Teraz jest poniedziałek, 11 grudnia 2017, 03:15

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Fregata V 2.0 z Modelot
PostNapisane: sobota, 11 czerwca 2016, 21:33 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 3 czerwca 2010, 20:17
Posty: 3915
Wiek: 55
Lokalizacja: Wrocław
OK. Ja pisałem nie namawiam tylko chciałem powiedzieć że jest inny system, ala skoro go znasz wszystko w porządku.
No akurat tej Futaby niestety nie znam więc nie pomogę.

_________________
Pozdrawiam
Konrad P.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Fregata V 2.0 z Modelot
PostNapisane: sobota, 11 czerwca 2016, 21:41 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 17:02
Posty: 1220
Wiek: 64
Lokalizacja: Bestwinka
W SW/MODE można zmienić na slider, ale to nic nie daje. Sliderem zaczynasz sterować kanałem 3, a butterfly nadal działa tylko od drążka. Przed chwilą jeszcze raz próbowałem.

_________________
Pozdrawiam
Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Fregata V 2.0 z Modelot
PostNapisane: sobota, 11 czerwca 2016, 21:51 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 26 marca 2010, 23:02
Posty: 462
Wiek: 49
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Kurka Marku... gdzie się wchodzi w SW/MODE?

_________________
Pozdrawiam
Grzegorz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Fregata V 2.0 z Modelot
PostNapisane: sobota, 11 czerwca 2016, 22:25 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 17:02
Posty: 1220
Wiek: 64
Lokalizacja: Bestwinka
Menu Advance, druga strona (tam gdzie jest mix od butterfly'a), przedostatnia pozycja po prawej stronie stronie.

_________________
Pozdrawiam
Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Fregata V 2.0 z Modelot
PostNapisane: sobota, 11 czerwca 2016, 22:28 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 26 marca 2010, 23:02
Posty: 462
Wiek: 49
Lokalizacja: Bielsko-Biała
No właśnie szukam i już po woli świruję bo kiedyś coś tam robiłem i teraz nie mogę znaleźć, tam gdzie mówisz po prawej mam tylko 2 pozycje, START OFS i SPEED OFS no i nie wiem o co chodzi

_________________
Pozdrawiam
Grzegorz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Fregata V 2.0 z Modelot
PostNapisane: sobota, 11 czerwca 2016, 22:50 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 17:02
Posty: 1220
Wiek: 64
Lokalizacja: Bestwinka
A jaki typ modelu masz ustawiony? Ja mam Glide 2FL-C. Nic innego mi do głowy nie przychodzi. Dawno nie grzebałem w tym nadajniku. Ja mam po prawej stronie trzy offsety, SW/Mode i Camber.

_________________
Pozdrawiam
Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Fregata V 2.0 z Modelot
PostNapisane: sobota, 11 czerwca 2016, 22:58 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 26 marca 2010, 23:02
Posty: 462
Wiek: 49
Lokalizacja: Bielsko-Biała
No właśnie ja mam do wyboru tylko GLID 1FLP lub GLID 2FLP więc mam ten drugi, mam pełną kontrolę i możliwość trymowania każdego serwa z osobna rewersy i inne cuda wszystko jest ale kilku funkcji z manuala mi brakuje :?
Może jakaś stara wersja oprogramowania? ale z drugiej strony jak kupiłem takie radio w 2007 roku to wszystko było.
Coś mi się wydaje, że będę musiał spróbować sposobu z drążkiem gazu :evil: bo przekopałem całe radio i nie ma opcji.
Miałem "motyla" na sliderze w Opticu 6 i później w Futabie FF9, nie wiem jak to zrobiłem ale miałem.

