Teraz jest wtorek, 12 grudnia 2017, 07:40

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Zlin z-37 cmelak
PostNapisane: poniedziałek, 27 lutego 2017, 21:38 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 21 marca 2010, 09:34
Posty: 4342
Wiek: 46
Lokalizacja: Poznań
Stema napisał(a):
Ostatni jest tylko napis: Obrazek
i antyvir trąbi o zagrożeniu.


mam to samo .. Zastanawiam się co Robert ma takiego że Antoni blokuje nam dostęp :lol:

_________________
obrażam , pomstuje na ustrój,głupie zwyczaje, ciemnotę i zacofanie . Ludzie mają głowę albo do myślenia albo noszenia czapki...Więc zdejmij czapeczkę!
Jeśli Ci pomogłem wbrew sobie w Twoim problemie to se kliknij >>>> POMÓGŁ Pozdrawiam Krzysiek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Zlin z-37 cmelak
PostNapisane: poniedziałek, 27 lutego 2017, 21:45 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 11 maja 2010, 21:15
Posty: 6476
Wiek: 48
Lokalizacja: Śrem
Jaki Antoni? Jakie blokuje?
Wyświetlają się wszystkie trzy zdjęcia kadłuba w towarzystwie płyty DC i ruru do mocowania skrzydeł :)

Edit: Przeglądarka Chrome, antywirus Norton Security

_________________
Pozdrawiam - Wojciech POL - 7728
Im większa wiedza tym mniejsze ego.
FILMY


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Zlin z-37 cmelak
PostNapisane: poniedziałek, 27 lutego 2017, 22:07 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 5822
Wiek: 68
Lokalizacja: Warszawa
Ja mam dwa zdjęcia i napis Obrazek i wydzwania Avast, że wykrył zagrożenie.

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Zlin z-37 cmelak
PostNapisane: wtorek, 28 lutego 2017, 00:57 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 22:31
Posty: 1280
Wiek: 52
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Trzy fotki bez żadnych alarmów, przeglądarka Mozilla Firefox, służba sanitarna z Comodo. ;)

_________________
Pozdrawiam wszystkich (pozytywnie) zakręconych.
Robert


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Zlin z-37 cmelak
PostNapisane: wtorek, 28 lutego 2017, 18:18 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 listopada 2012, 15:35
Posty: 1088
Wiek: 68
Lokalizacja: Toruń PL,Swindon England UK
jedynie avast wykrywa zagrożenie,inne antyviry nie reagują... :D

_________________
pozdrawiam Janusz
************************
Modelarstwo to pasja.
Pasja - aby zrealizować swoje marzenia, a nie żeby być lepszym od innych.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Zlin z-37 cmelak
PostNapisane: środa, 1 marca 2017, 09:15 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4214
Wiek: 39
Lokalizacja: Kraków
Avast nie wykrywa zagrożenia bo to by znaczyło, że jakieś jest. On działa w ten sposób, że jeśli ktoś kiedyś oznaczył ten adres gdzie jest zdjęcie jako niebezpieczny to avast będzie pokazywał, że tam jest siedlisko wirusów i ogólnie złe miejsce.
Zmieńcie go, gdyż on nie robi właściwie nic oprócz obciążania komputera. Jest spory wybór innych dla odmiany działających programów antywirusowych; choćby AVG. http://www.avg.com/pl-pl/free-antivirus-download

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Zlin z-37 cmelak
PostNapisane: środa, 1 marca 2017, 21:46 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 26 listopada 2012, 15:35
Posty: 1088
Wiek: 68
Lokalizacja: Toruń PL,Swindon England UK
avast wykrywa zagrożenie przychodzące z serwera i je zgłasza.Skoro serwer jest zaufany,to można wyłączyc skanowanie plików z tego serwera.W ustawieniach avasta wyłączyć ze skanowania stronę: http://www.robloz.petronet.pl

Pisałem o tym w wątku viewtopic.php?f=14&t=9050

_________________
pozdrawiam Janusz
************************
Modelarstwo to pasja.
Pasja - aby zrealizować swoje marzenia, a nie żeby być lepszym od innych.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Zlin z-37 cmelak
PostNapisane: czwartek, 2 marca 2017, 08:37 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 31 marca 2010, 07:14
Posty: 309
Wiek: 51
Lokalizacja: Płock
Odnośnie antywirusów to jest tak jak piszą poprzednicy, ja mam ESET NOD i jest ok.

Wracając do budowy, kadłub otrzymał pokrycie balsowe. Góra balsa 1.5mm , a dół 2mm. w rzedniej części a 1.5mm, tył. Boki były kryte płótnem.
Pojawił się też statecznik pionowy.

Załącznik:
10.jpg
10.jpg [ 117.33 KiB | Przeglądane 1208 razy ]

_________________
Robert
Taranis 9XD


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Zlin z-37 cmelak
PostNapisane: czwartek, 2 marca 2017, 10:21 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 października 2011, 11:39
Posty: 1127
Wiek: 51
Lokalizacja: Ełk
robloz napisał(a):

Wracając do budowy, kadłub otrzymał pokrycie balsowe. Góra balsa 1.5mm , a dół 2mm. w rzedniej części a 1.5mm, tył.


Skromniutko jak na model o rozpiętości 2300mm.

_________________
Pozdrawiam Krzysiek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Zlin z-37 cmelak
PostNapisane: piątek, 3 marca 2017, 20:29 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 31 marca 2010, 07:14
Posty: 309
Wiek: 51
Lokalizacja: Płock
Aktualna konstrukcja kadłuba prezentuje się tak

Załącznik:
11.jpg
11.jpg [ 116.15 KiB | Przeglądane 1147 razy ]


Dojdą jeszcze dwie (balsa + sosna) listwy profilujące bok kadłuba,na to koveral.
Planuję uzupełnić listwy tworzące trójkąty na bocznej kratownicy.
Myślisz, że będzie za słabo? Czy boki pokryć balsą 1.5 mm. i na to dopiero listwy profilujące?
Nie chciałbym przesadzić z wagą, mam z tym przykre doświadczenie.
Plany są trochę zmodyfikowane. W mojej wersji skrzydła są dosuwane do kadłuba, w oryginale dokładany jest cały płat od dołu.
Na 100% najsłabsze jest miejsce przejścia kabiny w garb, dlatego będzie to przerobione, planowałem zdejmowaną kabinę w całości, ale jednak tylna jej część będzie na stałe.

_________________
Robert
Taranis 9XD


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Zlin z-37 cmelak
PostNapisane: piątek, 3 marca 2017, 21:22 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 5822
Wiek: 68
Lokalizacja: Warszawa
Silnik spalinowy czy elektryczny ?

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Zlin z-37 cmelak
PostNapisane: piątek, 3 marca 2017, 21:26 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 31 marca 2010, 07:14
Posty: 309
Wiek: 51
Lokalizacja: Płock
Spalinowy, na dzień dzisiejszy ASP120 4T. Ale zobaczymy jak będzie z wagą.

_________________
Robert
Taranis 9XD


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Zlin z-37 cmelak
PostNapisane: piątek, 3 marca 2017, 21:31 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 5822
Wiek: 68
Lokalizacja: Warszawa
Czyli 20 ccm do spokojnego latania.
Może nie roztrzepie kadłuba.

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Zlin z-37 cmelak
PostNapisane: piątek, 3 marca 2017, 21:39 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 31 marca 2010, 07:14
Posty: 309
Wiek: 51
Lokalizacja: Płock
No wiesz, akrobat to nie jest i inaczej nie planuję latać. :D

_________________
Robert
Taranis 9XD


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Zlin z-37 cmelak
PostNapisane: niedziela, 2 kwietnia 2017, 11:04 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 31 marca 2010, 07:14
Posty: 309
Wiek: 51
Lokalizacja: Płock
Dalsze prace przy klatce kabiny, całość będzie oklejona sklejką 0.8mm .
Doszło też oprofilowanie przodu i listwy nadające kadłubowi odpowiedni profil.

Załącznik:
DSCF4921.jpg
DSCF4921.jpg [ 128.11 KiB | Przeglądane 1058 razy ]


Załącznik:
DSCF4924.JPG
DSCF4924.JPG [ 153.17 KiB | Przeglądane 1058 razy ]


Załącznik:
DSCF4927.JPG
DSCF4927.JPG [ 153.83 KiB | Przeglądane 1058 razy ]


Waga 980g.

Teraz czas na statecznik poziomy i tu nie wiem jak zrobić. w/g planu jest szerszy względem rzutów o prawie 3 cm. przy identycznej rozpiętości. Szersza jest część statecznika sam ster ma taką samo szerokość. Robić w/g planu czy rzutu?

_________________
Robert
Taranis 9XD


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Zlin z-37 cmelak
PostNapisane: niedziela, 2 kwietnia 2017, 11:45 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 5822
Wiek: 68
Lokalizacja: Warszawa
robloz napisał(a):
...
Teraz czas na statecznik poziomy i tu nie wiem jak zrobić. w/g planu jest szerszy względem rzutów o prawie 3 cm. przy identycznej rozpiętości. Szersza jest część statecznika sam ster ma taką samo szerokość. Robić w/g planu czy rzutu?

Zrobisz wg planów, będzie lepiej latał, a co do rzutów to zależy jak do oceny podchodzą sędziowie.
Czyli który rysunek dla nich ważniejszy.

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Zlin z-37 cmelak
PostNapisane: niedziela, 2 kwietnia 2017, 11:52 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 31 marca 2010, 07:14
Posty: 309
Wiek: 51
Lokalizacja: Płock
I z tym właśnie problem. Sędziowie oceniają w/g rzutów, ale decydujące są fotografie. Obrys statecznika z rzutów pokrywa się z fotką. Z drugiej strony wiem, że zwykle się powiększa pow. statecznika o ok 10% i było by ok gdyby on był powiększony proporcjonalnie, a nie tylko z szerokości.

_________________
Robert
Taranis 9XD


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Zlin z-37 cmelak
PostNapisane: niedziela, 2 kwietnia 2017, 14:37 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 5822
Wiek: 68
Lokalizacja: Warszawa
No to powiększ go proporcjonalnie.
Będzie i dobrze latał i się nie czepną.
Dla nas ważna jest powierzchnia całego statecznika, a nie steru.

Zresztą możesz policzyć programem czy jest potrzebne powiększenie statecznika, czy wystarczy stateczności zgodnie z rzutem ?

ED: Znalazłem z nim film, rzutów z taką kabiną nie znalazłem:
phpBB [video]

Wygląda, że ma statecznik jak boisko piłkarskie, ale policz.

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Zlin z-37 cmelak
PostNapisane: niedziela, 2 kwietnia 2017, 16:20 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 31 marca 2010, 07:14
Posty: 309
Wiek: 51
Lokalizacja: Płock
Akurat kabina w tej wersji nie różni się od wersji rolniczej tylko jest bardziej oszklona. Jest jeszcze wersja z dłuższą trzyosobową kabiną, ale w innej odmianie malowania.

_________________
Robert
Taranis 9XD


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Zlin z-37 cmelak
PostNapisane: sobota, 22 kwietnia 2017, 20:47 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 31 marca 2010, 07:14
Posty: 309
Wiek: 51
Lokalizacja: Płock
Miał ktoś styczność z serwem Towerpro MG946R?
Z racji dość sporego statecznika poziomego (rozp. 88cm. szer. 25cm.) potrzebne będzie raczej dość mocne serwo.

_________________
Robert
Taranis 9XD


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

52,035,236 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
stat4u