Teraz jest niedziela, 25 lutego 2018, 00:59

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Klasyk RWD 5 bis
PostNapisane: czwartek, 18 stycznia 2018, 14:43 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 16 stycznia 2018, 18:24
Posty: 15
Wiek: 51
Lokalizacja: Legnica
Zgodnie z zapowiedzą z powitania przedstawiam swoje wypociny w temacie RWD 5 bis ma to być w zasadzie 100% model pana Wiesława Schier poza napędem gdyż zamiast spaliny chcę włożyć silnik elektryczny i tu proszę o pierwszą pomoc jaki silniczek mu włożyć oraz jakie są jego wymiary. Mam nadzieję ze zmieści się między przodem a 2 wręgą . To co widać na zdjęciach jest dopiero suchym montażem przymiarkowym bez kleju. I jeszcze jedno pytanie pokrycie dolnej cześć balsą jaką grubość proponujecie . Proszę o uwagi i sugestie od bardziej doświadczonych kolegów.


Załączniki:
RWD5.jpg
RWD5.jpg [ 1.35 MiB | Przeglądane 564 razy ]
20180108_113713.jpg
20180108_113713.jpg [ 1.8 MiB | Przeglądane 564 razy ]
20180108_032638.jpg
20180108_032638.jpg [ 1.19 MiB | Przeglądane 564 razy ]
20180107_001118.jpg
20180107_001118.jpg [ 1.09 MiB | Przeglądane 564 razy ]
Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Klasyk RWD 5 bis
PostNapisane: czwartek, 18 stycznia 2018, 15:47 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 26 grudnia 2010, 21:21
Posty: 1591
Wiek: 51
Lokalizacja: COLNE Lancashire U.K.
Witaj mój imienniku i rówieśniku ;) .
Jak po tak długiej przerwie rzucasz się na bardzo szeroką wodę. I nie chodzi o budowę tego modelu, bo zapewne sobie poradzisz co widać po fotkach i dokładności w budowie. I wierzę, że powstanie ładny model RWD.
Chodzi o oblot i dalszą eksploatację tego modelu.
Proponuję Ci zanim go ulotnisz kup jakiegoś taniego piankolota i wylataj nim wiele godzin, abyś nabrał wprawy. Smutne by to było rozbić go w pierwszym locie. :cry: .Tyle pracy, kasa i "psińco".
RWD to model konstrukcyjny. Sam zresztą widzisz jak to wygląda i jak delikatną ma konstrukcję. Zapewne twardszy kontakt z ziemią dokonałby znacznej destrukcji.
Jeśli chodzi o konwersję ze spaliny na elektryka z doborem silnika nie za bardzo Ci pomogę, "siedzę" bardziej w szybowcach i nie mam doświadczenia aby zaproponować Ci optymalny dobór odpowiedniego napędu. Koledzy bardziej doświadczeni zapewne Ci podpowiedzą więcej konkretów.
Jedno co zauważyłem to już na początku budujesz zgodnie z planem i pod spalinę. Elementy zaznaczone na Twojej fotce to łoże silnika spalinowego.

Załącznik:
20180107_001118.jpg
20180107_001118.jpg [ 105.04 KiB | Przeglądane 541 razy ]


Uważam, że powinieneś w tym miejscu zostawić więcej miejsca, aby odpowiedniej wielkości silnik elektryczny się zmieścił. Ja bym te elementy więcej podciął. Tylko pytanie ile zostawić miejsca ? Ano najpierw musiałbyś mieć silnik.

_________________
Pozdrawiam Jarek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Klasyk RWD 5 bis
PostNapisane: czwartek, 18 stycznia 2018, 16:34 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 16 stycznia 2018, 18:24
Posty: 15
Wiek: 51
Lokalizacja: Legnica
Dziękuję za słowa pochwały.Zgadzam się z tobą co do kupna jakiegoś styropianowca do nauki latania i tak się stanie po 20 stycznia będzie wycieczka do sklepu w wrocku po materiały i właśnie model do nauki czytaj ewentualnej rozwałki. RWD to model którego planuje ukończyć na wiosnę (głupi system pracy zawodowej). Co do miejsca które wskazałeś tak wiem ze to należy wyciąć, ale wstrzymuje się do czasu właśnie ustalenia wielkości silnika. A tak posunęła się praca, cały czas bez kleju


Załączniki:
20180114_172152.jpg
20180114_172152.jpg [ 1.45 MiB | Przeglądane 531 razy ]
Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Klasyk RWD 5 bis
PostNapisane: czwartek, 18 stycznia 2018, 18:08 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 1247
Wiek: 39
Lokalizacja: Sompolno
Jaką wagę przewidujesz rtf? W moim wątku o L-4 Krzysiek wspominał że w trenerach czy górnopłatach przyjmuje się 200w silnika na każdy kilogram masy rtf.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Klasyk RWD 5 bis
PostNapisane: czwartek, 18 stycznia 2018, 18:34 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 16 stycznia 2018, 18:24
Posty: 15
Wiek: 51
Lokalizacja: Legnica
Jak napisałem w powitaniu to mój pierwszy tak duży model który buduję i niepotrafienie określić wagi na tym etapie
w <<miniaturowym lotnictwie>> jest 2700 maks dla zdalnie sterowanego, mając na uwadze ze to było pisane w latach 70-80 i wyposażenie będzie lżejsze jak i użyje trochę balsy to może zmieszczę się w 2 kg


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Klasyk RWD 5 bis
PostNapisane: czwartek, 18 stycznia 2018, 19:04 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4398
Wiek: 39
Lokalizacja: Kraków
To będzie 1:6?

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Klasyk RWD 5 bis
PostNapisane: czwartek, 18 stycznia 2018, 19:08 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 1247
Wiek: 39
Lokalizacja: Sompolno
Czyli możemy założyć że będzie to 3kg, więc szukamy silnika 600w i do niego odpowiedniego regulatora. Jak znajdę chwilę to postaram się coś poszukać.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Klasyk RWD 5 bis
PostNapisane: czwartek, 18 stycznia 2018, 21:00 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 maja 2010, 18:35
Posty: 981
Wiek: 71
Lokalizacja: Johannesburg RPA
Koledzy , bardzo prosze bez przesady , ten model ma latac podobnie jak oryginalny RWD 5
czyli WOLNO , przy wadze 3kg to bedzie latajaca cegla.
Dokladnie nie pamientam jaka jest powierzchnia skrzydla ale mysle ze +- 40dcm 2.
Przy tej powierzchni nosnej waga do lotu nie powinna przekraczac 2-2,2 kg'
Czyli moc silnika wystarczy +- 300- 350w.
Moja propozycja to w przyblizeniu silniki typu Aerodriwe serji SK -35-? -1000-1100kv'
Jarku, proponuje poczytaj posty z budowy tego modelu :http://pfmrc.eu/index.php/topic/59360-rwd-5-bis-16/
http://pfmrc.eu/index.php/topic/42604-r ... aktywacja/
Tak przy na marginesie, oryginalny model s.p. starszego kolegi Wieslawa Schera pamientam
z czasow modelarni AW na Goclawku, zanim zostala wydana pierwsza ksiazka W.Schera.

Pozdrawiam Wladek.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Klasyk RWD 5 bis
PostNapisane: piątek, 19 stycznia 2018, 17:43 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 16 stycznia 2018, 18:24
Posty: 15
Wiek: 51
Lokalizacja: Legnica
Ellipsis napisał(a):
To będzie 1:6?


tak skala 1;6


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Klasyk RWD 5 bis
PostNapisane: piątek, 19 stycznia 2018, 17:58 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 16 stycznia 2018, 18:24
Posty: 15
Wiek: 51
Lokalizacja: Legnica
[quote="Addriano1"]Czyli możemy założyć że będzie to 3kg, więc szukamy silnika 600w i do niego odpowiedniego regulatora. Jak znajdę chwilę to postaram się coś poszukać.

dlaczego sadzi szanowny kolega ze waga dojdzie do 3 kg w końcu pamiętam jak wyglądał odbiornik od radzieckiej aparatury Pilot to było wielkości paczki papierosów zdaje się że każdy taki klocek obsługiwał 2 kanały wagi nie pamiętam ale była spora. tak jak napisał szanowny kolega Władek ma to być model do dalszej nauki pilotażu ale dalej na poziomie podstawowym no może z podstawowymi akrobacjami, wiec 600W nie będzie za dużo? Jak pisałem na początku przyszłego tygodnia wybieram się na zakupy i tu mam pytanie, poza modelem do nauki latania mam zamiar kupić aparaturę RC wiadomo ze jeden nadajnik obsługuje kilka modeli czy 9-10 kanałów to nie przesada


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Klasyk RWD 5 bis
PostNapisane: piątek, 19 stycznia 2018, 18:36 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4398
Wiek: 39
Lokalizacja: Kraków
Adrian trochę przesadził, dokładnie te samoloty, w tej skali ludzie robią w okolicach 2kg. No i moc silnika też mniejsza, trochę ponad 1kg ciągu wystarczy spokojnie (reguła połowy wagi lub 0,7 wagi).

_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Klasyk RWD 5 bis
PostNapisane: piątek, 19 stycznia 2018, 19:16 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 15 kwietnia 2012, 13:32
Posty: 469
Wiek: 37
Lokalizacja: Ostrołęka,Rydzewo
9-10 kanałów w aparaturze to nie przesada, zachcesz jakiegoś koptera i okaże się ze jest w sam raz.

_________________
Pozdrawiam Tomek.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Klasyk RWD 5 bis
PostNapisane: piątek, 19 stycznia 2018, 19:28 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 3 czerwca 2010, 20:17
Posty: 3949
Wiek: 56
Lokalizacja: Wrocław
Przy makiecie szybowca 10 kanałów to tak na styk a czasami i 12 jest mało. Jak nadajnik chcesz kupić na wiele lat i go za parę nie wymieniać to trzeba celować w najlepszy na jaki cię obecnie stać.
A co do mocy silnika to są dwie szkoły. Pierwsza mówi, że napęd powinien być odpowiedni, czyli nie za mały i nie za duży. Druga szkoła mówi, że mocy nigdy za wiele. Ja jestem wyznawcą tej drugiej szkoły i tylko dla tego, że napędy miałem 1,5x większe niż potrzeba, uratowałem dwa razy jeden model i dwa inne modele. Wszystkie przypadki przy lądowaniu. :)
Zrób model tak lekko jak potrafisz.

_________________
Pozdrawiam
Konrad P.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Klasyk RWD 5 bis
PostNapisane: piątek, 19 stycznia 2018, 19:54 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 1247
Wiek: 39
Lokalizacja: Sompolno
Bo ja zawsze byłem i jestem fanem tego samego rozwiązania co Konrad :D
Mocy nigdy zbyt wiele :P
Choć tak jak pisze Hubert zakładając że RTF wyjdzie około 2kg to silnik np taki będzie aż nad to
https://www.banggood.com/es/SunnySky-X2 ... rehouse=CN
A ten taki w sam raz :
https://www.banggood.com/es/Wholesale-S ... rehouse=CN
Pozdrawiam

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Klasyk RWD 5 bis
PostNapisane: niedziela, 21 stycznia 2018, 13:49 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 16 stycznia 2018, 18:24
Posty: 15
Wiek: 51
Lokalizacja: Legnica
Wczoraj byłem w wrocku na małych zakupach poza drobiazgami typu zawiasy orczyki kupiłem serwa do kierunku i wysokosci oraz zamówiłem silnik Brushless2500/1000 radox ciąg statyczny2500g moc 700W ,oraz apke Radiolink AT9s. wydaje mi się ze na kilka lat powinna wystarczyć. A co sadzą koledzy o tych zamówieniach jestem zielony wiec proszę oceńcie. I teraz jeden zakup z którym mam problem popychacze z jednej strony mają coś podobnego do zacisku z drugiej to koszulka i jakby pręt jak to założyć


Załączniki:
20180121_134249.jpg
20180121_134249.jpg [ 1.14 MiB | Przeglądane 312 razy ]
Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Klasyk RWD 5 bis
PostNapisane: niedziela, 21 stycznia 2018, 14:48 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 23 marca 2014, 19:43
Posty: 1247
Wiek: 39
Lokalizacja: Sompolno
Jarek67 napisał(a):
zamówiłem silnik Brushless2500/1000 radox ciąg statyczny2500g moc 700W ,oraz apke Radiolink AT9s. wydaje mi się ze na kilka lat powinna wystarczyć.


A na mnie psy wieszali jak proponowałem silnik 600W ;)
Jarek proszę Cię wyglądasz na poważnego faceta nie apka tylko aparatura.
Co do maski oczywiście że jest możliwość. Wszystko do ustalenia.
Pozdrawiam

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

_________________
Addriano1


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Klasyk RWD 5 bis
PostNapisane: niedziela, 21 stycznia 2018, 16:26 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 16 stycznia 2018, 18:24
Posty: 15
Wiek: 51
Lokalizacja: Legnica
przepraszam za ta apke chyba poszedłem skrótem jak podasz jakieś namiary to bardzo chętnie pogadam, a zasięgnę wachowej wiedzy o drukarkach 3 D. Co do silnika to zdejmuje kapelusz w ukłonie przed wiedzą.
Mam takie pytanie odnośnie statecznika pionowego nacinać wręgę pod zebra wręga jest z sklejki bo nie miałem lipy a balsa wydawała mi się za delikatna. czy takie łoże silnika będzie dobre


Załączniki:
łoże.JPG
łoże.JPG [ 3.6 MiB | Przeglądane 261 razy ]
Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Klasyk RWD 5 bis
PostNapisane: niedziela, 21 stycznia 2018, 18:25 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 3 czerwca 2010, 20:17
Posty: 3949
Wiek: 56
Lokalizacja: Wrocław
Addriano1 napisał(a):
Jarek proszę Cię wyglądasz na poważnego faceta nie apka tylko aparatura.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

A może po prostu nadajnik ;)

_________________
Pozdrawiam
Konrad P.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Klasyk RWD 5 bis
PostNapisane: niedziela, 21 stycznia 2018, 18:43 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:47
Posty: 5368
Wiek: 46
Lokalizacja: Józefów (ten koło Błonia)
Wystarczą 4 szpilki i jakieś podpory, tulejki lub co coś co pozwoli unieruchomić silnik w odpowiedniej pozycji.

https://www.google.pl/search?q=electric ... i1c_TmvveM:

Konrad_P napisał(a):
Addriano1 napisał(a):
Jarek proszę Cię wyglądasz na poważnego faceta nie apka tylko aparatura.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

A może po prostu nadajnik ;)


Byle nie apka i nie rygiel...

_________________
Pozdrawiam Adam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Klasyk RWD 5 bis
PostNapisane: niedziela, 21 stycznia 2018, 18:49 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 16 stycznia 2018, 18:24
Posty: 15
Wiek: 51
Lokalizacja: Legnica
O widzisz dobrze posłuchać mądrego czyli mogę zacząć składać wszystko do kupy.Wstrzymywał mnie barak silnika bo nie bardzo miałem pojecie jak to cudo wygląda w montażu


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

54,624,315 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
stat4u