Teraz jest sobota, 17 lutego 2018, 20:20

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Accucell 6 mała wpadka
PostNapisane: niedziela, 17 czerwca 2012, 20:36 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 31 marca 2012, 23:28
Posty: 264
Wiek: 20
Lokalizacja: Kraków
Witam,
Tak ja od niestworzonych bajkach o silnikach i reglach mam kolejny problem :lol: Mianowicie, kupiłem w/w ładowarkę nacieszyłem się nią 2 cyklami ładowania i.. dym :mrgreen: Było ciut ciemno i nie zauważyłem, że na obwodzie od strony pakietu krokodylki są gołe i zwarły się na moment :nieufny: Ładowarka chodzi ale podczas próby dowolnego typu ładowania pojawia się komunikat "connection break". Rozeznanie to tranzystor z oznaczeniem 6680 delta 1 (prawdopodobnie litera L ) 3H. Wygląda jak i to chyba jest IRF 7413 a taki mam z lamy jeszcze, tak też miałem tak dużo przygód z 3 algo 4 spalonymi 4in1 :mrgreen: Możecie mi coś poradzić oprócz batów za brak niedzielnego bhp?

Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam
Oskar


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Accucell 6 mała wpadka
PostNapisane: niedziela, 17 czerwca 2012, 20:44 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:25
Posty: 3217
Wiek: 30
Lokalizacja: Warszawa
Poza batami:
1) cieszyć się że poszedł tylko mały scalaczek,
2) cieszyć się że nie znikły ścieżki,
3) wymienić i cieszyć się z działającej ładowarki.

Mi podczas małego zwarcia podczas ładowania w aucie poszedł (a właściwie zniknał) scalak razem ze otaczającymi go ścieżkami, zabrał ze sobą jeszcze 2 kondensatory.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Accucell 6 mała wpadka
PostNapisane: niedziela, 17 czerwca 2012, 20:59 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 31 marca 2012, 23:28
Posty: 264
Wiek: 20
Lokalizacja: Kraków
Wiem, też jestem bardzo zadowolony z nikłych obrażeń ale to był naprawdę moment 1 iskra (chociaż czasem też to potrafi narobić szkód). A chyba podratował mnie niski prąd ładowania :)

Aha, ja wygląda sprawa z wymianą bo mam tylko transformatorówkę z grotem jak ołówek i nią scalaki to złe wspomnienia :?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Accucell 6 mała wpadka
PostNapisane: niedziela, 17 czerwca 2012, 21:19 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:25
Posty: 3217
Wiek: 30
Lokalizacja: Warszawa
No to poszukaj kogoś kto ma doświadczenie w wymianie takich elementów, w Krakowie zapewne jest ich trochę, a i nie na jednym forum jesteś zarejestrowany więc kolegów masz sporo.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Accucell 6 mała wpadka
PostNapisane: niedziela, 17 czerwca 2012, 21:21 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 31 marca 2012, 23:28
Posty: 264
Wiek: 20
Lokalizacja: Kraków
I to jest IRF7413 na 100%? Niestety zgubiłem mój ostatni po lamie :(


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Accucell 6 mała wpadka
PostNapisane: niedziela, 17 czerwca 2012, 21:23 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 21 marca 2010, 20:37
Posty: 717
Wiek: 62
Lokalizacja: Kalisz
A mnie zastanawia jedno od wielu lat latam i spalinami i elektrykami i nigdy nie miałem żadnego "dymu"z jakichkolwiek części elektronicznych czy pakietów. Kiedyś nawet po kraksie uszkodził sie pakiet (mechanicznie) i katowałem go ładowarką potem łopata ,tak dobrze napisałem łopatą i dopiero po mocnym waleniu i polewaniu wodą pojawił sie mały biały dymek. Nie rozumiem waszych perypetii z palącym sie sprzętem ,w/g mnie albo kupujecie straszne badziewie albo nie umiecie sie z nim obchodzić ;)
i to by było na tyle :?

_________________
Latać kazdy może ,jeden lepiej.............
Szczepan
instr.mod@wp.pl


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Accucell 6 mała wpadka
PostNapisane: niedziela, 17 czerwca 2012, 21:26 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 31 marca 2012, 23:28
Posty: 264
Wiek: 20
Lokalizacja: Kraków
Ja się jeszcze nie nauczyłem + i -, teraz wracam do XT60 bezwzględnie! Nie chce powtórki tej sytuacji :)


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Accucell 6 mała wpadka
PostNapisane: niedziela, 17 czerwca 2012, 22:33 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1312
Wiek: 53
Lokalizacja: Peterborough, UK
Sfrustrowany napisał(a):
Wiem, też jestem bardzo zadowolony z nikłych obrażeń ale to był naprawdę moment 1 iskra (chociaż czasem też to potrafi narobić szkód). A chyba podratował mnie niski prąd ładowania :)

Aha, ja wygląda sprawa z wymianą bo mam tylko transformatorówkę z grotem jak ołówek i nią scalaki to złe wspomnienia :?


Jako doświadczony w tej materii powiem ci, że możesz to śmialo zdjąć nawet kolbą 300W chociaż nie polecam :)
Zrób to tak:
1. Weź cynę i pocynuj wszystkie nozki z jednej i z drugiej strony.
Nie ważne że się wszystko połączy. Chodzi o rozprowadzanie ciepła od razu na wszystkie nożki.
2. Weź coś ostrego (igła, cienki stalowy drut zakończony haczykiem) i przygrzewając nożki lekko podnieś układ z jednej a następnie z drugiej strony.
Zwróć jedynie uwagę, żeby nazbyt długo nie grzać. Musisz to zrobić szybko inaczej odpalisz ścieżki od laminatu.
Ewentualnie jak masz kogoś z HotAir'em albo stacją do reworku BGA :)
3. Położenie spowrotem układu to bułka z masłem, oczywiście musisz oczyścić z nadmiaru cyny pady(pola lutownicze)
położyć i dodając odrobinę cyny przylutować nóżka po nóżce nowy układ.
I gotowe :)

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Cessna 182, Sbach342, Delta RAY, White Sheep 480 Quad, Tarot TL250A, RoboCat 270
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... skończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Accucell 6 mała wpadka
PostNapisane: poniedziałek, 18 czerwca 2012, 05:37 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 21 marca 2010, 09:34
Posty: 4347
Wiek: 46
Lokalizacja: Poznań
Kolejny patent na układy scalone o ile mamy do nich dojście to precyzyjne ucinaczki .
Wycinamy noga po nodze ale trzeba to robić zdecydowanie ale delikatnie. Wiem - brzmi jak sprzeczność ale da się to szybko opanować ćwicząc np na jakimś starym urządzeniu . Po odcięciu scalaka ( w tym przypadku tranzystora ) wylutowujemy nogi pozostałe w laminacie pojedyńczo .
Rob dobrze napisał - ostrożnie z grzaniem .
Jeśli posiadasz lutownicę transformatorową (pistoletową) to podstawowa zasada : zawsze w pierwszej kolejności uruchamiamy lutownicę i dopiero działającą przystawiamy do punktu lutowniczego - nigdy odwrotnie.

Tranzystor można by zastąpić nawet innym w obudowie TO220 o ile wejdzie ;)
te szerokie ścieżki stanowią radiator dla tego tranzystorka .
dane masz w pdf poniżej :
http://html.alldatasheet.com/html-pdf/51505/FAIRCHILD/FDS6680/406/1/FDS6680.html

ps. wpadka raczej nie Twoja a producenta bo to nie pierwszy taki przypadek

_________________
obrażam , pomstuje na ustrój,głupie zwyczaje, ciemnotę i zacofanie . Ludzie mają głowę albo do myślenia albo noszenia czapki...Więc zdejmij czapeczkę!
Jeśli Ci pomogłem wbrew sobie w Twoim problemie to se kliknij >>>> POMÓGŁ Pozdrawiam Krzysiek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Accucell 6 mała wpadka
PostNapisane: poniedziałek, 18 czerwca 2012, 07:13 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 31 marca 2012, 23:28
Posty: 264
Wiek: 20
Lokalizacja: Kraków
Dam radę :) A co jak mi się skleją nogi i czy nie mogę zostawić tej odrobiny cyny na padach co zostanie?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Accucell 6 mała wpadka
PostNapisane: poniedziałek, 18 czerwca 2012, 07:32 
Kup IRF 7413 w P.H. Soltronik i wymieniaj.
Nie chcę być złym prorokiem, ale na tym elemencie raczej się nie zakończy naprawa...


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Accucell 6 mała wpadka
PostNapisane: poniedziałek, 18 czerwca 2012, 08:49 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 31 marca 2012, 23:28
Posty: 264
Wiek: 20
Lokalizacja: Kraków
Wygadałeś. Znalazłem w domu tą 1 sztukę i nie pomogła wymiana:
Obrazek
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Accucell 6 mała wpadka
PostNapisane: poniedziałek, 18 czerwca 2012, 11:31 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 31 marca 2012, 23:28
Posty: 264
Wiek: 20
Lokalizacja: Kraków
Co zrobić by ruszyła?


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Accucell 6 mała wpadka
PostNapisane: poniedziałek, 18 czerwca 2012, 11:58 
Po pierwsze, zamieścić zdjęcia w wysokiej rozdzielczości... i w jakiś "normalnych" pozycjach...


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Accucell 6 mała wpadka
PostNapisane: poniedziałek, 18 czerwca 2012, 15:33 
Offline
modelarz

Dołączył(a): niedziela, 21 marca 2010, 21:00
Posty: 1545
Wiek: 63
Lokalizacja: Katowice
no nie bo to kanał P a nie N . masz dużo uszkodzonych lamowych 4v1 ? potrzebuje czujniki żyro muraty taka kosteczka ale sam nie wyciągaj trzeba hot aira

_________________
Pozdrawiam wszystkich radośnie zakręconych ...


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Accucell 6 mała wpadka
PostNapisane: poniedziałek, 18 czerwca 2012, 15:47 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 31 marca 2012, 23:28
Posty: 264
Wiek: 20
Lokalizacja: Kraków
nie mam już niczego.. ani hotaira też. skoro nie działa to wymontuje. czyli coś kupić i ile zapłacić by hulalo ? ;) zlecenie naprawy w serwisie może nie mieć sensu


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Accucell 6 mała wpadka
PostNapisane: poniedziałek, 18 czerwca 2012, 16:09 
Offline
modelarz

Dołączył(a): niedziela, 21 marca 2010, 21:00
Posty: 1545
Wiek: 63
Lokalizacja: Katowice
a szkoda bo potrzebuje zyrek .

_________________
Pozdrawiam wszystkich radośnie zakręconych ...


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Accucell 6 mała wpadka
PostNapisane: poniedziałek, 18 czerwca 2012, 16:17 
Online
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 czerwca 2010, 15:34
Posty: 2247
Wiek: 52
Lokalizacja: Warszawa
Polecam :D

Serwis nadajników, odbiorników, ładowarek i innej elektroniki, nie tylko modelarskiej:
Wiese Fototechnik
Andrzej Piec
tel. 0 604 804 333
mail: andrzejpiec@interia.pl

_________________
Pozdrawiam Darek
Sky Cruiser 2400, GEMINI w budowie


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Accucell 6 mała wpadka
PostNapisane: poniedziałek, 18 czerwca 2012, 19:04 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 5847
Wiek: 68
Lokalizacja: Warszawa
http://www.ektron.waw.pl/serwisRC.html
Możesz jeszcze tu sprawdzić.

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Accucell 6 mała wpadka
PostNapisane: poniedziałek, 18 czerwca 2012, 19:08 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 31 marca 2012, 23:28
Posty: 264
Wiek: 20
Lokalizacja: Kraków
Masakra (:) Kupiłem ją na allegro a wychodzę z założenia, że ludzie to świnie dlatego podjąłem próbę naprawy :? Facet powiedział, że nie ma już więcej ładowarek ale oddałby mi kasę jakbym nie grzebał, ma serwis elektroniczny i spróbuje naprawić-tak mógłby do hk wysłać.. :cry: :cry: Na przyszłość elektronikę zostawiam znawcom bo kolejny raz spartoliłem robotę :nieufny:


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

54,411,243 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
stat4u