Teraz jest środa, 13 grudnia 2017, 06:28

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Problem z silnikiem Redox
PostNapisane: środa, 6 grudnia 2017, 10:05 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 6 listopada 2017, 13:50
Posty: 20
Wiek: 29
Lokalizacja: Olesno-Opolskie
Witam szanownych kolegów.
Kilka dni temu podłączyłem silnik Redox BL 1200/1100 do regulatora Redox 30A i silnik zamiast działać to wydaje z siebie piski podobne do tych podczas programowania, jednak dźwięk ten nie odpowiada za programowanie, po prostu ciągle sobie pika.
Zacząłem wyeliminowywać poszczególne rzeczy i zacząłem od programowania, nie pomogło nawet przywrócenie ustawień fabrycznych.
Silnik podłączony poprawnie, pakiet LiPo 3S nowy, ogólnie silnik i regulator jeszcze nie latały w żadnym modelu, uruchomiłem wcześniej silnik w celu sprawdzenia i wszystko było w porządku. W nadajniku utworzyłem nowy profil i też nie pomogło, sprawdzałem trymer gazu i podczas włączenia wszystko jest na 0.
Czy ktoś ma jakieś pomysły co to może być? Na moje oko uwalony jest regulator choć mogę się mylić. Jeśli sprawa regulatora się potwierdzi to znaczy że Redox straci w moich oczach... Nowe i od razu złom?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem z silnikiem Redox
PostNapisane: środa, 6 grudnia 2017, 11:35 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 1099
Wiek: 39
Lokalizacja: Sompolno
Objawy o których piszesz ewidentnie wskazują na regulator. Podłącz inny silnik do regulatora i sprawdź. Ale silnik sam z siebie nie pika. Więc obstawiał bym jednak regulator.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem z silnikiem Redox
PostNapisane: środa, 6 grudnia 2017, 11:48 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 6 listopada 2017, 13:50
Posty: 20
Wiek: 29
Lokalizacja: Olesno-Opolskie
Zamówiłem nowy silnik i regulator, zobaczymy czy to wina regla. Tym razem postawiłem na markę RAY i kupiłem mocniejszy zestaw 460W.
Jeśli nowy regulator padł to wpływa to na niekorzyść Redoxa bo ceny dobre a jakość...
Dodam że regulator pozwala się zaprogramować, robię to przez aparaturę to karta którą dostałem nie działa hehehe


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem z silnikiem Redox
PostNapisane: środa, 6 grudnia 2017, 13:59 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 grudnia 2014, 21:58
Posty: 752
Wiek: 42
Lokalizacja: Opole
Spróbuj jeszcze to:
Włącz radio i gaz na ful, potem podłącz silnik i jak zapika gaz na zero, wtedy powinien odegrać melodyjkę i powinno hulać

_________________
_____________________________
Pozdrawiam
Jak się nie ma ,co się lubi , to się to buduje


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem z silnikiem Redox
PostNapisane: środa, 6 grudnia 2017, 18:02 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 6 listopada 2017, 13:50
Posty: 20
Wiek: 29
Lokalizacja: Olesno-Opolskie
piotrek75 napisał(a):
Spróbuj jeszcze to:
Włącz radio i gaz na ful, potem podłącz silnik i jak zapika gaz na zero, wtedy powinien odegrać melodyjkę i powinno hulać

Kolego nie pomaga, regulator wtedy wchodzi w tryb programowania i pozniej dalej pika pulsacyjnie.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem z silnikiem Redox
PostNapisane: środa, 6 grudnia 2017, 19:28 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 grudnia 2014, 21:58
Posty: 752
Wiek: 42
Lokalizacja: Opole
To niestety tak jak pisał Adi. Ale szczerze to dziwne, nigdy z redox-ami nie miałem problemu. Czemu nie reklamujesz? jak nowe to powinni wymienić

_________________
_____________________________
Pozdrawiam
Jak się nie ma ,co się lubi , to się to buduje


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem z silnikiem Redox
PostNapisane: środa, 6 grudnia 2017, 21:17 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 6 listopada 2017, 13:50
Posty: 20
Wiek: 29
Lokalizacja: Olesno-Opolskie
piotrek75 napisał(a):
To niestety tak jak pisał Adi. Ale szczerze to dziwne, nigdy z redox-ami nie miałem problemu. Czemu nie reklamujesz? jak nowe to powinni wymienić
Zareklamuje :)

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem z silnikiem Redox
PostNapisane: czwartek, 7 grudnia 2017, 20:28 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4215
Wiek: 39
Lokalizacja: Kraków
Cytat z manuala:
"PROBLEM: Po włączeniu
regulatora, silnik nie
pracuje, ale wydaje
dźwięki (beep---beep)"

POWÓD:
Podczas podłączania regulatora, drążek
gazu nie znajdował się w swoim dolnym
(0%) położeniu, ewentualnie napięcie na
akumulatorze jest zbyt niskie

ROZWIĄZANIE:
Sprawdź napięcie w akumulatorze
zasilającym i spróbuj ponownie,
pamiętając o ściągnięciu drążka gazu do
jego dolnej pozycji (0%) przed
uruchomieniem regulatora"

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem z silnikiem Redox
PostNapisane: piątek, 8 grudnia 2017, 08:41 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 13 kwietnia 2010, 12:03
Posty: 575
Wiek: 31
Lokalizacja: Czechowice Dziedzice
Ja miałem podobną sytuację.... po długich poszukiwaniach w sieci okazało się ze regulator, przy pierwszym podłączeniu, musi mieć zaprogramowany zakres gazu.

_________________
Jeśli nie potrafimy być sobą, stajemy się nikim !!


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem z silnikiem Redox
PostNapisane: piątek, 8 grudnia 2017, 10:30 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:47
Posty: 5265
Wiek: 45
Lokalizacja: Józefów (ten koło Błonia)
A może być, że trymer drążka przepustnicy jest kliknięty na plus za mocni i regulator to wykrywa jako drążek nie w pozycji minimum?

Wysłane z mojego GT-S7560 przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Adam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Problem z silnikiem Redox
PostNapisane: piątek, 8 grudnia 2017, 11:01 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 6 listopada 2017, 13:50
Posty: 20
Wiek: 29
Lokalizacja: Olesno-Opolskie
Panowie a więc tak: instrukcję obsługi regulatora czytałem i szukałem w niej przyczyny tego pikania- żadna z wymienionych rzeczy nie odpowiada za ten problem w tym przypadku oczywiście.
Drążek gazu jest na minimum - wcześniej silnik z tym regulatorem działał, był odpowiednio zaprogramowany.
Podpiąłem inny regulator i silnik hula, problem tkwi w regulatorze obrotów Redox - nowy......
Chciałbym również podziękować forumowemu koledze zbjanik który użyczył mi regulatora do sprawdzenia silnika.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

52,072,492 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
stat4u