Teraz jest poniedziałek, 21 sierpnia 2017, 02:55

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Aaaa , coptery dwa
PostNapisane: sobota, 25 marca 2017, 16:27 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 grudnia 2014, 22:58
Posty: 540
Wiek: 42
Lokalizacja: Opole
Dzięki, muszę się zabrać w końcu za robotę, a nie tylko gdybać;-)

_________________
_____________________________
Pozdrawiam
Jak się nie ma ,co się lubi , to się to buduje


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Aaaa , coptery dwa
PostNapisane: poniedziałek, 27 marca 2017, 20:43 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 grudnia 2014, 22:58
Posty: 540
Wiek: 42
Lokalizacja: Opole
Miałem odrobinę czasu i obejrzałem to rozwiązanie z linku Huberta http://peterwedege.blogspot.com/2015/04 ... -gear.html. Powiem że całkiem fajne, tylko zastanawiam się jak taki czujnik będzie zachowywać się nad trawą, nie będzie on przypadkiem głupieć?

_________________
_____________________________
Pozdrawiam
Jak się nie ma ,co się lubi , to się to buduje


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Aaaa , coptery dwa
PostNapisane: poniedziałek, 27 marca 2017, 21:54 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 20:43
Posty: 724
Wiek: 39
Lokalizacja: Sompolno
A dlaczego miał by głupieć? Jak już to poprostu otworzy szybciej podwozie.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Aaaa , coptery dwa
PostNapisane: czwartek, 29 czerwca 2017, 21:14 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 grudnia 2014, 22:58
Posty: 540
Wiek: 42
Lokalizacja: Opole
Ellipsis napisał(a):
Ardu to umie na pewno => opis (http://ardupilot.org/copter/docs/landing-gear.html). DJI umie to pięknie.
Są też systemy niezależne od FC (np http://peterwedege.blogspot.com/2015/04 ... -gear.html).

Hubert piszesz że DJI to umie , poradź jak to podwozie podłączyć do nazy żebym czegoś nie uwalił :oops:

_________________
_____________________________
Pozdrawiam
Jak się nie ma ,co się lubi , to się to buduje


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Aaaa , coptery dwa
PostNapisane: piątek, 30 czerwca 2017, 09:20 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 11:46
Posty: 3883
Wiek: 39
Lokalizacja: Kraków
No ale masz wszystko właśnie w tym linku, to jest instrukcja jak i gdzie podłączyć oraz co ustawić w MP. Jest tyle obrazków, że tekst nie ma już większego znaczenia, a jeśli nadal go potrzebujesz to np Chrome ma wbudowane całkiem sprawne tłumaczenie z gugla.

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Aaaa , coptery dwa
PostNapisane: wtorek, 4 lipca 2017, 23:57 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 grudnia 2014, 22:58
Posty: 540
Wiek: 42
Lokalizacja: Opole
Dzięki chłopaki za pomoc, pierwszy z copterów (ten na ramie tarota) poleciał, co prawda jeszcze że tak powiem jestem w przedszkolu, ale Adrian vel Adriano :D może potwierdzić ile stresu mnie to w zeszłym tygodniu kosztowało (historia na oddzielny wątek ;) ) bo od razu poszedłem na głęboką wodę. Wolę więcej nie pisać bo Admin przeniesie mi ten wątek do zrytego bereta :D
Zdjęcia i film w weekend bo dzisiaj już nie mam sił, nie dawno wróciłem z roboty.
Jeśli chodzi o Nazę to naprawdę rewelacja w końcu dostałem to co chciałem, jedyne wątpliwości jakie mam dotyczą ustawień baterii , już piszę o co chodzi , naza ma określone progi rozładowania , próg pierwszy to takie ostrzeżenie, że nie długo będziemy lądować, próg drugi lądowanie z automatu. Oczywiście te progi można sobie ustawić wedle życzenia, ale ja tego nie ruszałem (takie pzu ;) ), mam 4 pakiety 2szt o pojemności 16000mAh i 2szt o pojemności 5000mAh wszystkie 4S i dzisiaj ładując jeden z pakietów 5000 mAh zauważyłem, że ładowarka wpompowała do niego tylko niecałe 2000mAh, copter na tym pakiecie leciał około 6min, a mam wrażenie, że to chyba trochę mało przy nawet do połowy nie rozładowanym pakiecie, pakiety są nowe , zresztą z drugim pakietem o tej pojemności jest ta sama sytuacja i nie wiem czy te ustawienia nazy są ok czy ryzykować i je przestawić, może podpowiecie bo mam wątpliwości.

_________________
_____________________________
Pozdrawiam
Jak się nie ma ,co się lubi , to się to buduje


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Aaaa , coptery dwa
PostNapisane: sobota, 12 sierpnia 2017, 23:55 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 grudnia 2014, 22:58
Posty: 540
Wiek: 42
Lokalizacja: Opole
Czołem
Udało mi się w końcu ogarnąć wszystko co jest potrzebne do obsługi NAZY. Co prawda jeszcze przede mną mnóstwo ustawiania :( , ale jestem zadowolony. Nie pisałem bo nie było na to czasu, więc po kolei.
Jak już Wiecie TAROT lata, a właściwie latał, to co się parę dni temu stało , uzmysłowiło mi jakie to nasze latanie jest niebezpieczne. Copter miał zamontowane śmigła 13/4 i całkiem dobrze sobie radził (na baterii 16000mAh potrafił wisieć 26min, a na 5000mAh 12-14min) , ale nie był bym sobą gdybym nie przykombinował. Postanowiłem spróbować go na śmigłach 15/4, w sumie udał mi się jeden lot, przy drugim podczas startu copter się kipnął na tył i para śmigieł poszła i właściwie od tego momentu zaczęły się kłopoty, po założeniu starych śmigieł poszliśmy z żoną na ogród zrobić próbę lotu i nowej kamery FPV. Na początku wszystko było ok , Copter wystartował bez najmniejszego problemu , FPV działało bez zarzutu. W pewnym momencie coś bzyknęło jakoś dziwnie i kątem oka zauważyłem jak śmigło leci w górę, a Coptrer niestety w dół, spadł z wysokości około 10 m i 3m od nas (:) , więc nie było zbyt wysoko, ostatecznie skończyło się na rozwalonym gimbalu i połamanej półce akumulatora. Okazało się , że rozsypała się piasta śmigła , prawdopodobnie przez za mocne dokręcenie. Wnioski jakie mi się nasunęły to przedewszystkim to że na pewnych rzeczach nie warto oszczędzać, a tu chociaż silniki są naprawdę super to nie nadają się do takich maszyn, ponieważ mają możliwość montażu śmigieł tylko na piastach samozaciskowych i nie ma piast prawo i lewo skrętnych (to też mógł być powód kraksy).
Tak więc TAROT w środę lub czwartek dostanie nowe silniki , a przy okazji też nowe regle, więc stoi i czeka spokojnie. A przy okazji tej kraksy wykupiłem sobie ubezpieczenie OC, które obejmuje także użytkowanie dronów do 5kg (koszt to 125zł na rok, przy sumie ubezpieczenia 500000zł)
I film z jednego z pierwszych lotów
phpBB [video]

_________________
_____________________________
Pozdrawiam
Jak się nie ma ,co się lubi , to się to buduje


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Aaaa , coptery dwa
PostNapisane: niedziela, 13 sierpnia 2017, 00:09 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 20:43
Posty: 724
Wiek: 39
Lokalizacja: Sompolno
Piotrek daj namiar na ubezpieczyciela

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

49,099,783 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
stat4u