Teraz jest niedziela, 19 listopada 2017, 13:29

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Quad 450 z APM 2.6
PostNapisane: poniedziałek, 8 maja 2017, 15:32 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 15 kwietnia 2012, 13:32
Posty: 455
Wiek: 37
Lokalizacja: Ostrołęka,Rydzewo
Witam zachciało mi się quada no to se sprawiłem :D .
Ale od samego początku było z przebojami, pierwsza paczka zginęła gdzieś po drodze i po trzech miesiącach od zakupu dostałem zwrot i zamówiłem następną, ta dotarła bez większych przygód.
Załącznik:
IMG_0536.JPG
IMG_0536.JPG [ 1.61 MiB | Przeglądane 1159 razy ]

Załącznik:
IMG_0535.JPG
IMG_0535.JPG [ 2.54 MiB | Przeglądane 1159 razy ]

Załącznik:
IMG_0534.JPG
IMG_0534.JPG [ 2.44 MiB | Przeglądane 1159 razy ]


Kopterek już w sumie złożony do kupy, resztę zdjęć później.
Przyszedł czas na instalacje Apm no i tu zaczynają się schody, cały wizard przechodzi bez problemu a na końcu nie chce uzbroić silników z drążka w aparaturze a co za tym idzie instalacja jest nie pełna.
Załącznik:
IMG_0543.JPG
IMG_0543.JPG [ 3.65 MiB | Przeglądane 1159 razy ]

i nie można uzbroić silników, jakieś pomysły co może być nie tak bo już mi ręce opadają.

_________________
Pozdrawiam Tomek.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Quad 450 z APM 2.6
PostNapisane: poniedziałek, 8 maja 2017, 15:52 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4145
Wiek: 39
Lokalizacja: Kraków
Ale trzymałeś przynajmniej 5 sekund drążki?

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Quad 450 z APM 2.6
PostNapisane: poniedziałek, 8 maja 2017, 15:54 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 27 stycznia 2016, 22:47
Posty: 95
Wiek: 39
Lokalizacja: Kleszczewo
APM, czy Pixhawk to dość rozbudowane ap z włączonymi domyślnie zabezpieczeniami. Jeśli masz np wybrany tryb lotu wymagający GPS - musisz mieć locka gps aby uzbroić.
Systemy muszą być sprawne i przejść kalibrację (magnetometr, acc, baro itd...).
Na pierwszej stronie Mission Plannera w okienku ze sztucznym horyzontem pojawiają się komunikaty co jest nie tak.
Ten AP jest świetny - uważam za "the best" ale wymaga czasu na ogarnięcie i dobrą konfigurację.
Powalcz z czytaniem TU.
A potem czytaj dalej, więcej i jeszcze... (:)
Jak go ustawisz ok - będziesz mega zadowolony (ja jestem).

_________________
pozdrawiam
Janusz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Quad 450 z APM 2.6
PostNapisane: poniedziałek, 8 maja 2017, 16:00 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 15 kwietnia 2012, 13:32
Posty: 455
Wiek: 37
Lokalizacja: Ostrołęka,Rydzewo
robiłem wszystko zgodnie z tą http://pfmrc.eu/index.php?/topic/67690- ... tu-copter/ instrukcją, tak drążek trzymałem przez pięć sekund a czasem i dłużej.
Co jeszcze zaobserwowałem to podczas instalacji wizarda wywala mi taki komunikat
Załącznik:
IMG_0547.JPG
IMG_0547.JPG [ 3.64 MiB | Przeglądane 1131 razy ]

jak kliknę ok to dalej idzie już bez problemu.
Po ukończeniu instalacji na ekranie Flight Data wywala takie komunikaty na czerwono
Załącznik:
IMG_0544.JPG
IMG_0544.JPG [ 3.78 MiB | Przeglądane 1131 razy ]

Załącznik:
IMG_0546.JPG
IMG_0546.JPG [ 3.83 MiB | Przeglądane 1131 razy ]

:cry:

_________________
Pozdrawiam Tomek.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Quad 450 z APM 2.6
PostNapisane: poniedziałek, 8 maja 2017, 17:26 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 27 stycznia 2016, 22:47
Posty: 95
Wiek: 39
Lokalizacja: Kleszczewo
Za słaby lock GPS (HDOP to dokładność lokalizacji) a FS_THR to chyba wartość "gazu" dla failsafe źle ustawiona. Powinna być mniejsza niż normalne min.
Edyta - większe HDOP - to większe koło w którym może się znajdować model. Im mniejszy ten parametr tym lepiej.
FS_THR_VALUE: Throttle Failsafe Value
The PWM level on channel 3 below which throttle failsafe triggers
Range 925 - 1100.
Musisz mieć taką konfigurację failsafe w odbiorniku, aby po wejściu w FS dawał gaz poniżej minimum (np mniej niź 1000). I tak konfigurujesz radio w mission plannerze.

