od początku. Do tego algorytm wypełnienia itd...

Silniki programów, które tną modele są bardziej skomplikowane niż chyba to sobie wyobrażasz.

Już teraz np Slic3r ma opcję, aby zaczynać wydruk w miejscu w którym się skończyła warstwa - bez potrzeby wracania do początku. Ale w pewnych przypadkach takie wracanie do początku jest potrzebne - aby wysoki wydruk wyglądał OK i tzw szef był w jednym miejscu. Lepsze programy typu Simplify (trzeba słono za niego zapłacić) pozwala ustawić przybliżone miejsce startowe...
Slic3r potrafi też, z uwzględnieniem wymiarów głowicy, wygenerować ścieżkę, aby drukować po kilka warstw na raz jednej części - np po 5 mm i dopiero przejść do następnego elementu.

Nasze drukarki to nie plujki kropelek, że nie ma znaczenia kierunek - byle tylko głowica była nad. To układacze makaronu i żeby to miało sens to głowice powinny poruszać się niezależnie... Chyba, że drukujesz to samo i ruchy głowicy są takie same - to wtedy jest tryb kopiowania jak na stronie którą pokazałem.

EDIT: to się nazywa duplicate/duplication mode:


_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Drukarka o większym polu roboczym?
PostNapisane: piątek, 24 listopada 2017, 12:39 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 grudnia 2014, 21:58
Posty: 801
Wiek: 43
Lokalizacja: Opole
Nie poddaję w wątpliwość Waszą wiedzę w temacie druku 3D, lecz szukam rozwiązania i dlatego nie zgadzam się z twierdzeniem że coś jest nie możliwe do zrealizowania bo czegoś nie ma. Na chłopski rozum zastanówmy się, czy proponowane przeze mnie rozwiązanie dwóch niezależnych głowic drukujących jeden element jest uzasadnione? jeśli dzięki temu czas wydruku może się skrócić o powiedzmy 1/3 to dla prostego liczenia coś co normalnie drukuje się dajmy na to 6h będzie drukować się 4h. Dla mnie pomysł bomba, teraz trzeba się zastanowić jak go zrealizować, ludzie nie takie programy piszą i nie takie programy modyfikują.
I wydaje się mi że dzieląc element na 3 pola robocze (oczywiście wirtualnie) drukarka sobie bez przeszkód będzie drukować, bo gdy głowica nr1 drukuje pole pierwsze głowica nr2 sobie spokojnie czeka , gdy głowica nr1 przechodzi na pole drugie, głowica nr2 zaczyna swoją pracę układając na pierwszym polu drugą warstwę, gdy głowica nr1 przejdzie na pole trzecie..... i analogicznie aż do końca wydruku i wychodzi że program do cięcia warstw musiał by tylko wyznaczać głowicom która którą warstwę drukuje i dzielić pola i w tym układzie każda głowica w swoim polu roboczym może sobie robić co chce i jeździć w którą stronę chce.

_________________
_____________________________
Pozdrawiam
Jak się nie ma ,co się lubi , to się to buduje


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Drukarka o większym polu roboczym?
PostNapisane: piątek, 24 listopada 2017, 12:46 
Online
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 2041
Wiek: 52
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Jak opracujesz program tnący obiekty z takimi funkcjami, to możesz już tylko leżeć i wydawać kasę :mrgreen:
Nie sądzę, aby ktokolwiek bez dużego zaplecza programistycznego, i dogłębnej znajomości tego temau podjął się tego :P

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Drukarka o większym polu roboczym?
PostNapisane: piątek, 24 listopada 2017, 12:58 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 339
Wiek: 36
Lokalizacja: Warszawa
To rzeczywiście byłoby ciekawe. Ale żeby drukowane elementy miały jakąś wytrzymałość lub wyglądały jako tako to i tak musisz drukować obwódkę jedną głowicą, bo inaczej będą widoczne szwy. Ewentualnie poświęcić to dla prędkości wydruku. I drukować np 4 ćwiartki sklejone bokami. Takie zastosowanie mogłoby mieć miejsce w drukowaniu wypełnienia.

Już włączyła mi się wyobraźnia: mechanicznie zastosować np 4 drukarki typu TronXY X1:
Obrazek
I np jedna duża brama nad.
Dużą bramą jedziemy obwódkę. A potem wszystkie 4 poruszające się po bokach nieruchomego stołu głowice drukują wypełnienie. Każda z 4 głowic byłaby niezależna i drukowała swoją część.
Kilka opcji:
1. wszystkie 4 głowice mają pewną część wspólną pola - dzięki temu możliwe jest "sklejanie na wpust". obwódka zewnętrzna miałaby 4 szwy.
2. Ewentualnie wirtualne przecięcie 1 dużego obiektu na 4 oddzielne obiekty i wydrukowanie jej jako 4 ćwiartki z 4 niezaleznymi obwódkami "sklejonymi" ścianą. W sumie można to wydrukować manualnie na 4 niezależnych drukarkach - więc to bez sensu...
3. Ewentualnie 5 głowica (stosowana do druku jednej kosmetycznej obwódki) pracowałaby na obszarze niewspólnym dla 4 pozostałych.

Tylko, że to miałoby sens tylko w duuużych obiektach. W przypadku małych części łatwiej byłoby kupić 4 niezależne drukarki...

coś jak tutaj:)

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Drukarka o większym polu roboczym?
PostNapisane: piątek, 24 listopada 2017, 13:15 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 grudnia 2014, 21:58
Posty: 801
Wiek: 43
Lokalizacja: Opole
O właśnie o takie podejście do tematu mi chodzi Przemku. Nie negować i nie marudzić :D tylko kombinować. Można? Można
Artu rzeczy niemożliwe realizują ludzie którzy o tym nie wiedzą , że są niemożliwe. I nie wiem czy mam rację, ale wydaje mi się że aż tak wielkiej ingerencji w oprogramowanie nie ma, żeby tego nie ogarnął ktoś kto się na tym zna, tym bardziej jeśli coś może przynieść wymierne korzyści.

_________________
_____________________________
Pozdrawiam
Jak się nie ma ,co się lubi , to się to buduje


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Drukarka o większym polu roboczym?
PostNapisane: piątek, 24 listopada 2017, 13:27 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 339
Wiek: 36
Lokalizacja: Warszawa
Trzeba by wejść w kod np slic3ra i zobaczyć jak wygląda generowanie ścieżki wewnątrz obszaru zidentyfikowanego jako obwódka.
Dodać krok dzielenia na wirtualne ćwiartki. Albo... użyć podejścia postprocesingu dla g-codu obecnych drukarek... Przygotowujesz obiekt poprzez podzielenie go na 4 ćwiartki. ustawiasz w odpowiednim miejscu. Generujesz G-code dla multi color a potem używasz skryptu o którym pisałem u siebie przy okazji druku wielokolorowego. W sumie i tak każda ćwiartka byłaby drukowana z innej szpuli inną głowicą. Tylko że ten skrypt trzeba przepisać aby odfiltrował ruchy zależnie od ćwiartki i przypisał je konkretnym ramionom. Chyba dużo prostsze bo to prosty warunek X>0, Y>0 - przypisz ruchy głowicy 1. X>0, Y<0 -> głowica 2 itd...

Mechanicznie da się ogarnąć. Elektrycznie?
Minimum 4-5 komplety X,Y,E = 12 - 15 stepperów. Albo jakiś interfejs między 4-5 płytami sterującymi normalnych drukarek.

Zakładajac, że byłaby jedna głowna płyta i 4 płyty sługi (wykorzystać port AUX na rampsie) Marlinowo - też do zrobienia...

Pomysł jest - opcje też, ale wykonanie to kilka ładnych miesięcy... Dla kogoś kto nie ma pracy i rodziny może krócej :P

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Drukarka o większym polu roboczym?
PostNapisane: piątek, 24 listopada 2017, 14:23 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 grudnia 2014, 21:58
Posty: 801
Wiek: 43
Lokalizacja: Opole
:D Widzę że szalejesz, nie prościej zacząć od dwóch głowic :D Spróbuj to rozkamonić z strony elektronicznej, dla mnie strona mechaniczna i projekt maszyny, zakładam że jeszcze się ktoś przyłączy, a jak to mówią w kupie siła :lol:
Bardzo cieszę się że zmieniłeś punkt widzenia :D
Spróbujmy bujnąć najpierw dwie głowice , z opcją rozbudowy , będzie petarda :D


JESZCZE WYŻEJ :D

_________________
_____________________________
Pozdrawiam
Jak się nie ma ,co się lubi , to się to buduje


Ostatnio edytowano piątek, 24 listopada 2017, 14:28 przez piotrek75, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Drukarka o większym polu roboczym?
PostNapisane: piątek, 24 listopada 2017, 14:25 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 grudnia 2014, 21:58
Posty: 801
Wiek: 43
Lokalizacja: Opole
Artu napisał(a):
Jak opracujesz program tnący obiekty z takimi funkcjami, to możesz już tylko leżeć i wydawać kasę :mrgreen:
Nie sądzę, aby ktokolwiek bez dużego zaplecza programistycznego, i dogłębnej znajomości tego temau podjął się tego :P


Artur zerknij wyżej :mrgreen:

sorki za post pod postem :roll:

_________________
_____________________________
Pozdrawiam
Jak się nie ma ,co się lubi , to się to buduje


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Drukarka o większym polu roboczym?
PostNapisane: piątek, 24 listopada 2017, 17:20 
Online
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 2041
Wiek: 52
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Działaj, ale raczej czarno to widzę... w końcu dzisiaj "czarny piątek" :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Drukarka o większym polu roboczym?
PostNapisane: piątek, 24 listopada 2017, 18:35 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 grudnia 2014, 21:58
Posty: 801
Wiek: 43
Lokalizacja: Opole
Artur jutro sobota :lol:
Ale tak naprawdę to na razie jest koncepcja, czy się urzeczywistni? to się zobaczy. Dalej liczę na to, że odezwie się więcej osób zainteresowanych tematem.
Zastanawiam się żeby konstrukcję maszynki oprzeć na tych profilach https://abc-rc.pl/profil-aluminiowy-2020-t6-600mm
cena przystępna i na oko chyba łatwo się z tego buduje. Patrząc też na rolki do tych profili i opierając napędy na paskach maszynka powinna być cichutka, bo mnie z moją deltą żonka wywaliła z domu:( mimo , że właściwie to ona jest syna ;)

_________________
_____________________________
Pozdrawiam
Jak się nie ma ,co się lubi , to się to buduje


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Drukarka o większym polu roboczym?
PostNapisane: piątek, 24 listopada 2017, 18:46 
Online
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 2041
Wiek: 52
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
To nie są profile pod rolki :mrgreen: Pod rolki sa jedynie profile OpenBuilds, i wcale tego typu rozwiązanie nie należy do najcichszych :nieufny:
Ciszę uzyskasz na prowadnicach liniowych i łożyskach drylin® :)

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

57,764,739 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL