Teraz jest poniedziałek, 11 grudnia 2017, 03:13

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: przerobienie zasilacza komputerowego (AT i ATX)
PostNapisane: poniedziałek, 4 października 2010, 22:31 
Offline
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:16
Posty: 6196
Wiek: 35
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice
Witam,

Jako że ostatnio kilka osób pisało do mnie w sprawie zasilaczy komputerowych AT lub ATX wykorzystywanych w modelarstwie, tak, więc postanowiłem przedstawić najprostszy Tunning takiego zasilacza, aby była możliwość używania go w modelarstwie.

Do celów modelarskich nalepiej wykorzystać zasilacz o mocy 200W-350W

UWAGA: Zasilacze komputerowe to zasilacze impulsowe, w których występuje bardzo wysokie napięcie, które może zabić, dlatego jakiekolwiek prace z tymi zasilaczami robicie na własną odpowiedzialność.

Podstawowa różnica w zasilaczu AT a ATX jest taka, że w AT włączamy zasilacz na zewnętrznym włączniku dwu-obwodowym.

W zasilaczu ATX włączenie następuje poprzez zwarcie przewodu ZIELONEGO i CZARENGO czyli pinów 14 oraz 13 w złączu ATX.

Załącznik:
8_ATX-Stecker_(20-Pin).gif
8_ATX-Stecker_(20-Pin).gif [ 27.52 KiB | Przeglądane 6384 razy ]



Napięcie wyjściowe które na interesuje to 12V i uzyskujemy je na przewodach ZÓŁTYM oraz CZARNYM, gdzie żółty to plus (+) a czarny to minus (-).

Teraz przejdźmy do prostego dodatku który pozwoli nam na bezpieczne użytkowanie takiego zasilacza. Musimy wykonać coś takiego

potrzebne nam będzie:

1/ kawałek laminatu (płytka drukowana) lub 2-3mm plastiku
2/ dwa gniazda banan czerwony i czarny
3/ oprawka bezpiecznikowa
4/ dioda LED 5mm i oprawka do diody
5/ rezystor 400-800 ohm

30 minut czasu na wykonanie dodatku.

Schemat:

informacja w zasilaczu AT na przewodach idących do włącznika jest napięcie sieci 220V

A tak się prezentuje mój zasilacz




W trakcie powadzonych rozmów wyszedł bardzo istotny fakt który wpływa na stabilność napięcia lini 12V. Jeżeli będziemy chceli ładować prądami większymi od 2A należy dokonać dodatkowej modyfilacji tj, obciążyć linie +5V.Jak to zrobić ?

pomiędzy kabel czerwony a czarny należy wpiąć (do wyboru):

- żarówkę samochodową 55W 12V lub 25W 6V
- pięć rezystorów 10 omów 5W połączonych równolegle

Pamietajcie że żarówka lub rezystory podczas pracy będą bardzo gorące !


drugi i znacznie bardziej skomplikowany sposób opisany jest tutaj http://tmankows.republika.pl/power.html



EDIT: muszę ten opis uzupełnic o fotki i schematy.

_________________
To bzykanie coś oznacza. Takie bzyczące bzykanie nie bzyka bez powodu.

pozdrawiam Marcin


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: przerobienie zasilacza komputerowego (AT i ATX)
PostNapisane: wtorek, 19 października 2010, 22:32 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 21 maja 2010, 20:16
Posty: 330
Wiek: 34
Lokalizacja: Jasna k. Dzierzgonia
ja korzystałem z tego:
http://www.stormdust.net/rc/pl/psu/intro.html

_________________
adw-13 już lata:
http://forum.aerodesignworks.eu/viewtop ... f=20&t=903
eclipse 7 pro
optic 6 sport kanał 63/73.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: przerobienie zasilacza komputerowego (AT i ATX)
PostNapisane: niedziela, 12 sierpnia 2012, 11:41 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 18 maja 2011, 19:00
Posty: 91
Wiek: 26
Lokalizacja: Warszawa
Dorzucę może jeszcze filmik który znalazłem. Moim zdaniem ładnie pokazane co i jak.
Niestety znajomość angielskiego wymagana.

http://youtu.be/z2oSFpKh_Uw?hd=1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: przerobienie zasilacza komputerowego (AT i ATX)
PostNapisane: czwartek, 3 marca 2016, 13:09 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 6 września 2012, 13:21
Posty: 1472
Wiek: 50
Lokalizacja: Pleszew
Wiem że to wykopaliska, ale właśnie trafiłem na fajny opis przeróbki nie wymagający grzebania w zasilaczu - wygląda bardzo apetycznie ;) , co widać na poniższej fotce:

Obrazek

_________________
Amerykanie wydali dziesiątki milionów dolarów na skonstruowanie długopisu dla astronautów..
Rosjanie używają ołówków.

Sławek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: przerobienie zasilacza komputerowego (AT i ATX)
PostNapisane: czwartek, 3 marca 2016, 21:58 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4213
Wiek: 39
Lokalizacja: Kraków
Ale w zamian trzeba zbudować to całe pudełko że zdjęcia i wtedy ma się już dwa pudełka.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: przerobienie zasilacza komputerowego (AT i ATX)
PostNapisane: czwartek, 3 marca 2016, 22:08 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 6 września 2012, 13:21
Posty: 1472
Wiek: 50
Lokalizacja: Pleszew
Fakt, ale mając całe to pudełko podłączasz dowolny zasilacz, czyli jakiś plusik jest:)

_________________
Amerykanie wydali dziesiątki milionów dolarów na skonstruowanie długopisu dla astronautów..
Rosjanie używają ołówków.

Sławek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: przerobienie zasilacza komputerowego (AT i ATX)
PostNapisane: czwartek, 3 marca 2016, 22:54 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4213
Wiek: 39
Lokalizacja: Kraków
Prawda li to.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: przerobienie zasilacza komputerowego (AT i ATX)
PostNapisane: poniedziałek, 9 października 2017, 22:15 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 13 kwietnia 2012, 14:28
Posty: 1593
Wiek: 52
Lokalizacja: Szczytniki
Nie wiem czy to będzie co nowego i odkrywczego, ale spróbuję.
Sprawa zasilania różnego rodzaju ładowarek w praktyce modelarskiej powraca co jakiś czas. Mnie to też dotknęło jak najbardziej. Poprzedni zasilacz o wydajności 5-6A okazał się za mało wydajny. Na początku chciałem budować "potwora" jak to nazwałem, czyli tradycyjnie trafo 1kW itd, ale ze względu na dość dużą moc tracona na elementach czynnych zaniechałem tego na rzecz przetwornicy atx.
Załącznik:
DSC00383.jpg
DSC00383.jpg [ 346.91 KiB | Przeglądane 399 razy ]


W internecie jest sporo różnych opisów lepszych i gorszych pokazujących sposób takiej przeróbki. Wybór oczywiście padł na zasilacz ze sterownikiem TL494 lub KA7500, te dwa układy scalone są identyczne i zamienne, więc nie ma znaczenie który mamy w zasilaczu. W sumie sprawa jest malo skomplikowana, ale wymaga uwagi ze względu na to iż w zasilaczu można napotkać prąd niebezpieczny dla życia. Analizując różnego rodzaju przeróbki dochodzimy do sedna, czyli zasilacza atx z regulowanym napięciem i prądem o interesujących nas wartościach. Moje założenia to regulacja napięcia od 11,5 do 17,5V, prąd do 15A, najlepiej regulowany z ograniczeniem, coś na zasadzie źródła prądowego jak się uda. Chcę to po prostu wykorzystać jeszcze jako prostownik do ładowania akumulatora w aucie rzadko, ale może się przydać. Na początek start zasilacza, zwieramy sygnał ON z masą (wspomniany wielokrotnie zielony kabelek), dałem to poprzez przekaźnik termiczny 90*C (KSD 01F D90*C) przykręcony do radiatora, który po osiągnięciu zadanej wartości temperatury wyłączy zasilacz. Może zbędny bajer, ale nieraz może nas ustrzec przed pożarem w jakiejś awaryjnej sytyacji. W dajszej części zmiana polega na odłączeniu zabezpieczeń prądowych i napięciowych. Zmian tych dokonujemy w nogach układu scalonego 1,2,3,4 zmiana napięcia i zabezpieczenia zasilacza, noga 15,16 ograniczenie prądowe. Tak modyfikujemy aplikacje aby uzyskać to co na obrazku.
Załącznik:
schemat.jpg
schemat.jpg [ 118.67 KiB | Przeglądane 399 razy ]

Tak na szybko, wyprowadzenie nr 1 to regulacja napięcia, wyprowadzenie nr 15 to regulacja prądu. Dobierając odpowiednio elementy aplikacji można uzyskać płynną regulacje zarówno prądu jak i napięcia wyjściowego. Dla porównania schemat oryginalny zasilacza.
Załącznik:
codegen_200xa1_250xa1_pc_power_supply_sch.pdf_1.png
codegen_200xa1_250xa1_pc_power_supply_sch.pdf_1.png [ 100.98 KiB | Przeglądane 399 razy ]

Po tych przeróbkach zasilacz staruje bez jakiegokolwiek obciążenia po stronie wtórnej, zachowując stabilne napięcie wyjściowe. Napięcie jakie mnie interesuje to gałąź 12V, pozostałe elementy z toru napięć 3,3, 5v czy -5, -12V można usunąć, choć nie jest to konieczne. Jak pozostawiamy, to należy sprawdzić czy kondensatory elektrolityczne będą pracować z nowymi parametrami zasilacza. Napięcia te można również wykorzystać według potrzeby. Oczywiście nie przerabiamy części zasilacza SB, to pozostawiamy bez zmian. Transformatora toroidalnego na wyjściu nie modyfikowałem, bo w sumie większy prąd jak 15A jest mi nie potrzebny, zmieniłem jedynie duo-diodę z 13 na 30A, transformator wyjściowy można przewinąć jak zajdzie taka potrzeba. Wtedy trzeba by pozostać z jednym napięciem. Wentylator zasilany jest z napięcia wyjściowego poprzez stabilizator 12V. Zasilacz SB został wykorzystany do zasilana multimetru, który pokazuje aktualne napięcie prąd i mA oddane do obciążenia. Całość w stosownej obudowie, może w przyszłości będzie opis przedniego panelu. Ostatecznie tak to się prezentuje.
Załącznik:
DSC00375.jpg
DSC00375.jpg [ 264.32 KiB | Przeglądane 399 razy ]

Załącznik:
DSC00380.jpg
DSC00380.jpg [ 275.83 KiB | Przeglądane 399 razy ]

Podsumowując uzyskałem regulowane napięcie w granicy 11,5, do 17,5V. Max co dało radę uzyskać to 28V. Prąd ? hymm tu ograniczony, ale bez problemu zmierzyłem 15A przy obciążeniu trzema żarówkami H4/60W, myślę że można więcej, ale nie testowałem.

_________________
Pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: przerobienie zasilacza komputerowego (AT i ATX)
PostNapisane: poniedziałek, 9 października 2017, 23:12 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 17 lutego 2017, 01:53
Posty: 56
Wiek: 39
Lokalizacja: Poznań
Tu masz przeróbkę zasilacza ATX ze stabilizacją prądu https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewt ... 2a4ed0bca6 . U Ciebie jak wygląda stabilizacja prądu, czy nie powinno być pomiaru na rezystorze.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: przerobienie zasilacza komputerowego (AT i ATX)
PostNapisane: wtorek, 10 października 2017, 09:19 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 13 kwietnia 2012, 14:28
Posty: 1593
Wiek: 52
Lokalizacja: Szczytniki
tomtech napisał(a):
... U Ciebie jak wygląda stabilizacja prądu, czy nie powinno być pomiaru na rezystorze...


Zdaje sobie sprawę z niedoskonałości takiego rozwiązania. Prądu nie stabilizuje tylko ogranicza go do mniej więcej zadanej wartości, piszę mniej więcej bo zależne to jest w jakimś tam stopniu od napięcia wyjściowego. W sumie ilu przerabiaczy atx-ów tyle sposobów przeróbki. W tym przypadku nie chodzi o dokładność kilku mA, ma to być zasilacz do ładowarki i czasem do podładowania akumulatora w aucie, dlatego jest jakaś prymitywna regulacja.

_________________
Pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron

51,996,658 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
stat4u