Teraz jest środa, 12 grudnia 2018, 12:07

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Omnibus f4 v3 podłaczenie
PostNapisane: wtorek, 14 sierpnia 2018, 09:11 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 14 kwietnia 2012, 17:01
Posty: 124
Wiek: 22
Lokalizacja: Świebodzin
Cześć, chciałbym prosić o poprowadzenie za rączkę w temacie podłączenia wszystkiego w s800 do Omnibusa f4 v3.
Dołączam schemat jak ja to wszystko widzę na podstawie różnych odnalezionych fotek z internetu :)
Obrazek

Mój odbiornik nie posiada wyjścia sbus, czy wobec tego poratuje mnie któryś konwerter czy nie ma szans tego ze sobą połączyć ?

W razie wu mam jeszcze do dyspozycji przetworniczke z 3s na 5V :)


Zapraszam do dyskusji :lol:


[edycja: Ellipsis: Fotki wstawiamy w znacznikach img a nie url]

_________________
Gdyby Bóg chciał, żeby człowiek latał, dałby mu skrzydła, jednak gdyby nie chciał - nie dałby mu wyobraźni.

Mateusz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Omnibus f4 v3 podłaczenie
PostNapisane: wtorek, 14 sierpnia 2018, 09:31 
Online
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 2192
Wiek: 52
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Miś ma w swojej ofercie konwerter PPM-S.BUS

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Omnibus f4 v3 podłaczenie
PostNapisane: wtorek, 14 sierpnia 2018, 10:08 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 14 kwietnia 2012, 17:01
Posty: 124
Wiek: 22
Lokalizacja: Świebodzin
Wlasnie o tym myslalem :)

Tylko co z reszta ?

_________________
Gdyby Bóg chciał, żeby człowiek latał, dałby mu skrzydła, jednak gdyby nie chciał - nie dałby mu wyobraźni.

Mateusz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Omnibus f4 v3 podłaczenie
PostNapisane: wtorek, 14 sierpnia 2018, 10:58 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 1775
Wiek: 40
Lokalizacja: Sompolno
Ja bym tam włożył XSR-E na przykład.
A kamerę zasilił bym bezpośrednio z pakietu. Kamera ma własne osd i mierzy napięcie bardzo dobrze. Pytanie jeszcze czy do omnibusa będzie coś jeszcze podłączone. GPS kompas?

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Omnibus f4 v3 podłaczenie
PostNapisane: wtorek, 14 sierpnia 2018, 11:01 
Online
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 2192
Wiek: 52
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
A kiedyś wystarczył odbiornik i serwa... bez żadnych "wspomagaczy"...:nieufny:

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Omnibus f4 v3 podłaczenie
PostNapisane: wtorek, 14 sierpnia 2018, 11:13 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 14 kwietnia 2012, 17:01
Posty: 124
Wiek: 22
Lokalizacja: Świebodzin
Addriano1 nie dopisałem, że w Turnigy 9x mam włożony FrSky DHT 8ch DIY Telemetry Compatible Transmitter Module więc ewentualny zamiennik odbiornika musiałby działać z tym modułem ;/
O zasilaniu kamery też juz myślałem, ale w schemacie narysowałem taka opcie :)
Lewy dolny róg- jest narysowany GPS pod nazwą "BN-800" oraz oznaczenie kolorami jak widziałbym jego podłaczenie.

Artu, to "kiedyś" pamiętam, nadal mam kilka takich modeli.
Naoglądałem się na forach+ yt i teraz naszła mnie ochota na sky shadow s800 :)

_________________
Gdyby Bóg chciał, żeby człowiek latał, dałby mu skrzydła, jednak gdyby nie chciał - nie dałby mu wyobraźni.

Mateusz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Omnibus f4 v3 podłaczenie
PostNapisane: wtorek, 14 sierpnia 2018, 11:50 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 6 września 2012, 13:21
Posty: 1657
Wiek: 51
Lokalizacja: Pleszew
Całość chcesz zasilać z tego jednego regielka? A nie lepiej dać coś osobnego, i do regla puścić tylko sygnał i masę?

_________________
Amerykanie wydali dziesiątki milionów dolarów na skonstruowanie długopisu dla astronautów..
Rosjanie używają ołówków.

