Teraz jest środa, 25 kwietnia 2018, 19:15

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 416 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Platformę będę budował.
PostNapisane: niedziela, 28 sierpnia 2016, 08:52 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 13 kwietnia 2012, 14:28
Posty: 1684
Wiek: 52
Lokalizacja: Szczytniki
Marku u mnie nie ma takiej opcji abym w locie godzinnym używał silnika tylko 10 minut, coś może mam przestawione, ale nie wiem gdzie. Jakiś invert przychodzi mi do głowy w konfiguracji AP. To mi nie przeszkadza, założyłem że tak ma być, lot bez silnika się zapisuje. Zapytam u źródła jak to jest przy jakiejś okazji.

_________________
Pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Platformę będę budował.
PostNapisane: środa, 31 sierpnia 2016, 15:49 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 13 kwietnia 2012, 14:28
Posty: 1684
Wiek: 52
Lokalizacja: Szczytniki
Dziś dałem w palnik dokładnie :mrgreen:
Kajtki odleciały już tydzień temu i to oba, to termikę pokazywały mi jastrzębie z pobliskiego lasu.
Model nie chciał po prostu wylądować, kilkakrotnie trzeba było się ratować spiralą w kierunku ziemi, aby go nie sassało. W końcu zaczął wyć alarm niskiego napięcia pakietu wideo. To jak na razie mój rekord długotrwałości lotu Sky-Surferem.
Załącznik:
16-0831-13.36.56.mp4_snapshot_01.38.00_[2016.08.31_16.32.39].jpg
16-0831-13.36.56.mp4_snapshot_01.38.00_[2016.08.31_16.32.39].jpg [ 80.38 KiB | Przeglądane 3334 razy ]
A wygląda że można było setkę machnąć.
Załącznik:
a.jpg
a.jpg [ 159.95 KiB | Przeglądane 3334 razy ]

Autoportret.
Załącznik:
AMBA2627.MP4_snapshot_15.01_[2016.08.31_13.09.09].jpg
AMBA2627.MP4_snapshot_15.01_[2016.08.31_13.09.09].jpg [ 168.32 KiB | Przeglądane 3334 razy ]

Proszę nie patrzeć na napięcie pakietu RC na statystyce lotu, bo tego wystarczyło by jeszcze na kilka minut lotu. Spokojnie dałbym radę 80km zrobić.
Załącznik:
16-0831-13.36.56.mp4_snapshot_01.37.28_[2016.08.31_16.43.10].jpg
16-0831-13.36.56.mp4_snapshot_01.37.28_[2016.08.31_16.43.10].jpg [ 210.72 KiB | Przeglądane 3334 razy ]

No i nie wiem czemu na ziemi mam model w powietrzu na 7m i temperaturę afrykańską i to napięcie RC pakietu nie takie jak trzeba?
ED. literówka była.

_________________
Pozdrawiam Jurek


Ostatnio edytowano środa, 31 sierpnia 2016, 16:50 przez gjery, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Platformę będę budował.
PostNapisane: środa, 31 sierpnia 2016, 16:15 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 5897
Wiek: 69
Lokalizacja: Warszawa
Przedtem wrona Ci ogon modelu do góry podnosiła i dziób opuszczała, a teraz jastrzębie Ci model w komin pchają i do góry windują. :D

Co tam się dzieje ... :lol:

Gratuluję rekordu.

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Platformę będę budował.
PostNapisane: środa, 31 sierpnia 2016, 17:03 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 1 lutego 2011, 19:48
Posty: 2412
Wiek: 53
Lokalizacja: Milanówek
gjery napisał(a):
No i nie wiem czemu na ziemi mam model w powietrzu na 7m i temperaturę afrykańską i to napięcie RC pakietu nie takie jak trzeba?

lot pewnie trwał długo i stąd może być różnica w wysokości ( zmieniło się ciśnienie).

_________________
pozdrawiam
Andrzej


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Platformę będę budował.
PostNapisane: środa, 31 sierpnia 2016, 19:23 
Online
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 17:02
Posty: 1255
Wiek: 65
Lokalizacja: Bestwinka
Gratuluje długiego lotu i mogę tylko pozazdrościć warunków. U mnie bardzo rzadko są w miarę przyzwoite noszenia.
Ta różnica wysokości, to jak pisze Andrzej. To jest normalne przy dłuższych lotach. U mnie też tak bywa, że przy 1,5 godz. lotu miałem różnice wysokości do 6m.

_________________
Pozdrawiam
Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Platformę będę budował.
PostNapisane: środa, 31 sierpnia 2016, 19:36 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 13 kwietnia 2012, 14:28
Posty: 1684
Wiek: 52
Lokalizacja: Szczytniki
Możecie wierzyć lub nie, przed chwilą odłączyłem pakiet napędowy, weszło 2880mA (:)
Nie wiem skąd wskazanie o 1A więcej. Juto skonfiguruję prądy i napięcia, może coś się rozjechało. A może mam ten cały komputer pokładowy jakiś dziwny :nieufny:
Przy takich warunkach to naprawdę trzeba uważać, bo można stracić model i to na zawsze.
Film, jak wyglądało lądowanie. Alarm za wcześnie ustawiłem, jutro skoryguję na 10V.

_________________
Pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Platformę będę budował.
PostNapisane: piątek, 9 września 2016, 20:07 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 13 kwietnia 2012, 14:28
Posty: 1684
Wiek: 52
Lokalizacja: Szczytniki
Dzisiaj też dało radę zrobić 60km, termiki takiej niestety już nie było. Chyba naprawiłem AP tj. wskazania temperatury i napięcia pakietu RC, na wszelki wypadek polatam trochę i napiszę co zrobiłem za dni parę.
Załącznik:
16-0909-15.00.09.mp4_snapshot_01.32.27_[2016.09.09_20.45.54].jpg
16-0909-15.00.09.mp4_snapshot_01.32.27_[2016.09.09_20.45.54].jpg [ 40.5 KiB | Przeglądane 3218 razy ]

_________________
Pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Platformę będę budował.
PostNapisane: piątek, 9 września 2016, 20:33 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 1 lutego 2011, 19:48
Posty: 2412
Wiek: 53
Lokalizacja: Milanówek
3430 km, 91 min lotu; jak tak dalej będziesz latał to do 5000 km w tym roku dojdziesz.

_________________
pozdrawiam
Andrzej


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Platformę będę budował.
PostNapisane: piątek, 9 września 2016, 20:33 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 5897
Wiek: 69
Lokalizacja: Warszawa
gjery napisał(a):
Chyba naprawiłem AP tj. wskazania temperatury i napięcia pakietu RC, na wszelki wypadek polatam trochę i napiszę co zrobiłem za dni parę.

Magik :?:

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Platformę będę budował.
PostNapisane: piątek, 9 września 2016, 21:26 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 30 lipca 2013, 22:44
Posty: 542
Wiek: 54
Lokalizacja: Warszawa
Jurku dziękuję za niespodziankę :)
Dziś Stefan mi przekazał ślicznotę ;) :)

_________________
Mirek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Platformę będę budował.
PostNapisane: niedziela, 11 września 2016, 19:51 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 13 kwietnia 2012, 14:28
Posty: 1684
Wiek: 52
Lokalizacja: Szczytniki
Może i wskazania temperatury naprawiłem, ale po locie zauważyłem coś niepokojącego, ster wysokości oddany o kilka mm w dól po wylądowaniu. Nic nie trymowałem i nie przypominam sobie aby był w dół oddany kiedykolwiek. Do tego drgawki lewej lotki w trybie stab, tak jak pokazywałem kiedyś usterkę steru wysokości, kilka wpisów wcześniej. Drgawki też są po wyłączeniu nadajnika wideo. Wkurzony jestem na maxa, bo było tak fajnie i z 500-800km przeleciałem bez problemów, a tu znowu :evil: Już nie mam siły z tym walczyć. Co serwa wymieniać od nowa? No i z urzędu zakaz lotów SS wydany do odwołania :twisted: Chyba zadzwonię do producenta, bo sam nie wiem co z tym zrobić. Na razie nic więcej nie ustaliłem, bo spakowałem model do auta i odstawiłem do garażu, po dzisiejszym locie. Jutro jak czasu starczy to będę testował.

