Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46 Posty: 6270 Wiek: 46 Lokalizacja: Kraków
Jest to prosty układ, który służy do sterowania 3 serwami z aparatury modelarskiej. Zastosowań tego urządzenia jest sporo. Mechanika skrzydła, mechanika podwozia, odpalanie ładunków, sterowanie oświetleniem,....
Sterowanie odbywa się za pomocą kanału RC może to być przełącznik (2/3) lub pokrętło. Każdorazowe przełączenie powoduje zwiększenie stanu o jeden. Są 4 stany:
Załącznik:
sekwencjoner.jpg [ 76.68 KiB | Przeglądane 11319 razy ]
Jedyne czego potrzebujemy to płytka Arduino. Ja ją zrobiłem na Pro Mini bo jest mała ale może być dowolna z tej rodziny. Sposób podłączenia:
Załącznik:
schemat.jpg [ 140.83 KiB | Przeglądane 11319 razy ]
I dość gadania, działa to tak:
W przykładzie, serwa są ustawione na maksymalną prędkość ale można je dowolnie zwolnić; wszystkie tak samo lub każde inaczej. Sygnał wysoki to 1,550 więc kawałek za połową większości systemów RC, można to oczywiście zmienić na inne dowolne
Zmiana czasu ruchu serwa to linijka: int czas = 0; //czas spowolnienia serwa w ms
zmieniamy na np: int czas = 20; //czas spowolnienia serwa w ms co oznacza, że każde serwo idąc od położenia 0 stopni do 180 stopni wykona 180 kroków a pomiędzy każdym zaczeka 20ms
Coś czuję że w przyszłym sezonie walki powietrzne dostaną nową konkurencję - zawody na celność zrzutu bomb !! Co jak co, ale ja już mam zastosowanie - tyle że model musi się dopiero złożyć Dzięki za możliwość złożenia kolejnej zabawki
_________________ Jak mówię że coś zrobię to zrobię, nie trzeba mi co pół roku przypominać.. - Sławek -
Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46 Posty: 6270 Wiek: 46 Lokalizacja: Kraków
Jeśli komuś układ się podoba ale nie chce sam programować Arduino, myślę, że może zagadać do Rumcajsa - on już ma doświadczenie w takich projektach I pewnie jakieś płytki po szufladach też znajdzie. Prawda?
W sumie kwestia jest otwarta - na teraz i tak czekam na kilka płytek, więc coś tam będzie czekało na swoje zastosowanie.. Dziś już nie, ale jutro mam zamiar spróbować - chodzi mi pod czaszką kilka pomysłów, a im więcej o tym myślę tym więcej widzę możliwości
_________________ Jak mówię że coś zrobię to zrobię, nie trzeba mi co pół roku przypominać.. - Sławek -
Taki jeden z brodą mi marudził, że on chce inaczej, i że jego aparatura ma akurat jeden jedyny przycisk chwilowy i z tym przyciskiem mu nie będzie to działało... no rację miał niby.
Graupner MX-16s przycisk chwilowy ma zrobiony tak samo jak przełącznik dwupozycyjny, czyli każde wciśnięcie powoduje zmianę stanu kanału na przeciwny: niski,wysoki, niski, wysoki,....
Turnigy 9X ma natomiast zrobione to w ten sposób, że przycisk chwilowy wysyła stan wysoki tylko jak go trzymiemy... I dlatego też poniżej znajdziecie wersję kodu dla takiego chwilowego przycisku w T9X.
Tak się zastanawiam Równie dobrze można by było podłączyć zamiast serw np regulatory szczotkowe i mieć dostępny wysoko obciążany włącznik prądowy Dobrze rozumuję ? Pozdrawiam
Tak, można by. Trochę kombinacja alpejska by z tego wyszło ale działająca. Jeśli potrzebujesz wysokoprądowego włącznika RC np 4-ro kanałowego to chyba mamy coś w zanadrzu
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość