Teraz jest środa, 21 lutego 2018, 02:10

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Redox Alpha V2 - Ładowarka przeładowuje pakiet
PostNapisane: wtorek, 16 października 2012, 19:13 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 września 2012, 17:06
Posty: 147
Wiek: 28
Lokalizacja: Sieradz
Witam. Posiadam ładowarkę Redox Alphaa V2 i mam taki problem.

Kilka dni temu ładowałem piramidkę 1600mAh. Ustawiłem ładowanie na 0.1A. Po 120min ładowarka się zatrzymała i przestała ładować ale migał napis TIME. Pakiet leżał dwa dni i się rozładował. Pytałem na forum i ktoś powiedział mi, ze mam ustawiony limit czasowy Safety Time no i tak rzeczywiście było. Był ustawiony na 120min. Wyłączyłem to zabezpieczenie i wczoraj w nocy znów zacząłem ładować pakiet. Prądem 0.1A. Wszystko było dobrze ale pakiet ładował się od 20 do 14(kolejnego dnia czyli dziś) i zauważyłem, że ładowarka przeładowała go aż do 1800mAh więc wyłączyłem....

Spytałem faceta w RC-Team to powiedział mi "Po co grzebałeś trzeba było zostawić ustawienia tak jak były" no i tyle z tego wiem....

Pomyślałem, że może jak dodam pakiet do ulubionych to może i tak wklepię wszystkie dane to ładowarka go nie przeładuje no i tak zrobiłem tym razem z grzałką 1800mAh. Więc wklepałem wszystkie dane i odpaliłem program ładowania.
Grzałka ładowała się 120min prądem 1A niestety czas leciał dalej a licznika zaczął dalej nabijać mAh. Dalej czyli 1900mAh więc wyłączyłem.


Może ktoś mi wyjaśnić o co tu chodzi?

Jest w ładowarce jeszcze takie zabezpieczenie jak "capacity cut-off" i ja mam je ustawione na 5000mAh.
Na chłopski rozum jak przestawię je na 1800mAh i będę ładował taki pakiet to z pewnością wyłączy mi tryb ładowania gdy akumulator osiągnie 1800mAh ale rzecz w tym, że to chyba ładowarka powinna wiedzieć ile może nabić pakiet. A gdybym miał 5 pakietów o różnych pojemnościach to mam ciągle wchodzić w ustawienia i zmieniać capacity cut-off?

Delta Peak ustawiony na 5mV/celę.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.


Pozdrawiam serdecznie.

_________________
HPI Trophy 4.6 Truggy
Pioneer 1400mm - Turnigy 9XR

Pozdrawiam Filip


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Redox Alpha V2 - Ładowarka przeładowuje pakiet
PostNapisane: wtorek, 16 października 2012, 19:58 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 21 marca 2010, 09:34
Posty: 4347
Wiek: 46
Lokalizacja: Poznań
Pierwszy wniosek - RC-Team omijać szerokim łukiem ... i tu stosujemy pierwsze koło ratunkowe - nie mówimy co myślimy o takim sprzedawcy ;)

Teraz do sedna sprawy .
Nie bój się zmieniać nastaw w ładowarce bo święte prawo klienta
Po przeczytaniu Twojego wpisu domyślam się że chodzi o pakiet NI-XX
Delta ustawiona jest prawidłowo . . Safety timer jest dla bezpieczeństwaTwojego jak i pakietu .

A co do zaistniałej sytuacji - niestety nie mam dobrej wieści .
Wskazuje na pakiet bardzo niskich lotów który będzie się szybko rozładowywał , ładował w nieskończoność i miał słabą wydolność prądową . Sporo takich pakietów miałem w elektronarzędziach .

_________________
obrażam , pomstuje na ustrój,głupie zwyczaje, ciemnotę i zacofanie . Ludzie mają głowę albo do myślenia albo noszenia czapki...Więc zdejmij czapeczkę!
Jeśli Ci pomogłem wbrew sobie w Twoim problemie to se kliknij >>>> POMÓGŁ Pozdrawiam Krzysiek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Redox Alpha V2 - Ładowarka przeładowuje pakiet
PostNapisane: wtorek, 16 października 2012, 20:10 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 września 2012, 17:06
Posty: 147
Wiek: 28
Lokalizacja: Sieradz
Tak chodzi o pakiet NiMh 1600mAh 1.6V HPI Plazma Piramidka.
Pakiety są nowe ładowałem je 1 raz....
Drugi pakiet to grzałka świecy 1800mAh 1.2V także od HPI.

Chyba będę musiał poświęcić jedno z nich i po prostu pozwolić im się ładować aż ładowarka sama tego nie zatrzyma ale wydaje mi się że prędzej mi pakiet eksploduje :P

_________________
HPI Trophy 4.6 Truggy
Pioneer 1400mm - Turnigy 9XR

Pozdrawiam Filip


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Redox Alpha V2 - Ładowarka przeładowuje pakiet
PostNapisane: wtorek, 16 października 2012, 20:19 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 21 marca 2010, 09:34
Posty: 4347
Wiek: 46
Lokalizacja: Poznań
To że pakiet jest nowy nie oznacza że sprawny .
Na sklepie mieliśmy wpadki z akumulatorami R6 - Fabrycznie nowe zafoliowane kartony a całe partie wracały do dostawców.
Nie ma sensu ładować pakietu ponad miarę - wykończysz go .
Lepiej zapodać mu kilka cykli ładowanie - rozładowanie wtedy poznasz jego prawdziwą wartość

_________________
obrażam , pomstuje na ustrój,głupie zwyczaje, ciemnotę i zacofanie . Ludzie mają głowę albo do myślenia albo noszenia czapki...Więc zdejmij czapeczkę!
Jeśli Ci pomogłem wbrew sobie w Twoim problemie to se kliknij >>>> POMÓGŁ Pozdrawiam Krzysiek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Redox Alpha V2 - Ładowarka przeładowuje pakiet
PostNapisane: wtorek, 16 października 2012, 21:06 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 września 2012, 17:06
Posty: 147
Wiek: 28
Lokalizacja: Sieradz
No rozumiem czyli ustawić taki 1600mAh V6 na 3 cykle 0,5A i rozładowywanie 6V i sprawdzić? Ale co wtedy sprawdzę?
Wiadomo, że po zakończonych cyklach pokaże mi ile weszło w pakiet itd. no ale co to zmieni jak będę ładował po raz kolejny i ładowarka znów nie będzie chciała się zatrzymać?

_________________
HPI Trophy 4.6 Truggy
Pioneer 1400mm - Turnigy 9XR

Pozdrawiam Filip


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Redox Alpha V2 - Ładowarka przeładowuje pakiet
PostNapisane: wtorek, 16 października 2012, 21:32 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 3 czerwca 2010, 20:17
Posty: 3948
Wiek: 56
Lokalizacja: Wrocław
Przede wszystkim zobacz ile wyjdzie z pakietu. To jest bardziej miarodajny wynik niż ile wejdzie.
Ładowarka musi ładować jak jej nie ograniczysz w nieskończoność w mojej mam ustawiony czas na 999min. Nie znam tej ładowarki ale czy nie masz tam opcji która będzie ograniczała liść mAh. Kurde nie wiem jak to powiedzieć. Ja jak ładuje NiMH np. 2500 to ustawiam na ładowarce wielkość 2450 mAh i jak przez przypadek ładowarka chciała by ładować ponad to, to zostanie zatrzymany cały proces ładowania.
Co doładowania 0.1A to moje Enelopy 2500mAh ładują się 27h. Nie mam cierpliwości ani tyle czasu żeby tego pilnować więc ładuje zawsze 0.3A. Wówczas ładują się około 8-10h.

_________________
Pozdrawiam
Konrad P.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Redox Alpha V2 - Ładowarka przeładowuje pakiet
PostNapisane: wtorek, 16 października 2012, 21:54 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 września 2012, 17:06
Posty: 147
Wiek: 28
Lokalizacja: Sieradz
Dziękuję za informacje!
Co do zabezpieczenia mAh to mam takie i mogę ustawić ile mAh chcę ale muszę wtedy wchodzić w opcje ładowarki. Jest to dla mnie trochę dziwne bo mając np 10 różnych pakietów to za każdym razem mam wchodzić w opcje i zmieniać tą wartość? To chyba tak nie powinno działać a to zabezpieczenie powinno być raczej dla Lipo by w razie czego nie stanęły w płomieniach...

