Teraz jest czwartek, 25 lipca 2024, 20:08

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 557 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Arduino - jak zacząć.
PostNapisane: sobota, 16 stycznia 2016, 22:10 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1559
Wiek: 59
Lokalizacja: Peterborough, UK
Własnie dlatego mi się spodobał ;)

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Sbach342, White Sheep 480 Quad, RoboFlat 270, AOKFly 230, Realacc 210
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... kończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Arduino - jak zacząć.
PostNapisane: niedziela, 17 stycznia 2016, 18:46 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:25
Posty: 3605
Wiek: 36
Lokalizacja: Warszawa
RobUk napisał(a):
Ellipsis, że tak wtrącę, napotkałem własnie całkiem ciekawy wyświetlacz
SCREEN SIZE 2.45” AU A025CN03
ACTIVE AREA 49.2(H)×38.14(V) mm
ELEMENT COLOR TFT LCD
RESOLUTION 480(W)x234(H)
Zastanawiam się, czy można by go podpiąć do Arduino i wykorzystać do zbudowania ...... zegarka ? albo cóś ?
http://www.datasheetarchive.com/dl/Datasheets-UD3/DSAUD0042688.pdf
tak wygląda (dokładnie - wyrwany z drukarki)
Jako specjalistę w tym temacie zapytowywuję własnie Ciebie ?

A gdzie Ty go spotkałeś? :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Arduino - jak zacząć.
PostNapisane: wtorek, 2 lutego 2016, 23:29 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 22 sierpnia 2014, 20:09
Posty: 205
Wiek: 31
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki
Dostałem płytkę arduino nano z chin i mam pierwszy problem. Zainstalowałem sterowniki. Wszystko wygląda ok, wg. menedżera windows urządzenie działa poprawnie, ide arduino wykrywa poprawnie port com do którego jest podpięta płytka, przez ide mogę również dostać się do monitora portu szeregowego.

Problem pojawia się dopiero gdy chcę wgrać jakikolwiek program na płytkę, dostaję błąd:

avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
avrdude: stk500_getsync() attempt 1 of 10: not in sync: resp=0x5c
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
avrdude: stk500_getsync() attempt 2 of 10: not in sync: resp=0x5c
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
avrdude: stk500_getsync() attempt 3 of 10: not in sync: resp=0x5c
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
avrdude: stk500_getsync() attempt 4 of 10: not in sync: resp=0x5c
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
avrdude: stk500_getsync() attempt 5 of 10: not in sync: resp=0x5c
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
avrdude: stk500_getsync() attempt 6 of 10: not in sync: resp=0x5c
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
avrdude: stk500_getsync() attempt 7 of 10: not in sync: resp=0x5c
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
avrdude: stk500_getsync() attempt 8 of 10: not in sync: resp=0x5c
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
avrdude: stk500_getsync() attempt 9 of 10: not in sync: resp=0x5c
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
avrdude: stk500_getsync() attempt 10 of 10: not in sync: resp=0x5c
Problem z wgrywaniem na płyte. Sprawdź http://www.arduino.cc/en/Guide/Troubleshooting#upload w poszukiwaniu sugestii.

próbowałem rozwiązań problemu wg powyższej strony, wydaje mi się że wszystko jest ok jeśli chodzi o sterowniki. Czy macie pomysł co może być przyczyną niemożności wgrania programu?

Konfigurację chce przeprowadzić na komputerze z windows 7 (mogę uciec na ubuntu bo mam na 2 partycji, tam będzie pewnie łatwiej ze sterownikami).

_________________
Pozdrawiam Janek.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Arduino - jak zacząć.
PostNapisane: środa, 3 lutego 2016, 01:36 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:16
Posty: 6748
Wiek: 42
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Jakiego progogramatora uzywasz, masz zainstalowane avdude, moze z opcją slow pokombinuj

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

_________________
To bzykanie coś oznacza. Takie bzyczące bzykanie nie bzyka bez powodu.

pozdrawiam Marcin


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Arduino - jak zacząć.
PostNapisane: środa, 3 lutego 2016, 10:07 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 6082
Wiek: 46
Lokalizacja: Kraków
Której wersji Arduino IDE używasz?
Którą opcją chcesz wgrać kod? Podpowiem, że są dwie.

Narzędzia/Płytka - masz ustawione na?
Narzędzia/Programator - masz ustawione na?
Narzędzia/Port szeregowy - masz ustawione na?

