Teraz jest poniedziałek, 11 grudnia 2017, 20:05

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Fregata V 2.0 z Modelot
PostNapisane: środa, 8 czerwca 2016, 19:43 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 26 marca 2010, 23:02
Posty: 462
Wiek: 49
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Zamontowałem na gotowo serwa w skrzydłach, dopasowałem dźwignie lotek i klap, i kleją się półki pod serwa stateczników i pakietu.
Załącznik:
uploadfromtaptalk1465411402251.jpg
uploadfromtaptalk1465411402251.jpg [ 45.51 KiB | Przeglądane 853 razy ]


Wysłane z telefonu

ED.
Wymyśliłem fajny sposób na wklejanie bowdenów :) biorę samą zewnętrzną rurkę/pancerz i wkładam do niej zakupiony osobno stalowy pręcik (taki jak w samym bowdenie jest) łapię to magnesami w pozycji w jakiej ma być i podaję CA, pięknie siada i nic się nie zakleja :D później wsuwam właściwe popychacze do pancerzy i gra gitara :D

Właśnie schnie sobie epoxy które trzyma wręgę silnikową ponieważ dziś dotarł do mnie reanimowany silnik od kolegi Rumcajsa :mrgreen: Sławek jeszcze raz wielkie dzięki ;)

_________________
Pozdrawiam
Grzegorz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Fregata V 2.0 z Modelot
PostNapisane: piątek, 10 czerwca 2016, 23:28 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 26 marca 2010, 23:02
Posty: 462
Wiek: 49
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziałałem co nieco przy Fregacie, przeklętego lutowania reszta zrobiona
Załącznik:
20160610_194912b.jpg
20160610_194912b.jpg [ 325.81 KiB | Przeglądane 795 razy ]

No i model został uzbrojony w silnik, kołpak i łopatki :)
Załącznik:
20160610_194954b.jpg
20160610_194954b.jpg [ 222.32 KiB | Przeglądane 795 razy ]

Zrobiłem też popychacze i wszystko fajnie :)
I już myślałem, że jutro jakiś oblot zrobię no ale niestety, przy mojej "ulubionej czynności" czyli lutowaniu oczywiście coś poszło nie tak... lewa klapa nie łączy więc muszę to polutować na nowo :evil: :evil:
Nie cierpię pieprzonej lutownicy :evil: ale dziś już się nie będę wkurzał.

_________________
Pozdrawiam
Grzegorz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Fregata V 2.0 z Modelot
PostNapisane: sobota, 11 czerwca 2016, 09:15 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 13 kwietnia 2012, 14:28
Posty: 1593
Wiek: 52
Lokalizacja: Szczytniki
Grzesiek, mógłbyś podać parametry napędu do porównania.

_________________
Pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Fregata V 2.0 z Modelot
PostNapisane: sobota, 11 czerwca 2016, 09:33 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 26 marca 2010, 23:02
Posty: 462
Wiek: 49
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Nooo parametry... wyszła z silnika niezła bestia na pełnym gwizdku z pakietem 3s 2200 i smigłem 10x6 brał 80A i oddawał 810 W (:)
Musieliśmy ograniczyć End Point na gazie na ok 60% żeby się mieścił w 40A.
Ustawienia końcowe pokazały 38A i jakieś 470W.

Wysłane z telefonu

_________________
Pozdrawiam
Grzegorz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Fregata V 2.0 z Modelot
PostNapisane: sobota, 11 czerwca 2016, 09:39 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 17:02
Posty: 1221
Wiek: 64
Lokalizacja: Bestwinka
Grzegorz, a nie lepiej dać po prostu mniejsze śmigło. Po tak drastycznym zmniejszeniu EP masz prawie włącz-wyłącz a nie płynną regulację. Można też spróbować pakietu 2s. Masz wtedy możliwość dać większą pojemność w tej samej wadze.

_________________
Pozdrawiam
Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Fregata V 2.0 z Modelot
PostNapisane: sobota, 11 czerwca 2016, 09:46 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 26 marca 2010, 23:02
Posty: 462
Wiek: 49
Lokalizacja: Bielsko-Biała
E no 60% gazu to jeszcze nie włącz/wyłącz ale prawie połowa drążka gazu martwa to fakt.
No możliwości jest kilka i dzięki że wspomniałeś o pakiecie bo jakoś na szybko na to nie wpadłem tym bardziej, że sprawdziłem wczoraj SC i w punkcie wyznaczonym przez producenta z pakietem najdalej jak to możliwe w tyle, model nie to że jest ciężki na dziób wręcz "wali się na ryj" więc potrzebuję zejść z wagi na przodzie.
Dziwne, że aż tak bo silnik ma 106g hmm.
Jurku a jak u Ciebie wyszło z wyważeniem?

_________________
Pozdrawiam
Grzegorz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Fregata V 2.0 z Modelot
PostNapisane: sobota, 11 czerwca 2016, 11:05 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 13 kwietnia 2012, 14:28
Posty: 1593
Wiek: 52
Lokalizacja: Szczytniki
Silnik mam podobnej wielkości, ale nie jest tak prądożerny (Pulso X2814/20) Regulator 33A i wystarcza, pakiet 2400 3S Kokam. W sumie bateria jest pod skrzydłem kabina prawie pusta, nie licząc regulatora i dodatkowego bec-a. Wyważenie do oblotu jak podane było, teraz może z 0,5-1cm do tyłu i podkładka z tyłu statecznika z dwóch warstw papieru ściernego 150, taka kostka cm/cm. Jak miałem gps-logera to sprawdzałem i udało się rozpędzić model do 120km/h.

_________________
Pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Fregata V 2.0 z Modelot
PostNapisane: sobota, 11 czerwca 2016, 11:50 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 26 marca 2010, 23:02
Posty: 462
Wiek: 49
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Dzięki, ale właśnie odnośnie bec'a bo zapomniałem o tym całkiem, 3A z regulatora poradzi sobie z 6 serwami? (mam cyfrowe z TP MG92B) czy raczej muszę jakiś zewnętrzny bec zastosować?

_________________
Pozdrawiam
Grzegorz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Fregata V 2.0 z Modelot
PostNapisane: sobota, 11 czerwca 2016, 14:34 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 13 kwietnia 2012, 14:28
Posty: 1593
Wiek: 52
Lokalizacja: Szczytniki
Mam trochę inne serwa:
2xHS125MG - lotki
2xHS85MG - klapy
2xTP MG16 - usterzenie
Bec mam 6A, po locie jest przyjemnie ciepły około 40* W locie to pewnie serwa mało biorą prądu, ale przy wytracaniu prędkości to już raczej sporo, nie wiem czy wystarczy 3A. Też miałem ten dylemat co Ty, ale wolałem nie ryzykować.

_________________
Pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Fregata V 2.0 z Modelot
PostNapisane: sobota, 11 czerwca 2016, 18:24 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 26 marca 2010, 23:02
Posty: 462
Wiek: 49
Lokalizacja: Bielsko-Biała
No chyba masz rację, polutowałem kabelki na nowo już wszystko działa, ale przy regulacji wychyleń punktów końcowych i takich tam zabawach po kilku minutach regulator był lekko ciepły a silnika nie ruszałem, więc w locie może być problem.
Lepiej zorganizuję jakiś bec będzie pewniej.

ED:
Prace można uznać za zakończone, wszystko uruchomione wstępnie poustawiane.
Tak wygląda z góry
Załącznik:
20160611_190844b.jpg
20160611_190844b.jpg [ 175.58 KiB | Przeglądane 661 razy ]

A tak z dołu
Załącznik:
20160611_190912b.jpg
20160611_190912b.jpg [ 154.87 KiB | Przeglądane 661 razy ]

Zamówiłem 6A bec'a w poniedziałek powinienem mieć to dołożę i myślę, że w tygodniu jakiś oblot zrobię :)

_________________
Pozdrawiam
Grzegorz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Fregata V 2.0 z Modelot
PostNapisane: sobota, 11 czerwca 2016, 19:52 
Online
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 3 czerwca 2010, 20:17
Posty: 3915
Wiek: 55
Lokalizacja: Wrocław
Ładnie. Naprawde pięknie się prezentuje.
Z tym BEC to dobry pomysł jesli regulator się grzeje jak jest nie obciążony.

_________________
Pozdrawiam
Konrad P.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Fregata V 2.0 z Modelot
PostNapisane: sobota, 11 czerwca 2016, 20:38 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 13 kwietnia 2012, 14:28
Posty: 1593
Wiek: 52
Lokalizacja: Szczytniki
Fajnie wyszła, tylko bym klapki na żółto pomalował od serw jeszcze. Latałeś już podobnym modelem, czy to pierwszy taki?

_________________
Pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Fregata V 2.0 z Modelot
PostNapisane: sobota, 11 czerwca 2016, 20:41 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 26 marca 2010, 23:02
Posty: 462
Wiek: 49
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Dzięki Panowie :)
Jurku, też mnie drażnią te białe plamy :lol: , jeżeli można uznać za podobny to Condor Voodoo z JSB rozpiętość 3,2m (piękny model i nie mogę go odżałować do dziś) ale to był raczej termiczny.

_________________
Pozdrawiam
Grzegorz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Fregata V 2.0 z Modelot
PostNapisane: sobota, 11 czerwca 2016, 20:46 
Online
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 3 czerwca 2010, 20:17
Posty: 3915
Wiek: 55
Lokalizacja: Wrocław
Tu musisz uważać na prędkość, zwłaszcza w zakrętach. Tego typu modele potrzebują trochę, oczywiście bez przesady, prędkości.
Ja mojego pierwszego właśnie przez brak odpowiedniej prędkości w zakręcie rozwaliłem, po prostu przepadł.

_________________
Pozdrawiam
Konrad P.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Fregata V 2.0 z Modelot
PostNapisane: sobota, 11 czerwca 2016, 20:51 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 13 kwietnia 2012, 14:28
Posty: 1593
Wiek: 52
Lokalizacja: Szczytniki
Da sobie radę, to nie jest Slipso 400 :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Fregata V 2.0 z Modelot
PostNapisane: sobota, 11 czerwca 2016, 20:56 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 26 marca 2010, 23:02
Posty: 462
Wiek: 49
Lokalizacja: Bielsko-Biała
No to będę uważał na prędkość, naczytałem się o nim trochę i wiem, że lubi prędkość i co najważniejsze (dla mnie) nie boi się wiatru :mrgreen:
Kurde walczę z radiem i ustawiam butterfly i wszystko pięknie ale nie mogę znaleźć opcji zmiany przełącznika tej funkcji a jak latałem Condorem to na pewno ją miałem na prawym "slider" (klapy ustawiłem sobie na lewym "slider" bez problemu) i teraz nie mogę tego zmienić bo domyślnie mi to oczywiście ładuje na drążek gazu... ech ten czas, kiedyś miałem to radio w małym paluszku :oops:

_________________
Pozdrawiam
Grzegorz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Fregata V 2.0 z Modelot
PostNapisane: sobota, 11 czerwca 2016, 21:05 
Online
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 3 czerwca 2010, 20:17
Posty: 3915
Wiek: 55
Lokalizacja: Wrocław
A nie może zostać właśnie na drążku gazu? Ja pierwsze moje laminaty Falcony miałem - wydawało misię - klasycznie, czyli na drążku silnik na pstryczku motylek. Jak kupiłem Relaxa Witold kazał mi przejść na inny system. Gaz na pstryczku a butterfly właśnie na drążku. Musze powiedzieć, że bardzo się bałem, że coś mi się popierdzieli i rozwalę model, ale w zasadzie natychmiast okazało się że to jest to. nagle stało się to dla mnie naturalne i oczywiste.

Nie namawiam, ale o niebo lepiej się startuje na pstryczku a o dwa nieba lepiej ląduje mając drążek w ręce. :)

_________________
Pozdrawiam
Konrad P.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Fregata V 2.0 z Modelot
PostNapisane: sobota, 11 czerwca 2016, 21:10 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 17:02
Posty: 1221
Wiek: 64
Lokalizacja: Bestwinka
Grzegorz, jak sobie przypomnisz to napisz jak to zrobiłeś. Mnie się nigdy nie udało przenieść butterfly'a na slider. Między innymi dla tego Futaba leży na półce, a ja używam na co dzień TG 9xr, gdzie mogę ustawić wszystko, tak jak chcę i jedynym ograniczeniem jest moja wyobraźnia.

Model bardzo ładnie się prezentuje, będzie wiec też dobrze będzie latał :D. Udanego oblotu życzę.

_________________
Pozdrawiam
Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Fregata V 2.0 z Modelot
PostNapisane: sobota, 11 czerwca 2016, 21:14 
Online
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 3 czerwca 2010, 20:17
Posty: 3915
Wiek: 55
Lokalizacja: Wrocław
A która Futaba?

_________________
Pozdrawiam
Konrad P.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Fregata V 2.0 z Modelot
PostNapisane: sobota, 11 czerwca 2016, 21:24 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 26 marca 2010, 23:02
Posty: 462
Wiek: 49
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Dzięki Marku :) wiesz o tym, że czerwone latają najszybciej? :lol:
Jak sobie przypomnę to na pewno dam Ci znać, weruję instrukcję i jest tam opisane, że można zmienić pstryczek w SW/MODE ale za cholerę nie mogę sobie przypomnieć gdzie to było :roll:
Konrad dzięki za informację i wiem, że wielu ludzi tak lata ale...
Po 1. mnie się do niczego nie zmusza bo jak już to idę dokładnie w przeciwnym kierunku :twisted:
Po 2. dla mnie jest to bardzo wygodne bo slider który też jest proporcjonalny i ile wychylę tyle mam a że mam go pod palcem wskazującym a gaz jak zwykle pod kciukiem to gra gitara ;)
Moja Futaba to stara dobra T9CAP :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam
Grzegorz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

52,020,015 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
stat4u