ED. Aby nie było że statecznik mi się rozkleił, lub inne takie tam.
Zawiasy też nie puściły.
Załącznik:
4.jpg
4.jpg [ 94.38 KiB | Przeglądane 3177 razy ]


Już po testach, wypadły tak pół na pół. Niestety uszkodzone serwo od lotki, nie wiem co z serwem wysokości, bo dzisiaj po włączeniu zasilania było już w odpowiedniej pozycji. Wygląda że zmienia położenie zerowe w funkcji długotrwałości lotu :lol:

_________________
Pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Platformę będę budował.
PostNapisane: czwartek, 15 września 2016, 20:41 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 13 kwietnia 2012, 14:28
Posty: 1684
Wiek: 52
Lokalizacja: Szczytniki
Panowie co myślicie o takich serwach na lotki Futaba S3003, tylko że pochodzących z UK, bo u nas to są po 25zł/szt. Czy jest możliwe aby tam były w lepszej jakości, serwa są tajwańskiej produkcji. Futaby takie spotkałem też w wykonaniu PRC. Chcę na serwach zrobić choć 1000-1500km, czy to za duże wymagania? Czy trzeba wymieniać co 500km lotu? Jak ktoś ma doświadczenia w długotrwałości lotu na konkretnych serwach niech pisze. Jakie serwa i ile na nich kilometrów zrobił. Serwa w granicach 300-400zł odpadają, bo mnie nie stać na cztery takie.

_________________
Pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Platformę będę budował.
PostNapisane: czwartek, 15 września 2016, 21:08 
Online
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 17:02
Posty: 1255
Wiek: 65
Lokalizacja: Bestwinka
EMAX 3103, dość badziewiate serwa ze względu na spore luzy, wytrzymały sporo. Na wysokości jedno pracuje do dzisiaj czyli ma ponad 5000 km. Wymieniłem jedynie serwa na lotkach bo w okolicy neutrum czasami nieco drgały samoistnie. Nie pamiętam dokładnie ale chyba było to powyżej 2000 km. Dałem jakieś cyfrowe Corony i latają do dzisiaj. Nawet nie pamiętam jaki to typ. Muszę poszukać gdzieś w historii zakupów.

_________________
Pozdrawiam
Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Platformę będę budował.
PostNapisane: czwartek, 15 września 2016, 22:31 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 31 marca 2010, 08:00
Posty: 3316
Wiek: 68
Lokalizacja: Pabianice
"...Jakie serwa i ile na nich kilometrów zrobił..."

Mądry pomysł.

_________________
Pozdrawiam
karol


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Platformę będę budował.
PostNapisane: wtorek, 11 października 2016, 17:28 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 13 kwietnia 2012, 14:28
Posty: 1684
Wiek: 52
Lokalizacja: Szczytniki
Już miesiąc nie latam Sky Surferem i mnie korci na nowo, czy ktoś ma doświadczenia z serwami SANWA 94813 warto kupić, czy kupić TowerPro MG-92B
Bo już sobie różnie kombinuję, mogę wydać około 100zł na serwo, ale za taką kwotę mam dwa lub trzy, więc czy warto, czy to droższe teoretycznie lepsze wytrzyma dwa trzy razy tyle. Czy wymieniać co 500 - 700km te tańsze i mieć to wszystko głęboko schowane gdzieś. Tak czy inaczej na dniach muszę kupić cztery serwa.
karlem napisał(a):
"...Jakie serwa i ile na nich kilometrów zrobił..."

Mądry pomysł.

Za jakiś czas w dziale serw wstawię zapewne taki temat, lub ktoś inny mnie ubiegnie. My długodystansowcy, mamy akurat w tym dość dobre rozeznanie, ile jakie serwo działało w modelu. Więc warto podzielić się informacją z innymi.

_________________
Pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Platformę będę budował.
PostNapisane: wtorek, 11 października 2016, 17:45 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 26 marca 2010, 23:02
Posty: 470
Wiek: 49
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Jurek, co do Sanwy nie podpowiem ale linkowane przez Ciebie TP latają w mojej Fregacie, 6 szt po całości i póki co złego słowa nie powiem, ładnie centrują są szybkie i mocne jak na takie kurduple :) (no ale tysięcy km na nich nie zrobiłem :oops: ).
Nie tak dawno kupiłem Hitec'i 82MG "dobre markowe serwa" :nieufny: ponad 2krotnie droższe i ... jedno jakoś co włączenie modelu zmieniało swoje centrum na jakieś inne :evil:

_________________
Pozdrawiam
Grzegorz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Platformę będę budował.
PostNapisane: wtorek, 11 października 2016, 17:47 
Online
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 17:02
Posty: 1255
Wiek: 65
Lokalizacja: Bestwinka
Wyżej pisałem o wymianie serw na lotkach. Dałem cyfrowe Corony DS 238MG. Dzisiaj mają już prawie 4 tyś. km i pracują nadal dobrze. Słyszałem kiedyś, że serwa Corony mocno sieją lub są podatne na zakłócenia (już nie pamiętam dokładnie) więc na wszelki wypadek dałem przy nich małe pierścionki ferrytowe. Żadnych zakłóceń ani podatności na nie, nie dostrzegłem. Myślę, że bez ferrytów było by również ok.

A wspomniane EMAX 3103 nadal pracuje na wysokości i dobiega 6 tyś. km nalotu.

_________________
Pozdrawiam
Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Platformę będę budował.
PostNapisane: wtorek, 11 października 2016, 18:57 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 13 kwietnia 2012, 14:28
Posty: 1684
Wiek: 52
Lokalizacja: Szczytniki
Ok spróbuje z tymi Corona, może dam radę z 500 zrobić. Szkoda ich nie będzie bo tanie.

_________________
Pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Platformę będę budował.
PostNapisane: środa, 12 października 2016, 08:34 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 2 czerwca 2015, 13:19
Posty: 73
Wiek: 48
Lokalizacja: Katowice
Jurku ja kupiłem te Tower Pro na próbę ponieważ w moim motoszybowcu miałem zamontowane Hitec Hs-81 i niestety poległy 2 z 4szt, najpierw na wysokości a tydz. później jedna lotka.
Zastanawiałem się nad HS-225 BB ale chciałem metalowe tryby więc padło na wspomniane TP.
Na wysokości Hitec nie potrafił ustawić neutrum i serwo cały czas buczało(żeby porównać to zamieniałem te Hs-81 miejscami i wszystkie buczały na wysokości) . Po wstawieniu TP wszystko chodzi jak powinno - także ja na razie jestem zadowolony :) a mam dokładnie te które linkowałeś ponieważ zależał mi aby zębatki były metalowe.

_________________
Fox 2300
Filip 600 Sport
Jak 3 - Aircombat

Pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Platformę będę budował.
PostNapisane: środa, 12 października 2016, 20:10 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 13 kwietnia 2012, 14:28
Posty: 1684
Wiek: 52
Lokalizacja: Szczytniki
Dzięki za porady, na dziś to wymontowane mam serwa ze skrzydła i zdartą farbę z nich. Będę ozdabiał na nowo model, jeszcze nie wiem jak będzie wyglądał, ale pewnie inaczej. Bo po roku eksploatacji widać już trochę zmęczenie konstrukcji, zwłaszcza na natarciu skrzydła i stateczniku poziomym. W związku z przeróbka, postanowiłem wykonać komory na serwa tak, aby dało się je wymieniać bezproblemowo choćby co 500km, bez większej ingerencji w konstrukcje. Co z tego wyjdzie zobaczymy za czas jakiś.

_________________
Pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 416 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

56,217,057 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL