Prace powoli się posuwają , widać coraz więcej . Zajętego miejsca też .
Zabrałem się ostatecznie za ogon .
Ale najpierw pytania szacownych kolegów ;
gjery napisał(a):
JOKER 2 napisał(a):
... Cały kadłub teraz będzie delikatnie szpachlowany oraz oklejony papierem , co da mi ostateczną trwałość i sztywność ...
Jakim to klejem będziesz oklejał, też tym do styropianu?
Robiłem też próby tym klejem mocno rozcieńczonym spirytusem trzyma dobrze nawet lepiej niż wikol , ale ostatecznie jeszcze nie zdecydowałem się na klej , papier płótno czy wikol . Zresztą wikol z płótnem też nieźle trzyma .
Co do kabiny ;
Stema napisał(a):
Twoja metoda nadal mi się podoba, a może coraz bardziej.
Natomiast nie zgadzam się z takim oszkleniem kabiny. Nie przypuszczam, aby w oryginale stosowano gięte płyty pleksi.
Po pierwsze po co, a po drugie załamywały by światło, a zatem utrudniały widok szczególnie na mokro.
To w zupełności się zgadzam . Ale jak to stwierdzono ‘’ spokojnie to nie makieta ‘’ , więc chyba spokój najważniejszy . Zresztą to można jeszcze naprawić lub zrobić nowy ‘’dzióbek ‘’ .
W sumie zajęło mi to dużo czasu i sporo zmarnowanego styropianu . Ale ostatecznie będę robił to tak .
Załącznik:
Canadair 36.jpg [ 134.94 KiB | Przeglądane 13914 razy ]
Statecznik poziomy wycięty z dwu kawałków styropianu wzmocniony włóknem węglowym 5 mm . Lotki połączone rurką aluminiową , lewa i prawa są od siebie odsunięte . Umożliwi to poruszanie ich jednym serwem .
Statecznik wyszedł mi dość skomplikowany ;
Załącznik:
Canadair 37.jpg [ 218.31 KiB | Przeglądane 13914 razy ]
Składa się z pięciu podstawowych części . Całość usztywniona dwiema rurkami węglowymi , w środku wzmocnienie z styroduru które jest jednocześnie konstrukcją nośną dla dwu serw ; kierunek , wysokość .
Dodatkowo komplikuje konstrukcje fakt że serwa będą przystosowane do szybkiej wymiany , czyli potrzebne wtyki . Oraz muszę doprowadzić przewody do światła ogonowego .
Załącznik:
Canadair 38.jpg [ 187.46 KiB | Przeglądane 13914 razy ]
Na dole widać górną część ogona z gniazdem na statecznik i wypełnieniem steru kierunku .
Całość łodzi bez stateczników wygląda tak ;
Załącznik:
Canadair 39.jpg [ 94.33 KiB | Przeglądane 13914 razy ]
Załącznik:
Canadair 40.jpg [ 123.46 KiB | Przeglądane 13914 razy ]
Jak widać w części dolnej ogona pozostawiłem wzmocnienie a w głębi widać koniec klatki wzmacniającej z styroduru .
Wszystkie części razem ;
Załącznik:
Canadair 41.jpg [ 148.34 KiB | Przeglądane 13914 razy ]
Całość złożona do klejenia wyraźnie widać miejsce montażu statecznika poziomego oraz steru kierunku .Całość po oklejeniu powinna mieć dostateczną sztywność i wytrzymałość .
Mój wnuczek zażyczył sobie samolot na lato . Zacząłem mu robić samolocik podobny do Wilgi ale na pływakach . Serdecznie zapraszam na relacje z budowy .
http://pfmrc.eu/index.php?/topic/36280- ... bi-plywac/Pozdrowienia z nareszcie słonecznej Warmii Joker