_________________
Pozdrawiam
Grzegorz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Fregata V 2.0 z Modelot
PostNapisane: sobota, 11 czerwca 2016, 23:22 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 17:02
Posty: 1220
Wiek: 64
Lokalizacja: Bestwinka
Ja mam 9CAP Super. To była najnowsza wersja tego TX, a mam go już ponad 10 lat. Ty musisz mieć wersję wcześniejszą, która nie ma wszystkich opcji. Ale u mnie i tak nie da się zrobić butterfly'a na sliderze, a przynajmniej mnie się to nigdy nie udało, choć miałem raczej dobrze opanowane programowanie. Mam go na drągu gazu, włączany przełącznikiem, który równocześnie wyłącza silnik. Można też dać silnik na sliderze, a motyla mieć na stałe na drągu. Tylko trzeba się przestawić, żeby w krytycznej sytuacji zamiast gazu nie włączyć motyla.

_________________
Pozdrawiam
Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Fregata V 2.0 z Modelot
PostNapisane: niedziela, 12 czerwca 2016, 08:28 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 26 marca 2010, 23:02
Posty: 462
Wiek: 49
Lokalizacja: Bielsko-Biała
No ja też mam T9CAP Super ale tą kupiłem używaną i nie mam pojęcia jaką ma wersję softu. Jakoś to można sprawdzić?

Wysłane z telefonu

ED:
Wracając do modelu zrobiłem mały myk, przypomniałem sobie, że mam w delcie regulator mocno na wyrost 60A więc zamieniłem je, to powinno częściowo rozwiązać problem prądów, przejdę też chyba na pakiety 2s no ale będzie trzeba znów pomierzyć.

_________________
Pozdrawiam
Grzegorz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Fregata V 2.0 z Modelot
PostNapisane: niedziela, 12 czerwca 2016, 09:09 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 17:02
Posty: 1220
Wiek: 64
Lokalizacja: Bestwinka
Cytuj:
No ja też mam T9CAP Super ale tą kupiłem używaną i nie mam pojęcia jaką ma wersję softu. Jakoś to można sprawdzić?
Nie mam pojęcia, ale tam chyba z softem nic nie można zrobić. To jest system zamknięty.

_________________
Pozdrawiam
Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Fregata V 2.0 z Modelot
PostNapisane: poniedziałek, 13 czerwca 2016, 22:06 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 17:02
Posty: 1220
Wiek: 64
Lokalizacja: Bestwinka
Cytuj:
Zły to nie wiem co jest nie tak z moim radiem ale nie odcina silnika włączając butterfly'a czyli im więcej chcę wychylić hamulce tym więcej daję gazu
To jest niestety normalny objaw w tym durnym oprogramowaniu. Musisz zrobić dodatkowy mix:
Master 3:ARBK
Slave 3:ARBK
LINK OFF
TRIM ON
SW ten sam co uruchamia butterfly
RATE -100 -100
OFFSET 0

Ten mikser uruchamia motyla na drągu gazu i równocześnie ustawia wyjście kanału 3 na minimum. Ja tak robiłem we wszystkich motoszybowcach i nadal mam te mixy w nadajniku.
Inna możliwość, to silnik podpiąć do dowolnego kanału AUX pod któryś slider. Wtedy drążek gazu masz tylko dla motyla. Najwyraźniej Futaba nie przewidziała, że ktoś będzie latał motoszybowcem z pełną mechanika płata.
Nie jestem tylko pewien, czy ten sposób będzie działał w Twojej wersji oprogramowania.

ED: Chyba zniknął post, na który odpowiadałem???

_________________
Pozdrawiam
Marek


Ostatnio edytowano poniedziałek, 13 czerwca 2016, 22:10 przez MarekJ, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Fregata V 2.0 z Modelot
PostNapisane: poniedziałek, 13 czerwca 2016, 22:07 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 26 marca 2010, 23:02
Posty: 462
Wiek: 49
Lokalizacja: Bielsko-Biała
No niestety, sprawdziłem dobrze i mam T9CAP niestety nie jest to wersja SUPER, czyli wszystko jasne ech czyżby mnie czekała zmiana radia :shock: (:)
Zobaczę jak mi się będzie latało w takich ustawieniach jakie się dadzą zrobić.

ED:
Dziś odebrałem zewnętrznego 6A bec'a i zabawy w ustawienia ciąg dalszy, teraz się nic nie grzeje to dobry znak :)
Zły to nie wiem co jest nie tak z moim radiem ale nie odcina silnika włączając butterfly'a czyli im więcej chcę wychylić hamulce tym więcej daję gazu (:)
Po woli kończą mi się pomysły :roll: jeszcze spróbuję "na piechotę" zrobić tyle miksów ile trzeba, żeby powstało coś na kształt butterfly'a a jak to nie zadziała to nie wiem co dalej :nieufny:

ED2:
Dobra mamy połowiczny sukces, udało się uzyskać 100% wychyleń butterfly'a na 0% gazu, wiązało się to z przestawieniem w ustawieniu początkowym radia (czyli globalnie dla wszystkich modeli) rewersu gazu, oczywiście potem od razu w każdym modelu zmieniłem rewers dla silnika więc powinno być ok.

ED3:
Kurcze sorki Marku ale zamiast edytować posta usunąłem :oops: miałem skopiowanego z wcześniejszej edycji więc wklejam co było.

_________________
Pozdrawiam
Grzegorz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Fregata V 2.0 z Modelot
PostNapisane: poniedziałek, 13 czerwca 2016, 22:13 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 17:02
Posty: 1220
Wiek: 64
Lokalizacja: Bestwinka
No, to teraz wszystko jasne.

_________________
Pozdrawiam
Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Fregata V 2.0 z Modelot
PostNapisane: poniedziałek, 13 czerwca 2016, 22:19 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 26 marca 2010, 23:02
Posty: 462
Wiek: 49
Lokalizacja: Bielsko-Biała
No, teraz mam gaz na swoim miejscu i jak zdejmę na 0 to jednym pstryczkiem uruchamiam od razu 100% butterfly'a :? ale proporcjonalnie jak dodaję gazu butterfly się zamyka więc jestem częściowo zadowolony.
Poza tym dziś pożyczyłem pakiet 2s 2200 mah do testów (dzięki Karol) więc jak się uda to jutro pomierzymy silnik na takim zasilaniu.
Przy takim pakiecie model ładnie się wyważył, więc jak testy wyjdą pozytywnie to zakupię takie i po sprawie.

_________________
Pozdrawiam
Grzegorz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Fregata V 2.0 z Modelot
PostNapisane: poniedziałek, 13 czerwca 2016, 22:46 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 17:02
Posty: 1220
Wiek: 64
Lokalizacja: Bestwinka
A jak zrobisz tego mixa, który podałem wyżej, to po włączeniu pstryczkiem butterflay'a, silnika nie uruchomisz. Jedyna niedogodność jest taka, że najlepiej włączać go na pełnym gazie, równocześnie odcinając silnik (butterfly ma wtedy zerowe wychylenia). Aby wygodnie latało się w tej sytuacji, w butterflay'u ustawiasz offset na 50%, czyli działa on od połowy drążka do zera. Powyżej połowy nie ma żadnych wychyleń i silnik też nie będzie pracował.

_________________
Pozdrawiam
Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Fregata V 2.0 z Modelot
PostNapisane: środa, 15 czerwca 2016, 17:52 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 26 marca 2010, 23:02
Posty: 462
Wiek: 49
Lokalizacja: Bielsko-Biała
No popróbuję jeszcze dopieścić mixem jaki podałeś dzięki ;)
Kurde nie pamiętam takich szopek przy ustawianiu B.FLY w tym radiu ale nic to, ważne, że zaczyna coś z tego wychodzić.
ED:
Ale w sumie teraz jak włączę pstryczek od B.FLY'a na pełnym gazie to wszystko bez zmian, jak zdejmuję gaz to powoli otwiera się B.FLY, jeszcze ustawię offset (u mnie to preset) na 50% i będzie się otwierał poniżej połowy gazu i gitara :mrgreen:

ED2:
Ustawiłem preset na 50% i jak włączę pstryczek to od 100% gazu nic się nie dzieje do połowy jak zejdę niżej to zaczyna się otwierać butterfly, w sumie może być tylko muszę się nauczyć latania z takim ustawieniem.

Zrobiłem też pomiary na pakiecie 2s 2200mah i niestety nie są obiecujące, pakiet daje rady ale wyniki to 26A i coś koło 370W.
Zostanę więc przy 3s i w związku z tym, że mam regulator 60A gaz obetnę do ok 75-80% to już nie tak źle.
Co do wyważenia to przykleję na doopie kilka gram ołowiu i też Fregacie korona z głowy nie spadnie :lol:

_________________
Pozdrawiam
Grzegorz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Fregata V 2.0 z Modelot
PostNapisane: środa, 15 czerwca 2016, 18:26 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 17:02
Posty: 1220
Wiek: 64
Lokalizacja: Bestwinka
Coś mi tu nie pasuje z tym napędem. Tak dużej różnicy w prądzie nie może być. Masz chyba padnięty pakiet 2s.

_________________
Pozdrawiam
Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Fregata V 2.0 z Modelot
PostNapisane: środa, 15 czerwca 2016, 18:30 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 26 marca 2010, 23:02
Posty: 462
Wiek: 49
Lokalizacja: Bielsko-Biała
No nowy on nie jest, pożyczony do testów ale po ładowaniu zbalansował się pięknie po 4,2 na celę więc w jakiejś tragicznej kondycji nie jest.
Może wiąże się to z tym, że mam teraz inny regulator? nie mam pojęcia ale przy tym zestawie z tym regulatorem zostanę na 3s.

_________________
Pozdrawiam
Grzegorz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Fregata V 2.0 z Modelot
PostNapisane: środa, 15 czerwca 2016, 20:48 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 13 kwietnia 2012, 14:28
Posty: 1593
Wiek: 52
Lokalizacja: Szczytniki
Można jeszcze timingiem poregulować. 2S to raczej za mało dla tego modelu, bez względu jaką moc dało by się uzyskać na wale silnika. Wiąże się to ze zwiększeniem poboru prądu. Czytam że masz trochę kłopotów z ustawieniem radia, oby w ekstremalnej sytuacji pstryczki się tylko nie pomyliły.

_________________
Pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Fregata V 2.0 z Modelot
PostNapisane: czwartek, 16 czerwca 2016, 19:09 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 26 marca 2010, 23:02
Posty: 462
Wiek: 49
Lokalizacja: Bielsko-Biała
No niestety 2s nie dało rezultatów jakich się spodziewałem, zostanę przy 3s.
Z radiem no cóż wyszło trochę dziwnych rzeczy ale jakoś się udało i mam gaz na swoim miejscu bez względu na wszystko, jeżeli aktywuję butterfly to dodając gazu się chowa, więc nie muszę myśleć co tu pstryknąć, żeby poleciał tyko gaz w palnik i wszystko wraca do normy, myślę, że wszystko powinno być ok

ED:
Zakończyłem wreszcie prace nad Fregatą, zdecydowałem się zakupić nowy silnik :| zamontowałem 650W Redox'a bo wszystko co już miałem pasuje więc tylko zmieniłem motorki i jest ok. Stary silnik może jeszcze potestuję w jakimś wynalazku.
Fregata wyważona 20g ołowiu na ogonie z pakietem 3s 2200mah waży do lotu 1520g :roll: co przy powierzchni 31dcm2 daje obciążenie 49g/dcm2 :nieufny: no zobaczymy jaki to hottliner mi z niej wyszedł.
Na dniach jak tylko pogoda dopisze oblot :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam
Grzegorz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron

51,996,700 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
stat4u