Teraz jest środa, 12 grudnia 2018, 23:32

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Problem drukarka Anet A6
PostNapisane: sobota, 17 listopada 2018, 22:13 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 6 listopada 2017, 13:50
Posty: 30
Wiek: 30
Lokalizacja: Olesno-Opolskie
Witam, mam problem z drukarką anet a6, drukarka działała ok ale musiałem na nowo ustawić stół bo ruszyłem niechcący śrubkę poziomowania i wyłączyłem silniki. Poustawiałem wszystko i po włączeniu powrotu do punktu zerowego oś Z przestała działać, silniki osi Z są "luźne" tzn nie ma oporu i można kręcić osiami bez problemu. Myślałem że to wina softu bo miałem tam fabryczne firmware anet 2.0, wgrałem Marlina skonfigurowanego pod anet a6 i to nie pomogło, nadal oś Z się nie przesuwa, dotyczy to powrotu do punktu zerowego jak i sterowania osią Z z menu drukarki. Jak mogę sprawdzić co się stało i od czego w sumie zacząć?? Będę bardzo wdzięczny za okazaną mi pomoc, drukarka drukowałą bardzo ładnie a tu klops... Po czasie zauwazylem ze os X dziala w jedna strone a os Y raz w jedna a czasami w dwie.... Czy to oznaka uwalonej plyty glownej?

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem drukarka Anet A6
PostNapisane: niedziela, 18 listopada 2018, 10:48 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4746
Wiek: 40
Lokalizacja: Kraków
marcinolesno napisał(a):
(...)ale musiałem na nowo ustawić stół bo ruszyłem niechcący śrubkę poziomowania i wyłączyłem silniki(...)


Co to znaczy? Czy to, że w czasie gdy płyta główna miała zasilanie odpiąłeś od niej silniki??

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem drukarka Anet A6
PostNapisane: niedziela, 18 listopada 2018, 10:56 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 6 listopada 2017, 13:50
Posty: 30
Wiek: 30
Lokalizacja: Olesno-Opolskie
Nie nie, w menu drukarki wylaczylem silniki. Posprawdzalem i silniki osi Z sa sprawne. Os X porusza sie w jedna strone, ekstruder dziala os Y tez dziala. Z tego co wyczytalem mogly pasc kondensatory i rezystory endpointow. Chyba musze zakupić nowa plyte glowna...

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem drukarka Anet A6
PostNapisane: niedziela, 18 listopada 2018, 11:28 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 3 kwietnia 2010, 19:10
Posty: 1601
Wiek: 45
Lokalizacja: Braniewo
A czy przypadkiem nie przesuwałeś głowicy i stołu zbyt energicznie? Może silniki wygenerowały zbyt duży prąd i upaliłeś stepsticki? Czasami widać jak się podświetla wyświetlacz LCD.
Zamieniałeś silniki miejscami na płycie głównej?

_________________
moja strona firmowa: https://gprofi.pl


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem drukarka Anet A6
PostNapisane: niedziela, 18 listopada 2018, 11:35 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 6 listopada 2017, 13:50
Posty: 30
Wiek: 30
Lokalizacja: Olesno-Opolskie
Teraz to juz nie pamietam czy energicznie czy nie, po prostu nie zaracalem na to uwagi. Silniki osi Z sprawdzilem tak, ze wylaczylem drukarke i podpialem je pod silnik osi Y, wlaczylem i silniki dzialaja wiec to wina sterowania osia Z i X. Po czasie wyrzuca mi blad na panelu: kranc. X

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem drukarka Anet A6
PostNapisane: niedziela, 18 listopada 2018, 12:34 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 21 marca 2010, 18:35
Posty: 2253
Wiek: 55
Lokalizacja: Poznań - Jeżyce
Na moje upaliles stepsticka. Nowy zalatwi sprawe.

_________________
Bartek
NEVER STOP EXPLORING!


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem drukarka Anet A6
PostNapisane: niedziela, 18 listopada 2018, 12:35 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 6 listopada 2017, 13:50
Posty: 30
Wiek: 30
Lokalizacja: Olesno-Opolskie
A gdzie to kupic i jak wymienic?

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem drukarka Anet A6
PostNapisane: niedziela, 18 listopada 2018, 12:38 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 6 listopada 2017, 13:50
Posty: 30
Wiek: 30
Lokalizacja: Olesno-Opolskie
Ok znalazlem na allegro, one sa wlutowane czy wkladane?