A najczęściej po prostu brakuje bootloadera. W 99,999999% płytek.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Arduino - jak zacząć.
PostNapisane: czwartek, 4 lutego 2016, 16:47 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 22 sierpnia 2014, 20:09
Posty: 205
Wiek: 31
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki
Korzystam z wersji 1.6.7, próbuje wgrać kod poprzez kliknięcie przycisku wgraj.

Mam następujące ustawienia:
Płytka: arduino nano
Procesor: ATmega328
Port: COM8
Programator: Nie wiem co tu ustawić? Próbowałem więc opcji po kolei.

Myślę że na płytkę trzeba wypalić bootloader, ale nie mam programatora. Zakładam że nie da się tego zrobić przez kabel miniusb?

_________________
Pozdrawiam Janek.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Arduino - jak zacząć.
PostNapisane: czwartek, 4 lutego 2016, 16:55 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 6082
Wiek: 46
Lokalizacja: Kraków
Można, jeśli do kabla mini usb podłączysz programator.
:mrgreen:

Inna opcja wykorzystanie innego (działającego Arduino)
A jeszcze inna to port LPT, jeśli gdzieś taki masz. Do tego będzie potrzebne parę oporników. W google opisane jako lpt isp programming.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Arduino - jak zacząć.
PostNapisane: niedziela, 14 lutego 2016, 08:52 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 6082
Wiek: 46
Lokalizacja: Kraków
Ostatnio spotkałem się z ciekawym problem związanym z Arduino 1.0.1 Po ściągnięciu i rozpakowaniu nie udawało się go uruchomić gdyż za każdym razem wyskakiwał błąd z "launch4j" (An error occurred while starting the application)
Sprawdziłem na 5 komputerach i na każdym był ten sam błąd (windowsy: XP, 7 a nawet Vista) nie miało znaczenia czy komputer był już używany do Arduino czy to zupełny świeżak. Również różne wersje Javy nic nie zmieniały.

Krókie poszukiwania i znalazłem rozwiązanie. Należy odnaleźć plik preferences.txt siedzi on sobie (w zależności od systemu):

C:\Documents and Settings\user\Application Data\Arduino\preferences.txt
C:\Documents and Settings\user\Dane aplikacji\Arduino\preferences.txt
C:\Users\user\AppData\Roaming\Arduino\preferences.txt

gdzie user to nazwa użytkownika Windows. Plik jest ukryty więc wcześniej należy zmienić ustawienia wyświetlania plików w Windows.
Otwieramy go i znajdujemy w nim linijkę:

editor.languages.current=

Do której na końcu dopisujemy "en" czyli po zabiegu lijinka będzie wyglądała następująco:
editor.languages.current=en

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Arduino - jak zacząć.
PostNapisane: poniedziałek, 22 lutego 2016, 23:17 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 14 kwietnia 2014, 14:07
Posty: 8
Wiek: 54
Lokalizacja: Barczewo
Witam, posiadam arduino UNO, i tu wszystko jest ok, natomiast w arduino nano z wejściem usb mam problem- komputer nie widzi go po podłączeniu,przy próbie wypalenia botloadera pojawia się komunikat:" błąd przy wgrywaniu botloadera" Po podłaczeniu do komputera świeci stale dioda czerwona i miga zielona. Co źle robię?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Arduino - jak zacząć.
PostNapisane: poniedziałek, 22 lutego 2016, 23:27 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 6 września 2012, 13:21
Posty: 2174
Wiek: 56
Lokalizacja: Brudzew
Nie wypalisz botka przez usb - w ten sposób możesz tylko wgrywać soft. By wypalić botka musisz mieć programator ISP - chyba najpopularniejszy to USPASP, do nabycia na ebayu bądź rodzimym serwisie aukcyjnym.

EDIT
Jeśli jedno arduino Ci działa to z niego możesz zrobić ww programator - Arduino IDE ma odpowiedni wsad.

_________________
Jak mówię że coś zrobię to zrobię, nie trzeba mi co pół roku przypominać..
- Sławek -


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Arduino - jak zacząć.
PostNapisane: poniedziałek, 22 lutego 2016, 23:31 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 14 kwietnia 2014, 14:07
Posty: 8
Wiek: 54
Lokalizacja: Barczewo
Dziękuję, mam usbasp i kabelek.. może coś źle poskładałem, może niewłaściwy sterownik do windows 10.. Jak podłączam do komputera nano to nie pojawia się żaden port tak jak w UNO...będę szukał dalej.


Ostatnio edytowano poniedziałek, 22 lutego 2016, 23:47 przez Henzet, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Arduino - jak zacząć.
PostNapisane: poniedziałek, 22 lutego 2016, 23:39 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 6082
Wiek: 46
Lokalizacja: Kraków
Jeśli chodzi o Windows to menadżer sprzętu odpowie na pytanie czy masz prawidłowo zainstalowany sprzęt. Dodatkowo port com będzie inny przy połączeniu z uno a inny z nano, chyba że sam ręcznie zmienisz ustawienia. Po drugie używając IDE trzeba zmienić ustawienia płytki.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Arduino - jak zacząć.
PostNapisane: poniedziałek, 22 lutego 2016, 23:49 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 14 kwietnia 2014, 14:07
Posty: 8
Wiek: 54
Lokalizacja: Barczewo
Edytowałem, ale troszkę za późno- nie pojawia się dodatkowy port przy podłączeniu nano tak jak to się dzieje przy UNO.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Arduino - jak zacząć.
PostNapisane: wtorek, 23 lutego 2016, 00:15 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 6082
Wiek: 46
Lokalizacja: Kraków
No to zmień przewód USB na inny, ewentualnie obejrzyj płytkę czy nie widać jakiegoś zwarcia zwłaszcza w okolicach układu z dużą ilością nóżek blisko USB. Na płytkach często zostają śmieci po lutowaniu w CHRL.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Arduino - jak zacząć.
PostNapisane: wtorek, 23 lutego 2016, 09:31 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 21 marca 2010, 18:35
Posty: 2330
Wiek: 61
Lokalizacja: Poznań - Jeżyce
Może wymień kabel mini USB. Jest w sprzedaży sporo kabli tylko do ładowania np. Do papierosów elektronicznych.

_________________
Bartek
NEVER STOP EXPLORING!


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Arduino - jak zacząć.
PostNapisane: wtorek, 23 lutego 2016, 10:01 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 6082
Wiek: 46
Lokalizacja: Kraków

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Arduino - jak zacząć.
PostNapisane: wtorek, 23 lutego 2016, 11:52 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 14 kwietnia 2014, 14:07
Posty: 8
Wiek: 54
Lokalizacja: Barczewo
Kabel USB faktycznie niewłaściwy- po podłączeniu drugiego pojawia się w menedżerze " USB serial port com 6", natomiast przy arduino uno działającym jest "Arduino Uno COM 5".. Co robić .. Może ktoś z Kolegów podpowie..


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Arduino - jak zacząć.
PostNapisane: wtorek, 23 lutego 2016, 12:15 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 6082
Wiek: 46
Lokalizacja: Kraków
W Arduino IDE i tak musisz zmienić typ płytki przed wgraniem nowego programu do płytki Uno jeśli poprzednio używałeś Nano i na odwrót. Wystarczy więc jeden klik więcej i zmieniasz też numer portu a jeśli chcesz zaoszczędzić ten jeden kilk to jak już pisałem możesz to zmienić...w menadżerze urządzeń.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Arduino - jak zacząć.
PostNapisane: sobota, 12 marca 2016, 20:30 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 16 czerwca 2010, 17:26
Posty: 568
Wiek: 32
Lokalizacja: Siedlików
Musiałem odpocząć od poprzedniego projektu wiec zabrałem się za programowanie sterownika czołgu.
Tyle że w czołgu nie miałem modułu arduino, a wykonaną płytkę drukowaną z atmegą16 APU. Dolutowałem przewody do pinów mikrokontrolera potrzebnych programatorowi USBASP i powiedzmy, że zhakowałem go tak jak tu jest to opisane - http://sonyarouje.com/2015/04/23/bootloading-atmega16-with-arduino-uno/

Procedurę wykonałem do momentu gdzie autor pokazuje zrzut z ekranu. Potem, kiedy środowisko widziało już nowy mikrokontroler, wypaliłem bootloader. No i wszystko śmiga. Dwa kanały odczytałem na sprzętowych przerwaniach INT0 i INT1. wysterowałem mostki H silników i PWM-y. Działają.

Problem jest z INT2 - wejście przerwania oczywiście (PB2) (arduino D10). Nie mogę uruchomić tam przerwania chociaż równocześnie dwa poprzednie działają.
Myślałem że mam upalony pin wiec wymieniłem atmege na nową. Dalej to samo.

Nie mam pomysłu o co tu chodzi.

EDYCJA: poprawki, bo za szybko myślę, a za wolno piszę ;)


Załączniki:
_10TPtest_przerwan.rar [1.06 KiB]
Pobrane 275 razy

_________________
Myślenie nie boli... ale jest strasznie męczące.
Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Arduino - jak zacząć.
PostNapisane: niedziela, 13 marca 2016, 12:57 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 6082
Wiek: 46
Lokalizacja: Kraków
Przeczytaj to: http://forum.arduino.cc/index.php?topic=236028.0

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Arduino - jak zacząć.
PostNapisane: środa, 16 marca 2016, 20:36 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 16 czerwca 2010, 17:26
Posty: 568
Wiek: 32
Lokalizacja: Siedlików
Cóż, po tłumaczeniu to jest niezły bełkot.
Jak wrócę do domu to spróbuję ogarnąć uaktywnienie przerwania za pomocą rejestrów w C. Zobaczymy co z tego wyniknie.

_________________
Myślenie nie boli... ale jest strasznie męczące.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Arduino - jak zacząć.
PostNapisane: środa, 16 marca 2016, 23:27 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 6082
Wiek: 46
Lokalizacja: Kraków
A nie łatwiej użyć biblioteki PinChangeInt?
http://code.google.com/p/arduino-pinchangeint/wiki Ja na niej zrobiłem sterowanie 5 przekaźnikami na ProMini. Jest tu na forum opisane.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Arduino - jak zacząć.
PostNapisane: czwartek, 17 marca 2016, 00:04 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 16 czerwca 2010, 17:26
Posty: 568
Wiek: 32
Lokalizacja: Siedlików
Wiem, mówiłeś mi kilka stron wcześniej odnośnie arduino nano. ;)
Próbowałem, na atmedze 16 nie chciało to grać. Wyrzucało że coś jest niezdefiniowane (nie pamiętam dokładnie).
Z resztą chyba na samym początku programu z przekaźnikami jest komentarz, że działa tylko na atmedze 328. Więc by się zgadzało dlaczego nie działa.

_________________
Myślenie nie boli... ale jest strasznie męczące.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Arduino - jak zacząć.
PostNapisane: niedziela, 27 marca 2016, 23:28 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 16 czerwca 2010, 17:26
Posty: 568
Wiek: 32
Lokalizacja: Siedlików
Próbowałem uaktywnić przerwanie za pomocą rejestrów, ale nie udało się. Kompilator widzi to jako komendy właściwe dla Arduino, a nie nazwy rejestrów w C. Chociaż z tego co zrozumiałem z linku powyżej im to działało właśnie z poziomu szkicownika (?).

Przytoczoną wyżej bibliotekę sprawdziłem drugi raz (dla pewności), ale też nie działa.

Postanowiłem obejść problem i uśrednić sygnał na kanale odbiornika, a następnie odczytać wartość przez ADC. Nauczony wcześniejszą sytuacją najpierw wypróbowałem ADC. No znowu nie działa ;P. Nie wiem gdzie leży błąd ale to już nie ważne.

Po prostu upchnąłem dwa kanały w jednym. Skręt i obrót czołgu zaprogramowałem na podstawie danych z jednego kanału. Małe wychylenie - skręt, duże - obrót. Nawet fajnie wyszło bo pomiędzy wspomnianymi dwiema funkcjami istnieje przerwa (podyktowana ruchem drążka) uniemożliwiająca gwałtowną zmianę kierunków silników.

Więcej informacji i filmy w wątku o 10TP
http://www.rcclub.eu/viewtopic.php?f=16&t=1757&view=unread#unread

_________________
Myślenie nie boli... ale jest strasznie męczące.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Arduino - jak zacząć.
PostNapisane: sobota, 2 kwietnia 2016, 21:29 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 3737
Wiek: 58
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Potrzebuję zaprogramować moduły bluetooth HC-06.
Znalazłem poradnik (http://learning.grobotronics.com/2013/0 ... oth-hc-06/), wykorzystujący Arduino UNO jako "programator", ale podczas weryfikacji załączonego tam kodu:
Kod:
/* every one second send a message with the current count */

int counter = 0;

void setup() {
    Serial.begin(9600);
}

void loop() {
    Serial.print("Arduino + GRobotronics = ");
    Serial.print(++counter);
    Serial.println(" times awesome");
    delay(1000);
}

wywala mi błąd:
"avr-g++: error: missing filename after '-o'
exit staus 1
Błąd kompilacji"

Potrzebuję "skomunikować" tego HC-06 z komputerem, aby odczytać, a następnie zmienić ustawienia modułu bluetooth.

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Arduino - jak zacząć.
PostNapisane: sobota, 2 kwietnia 2016, 21:52 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 6082
Wiek: 46
Lokalizacja: Kraków
A nie masz jakiegoś zwykłego interfejsu usb-uart? FT232? PL2302?

Jeśli musisz przez Arduino użyj tego: http://forum.arduino.cc/index.php/topic,118440.0.html

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Arduino - jak zacząć.
PostNapisane: sobota, 2 kwietnia 2016, 21:54 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 3737
Wiek: 58
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Ellipsis napisał(a):
A nie masz jakiegoś zwykłego interfejsu usb-uart? FT232? PL2302?

Pewnie mam, i nie wiem, że mam :mrgreen:

EDYTKA:

Znalazłem takie programatory: FTDI ; Silicon Labs CP210x USB to UART ; USBasp :mrgreen:
Nada się któryś z nich :roll:

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Arduino - jak zacząć.
PostNapisane: sobota, 2 kwietnia 2016, 22:32 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 6082
Wiek: 46
Lokalizacja: Kraków
te: FTDI ; Silicon Labs CP210x USB to UART

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Arduino - jak zacząć.
PostNapisane: sobota, 2 kwietnia 2016, 22:43 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 3737
Wiek: 58
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
No dobra, a jak "zgadnąć" na jakiej prędkości ten HC-06 "gada" (:)
Podpiąłem pod FTDI, podłączyłem "krzyżowo", czyli TX-RX RX-TX, odpaliłem Tera Term z takimi ustawieniami:
Załącznik:
TT0.jpg
TT0.jpg [ 30.24 KiB | Przeglądane 14670 razy ]

Załącznik:
TT1.jpg
TT1.jpg [ 31.52 KiB | Przeglądane 14670 razy ]

"Przeleciałem" prędkości od 9600 do 57600 i cisza... nie odpowiada na komendy AT :evil:

Na Silicon Labs CP210x USB to UART to samo :(
Załącznik:
TT01.jpg
TT01.jpg [ 31.03 KiB | Przeglądane 14665 razy ]

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Arduino - jak zacząć.
PostNapisane: sobota, 2 kwietnia 2016, 23:16 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:16
Posty: 6748
Wiek: 42
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Artur ostatnio przerabiałem dwa moduły BT HC-05 i HC-06 obydwa ogarnąłem programem Realterm

nie musisz używać FTDI, możesz podłączyć po BT i w taki sposób robić konfiguracje.

a teraz bawię się wyświetlaczem OLED :) super sprawa.

_________________
To bzykanie coś oznacza. Takie bzyczące bzykanie nie bzyka bez powodu.

pozdrawiam Marcin


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Arduino - jak zacząć.
PostNapisane: niedziela, 3 kwietnia 2016, 09:04 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 czerwca 2010, 15:34
Posty: 2739
Wiek: 58
Lokalizacja: Warszawa
Meloow napisał(a):
.........

a teraz bawię się wyświetlaczem OLED :) super sprawa.


jakiej używasz biblioteki ?

_________________
Pozdrawiam Darek
SkyCruiser_2400 ; GEMINI_3200 ; CHASER C1 FPV 120


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Arduino - jak zacząć.
PostNapisane: niedziela, 3 kwietnia 2016, 09:35 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:16
Posty: 6748
Wiek: 42
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
kupujac wyswietlacz mial byc na I2s ale okazalo sie ze jest na SPI , 128x64 mono, biblioteka to u8glib. Ps w drodze jest juz na I2c

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

_________________
To bzykanie coś oznacza. Takie bzyczące bzykanie nie bzyka bez powodu.

pozdrawiam Marcin


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Arduino - jak zacząć.
PostNapisane: niedziela, 3 kwietnia 2016, 10:15 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 3737
Wiek: 58
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Dobra, poddaję się :|
Ani przez Arduino, ani przez FTDI, oraz przez Silicon Labs CP210x USB to UART, nie mogę uzyskać "połączenia" tych modułów BT z komputerem :evil:
Podpiąłem nawet HC-05. "Wchodzi" w tryb programowania (wciśnięty przycisk podczas podłączania zasilania, led miga powoli) i nie ma komunikacji na żadnym z powyższych programatorów... :-x
Ogłaszam swoją totalną porażkę :oops:

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Arduino - jak zacząć.
PostNapisane: niedziela, 3 kwietnia 2016, 16:12 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 6082
Wiek: 46
Lokalizacja: Kraków
Pokaż jak wyglądają te moduły z obu stron.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Arduino - jak zacząć.
PostNapisane: niedziela, 3 kwietnia 2016, 17:53 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 3737
Wiek: 58
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Dobra, zadziałało zgodnie z tą poradą: http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?p=459196#p459196 Obrazek

Dziękuję za zainteresowanie, i okazaną pomoc Obrazek

Ale pokazać mogię :mrgreen:

Obrazek Obrazek

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Arduino - jak zacząć.
PostNapisane: wtorek, 17 maja 2016, 18:32 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 6082
Wiek: 46
Lokalizacja: Kraków


Jeśli chcielibyście "przenieść" dźwięk na odległość 100m za pomocą taniego modułu lasera i Arduino to w filmie jest wszystko wytłumaczone, polecam zobaczyć nawet bez wielkiej znajomości anglickiego bo wszystko ładnie jest pokazane.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Arduino - jak zacząć.
PostNapisane: niedziela, 29 maja 2016, 22:03 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 6082
Wiek: 46
Lokalizacja: Kraków
Rumcajs znalazł szkieletowe Arduino:

Obrazek
Obrazek

Całość dostępna tu: http://make.kosakalab.com/arduino/obaka/project-7/index_en.html

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Arduino - jak zacząć.
PostNapisane: sobota, 13 sierpnia 2016, 20:39 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:47
Posty: 6519
Wiek: 52
Lokalizacja: Józefów (ten koło Błonia)
Jak podłączyć Arduino Uno gdzie dla osi X i Y mamy dwa silniki krokowe, a dla osi Z serwo?
Chodzi mi po głowie, a chciałbym żeby jednak po ścianie chodził Polargraph. Da się coś zrobić w tym kierunku. Bo ja z "inglisz" to strasznie cienki jestem.
http://www.thingiverse.com/thing:472573

_________________
hejcia :-)
TKS 1/6 , 7TP 1/6


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Arduino - jak zacząć.
PostNapisane: niedziela, 14 sierpnia 2016, 06:39 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 3737
Wiek: 58
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Przecież wszystko jest dokładnie opisane w linkach pod projektem Thingi :nieufny: http://www.instructables.com/id/Polargr ... g-Machine/ :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Arduino - jak zacząć.
PostNapisane: piątek, 16 września 2016, 16:11 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:47
Posty: 6519
Wiek: 52
Lokalizacja: Józefów (ten koło Błonia)
No i zbudowałem :lol:
Chociaż to w tym przypadku gruba przesada. Blat to płyta z działu przecen z IKEI 25 plnów , dwa silniki krokowe, arduino Uno, i motoshield v1.
Bardzo duża dawka pomocy Huberta i działa.

Wygląda tak:
z przodu
Załącznik:
20160916_170342.jpg
20160916_170342.jpg [ 33.83 KiB | Przeglądane 14509 razy ]

z tyłu
Załącznik:
20160916_170513.jpg
20160916_170513.jpg [ 69.26 KiB | Przeglądane 14509 razy ]


i próby wydruków
opcja Trace
Załącznik:
20160916_170426.jpg
20160916_170426.jpg [ 33.35 KiB | Przeglądane 14509 razy ]

Załącznik:
20160916_170358.jpg
20160916_170358.jpg [ 27.72 KiB | Przeglądane 14509 razy ]

Załącznik:
20160916_170349.jpg
20160916_170349.jpg [ 37.55 KiB | Przeglądane 14509 razy ]



i rendering po pikselach. Tej opcji się poświęcam by ją opanować i twarda sztuka z niej, oj twarda...

Załącznik:
20160916_170409.jpg
20160916_170409.jpg [ 69.37 KiB | Przeglądane 14492 razy ]


Pole robocze 1000x500 ale nic nie stoi na przeszkodzie by była to na przykład całą ściana :lol:

_________________
hejcia :-)
TKS 1/6 , 7TP 1/6


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 557 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

123,467,180 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL