Teraz jest środa, 13 grudnia 2017, 06:28

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Czy to mnie się coś pop...ło czy tak powinno być wlutowane?
PostNapisane: wtorek, 21 listopada 2017, 22:48 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 6 lipca 2011, 11:27
Posty: 1020
Wiek: 52
Lokalizacja: Wągrowiec - Wlkp
Sprawdzałem regulatory dzisiaj i polutowałem nowy regulator 30A. I po podłączeniu do zestawu kontrolnego (sterownik serw, regulator silnik i pakiet) coś od razu strzeliło. A że robiłem to na kolanie to nawet rzygnęło na spodnie czymś ciemnym. Myślałem, że to sadza. ale chyba był elektrolit. Zdjąłem termokurczkę i rzeczywiście musiał strzelić ten główny elektrolit bo był spuchnięty a pod koszulką był wydmuchnięty płyn. Przepraszam za ostrość.
Załącznik:
IMG_20171121_214831_HHT.jpg
IMG_20171121_214831_HHT.jpg [ 47.15 KiB | Przeglądane 316 razy ]

Załącznik:
IMG_20171121_214854_HHT.jpg
IMG_20171121_214854_HHT.jpg [ 65.38 KiB | Przeglądane 316 razy ]

Załącznik:
IMG_20171121_214915_HHT.jpg
IMG_20171121_214915_HHT.jpg [ 55.02 KiB | Przeglądane 316 razy ]

Czy ten elektrolit nie jest czasem odwrotnie wlutowany i dlatego strzelił? A nie np ze starości czy cóś?
Nie mam pod ręką takiego samego, czy można uruchomić dla sprawdzenia bez tego kondensatora?

_________________
pozdrawiam Grzegorz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czy to mnie się coś pop...ło czy tak powinno być wlutowa
PostNapisane: wtorek, 21 listopada 2017, 22:59 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1260
Wiek: 52
Lokalizacja: Peterborough, UK
Wyglunda jakby faktysznie był odwrotnie wlutowany ale sprawdziłbym miernikiem co i gdzie idzie.
To jest 1000mF 100V ? jeśli tak to chyba powinien wytrzymać tę 12V bateryjkę i nie buchać tak od razu.
Panowie elektronicy niech się wypowiedzą.

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Cessna 182, Sbach342, Delta RAY, White Sheep 480 Quad, Tarot TL250A, RoboCat 270
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... skończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czy to mnie się coś pop...ło czy tak powinno być wlutowa
PostNapisane: wtorek, 21 listopada 2017, 23:01 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4215
Wiek: 39
Lokalizacja: Kraków
Ano jest na odwrót.
To jest taki filtrujący na wejściu więc możesz uruchomić bez tylko nie rób mu wielkich testów obciążeniowych :) z szacunkiem, z szacunkiem.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czy to mnie się coś pop...ło czy tak powinno być wlutowa
PostNapisane: wtorek, 21 listopada 2017, 23:29 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 6 lipca 2011, 11:27
Posty: 1020
Wiek: 52
Lokalizacja: Wągrowiec - Wlkp
To jest 1000 na 25V. Próby oczywiście są beż śmigła no i nie na maxa.

_________________
pozdrawiam Grzegorz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czy to mnie się coś pop...ło czy tak powinno być wlutowa
PostNapisane: środa, 22 listopada 2017, 00:47 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 lutego 2017, 01:53
Posty: 56
Wiek: 39
Lokalizacja: Poznań
Jak będziesz kupował nowy to nie zapomnij sprzedawcy powiedzieć że Low ESR czyli do pracy impulsowej ewentualnie kondensatory na 105 stopni. Jak kolega bywa w poznaniu to najlepiej zobaczyć na skrzyżowaniu ulic Chełmońskiego i Siemiradzkiego pod sklepem Gembara jest sklep OM.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czy to mnie się coś pop...ło czy tak powinno być wlutowa
PostNapisane: środa, 22 listopada 2017, 07:39 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 6 lipca 2011, 11:27
Posty: 1020
Wiek: 52
Lokalizacja: Wągrowiec - Wlkp
Oczywiście znam zagłębie elektroniczne :) Trudno zaparkować tam.
Regulator chodzi, zmienia obroty silnika, jedynie na maxa nie sprawdziłem. Więc tylko uzupełnić kondensatorek.
Czy takie najzwyklejsze elektrolity się nie nadają zupełnie?

_________________
pozdrawiam Grzegorz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czy to mnie się coś pop...ło czy tak powinno być wlutowa
PostNapisane: środa, 22 listopada 2017, 07:55 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 19 marca 2012, 11:26
Posty: 1260
Wiek: 52
Lokalizacja: Peterborough, UK
https://www.illinoiscapacitor.com/pdf/P ... iction.pdf
Poczytaj ;)

_________________
Pozdrawiam
RobUk
HyperBipe 900, AMBeR III "Experience", Spitfire MKIIb, Cessna 182, Sbach342, Delta RAY, White Sheep 480 Quad, Tarot TL250A, RoboCat 270
"Nie ważne jak zaczynasz, ważne jak ... skończysz ..." 3W Kasta


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czy to mnie się coś pop...ło czy tak powinno być wlutowa
PostNapisane: środa, 22 listopada 2017, 09:33 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 6 lipca 2011, 11:27
Posty: 1020
Wiek: 52
Lokalizacja: Wągrowiec - Wlkp
RobUk napisał(a):
https://www.illinoiscapacitor.com/pdf/Papers/low_ESR_fact_or_fiction.pdf
Poczytaj ;)

Ja nie elektronik, tylko zwykły używaciel :) Coś lam polutować to mogę, ale żeby zaraz rozumieć czemu to działa albo nie, to... :mrgreen:
Przetłumaczyłem pdf'a goglem i nadal nie wiem. Tzn. rozumiem, że to są specyficzne warunki, duża częstotliwość przełączania itp ale czy zwykły nie wydoli od razu albo po 15 minutach też wybuchnie to nie wiem.
Podpowiedzcie proszę.

_________________
pozdrawiam Grzegorz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czy to mnie się coś pop...ło czy tak powinno być wlutowa
PostNapisane: środa, 22 listopada 2017, 09:35 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4215
Wiek: 39
Lokalizacja: Kraków
Jeśli się nie uda dostać takiego jak był to zwykły też da radę. Po pierwszym wykorzystaniu trzeba by sprawdzić czy się nie grzeje za bardzo - bo właśnie taka może być różnica - grzanie.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czy to mnie się coś pop...ło czy tak powinno być wlutowa
PostNapisane: środa, 22 listopada 2017, 13:14 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 7 maja 2010, 18:38
Posty: 915
Wiek: 48
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
+1
Low ESR to niska impedancja, która przy pracy impulsowej działa jak rezystancja. A niestety na każdej rezystancji prąd idzie w straty, czyli w ciepło.

_________________
Pozdrawiam
Michał


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czy to mnie się coś pop...ło czy tak powinno być wlutowa
PostNapisane: środa, 22 listopada 2017, 15:20 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 lutego 2017, 01:53
Posty: 56
Wiek: 39
Lokalizacja: Poznań
I jeszcze taki kondensator Low ESR potrafi oddać większy prąd w krótszym czasie, tak w wielkim przybliżeniu zwykły kondensator to powiedzmy pakiet o wydajności prądowej 20C a Low ESR to 40C. Ja z powodzeniem stosowałem kondensatory na 105stopni i wszystko działało prawidłowo. Jak masz miejsce to możesz dać 2 kondensatory połączone równolegle


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czy to mnie się coś pop...ło czy tak powinno być wlutowa
PostNapisane: środa, 22 listopada 2017, 20:41 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 czerwca 2010, 15:34
Posty: 2227
Wiek: 52
Lokalizacja: Warszawa
Panowie, może ja sie nie znam, ale według mnie to elektrolit jest wlutowany w dobra stronę. Ten znak > wskazuje minus kondensatora :shock:

_________________
Pozdrawiam Darek
Sky Cruiser 2400, GEMINI w budowie


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czy to mnie się coś pop...ło czy tak powinno być wlutowa
PostNapisane: środa, 22 listopada 2017, 20:44 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 7 maja 2010, 18:38
Posty: 915
Wiek: 48
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
No owszem, wskazuje. Tam nawet jest nadrukowany taki wielki prostokątny minus.
A przy czarnej żyle (minus akumulatora) jest akurat przylutowana jego druga nóżka. Czyli jakby nie ta.

_________________
Pozdrawiam
Michał


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czy to mnie się coś pop...ło czy tak powinno być wlutowa
PostNapisane: środa, 22 listopada 2017, 21:11 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 czerwca 2010, 15:34
Posty: 2227
Wiek: 52
Lokalizacja: Warszawa
faktycznie racja, myślałem ze to jest kondensator z wyprowadzeniami po dwóch jego stronach :oops:

_________________
Pozdrawiam Darek
Sky Cruiser 2400, GEMINI w budowie


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Czy to mnie się coś pop...ło czy tak powinno być wlutowa
PostNapisane: środa, 22 listopada 2017, 22:54 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 6 lipca 2011, 11:27
Posty: 1020
Wiek: 52
Lokalizacja: Wągrowiec - Wlkp
Dostałem od znajomego wylutowany z czegoś o takich samych parametrach, ale nieco dłuższy. Przez co nie zmieści się między kablami zasilającymi. Może potem się kupi o odpowiedniej długości.

Załącznik:
Obrazen 021.jpg
Obrazen 021.jpg [ 135.78 KiB | Przeglądane 144 razy ]


z lewej padnięty, z prawej zastępca, któremu trzeba dosztukować nieco drucika

Dziękuję za naprowadzanie i porady.

_________________
pozdrawiam Grzegorz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

52,072,480 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
stat4u