Sławek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Omnibus f4 v3 podłaczenie
PostNapisane: wtorek, 14 sierpnia 2018, 12:00 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 14 kwietnia 2012, 17:01
Posty: 124
Wiek: 22
Lokalizacja: Świebodzin
Taka była piersza myśl żeby nie dodawać wiecej urządzeń :)
Ale jak bedzie lepiej zasilać coś przez przetworniczke to można tak zrobić, tylko wszystko na 5v puścić osobno czy tylko któreś elementy ?

_________________
Gdyby Bóg chciał, żeby człowiek latał, dałby mu skrzydła, jednak gdyby nie chciał - nie dałby mu wyobraźni.

Mateusz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Omnibus f4 v3 podłaczenie
PostNapisane: wtorek, 14 sierpnia 2018, 12:10 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 1775
Wiek: 40
Lokalizacja: Sompolno
Rozumiem że soft inav?
Jeżeli tak to nie lepiej maktek 722 ?
Mocniejszy procesor dużo uart ów
Bardziej rozwojowo.

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Omnibus f4 v3 podłaczenie
PostNapisane: wtorek, 14 sierpnia 2018, 12:37 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 14 kwietnia 2012, 17:01
Posty: 124
Wiek: 22
Lokalizacja: Świebodzin
Tak, oglądałem kilka s800 z Omnibusem i już wcześniej go zamówiłem.

_________________
Gdyby Bóg chciał, żeby człowiek latał, dałby mu skrzydła, jednak gdyby nie chciał - nie dałby mu wyobraźni.

Mateusz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Omnibus f4 v3 podłaczenie
PostNapisane: wtorek, 14 sierpnia 2018, 14:58 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 6 września 2012, 13:21
Posty: 1657
Wiek: 51
Lokalizacja: Pleszew
Z FC zasiliłbym tylko odbiornik, zaś całą resztę - z zewnętrznego BECa. Zerknij jeszcze na masy bo cosik mi nie pasuje podłączenie kamerki i nadajnika, oraz - czy kamerka faktycznie przyjmie 5V?

_________________
Amerykanie wydali dziesiątki milionów dolarów na skonstruowanie długopisu dla astronautów..
Rosjanie używają ołówków.

Sławek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Omnibus f4 v3 podłaczenie
PostNapisane: wtorek, 14 sierpnia 2018, 20:54 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 14 kwietnia 2012, 17:01
Posty: 124
Wiek: 22
Lokalizacja: Świebodzin
Więc tak sprobuje to zasilić.
Co z tymi masami bo nie moge nic wylapać ?
Jeśli bedzie problem z zasilaniem kamerki 5V to puszcze tam napiecie od razu z pakietu (ale cos mi sie wydaje, że ostatnio zasililem ją 5V z nadajnika i chyba dzialalo-do sprawdzenia)

Na dniach zaczne już lutowanie i ukladanie w modelu, konkwerter na sbus zamówie jak Miś mi odpisze :)

_________________
Gdyby Bóg chciał, żeby człowiek latał, dałby mu skrzydła, jednak gdyby nie chciał - nie dałby mu wyobraźni.

Mateusz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Omnibus f4 v3 podłaczenie
PostNapisane: wtorek, 14 sierpnia 2018, 21:30 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 1775
Wiek: 40
Lokalizacja: Sompolno
Kamera z 5v będzie działać napewno. A Sławkowi pewnie chodziło o to że masa powinna być wspólna ze wszystkimi a nie ciągnięta z vtx. Ale większość vtx ma jedną masę (gnd) a tylko wprowadzone z niej dwa kable. Więc raczej nie powinno być problemu.

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Omnibus f4 v3 podłaczenie
PostNapisane: wtorek, 14 sierpnia 2018, 21:46 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 14 kwietnia 2012, 17:01
Posty: 124
Wiek: 22
Lokalizacja: Świebodzin
Tx801 ma 2 wyjscia masy wiec tak narysowalem wyzej. Jesli w modelu prosciej bedzie poprowadzic kable do kamery (12v z pakietu) to nie bede juz ciagnal plusa i minusa 5V z nadajnika :)

Po rozmowie z Misiem stwierdzam, ze musze szukać nowego odbiornika ktory połaczy sie z modulem Frsky diy DHT (moj odbiornik nie ma wyjscia Ppm wiec konwerter mnie nie poratuje)

Jakies propozycje sprawdzonych odbiornikow ?

_________________
Gdyby Bóg chciał, żeby człowiek latał, dałby mu skrzydła, jednak gdyby nie chciał - nie dałby mu wyobraźni.

Mateusz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Omnibus f4 v3 podłaczenie
PostNapisane: wtorek, 14 sierpnia 2018, 23:10 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 1775
Wiek: 40
Lokalizacja: Sompolno
Takie coś znalazłem,
https://m.aliexpress.com/item/32700160461.html
Ale co to warte?
Nie wiem
Edyta
I w dodatku teraz się wyświetla jako nie dostępne.

A masz tam z tyłu w tym 9x gniazdo na moduł?
Bo na BG jest takie coś w zestawie.

FrSky XJT 2.4Ghz Combo Pack for JR w/ Telemetry Module With X8R Receiver
https://banggood.app.link/u7kiO9VYnP

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Omnibus f4 v3 podłaczenie
PostNapisane: wtorek, 14 sierpnia 2018, 23:41 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 14 kwietnia 2012, 17:01
Posty: 124
Wiek: 22
Lokalizacja: Świebodzin
Co do tego 1 nie mam zdania i nie wiem czy warto ryzykowac ;)

Modulu nie chcialbym zmieniac bo mam teraz orginalny z Turnigy plus ten Frsky (przelaczanie pod przelacznikiem)

Gdyby nie wypalilo z zadnym innym odbiornikiem frsky to moze zainwestowac w zestaw odbiornika i nadajnika Lrs (tak juz przyszlosciowo)

_________________
Gdyby Bóg chciał, żeby człowiek latał, dałby mu skrzydła, jednak gdyby nie chciał - nie dałby mu wyobraźni.

Mateusz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Omnibus f4 v3 podłaczenie
PostNapisane: środa, 15 sierpnia 2018, 11:59 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 6 września 2012, 13:21
Posty: 1657
Wiek: 51
Lokalizacja: Pleszew
Addriano1 napisał(a):
..A Sławkowi pewnie chodziło o to że masa powinna być wspólna ze wszystkimi a nie ciągnięta z vtx..

Dokładnie:)

_________________
Amerykanie wydali dziesiątki milionów dolarów na skonstruowanie długopisu dla astronautów..
Rosjanie używają ołówków.

Sławek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Omnibus f4 v3 podłaczenie
PostNapisane: czwartek, 27 września 2018, 15:28 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 14 kwietnia 2012, 17:01
Posty: 124
Wiek: 22
Lokalizacja: Świebodzin
Panowie,
podlaczenie kamerki i nadajnika do kontrolera ma wygladac tak, ze kamerke zasile prosto z pakietu (nadajnik mam juz podlaczony pod + i - lipola) i do kontrolera przylutuje tylko sygnaly z nadajnika i kamerki?

z serwami to samo, sygnaly do kontrolera, a plusy i minusy razem do przetwornicy 5v ?

Dobrze rozumiem, ze masa z lipola jest wspolna i nie musze dodatkowo doprowadzac do Omnibusa dodatkowych. minusow z kamerki, nadajnika i serw ?

_________________
Gdyby Bóg chciał, żeby człowiek latał, dałby mu skrzydła, jednak gdyby nie chciał - nie dałby mu wyobraźni.

Mateusz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Omnibus f4 v3 podłaczenie
PostNapisane: czwartek, 27 września 2018, 18:35 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 1775
Wiek: 40
Lokalizacja: Sompolno
A z czego zasilasz fc?

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Omnibus f4 v3 podłaczenie
PostNapisane: czwartek, 27 września 2018, 19:27 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 14 kwietnia 2012, 17:01
Posty: 124
Wiek: 22
Lokalizacja: Świebodzin
Jesli z niczym sie nie pomylilem to podlacze + i - prosto z pakietu tak jak zaznaczylem na schemacie na gorze ( linia narysowana po lewej stronie i podlaczenie do kontroleta na dole)

_________________
Gdyby Bóg chciał, żeby człowiek latał, dałby mu skrzydła, jednak gdyby nie chciał - nie dałby mu wyobraźni.

Mateusz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

62,303,014 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL