Teraz jest niedziela, 19 listopada 2017, 13:35

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: SIRIUS Reichard 3 m
PostNapisane: sobota, 2 sierpnia 2014, 10:18 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 5807
Wiek: 68
Lokalizacja: Warszawa
Nic nie będę zmieniał.
Już wiem, że to nie potrzebne.
Taką już mam naturę, że gdy mam wątpliwości to sprawdzam, a że na forum jest kogo to też pytam.
Lubię wiedzieć i mieć pewność.
Wątpliwości powstały gdy wyobraziłem sobie, że ciąg może takie łopatki wychylać do przodu i zmniejszać go, ale już wiem, że siła odśrodkowa jest "mocniejsza".
Dzięki załączonych przez Was filmom i odpowiedziom.
Jeszcze raz dziękuję.

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: SIRIUS Reichard 3 m
PostNapisane: niedziela, 3 sierpnia 2014, 20:00 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 3 czerwca 2010, 20:17
Posty: 3911
Wiek: 55
Lokalizacja: Wrocław
Stefan jeśli chcesz aby łopatki składały się idealnie na kadłubie i żeby nic nie odstawało to są takie kołpaki z przesunięciem od 2 do 7 stopni.
Ten poniżej ma 5 stopni.
To co napisał Wojtek w ostatnim poście to absolutna prawda. Łopatki nie mogą być dociągnięte na siłę. Mają się same składać i rozkładać inaczej będą stawiać znaczny opór. Najlepiej sprawdzić to podnosząc pionowo kadłub do góry i pionowo w dół. Jednym i drugim przypadku łopatki mają się swobodnie składać i rozkładać.
Nie potrzebujesz żadnych gumek. Ja raz zrobiłem sobie takie gumki na Easy Glider Pro i mało kadłuba nie złamałem przy lądowaniu.
Trawa była wysoka, kępy również i tak wystawione na sztorc łopatki wbiły się w kępę trawy i model poleciał na plecy.
Widziałeś w Toruniu mojego Relaxa tam mam łopatki 15x13 i nigdy nie miałem problemu.
Załącznik:
spiner.jpg
spiner.jpg [ 40.45 KiB | Przeglądane 4962 razy ]

Załącznik:
spiner2.jpg
spiner2.jpg [ 66.03 KiB | Przeglądane 4962 razy ]

_________________
Pozdrawiam
Konrad P.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: SIRIUS Reichard 3 m
PostNapisane: niedziela, 3 sierpnia 2014, 21:01 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 5807
Wiek: 68
Lokalizacja: Warszawa
Dziękuję Konrad.
Jak wyżej napisałem nic nie będę zmieniał, bo po rozmowach z budowniczym modelu Wojtkiem Jaworskim już mam pełną jasność.
Łopatki i kołpak są dobrane właściwie i po drobnej korekcie, na którą mi zwrócił uwagę, wszystko będzie działało należycie.

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: SIRIUS Reichard 3 m
PostNapisane: niedziela, 3 sierpnia 2014, 21:38 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 30 lipca 2013, 22:44
Posty: 486
Wiek: 53
Lokalizacja: Warszawa
Przy okazji tematu o kołpaku zapytam.
Nie znacie jakiegoś sklepu w którym właśnie takie kołpaki z przesunięciem można kupić?
Potrzebuję kołpak o średnicy 50mm może być 45mm na popularne łopatki z otworem 3mm i szerokością mocowania 8mm na oś silnika 5mm

_________________
Mirek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: SIRIUS Reichard 3 m
PostNapisane: poniedziałek, 4 sierpnia 2014, 07:34 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 3 czerwca 2010, 20:17
Posty: 3911
Wiek: 55
Lokalizacja: Wrocław
Z tą średnicą to problem, ale zobacz tu:
http://www.ep-modellbau.de/Spinner-Mittelstuecke-Segler
http://www.hacker-motor-shop.com/e-vend ... 737&p=4737

_________________
Pozdrawiam
Konrad P.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: SIRIUS Reichard 3 m
PostNapisane: poniedziałek, 4 sierpnia 2014, 09:07 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 30 lipca 2013, 22:44
Posty: 486
Wiek: 53
Lokalizacja: Warszawa
Dzięki Konrad
Widzę że średnice mi potrzebne nie do kupienia :(
Zamówię prosty

_________________
Mirek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: SIRIUS Reichard 3 m
PostNapisane: poniedziałek, 4 sierpnia 2014, 16:49 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 5807
Wiek: 68
Lokalizacja: Warszawa
Dorobiłem dzisiaj tę nakładkę, globalną podkładkę na statecznik poziomy coby się nie gibał na boki.
Załącznik:
S5000003.JPG
S5000003.JPG [ 81.75 KiB | Przeglądane 4885 razy ]

Załącznik:
S5000004.JPG
S5000004.JPG [ 89.51 KiB | Przeglądane 4885 razy ]

Załącznik:
S5000006.JPG
S5000006.JPG [ 97.72 KiB | Przeglądane 4885 razy ]

Załącznik:
S5000009.JPG
S5000009.JPG [ 89 KiB | Przeglądane 4885 razy ]

Załącznik:
S5000005.JPG
S5000005.JPG [ 82.66 KiB | Przeglądane 4885 razy ]

Kolor płytki dobrałem taki, że wygląda jakby była w zestawie.
Teraz kolej na dopieszczenie/dopasowanie łopatek śmigła do jarzma, ale kołpak?
Łopatki tak kleją się do kadłuba, że już "cieplej" nie mogą.
Załącznik:
S5000008.JPG
S5000008.JPG [ 82.75 KiB | Przeglądane 4885 razy ]

Średnica kołpaka 40 mm.

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: SIRIUS Reichard 3 m
PostNapisane: wtorek, 5 sierpnia 2014, 18:19 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 5807
Wiek: 68
Lokalizacja: Warszawa
Boczne powierzchnie łopatek śmigła, które są mocowane w jarzmie przepolerowałem pilniczkiem do paznokci i wychylają się tak jak powinny. Jak pisaliście.
Rozmieściłem całą elektronikę.
Załącznik:
a.JPG
a.JPG [ 108.29 KiB | Przeglądane 4813 razy ]

Załącznik:
aa.JPG
aa.JPG [ 116.73 KiB | Przeglądane 4813 razy ]

Załącznik:
aaa.JPG
aaa.JPG [ 122.23 KiB | Przeglądane 4813 razy ]

Pakiet 3S 2550 25C pasuje w jego miejsce idealnie na szerokość, a pole manewru wzdłuż jest takie, że wyważyć można dowolnie.
Załącznik:
aaaa.JPG
aaaa.JPG [ 101.27 KiB | Przeglądane 4813 razy ]

Do zrobienia:
- wykonać mocowania dla wszystkich elementów elektroniki.
- zmienić wtyczkę pakietu w regulatorze, zielona nie pasuje do żółtej.
- zmienić goldy w regulatorze, są za luźne.
Wtyczkę mam, goldy muszę jutro dokupić bo znalazłem tylko jeden pasujący do silnika. Z lutowaniem takich dużych elementów jeszcze sobie radzę. Z lutowaniem pinów już nie. Nie te oczy i łapska już. :D
Do zapytania:
- czy antenki z odbiornika mogę po prostu wpuścić w tył kadłuba, czy jakoś wyprowadzić na zewnątrz :?:
Jak u siebie to rozwiązujecie?

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: SIRIUS Reichard 3 m
PostNapisane: wtorek, 5 sierpnia 2014, 19:51 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 21 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 166
Wiek: 48
Lokalizacja: Bydgoszcz
Odbiornik ( antenka )w Elipsoidzie mam schowany i do tej pory żadnych problemów .

_________________
Darek .


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: SIRIUS Reichard 3 m
PostNapisane: wtorek, 5 sierpnia 2014, 20:22 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 11 maja 2010, 21:15
Posty: 6462
Wiek: 48
Lokalizacja: Śrem
W Falcon'ie mam na wierch, bo tam jest sporo wungla, w Minimoa gdzie kadłub bez wungla anteny we wśrodku.
Jak latałem onegdaj EGP to tyż anteny były we wśrodku.
A wyciepnij je na wierch pod skrzydłami, jedne z tej a drugie z tamtaj strony, tak mam w Falcon'ie i problemów ni ma.

_________________
Pozdrawiam - Wojciech POL - 7728
Im większa wiedza tym mniejsze ego.
FILMY


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: SIRIUS Reichard 3 m
PostNapisane: wtorek, 5 sierpnia 2014, 20:48 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 5807
Wiek: 68
Lokalizacja: Warszawa
Dziękuję.
Czyli można tak i tak, czyli maść na szczury.
To w zasadzie wiedziałem i powinienem napisać "do zastanowienia się".
Jeśli puszczę je wewnątrz u góry kadłuba to powinno być w porządku.
Postaram się mniej Was zanudzać.

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: SIRIUS Reichard 3 m
PostNapisane: środa, 6 sierpnia 2014, 12:57 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 5807
Wiek: 68
Lokalizacja: Warszawa
Stema napisał(a):
Do zrobienia:
- wykonać mocowania dla wszystkich elementów elektroniki.
- zmienić wtyczkę pakietu w regulatorze, zielona nie pasuje do żółtej.
- zmienić goldy w regulatorze, są za luźne.

Nie zielona tylko niebieska i jednak pasuje.
Ach ta moja ślepota. Dzisiaj sprawdziłem na spokojnie.
Szkoda, że ślepota nie pomyliła się z goldami tylko z wtyczką, którą miałem no i musiałem jednak ganiać do sklepu.
Zaraz się wezmę za lutowanie puki widno.

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: SIRIUS Reichard 3 m
PostNapisane: czwartek, 21 sierpnia 2014, 14:00 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 5807
Wiek: 68
Lokalizacja: Warszawa
Dzisiaj "grzebię" przy Siriusie bo chcę go przygotować na łikend.
Nie, nie do latania :!: :D , a do ustawienia Sanwy "pod niego".
Doświadczony Kolega zadeklarował mi pomoc.
Jeśli odpalimy go na Sanwie to już będzie duży krok do przesiadki na nią.
Trenował będę na Vento oczywiście.
wojcio69 napisał(a):
A wyciepnij je na wierch pod skrzydłami, jedne z tej a drugie z tamtaj strony, tak mam w Falcon'ie i problemów ni ma.

Przy śniadaniu taki filmik obejrzałem i mimo, że nie Masz już Proximy to może kiedyś uda się gdzieś tak polatać, a może drugi Wojtek dołączy i Inni to będzie jeszcze lepiej. :!:
I nie musi być jak tu na tym filmie w Australii u Stana. :mrgreen:

Może u nas w Bieszczadach :?: :D

Tak wygląda gotowy do uruchomienia z nowymi "goldami"
Załącznik:
00002.JPG

Załącznik:
00003.JPG

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: SIRIUS Reichard 3 m
PostNapisane: piątek, 22 sierpnia 2014, 13:37 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 27 lutego 2011, 12:51
Posty: 368
Wiek: 82
Lokalizacja: Katowice
. Troszeczkę mało widać modeli w locie, ale plener wspaniały. Co by się stało gdyby piloci pomyli się który model jest czyj (:) :lol:

_________________
Pozdrawiam Tadeusz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: SIRIUS Reichard 3 m
PostNapisane: piątek, 22 sierpnia 2014, 14:28 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 5807
Wiek: 68
Lokalizacja: Warszawa
Masz Tadeusz rację. :D
Wszak różnią się tylko rozpiętością.
Myślę, że nie trzeba latać tak, aby modele były "w kupie".
Miejsca na niebie starczy dla każdego, o czym Wiesz doskonale.
Latasz jeszcze czasem prawdziwymi choć na pasażera :?:

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: SIRIUS Reichard 3 m
PostNapisane: poniedziałek, 20 października 2014, 16:26 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 5807
Wiek: 68
Lokalizacja: Warszawa
Dzisiaj pierwszy raz zamontowałem mu skrzydła.
Musiałem, dla zidentyfikowania kabelków serw, żeby wiedzieć co i jak podłączyć do odbiornika.
Ależ te 3 m to jest wielkie. (:)
Załącznik:
Sirius.JPG
Sirius.JPG [ 78.16 KiB | Przeglądane 4424 razy ]

Trochę mało miejsca mam w mieszkaniu przez bałagan. :D
Trudno się z nim obracać.
Najwyżej wyjdę za drzwi do hollu. Tam jest więcej wolnego miejsca. :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: SIRIUS Reichard 3 m
PostNapisane: poniedziałek, 20 października 2014, 16:56 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 21 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 166
Wiek: 48
Lokalizacja: Bydgoszcz
Te trzy metry zajefajnie w powietrzu wygląda ;)

_________________
Darek .


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: SIRIUS Reichard 3 m
PostNapisane: poniedziałek, 20 października 2014, 18:39 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 5807
Wiek: 68
Lokalizacja: Warszawa
Mam nadzieję, że nie tylko wygląda.

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: SIRIUS Reichard 3 m
PostNapisane: poniedziałek, 20 października 2014, 20:24 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 21 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 166
Wiek: 48
Lokalizacja: Bydgoszcz
" Będziesz Pan zadowolony " a nawet i więcej :), jak wyszedł wagowo?

_________________
Darek .


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: SIRIUS Reichard 3 m
PostNapisane: poniedziałek, 20 października 2014, 21:25 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 11 maja 2010, 21:15
Posty: 6462
Wiek: 48
Lokalizacja: Śrem
Moja Proxima II była o 13cm mniejsza i ważyła nie całe 2100g.
Syrius powinien się spokojnie zmieścić poniżej 2500g, celuję w 2300g ;)

_________________
Pozdrawiam - Wojciech POL - 7728
Im większa wiedza tym mniejsze ego.
FILMY


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

51,295,557 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
stat4u