_________________
HPI Trophy 4.6 Truggy
Pioneer 1400mm - Turnigy 9XR

Pozdrawiam Filip


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Redox Alpha V2 - Ładowarka przeładowuje pakiet
PostNapisane: wtorek, 16 października 2012, 22:03 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 21 marca 2010, 09:34
Posty: 4347
Wiek: 46
Lokalizacja: Poznań
przy sprawnych pakietach wystarcza sama delta w ładowarce
ale powinieneś wierzyć na słowo - na rynku jest DUUUŻO drętwych akumulatorów
a nie jeden modelarz przekonał się że pod firmowym etui kryje się często mocno dziadowski chiński produkt

_________________
obrażam , pomstuje na ustrój,głupie zwyczaje, ciemnotę i zacofanie . Ludzie mają głowę albo do myślenia albo noszenia czapki...Więc zdejmij czapeczkę!
Jeśli Ci pomogłem wbrew sobie w Twoim problemie to se kliknij >>>> POMÓGŁ Pozdrawiam Krzysiek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Redox Alpha V2 - Ładowarka przeładowuje pakiet
PostNapisane: środa, 17 października 2012, 17:30 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 21 marca 2010, 20:37
Posty: 717
Wiek: 62
Lokalizacja: Kalisz
Przy ładowaniu tak niskim prądem większośc ładowarek "głupieje" i przeładowują ,na szczęscie nie jest to grożne .Tak jak napisał Konrad ,te akumlatory mozna spokojnie ładować pradami zakresu 0.3-0.5 i wtedy ładowarka zachowuje sie normalnie.

_________________
Latać kazdy może ,jeden lepiej.............
Szczepan
instr.mod@wp.pl


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Redox Alpha V2 - Ładowarka przeładowuje pakiet
PostNapisane: czwartek, 18 października 2012, 12:45 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 września 2012, 17:06
Posty: 147
Wiek: 28
Lokalizacja: Sieradz
ok dzięki Panowie za odpowiedź!
Spróbuję podładować większym prądem i zobaczymy. Jak nic to nie da to kupie jakiś lepszy pakiet i zobaczymy wtedy.
Mam nadzieję, że to nie wina ładowarki choć jest ona tania więc może być także wina po jej stronie.

_________________
HPI Trophy 4.6 Truggy
Pioneer 1400mm - Turnigy 9XR

Pozdrawiam Filip


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Redox Alpha V2 - Ładowarka przeładowuje pakiet
PostNapisane: piątek, 19 października 2012, 19:11 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:29
Posty: 5574
Wiek: 41
Lokalizacja: Huddersfield - taka dziura w UK :P
Straty na ladowaniu sa calkowicie normalne i trzeba z tym zyc.
Jak wspomniano wczesniej - patrz ile wychodzi z pakietu, a nie ile wchodzi ;)
Ustawienia delty duzo daja i mozna sporo procent z pakietu wycisnac jak sie dobrze ustawi - zapisuj wyniki i porownaj ;)
Niektore pakiety wymagaja ladowania pradem 1.65V - bo 1.6V ich najnormalniej nie doladuje.
Do RC-Team jak pojdziesz to nie kupuj nic bardziej skomplikowanego niz zapalki w takim razie bo .... szkoda czasu nawet pisac ... wogole to jestes pewien, ze rozmawiales ze sprzedawca, a nie z kims przypadkowym ?? Moze jakis koles wpadl pozamiatac albo banki z woda dowiozl ?
Wykonaj kilka cykli pelnych naladowania i rozladowania - bez przerywania poszczegolnego cyklu !!
Ja sie tez jak instruktor nie przejmuje tym 0.1C :P jezeli ladowanie 0.3C skroci zycie pakietu o 20% - to moge z tym zyc - czas to pieniadz ;)
Pradem 0.1C nie zabijesz pakietu chodzbys miesiac ladowal - tylko chlodzenie wlacz ;)

_________________
Pozdrawiam Robert vel mammuth .
Wiele osob znajacych mnie tylko z "netu" podejrzewa, ze jestem aroganckim chamem.
Wszystko zmienia sie jak juz mnie poznaja osobiscie ...... maja pewnosc

jesli pomoglem - to kliknij >>> POMOGL <<<


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Redox Alpha V2 - Ładowarka przeładowuje pakiet
PostNapisane: piątek, 19 października 2012, 19:24 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 21 marca 2010, 09:34
Posty: 4347
Wiek: 46
Lokalizacja: Poznań
Wszystko ok ale ..jedno ale

ładowanie z funkcją delta peak działa tylko przy szybkim ładowaniu .
Przy ładowaniu kilku- kilkunastgodzinnym powinno działać napięcie końcowe stosownie do ilości ogniw
warto by sprawdzić ustawienia wszystkich funkcji

trochę się zamotałem ze nie napisałem o tym wcześniej

_________________
obrażam , pomstuje na ustrój,głupie zwyczaje, ciemnotę i zacofanie . Ludzie mają głowę albo do myślenia albo noszenia czapki...Więc zdejmij czapeczkę!
Jeśli Ci pomogłem wbrew sobie w Twoim problemie to se kliknij >>>> POMÓGŁ Pozdrawiam Krzysiek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Redox Alpha V2 - Ładowarka przeładowuje pakiet
PostNapisane: niedziela, 21 października 2012, 11:08 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 21 marca 2010, 20:37
Posty: 717
Wiek: 62
Lokalizacja: Kalisz
"Niektore pakiety wymagaja ladowania pradem 1.65V - bo 1.6V ich najnormalniej nie doladuje."
Mamuciku drogi gdzie tu widzisz prąd ????????

_________________
Latać kazdy może ,jeden lepiej.............
Szczepan
instr.mod@wp.pl


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Redox Alpha V2 - Ładowarka przeładowuje pakiet
PostNapisane: niedziela, 21 października 2012, 12:23 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 21 marca 2010, 09:34
Posty: 4347
Wiek: 46
Lokalizacja: Poznań
U nich kierowce mają z drugiej strony to i prąd mają inny ;P

_________________
obrażam , pomstuje na ustrój,głupie zwyczaje, ciemnotę i zacofanie . Ludzie mają głowę albo do myślenia albo noszenia czapki...Więc zdejmij czapeczkę!
Jeśli Ci pomogłem wbrew sobie w Twoim problemie to se kliknij >>>> POMÓGŁ Pozdrawiam Krzysiek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Redox Alpha V2 - Ładowarka przeładowuje pakiet
PostNapisane: niedziela, 21 października 2012, 12:25 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:29
Posty: 5574
Wiek: 41
Lokalizacja: Huddersfield - taka dziura w UK :P
Pradem o napieciu mialo byc ;)
sluszna uwaga - przepraszam :)

_________________
Pozdrawiam Robert vel mammuth .
Wiele osob znajacych mnie tylko z "netu" podejrzewa, ze jestem aroganckim chamem.
Wszystko zmienia sie jak juz mnie poznaja osobiscie ...... maja pewnosc

jesli pomoglem - to kliknij >>> POMOGL <<<


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Redox Alpha V2 - Ładowarka przeładowuje pakiet
PostNapisane: niedziela, 21 października 2012, 14:01 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 21 marca 2010, 09:34
Posty: 4347
Wiek: 46
Lokalizacja: Poznań
przeprasza niby ale kierownicy na właściwą stronę to nie chce wrócić ;P
podobno gdy lata modelami trzyma nadajnik drążkami do dołu

_________________
obrażam , pomstuje na ustrój,głupie zwyczaje, ciemnotę i zacofanie . Ludzie mają głowę albo do myślenia albo noszenia czapki...Więc zdejmij czapeczkę!
Jeśli Ci pomogłem wbrew sobie w Twoim problemie to se kliknij >>>> POMÓGŁ Pozdrawiam Krzysiek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Redox Alpha V2 - Ładowarka przeładowuje pakiet
PostNapisane: niedziela, 21 października 2012, 14:59 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:29
Posty: 5574
Wiek: 41
Lokalizacja: Huddersfield - taka dziura w UK :P
Malo tego - latamy do tylu i jak latamy to puszczamy nadajnik do gory, a kierujemy trzymajac model w ryncach !

_________________
Pozdrawiam Robert vel mammuth .
Wiele osob znajacych mnie tylko z "netu" podejrzewa, ze jestem aroganckim chamem.
Wszystko zmienia sie jak juz mnie poznaja osobiscie ...... maja pewnosc

jesli pomoglem - to kliknij >>> POMOGL <<<


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Redox Alpha V2 - Ładowarka przeładowuje pakiet
PostNapisane: poniedziałek, 22 października 2012, 19:24 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 21 marca 2010, 20:37
Posty: 717
Wiek: 62
Lokalizacja: Kalisz
mammuth napisał(a):
Malo tego - latamy do tylu i jak latamy to puszczamy nadajnik do gory, a kierujemy trzymajac model w ryncach !


Co kraj to obyczaj , a całej reszcie nic do tego ;) pilniować swego nosa

_________________
Latać kazdy może ,jeden lepiej.............
Szczepan
instr.mod@wp.pl


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Redox Alpha V2 - Ładowarka przeładowuje pakiet
PostNapisane: piątek, 26 października 2012, 17:29 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 16 września 2012, 17:06
Posty: 147
Wiek: 28
Lokalizacja: Sieradz
mammuth napisał(a):
Straty na ladowaniu sa calkowicie normalne i trzeba z tym zyc.
Jak wspomniano wczesniej - patrz ile wychodzi z pakietu, a nie ile wchodzi ;)
Ustawienia delty duzo daja i mozna sporo procent z pakietu wycisnac jak sie dobrze ustawi - zapisuj wyniki i porownaj ;)
Niektore pakiety wymagaja ladowania pradem 1.65V - bo 1.6V ich najnormalniej nie doladuje.
Do RC-Team jak pojdziesz to nie kupuj nic bardziej skomplikowanego niz zapalki w takim razie bo .... szkoda czasu nawet pisac ... wogole to jestes pewien, ze rozmawiales ze sprzedawca, a nie z kims przypadkowym ?? Moze jakis koles wpadl pozamiatac albo banki z woda dowiozl ?
Wykonaj kilka cykli pelnych naladowania i rozladowania - bez przerywania poszczegolnego cyklu !!
Ja sie tez jak instruktor nie przejmuje tym 0.1C :P jezeli ladowanie 0.3C skroci zycie pakietu o 20% - to moge z tym zyc - czas to pieniadz ;)
Pradem 0.1C nie zabijesz pakietu chodzbys miesiac ladowal - tylko chlodzenie wlacz ;)



Nie było mnie tydzień ale już jestem :)
A więc co do RC-Team to na pewno rozmawiałem ze sprzedawcą bo miesiąc wcześniej kupowałem i nich Model więc pomyłki na pewno nie było.
Piszesz o ładowaniu prądem 1.65V tylko, że ja na mojej ładowarce nie mam możliwości ustawienia napięcia V podczas ładowania. Jeśli chodzi o rozładowywanie pakietu to już mogę wybrać ilość V. Przy ładowaniu ustawia się ono automatycznie.

Może po prostu podłączę raz jeszcze pakiet na 3 cykle prądem 0.5A i zobaczymy co wtedy pokaże....

_________________
HPI Trophy 4.6 Truggy
Pioneer 1400mm - Turnigy 9XR

Pozdrawiam Filip


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Redox Alpha V2 - Ładowarka przeładowuje pakiet
PostNapisane: piątek, 26 października 2012, 18:13 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:29
Posty: 5574
Wiek: 41
Lokalizacja: Huddersfield - taka dziura w UK :P
viewtopic.php?f=64&t=1046
poczytaj sobie ten temat przy okazji - sporo informacji o pakietach i ladowaniu.

_________________
Pozdrawiam Robert vel mammuth .
Wiele osob znajacych mnie tylko z "netu" podejrzewa, ze jestem aroganckim chamem.
Wszystko zmienia sie jak juz mnie poznaja osobiscie ...... maja pewnosc

jesli pomoglem - to kliknij >>> POMOGL <<<


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

54,536,543 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
stat4u