Teraz jest wtorek, 22 października 2019, 21:15

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Automatyczny dom - coś jakby referat
PostNapisane: czwartek, 7 lutego 2019, 11:42 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 23 listopada 2012, 10:18
Posty: 29
Wiek: 49
Lokalizacja: Kraków
Projektanci to jedno, ale będąc świadomi pewnych rzeczy możemy:
- wybierać projekty, które są najbardziej ekonomiczne - choćby te odległości kotłownia - łazienka/kotłownia - kuchnia, odległość pieca od przyłącza gazowego (nie wiem jak teraz, u nas każdy 1mb instalacji gazowej w domu kosztował 120pln),
- projekty, w których pomieszczenia od odpowiedniej strony świata i odpowiadające położeniu domu na działce nawet na etapie zakupu,
- przed zakupem gotowego projektu poprosić projektanta o zmiany w projekcie - dużo zmian jest gratisowych jeżeli nie wpływają na konstrukcję/wytrzymałość budynku,
- dokonać wyboru instalacji, ocieplenia itd. - to, co opisałem wyżej

I niestety generalna zasada: wykonawcy w naszym przedziale cenowym wiedzą przeważnie dużo mniej niż my po przeczytaniu kilku broszur ze sklepu budowlanego lub po prostu im się nie chce robić dobrze. Dlatego i tak trzeba ich pilnować aby nie spierniczyli termoizolacji, itd. :-( lub można wykonywać część prac samemu. Wtedy zostaje nam w kieszeni trochę kasy i sprzęt, który zakupiliśmy do wykonania prac :-)


[edit] jeszcze słów parę, co do ekonomii.
Jeżeli macie w miarę nowo wybudowany i dobrze ocieplony dom niewilkich rozmiarów oraz Ty i Twoja rodzina potraficie wyłączać światło kiedy nie używacie go, brać prysznic a nie rozkoszować się lejącym deszczem, nie odkręcacie na full kranu włączając piec, aby zamoczyć ręce na kilkanaście sekund, nie grzejecie w domu na full - bo tak jest zimą fajnie, naczynia myjecie z zmywarce na najkrótszym programie wstępnie czyszcząc je w zlewie itd. to o wiele lepiej jest zainstalować prostą infrastrukturę (piec 2 funkcyjny, podgrzewacz gdzie trzeba, oszczędna lodówka klasy AA lub AAA + zamrażarka itd.) niż inwestować w rozbudowane wyposażenie, systemy sterujące i czujniki. Po prostu wyjdzie taniej i o niebo będzie łatwiejsze oraz mniej kosztowne w obsłudze.

I nie zapominać o bezpieczeństwie obsługi systemów. Kto z Was pomagał żonie kolegi lub sąsiada bo mąż wyjechał a tu nie wiadomo jak piec włączyć bo nagle przestał działać w kotłownia wygląda jak centrum sterowania statkiem kosmicznym :-)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Automatyczny dom - coś jakby referat
PostNapisane: czwartek, 7 lutego 2019, 20:24 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 5135
Wiek: 41
Lokalizacja: Kraków
samolocik napisał(a):
Kto z Was pomagał żonie kolegi lub sąsiada bo mąż wyjechał a tu nie wiadomo jak piec włączyć bo nagle przestał działać w kotłownia wygląda jak centrum sterowania statkiem kosmicznym :-)


A gdyby taki miał Domoticza, to mógłby zdalnie zrestartować piec, ustawić zmianę parametrów ogrzewania lub w końcu podejrzeć czy sąsiad/kolega nie zaczął działać...

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Automatyczny dom - coś jakby referat
PostNapisane: środa, 13 marca 2019, 21:55 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 5135
Wiek: 41
Lokalizacja: Kraków
Porozmawiajmy o pieniądzach. Poniższa tabelka przedstawia koszty, które poniosłem żeby zbudować cały system. W aktualnej konfiguracji niektóre czujniki czy urządzenia wykonawcze są zwielokrotnione co dało w sumie dokładnie tysiaka. Do pełni szczęścia brakuje miernika zużycia gazu i wody. Woda właściwie tylko informacyjnie gdyż mimo prezentacji liczbowej nie udało się przekonać rodziny do odzysku wody z umywalki do wykorzystania w wc.
Czekamy na decyzję w sprawie wymiany licznika gazu bo ten zamontowany ma sporo lat i nie sposób go sczytać* a te dane ułatwiłyby dobranie programu grzewczego w centralnym ogrzewaniu.

Załącznik:
kosztorys.jpg
kosztorys.jpg [ 143.51 KiB | Przeglądane 758 razy ]





----------------------
*no można by użyć kolejnego raspberry pi z kamerą i w ten sposób z obrazu cyferblatu robić cyferki. Drogie, skomplikowane, no i bez przesady...

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Automatyczny dom - coś jakby referat
PostNapisane: czwartek, 14 marca 2019, 08:37 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 23 listopada 2012, 10:18
Posty: 29
Wiek: 49
Lokalizacja: Kraków
I jest fajnie. Brakuje mi jeszcze sterowania i sprzętu pod system udawania obecności gospodarzy w domu - w ramach ochrony przed przypadkowymi złodziejami (tymi co to nie mieli zamiaru ale jak widzą okazję...)
No i generalna uwaga do projektowania sterowania to określenie założeń vice możliwości ich spełnienia. Np. oszczędzam wodę ale jeden np. z domowników ma to gdzieś, więc albo dokładam krany z czujnikiem przyłożenia rąk jak w marketach/daję mniejszy strumień + dysza zraszająca albo odpuszczam ten temat tam, gdzie wodę otweira się ręcznie ale np. wyłapuję ją do obiegu wtórnego - toaleta, mycie samochodu i innych rzeczy na zewnątrz itp.

Chciałbym kiedyś zobaczyć u kogoś, kto wdrożył sterowanie w domu taki pełny opis co jak i w jakich okolicznościach działa i dlaczego tak a nie inaczej zostało ustawione. Oczywiście ustawienia są pod indywidualne potrzeby i nie muszą wszystkim odpowiadać.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Automatyczny dom - coś jakby referat
PostNapisane: niedziela, 9 czerwca 2019, 15:58 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 5135
Wiek: 41
Lokalizacja: Kraków
Ktoś tam ze znajomych poprosił o wymyślenie konfiguracji dla istniejącego mieszkania (gdzie nie ma możliwości wymiany instalacji elektrycznej), przede wszystkim światło, ale żeby nie trzeba było kupować "inteligentnych" żarówek, tylko żeby sterowanie światłem było takie jak dotychczas na pstryczkach, ale żeby można było tym światłem jeszcze zdalnie sterować. No i ma działać ze wszystkimi żarówkami jakie można spotkać w domach czyli LEDy, halogeny i świetlówki.
Plus parę innych funkcjonalności, które nie są zbyt wymyślne więc nie ma się co o nich rozpisywać.

Jakiś czas temu Xiaomi / Agara wprowadziła włącznik ścienny w wersji 1/2/3 klawiszowej i według opisu miało to tak działać, że demontujemy stary "mechaniczny" włącznik, zakładamy ich i już można go używać.
Jak wiadomo w naszych instalacjach są 2 przewody w puszce czyli przecięty przewód zasilający, który idzie sobie do żarówki. Zwarcie tego przecięcia powoduje włączenie oświetlenia, ale zasilić się z tych przewodów nic nie da...
W większości przypadków takie "inteligentne" przełączniki potrzebują pełnego zasilania żeby działać (faza i neutralny), dlatego byłem dość sceptyczny czy to ma prawo działać - wszak wiadomo nie takie rzeczy Chińczyk jest w stanie obiecać...

No to kupiłem, podłączyłem i:


I po prostu działa. Tak jak ma, tak jak Chińczyk obiecał :mrgreen:

Gdyby komuś po nocach spać nie dawało jak to działa skoro nie ma prądu, to proponuję sobie przypomnieć podświetlane włączniki ścienne - takie z neonówką, a ostatnio nawet z LED'ami
Cena na Ali to około osiemdziesiąt parę złotych w zależności od aktualnej promocji.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Automatyczny dom - coś jakby referat
PostNapisane: niedziela, 9 czerwca 2019, 19:30 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 13 kwietnia 2012, 14:28
Posty: 1997
Wiek: 54
Lokalizacja: Szczytniki
Jak nie ma bateryjki w środku, to pewnie wystarczy rezystor szeregowy i spadek ze 3V, albo mniej bo elektronika już nawet na 1,8V działa. Tyle że wtedy mniejsza moc odbiornika.

_________________
Pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Automatyczny dom - coś jakby referat
PostNapisane: niedziela, 9 czerwca 2019, 20:03 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 czerwca 2010, 15:34
Posty: 2516
Wiek: 53
Lokalizacja: Warszawa
Tylko, że jak obwód jest rozłączony to nie będzie spadku napięcia :shock: Można by dać rezystor równolegle do styków, ale wtedy po zamknięciu obwodu spadek na nim będzie też równy zero :o

_________________
Pozdrawiam Darek
SkyCruiser_2400 ; GEMINI_3200


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Automatyczny dom - coś jakby referat
PostNapisane: niedziela, 9 czerwca 2019, 20:28 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 13 kwietnia 2012, 14:28
Posty: 1997
Wiek: 54
Lokalizacja: Szczytniki
W sumie racja, to może na zamkniętym rezystor, a na otwartym kondensator. Trzeba poprosić Huberta aby sekcje zrobił.

_________________
Pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Automatyczny dom - coś jakby referat
PostNapisane: niedziela, 9 czerwca 2019, 22:47 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 5135
Wiek: 41
Lokalizacja: Kraków
Proszę bardzo
ObrazekObrazekObrazekObrazek

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Automatyczny dom - coś jakby referat
PostNapisane: poniedziałek, 10 czerwca 2019, 18:23 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 czerwca 2010, 15:34
Posty: 2516
Wiek: 53
Lokalizacja: Warszawa
No i teraz wszystko jasne :lol: około setki elementów biernych, kilkanaście tranzystorów i przetwornic oraz oczywiście procesor :shock: Czy im płacą za zużycie elementów SMD :P

_________________
Pozdrawiam Darek
SkyCruiser_2400 ; GEMINI_3200


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Automatyczny dom - coś jakby referat
PostNapisane: poniedziałek, 10 czerwca 2019, 18:41 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:16
Posty: 6416
Wiek: 37
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
dobrzy są :)

a co do leda jako neonówki w kontaktach .... zamontowałem 10 lat temu i do dziś działają

Załącznik:
3015248300_1440685959.jpg
3015248300_1440685959.jpg [ 6.53 KiB | Przeglądane 492 razy ]


schemat prosty i zaoszczędzone ze 30PLN na każdym kontakcie :D

_________________
To bzykanie coś oznacza. Takie bzyczące bzykanie nie bzyka bez powodu.

pozdrawiam Marcin


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

69,220,681 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL