Teraz jest poniedziałek, 11 grudnia 2017, 20:04

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 30 lipca 2014, 13:00 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 20 marca 2010, 17:47
Posty: 5261
Wiek: 45
Lokalizacja: Józefów (ten koło Błonia)
Klapy Artur, to są serwa klap

Wysłane z mojego GT-S7560 przy użyciu Tapatalka

_________________
Pozdrawiam Adam


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: SIRIUS Reichard 3 m
PostNapisane: środa, 30 lipca 2014, 13:01 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 7 maja 2010, 18:38
Posty: 914
Wiek: 48
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Właśnie, to są klapy. Klapy nie muszą się wychylać różnicowo :)
Ponieważ wygląda na to że oba serwa są zamontowane "w tę samą stronę" więc myślę, że połączenie Y-kablem zadziała.

_________________
Pozdrawiam
Michał


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re:
PostNapisane: środa, 30 lipca 2014, 13:03 
Osa napisał(a):
Klapy Artur, to są serwa klap

:oops:


Góra
  
 
 Tytuł: Re: SIRIUS Reichard 3 m
PostNapisane: środa, 30 lipca 2014, 14:10 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 11 maja 2010, 21:15
Posty: 6476
Wiek: 48
Lokalizacja: Śrem
Stefan śmiało możesz podłączać kablem Y.
SC nie pamiętam ale kręciło się ono blisko bagnetu skrzydeł.

_________________
Pozdrawiam - Wojciech POL - 7728
Im większa wiedza tym mniejsze ego.
FILMY


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: SIRIUS Reichard 3 m
PostNapisane: środa, 30 lipca 2014, 14:17 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 5822
Wiek: 68
Lokalizacja: Warszawa
MiQ27 napisał(a):
Ponieważ wygląda na to że oba serwa są zamontowane "w tę samą stronę" więc myślę, że połączenie Y-kablem zadziała.

Dziękuję za potwierdzenie mojej tezy.
Potwierdzenie jest o tyle istotne, że mam tylko odbiorniki 6 kanałowe i 1 szt. 10 kanałowego.
Musiał bym lecieć do sklepu, choć mam blisko, ok.300-400 m na tej samej ulicy, a o kosztach już nie wspomnę.
Dzięki temu wystarczy 6 Ch:
1 - silnik
2 i 3 - lotki
4 - klapy na Y
5 - kierunek
6 - wysokość
Y kabelki też jakieś znalazłem w domu, najkrótszy będzie o.k.
Załącznik:
Osłonki.JPG
Osłonki.JPG [ 116.08 KiB | Przeglądane 4441 razy ]

Spacer sobie i tak zrobiłem bo kupiłem mocowania serw, z których wykorzystam osłonki.
Dla czego nie ten 10 Ch.? [pomijając, że trochę za duży]
Bo on jest FHSS 3, a to może powodować nie pewną pracę serw analogowych innych firm niż SANWA, a 6-stki mam takie i takie.
Wstawię RX 600.

O ten konstrukcyjny środek ciężkości upraszam. :D
Mam tylko 2 pakiety > 2Ah.

ED: dzięki Wojtku. Tak SC wstępnie ustawię, a jest łatwo korygować.

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: SIRIUS Reichard 3 m
PostNapisane: środa, 30 lipca 2014, 15:57 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 5822
Wiek: 68
Lokalizacja: Warszawa
Teraz zadumałem się nad silnikiem
Znalazłem taką tabelkę:
Załącznik:
MVVS.JPG
MVVS.JPG [ 86.05 KiB | Przeglądane 4420 razy ]

I znowu nękam Was pytaniami.
Czy śmigło 13x5 może zostać?
Nie chciał bym silnikowi zrobić kuku, choć czuję, że na 3S dało by radę.
Tylko czy będzie wydajne?
Czytałem, że czasem używacie jakiegoś kalkulatora.
Mógł by mi to Ktoś sprawdzić i ew. dobrać najbardziej odpowiednie?

ED: dla 3S i ew. na przyszłość 4S.

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: SIRIUS Reichard 3 m
PostNapisane: środa, 30 lipca 2014, 16:14 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 11 maja 2010, 21:15
Posty: 6476
Wiek: 48
Lokalizacja: Śrem
Stefan śmigło 12x6 to max. dla tego silnika przy zasilaniu 3S.
Osobiście bym założył 11x7 lub 11x8
Programu jakiego używam to e-calc http://www.ecalc.ch/motorcalc.php?ecalc&lang=pl

EDIT: znalazłem jeszcze takie coś

Załącznik:
3_5-1200_Sport_Table_sm.png
3_5-1200_Sport_Table_sm.png [ 270.58 KiB | Przeglądane 4418 razy ]


Zwróć uwagę, że ciąg jest podany w funtach 1lb = 0,453kg
Z tabelki wynika, że przy śmigle 11x7 masz największy ciąg = 1,99kg

_________________
Pozdrawiam - Wojciech POL - 7728
Im większa wiedza tym mniejsze ego.
FILMY


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: SIRIUS Reichard 3 m
PostNapisane: środa, 30 lipca 2014, 17:22 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 5822
Wiek: 68
Lokalizacja: Warszawa
Dzięki Wojtku.
No to napiszę tak: nie uwierzysz więc wstawię zdjęcie.
Załącznik:
11x6,5.JPG
11x6,5.JPG [ 92.63 KiB | Przeglądane 4406 razy ]

Mam łopatki 11x6,5. (:)
Muszę tylko sprawdzić pozostałe wymiary i ew. dopasować do kołpaka. :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: SIRIUS Reichard 3 m
PostNapisane: środa, 30 lipca 2014, 17:42 
TO NIE TEN SILNIK !!!! i śmigło jest dla niego właściwe, o czym ta rozmowa
Silnik to 4.6/1120 Sport.

Stefan, masz już śmigła, co Ty kombinujesz ?

Edit:
Wyposażenie jest wręcz przewymiarowane, wzmocnienia, poza mocowaniem SW (o czym pisał Wojcio), zastosowane. Do lotu potrzebne są dwie rzeczy
- odbiornik
- pakiet


Góra
  
 
 Tytuł: Re: SIRIUS Reichard 3 m
PostNapisane: środa, 30 lipca 2014, 19:10 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 11 maja 2010, 21:15
Posty: 6476
Wiek: 48
Lokalizacja: Śrem
Stema napisał(a):
Silnik MVVS Sport 1200.

Stema napisał(a):
Obrazek

wojtek jaworski napisał(a):
TO NIE TEN SILNIK !!!!

Może mi ktoś wyjaśnić o co tu chodzi :?

EDIT:

Jeżeli jest to silnik 4.6/1120 Sport to według instrukcji producenta http://www.mvvs.cz/docMVVS/el4en.pdf właściwym było by śmigiełko 12x6,5 przy pakiecie 3S lub 10,5x6 przy pakiecie 4S
Najpierw proponuję ustalić jaki tam jest silnik :D

_________________
Pozdrawiam - Wojciech POL - 7728
Im większa wiedza tym mniejsze ego.
FILMY


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: SIRIUS Reichard 3 m
PostNapisane: środa, 30 lipca 2014, 19:44 
Masz jasno napisane, a producent też jasno napisał w mailu z pytaniem o konkretny model. Jaki tam jest silnik napisałem, dlaczego take łopatki też.

Jak Wojciech jeszcze czegoś nie rozumie to trudno (choć poniżej napisałem jaki to silnik, on wie dlaczego znam ten model), dla mnie EOT.


Góra
  
 
 Tytuł: Re: SIRIUS Reichard 3 m
PostNapisane: środa, 30 lipca 2014, 20:02 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 5822
Wiek: 68
Lokalizacja: Warszawa
wojtek jaworski napisał(a):
Stefan, masz już śmigła, co Ty kombinujesz ?

Nic.
Sprawdzam tylko.
Tu tylko może chodzić o silnik lub model, ale przed oblotem warto sprawdzić.

Wszystko już się wyjaśniło na PW.
Jest o.k.

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: SIRIUS Reichard 3 m
PostNapisane: środa, 30 lipca 2014, 20:27 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 11 maja 2010, 21:15
Posty: 6476
Wiek: 48
Lokalizacja: Śrem
OK, też po PW wszystko kumam.

_________________
Pozdrawiam - Wojciech POL - 7728
Im większa wiedza tym mniejsze ego.
FILMY


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: SIRIUS Reichard 3 m
PostNapisane: piątek, 1 sierpnia 2014, 19:19 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 5822
Wiek: 68
Lokalizacja: Warszawa
Mam już oryginalną instrukcję do modelu i silnika MVVS4.6/1120 Sport. Śmigło 13x5 jest dobrane perfekcyjnie.
SC podany na 85-90 mm.
Kabinkę też mam.
Pozostaje mi tylko dorobić nakładkę na statecznik poziomy wg zdjęcia Wojcio i tulejki na mocujące go śrubki i jeszcze jedną nakładkę/blokadę wychylenia śmigła, żeby się tak nie zrobiło.
Załącznik:
KABINKA.JPG
KABINKA.JPG [ 28.8 KiB | Przeglądane 4296 razy ]

Teraz włożyć pakiet, odbiornik i w górę. :D

No tak, tylko jeszcze wszystko ustawić w nadajniku, który mam od 3-ch lat, ale dotąd latałem na innym, prostym.
Co w instrukcji Sanwy czytałem i kiedyś "na sucho" się bawiłem już zapomniałem, ale instrukcja jest - po polsku.
Jak nie dam rady to będę pytał. :D

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: SIRIUS Reichard 3 m
PostNapisane: piątek, 1 sierpnia 2014, 19:41 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 13 kwietnia 2012, 14:28
Posty: 1593
Wiek: 52
Lokalizacja: Szczytniki
Stefan, z tym śmigłem to nie ma co kombinować, mam tak w kilku modelach i nic się nie dzieje. Kiedyś zastosowałem składane śmigło pchające i tu musiałem blokadę robić, bo łopatki śmigła zachodziły za siebie. A wtedy wiadomo co będzie ;) Jak chcesz to rób blokadę, bo kto zabroni, może będzie model nawet ładniej wyglądał, choć teraz nic mu nie brakuje.

_________________
Pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: SIRIUS Reichard 3 m
PostNapisane: piątek, 1 sierpnia 2014, 19:54 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 5822
Wiek: 68
Lokalizacja: Warszawa
Czy chodzi Ci o to, że siła odśrodkowa nie zezwoli łopatkom wyjść do przodu?
W moim ASW łopatki w przód blokują się w kołpaku.
Co do śmigła pchającego to oczywiste, ale o.k., z ciągnącym wierzę Ci na słowo.

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: SIRIUS Reichard 3 m
PostNapisane: sobota, 2 sierpnia 2014, 07:57 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 13 kwietnia 2012, 14:28
Posty: 1593
Wiek: 52
Lokalizacja: Szczytniki
Dokładnie tak jak napisałeś siła odśrodkowa utrzymuje śmigło w odpowiedniej pozycji. Tak jak na Twoim obrazku śmigło wychyli się tylko jak napęd nie będzie pracował i na dodatek trzymał będziesz model dziobem do dołu. Z pchającym składanym śmigłem jest nieco inaczej, tu też siła odśrodkowa robi swoje, ale gdy wyłączymy napęd, to śmigło bez blokady składa się za bardzo, tak że obie łopatki mamy z jednej strony osi silnika. Po uruchomieniu napędu siła odśrodkowa utrzymuje dalej łopatki w takim położeniu, skutkuje to wyrwaniem silnika z mocowania.
Załącznik:
śmigło.jpg
śmigło.jpg [ 114.26 KiB | Przeglądane 4239 razy ]

_________________
Pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: SIRIUS Reichard 3 m
PostNapisane: sobota, 2 sierpnia 2014, 08:17 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 kwietnia 2012, 10:46
Posty: 4213
Wiek: 39
Lokalizacja: Kraków
Mała prezentacja działania siły odśrodkowej przy łopatkach w tradycyjnym napędzie ciągnącym z dodatkową gumką składającą łopatki do przodu. Filmik powstał w czasie testów rozwiązań do wysuwanego/chowanego śmigła w kadłubie.


_________________
pozdrawiam
Hubert
https://www.banggood.com/?p=WQ230911983820130156


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: SIRIUS Reichard 3 m
PostNapisane: sobota, 2 sierpnia 2014, 08:53 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 5822
Wiek: 68
Lokalizacja: Warszawa
Do śmigła pchającego nie miałem wątpliwości, ale do ciągnącego jakoś nie kojarzyłem aż tak dużego działania siły odśrodkowej.
Dziękuję.
Przypuszczam, że widziałem to nie raz na lotniskach, ale puki nie było mi to potrzebne nie zakonotowałem widocznie. :D

ED: Taką stop klatkę zrzuciłem. Nie jest to co prawda Proxima Wojtka, ale nie ma wątpliwości, że "to działa"
Załącznik:
Proxima.JPG
Proxima.JPG [ 40.72 KiB | Przeglądane 4210 razy ]

Załącznik:
Proxima II.JPG
Proxima II.JPG [ 42.74 KiB | Przeglądane 4196 razy ]

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Ostatnio edytowano sobota, 2 sierpnia 2014, 11:23 przez Stema, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: SIRIUS Reichard 3 m
PostNapisane: sobota, 2 sierpnia 2014, 09:41 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 11 maja 2010, 21:15
Posty: 6476
Wiek: 48
Lokalizacja: Śrem
Stefan miałem motoszybowce: Easy Glider Elektric, Junior S, Proxima II, Blizzard, Easy Glider Pro. Teraz mam: Falcon 22 i Minimoa.
W żadnym z nich nie stosowałem jakichkolwiek konstrukcji, urządzeń, systemów, patentów itd., etc. celem składania, przeciwskładania, rozkładania, zakładania itd. śmigła.
Mając śmigło ciągnące opór powietrza, pęd wiatru zawsze złoży je wzdłuż kadłuba.
Jedyna szansa na przeciwległe złożenie śmigła jest wtedy gdy prędkość wiatru względnie od tyłu będzie większa jak prędkość lecącego modelu.
Uwierz mi, że w takich warunkach nie będziesz chciał latać.
Wszystkie wymienione przeze mnie powyżej modele nigdy nie miały problemu z rozkładanie i składaniem łopatek śmigła.
Jeżeli to ma poprawić Twoje samopoczucie i będziesz się pewniej czuł w czasie lotów, to oczywiście montuj.

_________________
Pozdrawiam - Wojciech POL - 7728
Im większa wiedza tym mniejsze ego.
FILMY


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

52,019,969 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
stat4u