I EDYTA2: Ten komunikat o wersji firmware jest ok. APM przestał być wspierany. Teraz tylko na Pixhawka nowy firmware można wrzucić. Ten, który Mission Planner wybiera Tobie jest OK. To ostatni copterowy firmware dla APM.

No to jeszcze jedna edycja - w tym linku, który załączyłeś masz wszystko ładnie opisane w związku z gazem przy failsafe. Tak też musisz ustawić. W trybie FS odbiornik musi dawać pwm niższy niż minimum gazu jakie jest ustawione dla throttle w czasie normalnego działania (w zasięgu).

_________________
pozdrawiam
Janusz


Ostatnio edytowano poniedziałek, 8 maja 2017, 17:41 przez JSt, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Quad 450 z APM 2.6
PostNapisane: poniedziałek, 8 maja 2017, 17:36 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 15 kwietnia 2012, 13:32
Posty: 455
Wiek: 37
Lokalizacja: Ostrołęka,Rydzewo
Tak z tym sobie poradziłem HDOP spadł do 1,8 jest 11 satelit już te komunikaty nie pokazują się ale w zakładce messages jest jeszcze alert arducopter v 321 czyżby chodziło o jakąś nieprawidłową wersje oprogramowania, przy instalacji wizarda wyskakiwał podobny komunikat
Załącznik:
IMG_0547.JPG
IMG_0547.JPG [ 3.64 MiB | Przeglądane 1122 razy ]

_________________
Pozdrawiam Tomek.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Quad 450 z APM 2.6
PostNapisane: poniedziałek, 8 maja 2017, 17:43 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 27 stycznia 2016, 22:47
Posty: 95
Wiek: 39
Lokalizacja: Kleszczewo
cyk napisał(a):
Tak z tym sobie poradziłem HDOP spadł do 1,8 jest 11 satelit już te komunikaty nie pokazują się ale w zakładce messages jest jeszcze alert arducopter v 321 czyżby chodziło o jakąś nieprawidłową wersje oprogramowania, przy instalacji wizarda wyskakiwał podobny komunikat

Edytowałem mój poprzedni post - firmware ok.

_________________
pozdrawiam
Janusz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Quad 450 z APM 2.6
PostNapisane: poniedziałek, 8 maja 2017, 17:59 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 15 kwietnia 2012, 13:32
Posty: 455
Wiek: 37
Lokalizacja: Ostrołęka,Rydzewo
OK jeszcze powalczę z tym radiem bo faktycznie u mnie wartości są zupełnie inne niż w opisie z linku, i tu pies może być pogrzebany.

_________________
Pozdrawiam Tomek.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Quad 450 z APM 2.6
PostNapisane: poniedziałek, 8 maja 2017, 21:37 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 28 marca 2010, 22:01
Posty: 234
Wiek: 23
Lokalizacja: Łódź
Można prosić o jakieś namiary skąd ten zestawik? W sumie od kilku lat czaję się dookoła tematu jakiegoś quadrocoptera, a ten wygląda całkiem rozsądnie. Czekam na relację i wrażenia z lotów :)

_________________
Pozdrawiam Kuba.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Quad 450 z APM 2.6
PostNapisane: poniedziałek, 8 maja 2017, 21:47 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 1614
Wiek: 51
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
Rama pierwsza z brzegu: https://pl.aliexpress.com/item/F450-Multi-Copter-Quad-copter-Kit-Frame-QuadX-Quad-MultiCopter-KK-MK-MWC-Free-Shipping/32538293782.html
Zestaw napędowy https://pl.aliexpress.com/item/4x-2212-920KV-Brushless-Motor-CW-CCW-4x-SIMONK-30A-ESC-For-DJI-Phantom/32394052434.html

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Quad 450 z APM 2.6
PostNapisane: poniedziałek, 8 maja 2017, 22:12 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 15 kwietnia 2012, 13:32
Posty: 455
Wiek: 37
Lokalizacja: Ostrołęka,Rydzewo
A tu masz cały zestaw https://pl.aliexpress.com/item/F450-Mul ... 44704.html
a jutro ciąg dalszy walki z APM.

_________________
Pozdrawiam Tomek.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Quad 450 z APM 2.6
PostNapisane: poniedziałek, 8 maja 2017, 22:28 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 28 marca 2010, 22:01
Posty: 234
Wiek: 23
Lokalizacja: Łódź
Chodziło mi o kompletny KIT. Patrzyłem na Ali z poziomu telefonu i nie znajdowało mi całego zestawu po wpisaniu "450 APM", stąd moje pytanie. Na komputerze normalnie jest, cuda jakieś :?
Dziękuję za linki.

_________________
Pozdrawiam Kuba.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Quad 450 z APM 2.6
PostNapisane: wtorek, 9 maja 2017, 11:03 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 15 kwietnia 2012, 13:32
Posty: 455
Wiek: 37
Lokalizacja: Ostrołęka,Rydzewo
No to pierwszy sukces, kontroler uzbraja silniki i ma chęć latać.
Dla potomnych co by im się nie chciały uzbroić silniki, u mnie był taki problem że w zakładce failsafe wartość prądu była ustawiona 13,7 v czyli na pakiet 4 s a ja mam 3 s, po zmianie wartości na 11,1 apm uzbraja silniki.
A tak obecnie wygląda Quad.
Załącznik:
IMG_0549.JPG
IMG_0549.JPG [ 1.83 MiB | Przeglądane 1070 razy ]

Załącznik:
IMG_0548.JPG
IMG_0548.JPG [ 1.84 MiB | Przeglądane 1070 razy ]


zostało poukładać kabelki i poustawiać co trzeba, bo jak na razie nic nie działa jak bym chciał, gaz pracuje skokowo, jak dam pół gazu to najpierw lekko przyspieszy a potem sam zacznie zwiększać obroty, jak się do tego zabrać nie wiem, czarna magia dla mnie ale trza poczytać i może coś się wymyśli, najgorsze jest to że u mnie w Mission planner brak funkcji takich jak w linkowym opisie, albo są tylko może mam problem z ich znalezieniem bo moja wersja MP trochę się różni od opisywanej.

Jeszcze takie pytanko, jak podłącze Quada do Mission Planner to na mapce widać jak dryfuje, w odniesieniu do obiektów na mapce to tańczy tak na oko na terenie 6 na 6 metrów, czy to normalne i tak może zostać czy jednak wymaga jeszcze jakiejś kalibracji ?.

_________________
Pozdrawiam Tomek.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Quad 450 z APM 2.6
PostNapisane: środa, 10 maja 2017, 13:27 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 15 kwietnia 2012, 13:32
Posty: 455
Wiek: 37
Lokalizacja: Ostrołęka,Rydzewo
No i pierwszy lot za mną, wiem bez filmu się nie liczy ale nie miałem kogo wziąć do filmowania, ale obiecuje że będzie.
Teraz najważniejsze lot był w trzech trybach, i tak tryb stabilize jak dla mnie wypadł ok, tryb, AltHold też ok, natomiast loiter to tragedia Quad wisi chwile i zaczyna uciekać, coś jest nie tak tylko co ?.

_________________
Pozdrawiam Tomek.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Quad 450 z APM 2.6
PostNapisane: środa, 10 maja 2017, 13:31 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4145
Wiek: 39
Lokalizacja: Kraków
Zobacz do logów. APM zapisuje wszystkie dane: położenie drążków, odczyty z czujników, ustawiony tryb lotu, itd

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Quad 450 z APM 2.6
PostNapisane: piątek, 12 maja 2017, 15:27 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 15 kwietnia 2012, 13:32
Posty: 455
Wiek: 37
Lokalizacja: Ostrołęka,Rydzewo
No to pierwsze krety za mną, straty niewielkie ale jednak, połamane śmigła i jedna noga, a najgorsze to spalony regulator, na szczęście dwa są w zapasie, nogę skleiłem na żywicę i okleiłem taśmą, bez taśmy przecież nie poleci :lol:
Załącznik:
IMG_0555.JPG
IMG_0555.JPG [ 2.86 MiB | Przeglądane 989 razy ]

Załącznik:
IMG_0556.JPG
IMG_0556.JPG [ 1.71 MiB | Przeglądane 989 razy ]

Załącznik:
IMG_0557.JPG
IMG_0557.JPG [ 1.34 MiB | Przeglądane 989 razy ]


Logów jakoś czytać jeszcze nie potrafię, ale powoli zaczynam ogarniać te APM.
Mam kilka pytań do znawców tematu
Przed spaleniem regulatora, po uzbrojeniu silników stały w miejscu, po wymianie regulatora i kalibracji, teraz silniki się kręcą a właściwie jedne drgają a inne się kręcą, jak to wyłączyć w apm lub ewentualnie podnieść obroty żeby wszystkie się kręciły?
Kolejne dotyczy kompasu bo to prawdopodobnie jego wina że Quad po włączeniu trybu loiter odlatuje w siną dal, wcześniej przy kalibracji ustawiłem Roll 180, ale wszędzie piszą że trza ustawić Rotation Roll 180, ale u mnie w MP nie ma takiego parametru więc ustawiłem Rol 180 i Quad odlatywał w siną dal, teraz w tym okienku nic nie ustawiałem, skalibrowałem kompas jeszcze raz i jest spora poprawa,co prawda mogło by być lepiej, co tam ustawić jeśli nie ma funkcji Rotation Roll180 ?.
Kolejna sprawa dotyczy uzbrajania silników, u mnie Apm nie pozwala uzbroić silników puki nie znajdzie odpowiedniej ilości satelit, czy można tak ustawić apm żeby uzbrajał się na przykład w trybie stabilize bez tej odpowiedniej ilości satelit a na przykład już w trybie loiter wymagał odpowiedniej ilości satelit, jeśli tak to jak to zrobić, bo dziś wyszedłem polatać a tu kicha apm nie chce uzbroić silników, czekałem z piętnaście minut wróciłem do domu, i tam znalazł odpowiednią ilość dosłownie w 10 sekund, czy na dworze słoneczko mu przeszkadza nie wiem bo w domu w cieniu świetnie sobie radzi.

_________________
Pozdrawiam Tomek.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Quad 450 z APM 2.6
PostNapisane: piątek, 19 maja 2017, 09:56 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 15 kwietnia 2012, 13:32
Posty: 455
Wiek: 37
Lokalizacja: Ostrołęka,Rydzewo
Quad ogarnięty, lata ładnie wisi i wraca na miejsce startu perfekcyjnie, ląduje niemal idealnie w punkt, maksymalna różnica między startem a lądowaniem po auto powrocie to jakieś 20 cm, jak na razie cały czas testy, testy i dużo czytania lektury, ale z każdą chwilą coraz bardziej podoba mi się APM, a już niemal miał iść do ludzi :D .
Quad oczywiście będzie jeszcze doposażany ale na razie jeszcze trochę praktyki w lataniu, bo lata to zupełnie inaczej niż 250-tka ale z każdym lotem zaczynam się przyzwyczajać.
Załącznik:
IMG_0558.JPG
IMG_0558.JPG [ 1.34 MiB | Przeglądane 937 razy ]

Załącznik:
IMG_0559.JPG
IMG_0559.JPG [ 1.42 MiB | Przeglądane 937 razy ]


CDN.

_________________
Pozdrawiam Tomek.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Quad 450 z APM 2.6
PostNapisane: piątek, 19 maja 2017, 12:40 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 25 stycznia 2016, 13:16
Posty: 1614
Wiek: 51
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska
cyk napisał(a):
...lata to zupełnie inaczej niż 250-tka ale z każdym lotem zaczynam się przyzwyczajać.

Bo to żyrandol do wiszenia, a nie zapitalacz :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam, Artur


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Quad 450 z APM 2.6
PostNapisane: niedziela, 21 maja 2017, 12:00 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 15 kwietnia 2012, 13:32
Posty: 455
Wiek: 37
Lokalizacja: Ostrołęka,Rydzewo
No niestety moje problemy z kompasem się jeszcze nie skończyły, wczoraj zmieniłem miejsce latania i kicha, w celach testowych latałem zawsze na zachód i kopter ładnie wracał na miejsce startu, wczoraj poleciałem na wschód i włączyłem RTL a tu Quad zaczoł uciekać w siną dal.
Nagrałem krótki film jak Quad reaguje na zmianę kierunku w MP czy takie zachowanie jest poprawne, czy w MP ikonka koptera powinna obracać się płynnie jak obracam kopterem w realu ?.
phpBB [video]



Edycja Osa: Zmieniłem sposób wyświetlania linku do filmu.

_________________
Pozdrawiam Tomek.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Quad 450 z APM 2.6
PostNapisane: niedziela, 4 czerwca 2017, 09:35 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 grudnia 2014, 21:58
Posty: 669
Wiek: 42
Lokalizacja: Opole
Tomku ogarnęłeś ten apm?

_________________
_____________________________
Pozdrawiam
Jak się nie ma ,co się lubi , to się to buduje


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

51,295,406 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
stat4u