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem drukarka Anet A6
PostNapisane: niedziela, 18 listopada 2018, 13:01 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 3 kwietnia 2010, 19:10
Posty: 1601
Wiek: 45
Lokalizacja: Braniewo
Jeżeli masz oryginalną płytę Anet A6 to są wlutowane. Tu masz co i jak https://3dcubic.pl/wymieniamy-sterownik ... gfXiu7p9ww

_________________
moja strona firmowa: https://gprofi.pl


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem drukarka Anet A6
PostNapisane: niedziela, 18 listopada 2018, 13:06 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 6 listopada 2017, 13:50
Posty: 30
Wiek: 30
Lokalizacja: Olesno-Opolskie
Łooomatko, nie mam lutownicy hottair, chyba kupie nowa plytke.

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem drukarka Anet A6
PostNapisane: niedziela, 18 listopada 2018, 14:03 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1483
Wiek: 53
Lokalizacja: Peterborough, UK
Hehehe kto bogatemu zabroni .... :P

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Cessna 182, Sbach342, Delta RAY, White Sheep 480 Quad, Tarot TL250A, RoboCat 270
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... skończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem drukarka Anet A6
PostNapisane: niedziela, 18 listopada 2018, 14:04 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 379
Wiek: 37
Lokalizacja: Warszawa
Masz ze masz uszkodzoną krancowke osi X skoro przesuwa się tylko w jedną stronę. Możliwe ze krancowke osi Z tez popsułes. Sterowanie osią czasami nie działa gdy masz włączone limity logiczne. W marlinie można ustawić aby pozwalał osi na wejście na wartości ujemne. Sprawdź to. Tylko ostrożnie bo wtedy jak krancówki nie zadzialaja (bo są uszkodzone) to silniki będą pracować do oporu. Jakby co to trzymaj palec na przycisku reset.

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem drukarka Anet A6
PostNapisane: niedziela, 18 listopada 2018, 14:44 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1483
Wiek: 53
Lokalizacja: Peterborough, UK
Jak można popsuć krańcówkę? To są mechaniczne switche czy optyczne? Sprawdzałeś miernikiem czy nie są pozwierane albo odpinałeś je od płyty (jeśli można)?

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Cessna 182, Sbach342, Delta RAY, White Sheep 480 Quad, Tarot TL250A, RoboCat 270
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... skończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem drukarka Anet A6
PostNapisane: niedziela, 18 listopada 2018, 14:46 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 6 listopada 2017, 13:50
Posty: 30
Wiek: 30
Lokalizacja: Olesno-Opolskie
Krancowki sa mechaniczne, odpinalem je i to nic nie dalo, sa ustawione w pozycji NO.

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem drukarka Anet A6
PostNapisane: niedziela, 18 listopada 2018, 15:08 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 3 kwietnia 2010, 19:10
Posty: 1601
Wiek: 45
Lokalizacja: Braniewo
A tak z ciekawości, czy jak zdejmiesz paski to silniki też nie reagują? Oczywiście odsuń wszystko od krańcówek.

_________________
moja strona firmowa: https://gprofi.pl


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem drukarka Anet A6
PostNapisane: niedziela, 18 listopada 2018, 15:11 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 6 listopada 2017, 13:50
Posty: 30
Wiek: 30
Lokalizacja: Olesno-Opolskie
Silniki sa sprawne jesli o to chodzi wiec chyba zdejmowanie paska nic nie da bo ich nic nie blokuje

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem drukarka Anet A6
PostNapisane: niedziela, 18 listopada 2018, 15:12 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 379
Wiek: 37
Lokalizacja: Warszawa
Os Z ciężko uruchomić na sucho. Najlatwiej chyba rozpinac sprzęgła (odkręcić robaczki blokujące).

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem drukarka Anet A6
PostNapisane: niedziela, 18 listopada 2018, 15:14 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 3 stycznia 2017, 09:32
Posty: 379
Wiek: 37
Lokalizacja: Warszawa
A sprawdź jeszcze Pronterface. Powinieneś być w stanie zdiagnozować załączenie krancowek.

_________________
Pozdrawiam
Przemek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

62,313,862 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL