Teraz jest niedziela, 19 listopada 2017, 13:36

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Slavia 2,3 m z TopModel.cz
PostNapisane: piątek, 4 września 2015, 04:09 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 8 czerwca 2010, 22:20
Posty: 1021
Wiek: 71
Lokalizacja: Australia Canberra
Stefan, ale sobota wyglada wyglada super, wiatr tylko 11km. Mam nadzieje ze zmiany SC mozesz regulowac bateria mocowana na velcro przesuwajac ja do tylu.
Nic nie piszesz o ustawieniu EXPO? Jesli nie ustawiasz to dlaczego?

Nie uzywam tego programu, licze w excelu.

_________________
Pozdrawiam Stan

'Szybowiec ciezki na nos sam “zwali” sie na skrzydlo, a moze i w korkociag -- a prawidlowo wywazony szybowiec tez sie “wali” poniewaz PILOT chce go zwalic'.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Slavia 2,3 m z TopModel.cz
PostNapisane: piątek, 4 września 2015, 08:13 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 5807
Wiek: 68
Lokalizacja: Warszawa
Może uda się kolegów namówić na latanie w sobotę, bo dużo lepsza pogoda się zapowiada niż niepewna w niedzielę.
Baterię mam mocowaną na rzep i zaciskaną opaskę rzepową
i wygodnie się przesuwa.
Expo nigdy jeszcze nie używałem, ale może wreszcie pora poczytać instrukcję i spróbować?

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Slavia 2,3 m z TopModel.cz
PostNapisane: piątek, 4 września 2015, 09:41 
Stefan, tylko zabierz jakiś latawiec na lotnisko, bo ma całkiem nieźle wiać :mrgreen:


Góra
  
 
 Tytuł: Re: Slavia 2,3 m z TopModel.cz
PostNapisane: piątek, 4 września 2015, 09:51 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 5807
Wiek: 68
Lokalizacja: Warszawa
Artu napisał(a):
Stema napisał(a):
...natomiast żar był jak zwykle. Ostatnio. :D

Jeszcze zatęsknisz :mrgreen:

Trzeba było nie krakać. :lol:

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Slavia 2,3 m z TopModel.cz
PostNapisane: sobota, 5 września 2015, 21:40 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 5807
Wiek: 68
Lokalizacja: Warszawa
Wiało jak głupie.
Nie zdecydowałem się na drugi oblot Slavi po regulacjach.
Trochę tylko Gemini polatałem.

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Slavia 2,3 m z TopModel.cz
PostNapisane: wtorek, 8 września 2015, 16:06 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 5807
Wiek: 68
Lokalizacja: Warszawa
Za oknem wieje i czasem leje to złożyłem Slavię i sprawdziłem wychylenia i SC od 67-90 mm, czy się da na 3S, na złożonym modelu.
Załącznik:
S5000002.JPG
S5000002.JPG [ 121.93 KiB | Przeglądane 3860 razy ]

Wychylenia lotek zmieniłem ostatecznie (na razie :?: ) na 55/30 co dało 10/6 mm.
Potem wpisałem EXPO po 50% na EL, AL i RU.
Załącznik:
S5000003.JPG
S5000003.JPG [ 111.16 KiB | Przeglądane 3860 razy ]

Załącznik:
S5000007.JPG
S5000007.JPG [ 112.87 KiB | Przeglądane 3860 razy ]

50 bo dla mnie tak radził Mammuth i Gjery, potem zmienię na 40 bo tyle lat lata RC Stan. :D
Jak będzie moje czterdziestolenium latania RC to zmienię na 30% bo tak teraz lata Stan. :mrgreen:
To żarty oczywiście.
Będę badał jak teraz będzie w locie.

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Slavia 2,3 m z TopModel.cz
PostNapisane: wtorek, 8 września 2015, 17:43 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 17:02
Posty: 1219
Wiek: 64
Lokalizacja: Bestwinka
Cytuj:
Wychylenia lotek zmieniłem ostatecznie (na razie :?: ) na 55/30 co dało 10/6 mm.
Jeśli to 55/30 jest wielkością EPA, to tracisz na dokładności sterowania. Staraj się zawsze ustawiać zakres pracy na 100% (100% EPA - czyli mówiąc prosto, na pełne wychylenia możliwe do ustawienia w nadajniku) i zakres pracy płaszczyzn sterowych ustawiaj do tego na dźwigniach (serwo, lotka, bądź jedno i drugie). Aby uzyskać różnicowość wychyleń, korzystaj ze stosownej funkcji w nadajniku. W ten sposób uzyskujesz najlepszą rozdzielczość sterowania, czyli najwyższą dokładność.

_________________
Pozdrawiam
Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Slavia 2,3 m z TopModel.cz
PostNapisane: wtorek, 8 września 2015, 17:52 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 26 marca 2010, 23:02
Posty: 462
Wiek: 49
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Stefanie sprawdź tylko i upewnij się, że Expo masz w dobrą stronę, u mnie w Futabie musi być -40% żeby dało żądany efekt, +40% działa dokładnie odwrotnie.
Nie wiem jak to w Sanwie wygląda, więc może jakiś posiadacz Sanwy się wypowie :)

_________________
Pozdrawiam
Grzegorz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Slavia 2,3 m z TopModel.cz
PostNapisane: wtorek, 8 września 2015, 18:29 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 17:02
Posty: 1219
Wiek: 64
Lokalizacja: Bestwinka
Na załączonym obrazku widać, że jest ok.

_________________
Pozdrawiam
Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Slavia 2,3 m z TopModel.cz
PostNapisane: wtorek, 8 września 2015, 18:44 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 5807
Wiek: 68
Lokalizacja: Warszawa
MarekJ napisał(a):
Cytuj:
Wychylenia lotek zmieniłem ostatecznie (na razie :?: ) na 55/30 co dało 10/6 mm.
Jeśli to 55/30 jest wielkością EPA, to tracisz na dokładności sterowania.

Marku, 55/30 to różnicowe wychylenie nie EPA.
Z EPA nie grzebię, wszystkie są 100%.
GrzegorzP napisał(a):
Stefanie sprawdź tylko i upewnij się, że Expo masz w dobrą stronę, u mnie w Futabie musi być -40% żeby dało żądany efekt, +40% działa dokładnie odwrotnie.
Nie wiem jak to w Sanwie wygląda, więc może jakiś posiadacz Sanwy się wypowie :)

Grzegorz, + jest dobrze, spójrz na wykres na zdjęciu.
Próbowałem na - i krzywa zagina się do góry, a zatem przyspiesza działanie wychylenia.
Sprawdzałem również działanie drążków przed i po wpisaniu EXPO.
Na minus tak rysuje:
Załącznik:
Minus.JPG
Minus.JPG [ 9.29 KiB | Przeglądane 3831 razy ]


ED: Dopisałem na zdjęciu.

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Ostatnio edytowano wtorek, 8 września 2015, 19:23 przez Stema, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Slavia 2,3 m z TopModel.cz
PostNapisane: wtorek, 8 września 2015, 19:03 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 26 marca 2010, 23:02
Posty: 462
Wiek: 49
Lokalizacja: Bielsko-Biała
No właśnie na fotce inaczej mi to wygląda :mrgreen: chodziło mi tylko o to, żebyś sobie nie ustawił odwrotnie ;) ostatnio zrobiłem taki błąd po latach przerwy i tylko 50 kontroli przed startem ocaliło mój model :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam
Grzegorz


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Slavia 2,3 m z TopModel.cz
PostNapisane: wtorek, 8 września 2015, 19:08 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 5 czerwca 2013, 17:02
Posty: 1219
Wiek: 64
Lokalizacja: Bestwinka
Cytuj:
Marku, 55/30 to różnicowe wychylenie nie EPA.
Z EPA nie grzebię, wszystkie są 100%.

I taką miałem nadzieję :D , ale dla pewności napisałem, bo w natłoku nowej wiedzy łatwo o pomyłkę. EPA najlepiej jedynie "dopieszczać" końcowe wychylenia płaszczyzn sterowych.

_________________
Pozdrawiam
Marek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Slavia 2,3 m z TopModel.cz
PostNapisane: niedziela, 20 września 2015, 12:58 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 5807
Wiek: 68
Lokalizacja: Warszawa
Wczoraj przy pięknej pogodzie sprawdziłem latanie na nowych nastawach.
Załącznik:
005.JPG
005.JPG [ 81.33 KiB | Przeglądane 3754 razy ]

Artur nagrał ten oblot. (Dziękuję Artu za dokument)

Ustawiłem SC na 75 mm na pakiecie 3S. Okazało się, że model dostatecznie dynamicznie "idzie w górę."
Trochę na początku dziwiło mnie działanie EXPO, ale była to moja pierwsza próba i model lata teraz bardzo łagodnie. Spróbowałem wszelkich manewrów, co widać na filmie.
Wydawało mi się, że lotki są zbyt mało skuteczne, ale Mirek przejął stery i stwierdził, że jest idealnie.
Lądowanie wykonałem na klapach, ale włączyłem je dopiero przed sobą i model przeleciał jeszcze ok. 50 m. Klapy wypróbowane w czasie lotu na bezpiecznej wysokości ładnie hamują.
Drugi lot, tym razem sam wyrzuciłem model do startu, zrobiłem na SC 80 mm i wydaje mi się, że lepiej latała. (Jeszcze grały emocje.) Polatałem sobie "do woli".
Jestem bardzo zadowolony.
O klapach do lądowania zapomniałem, ale schodziłem bardzo nisko i też przesmarowałem z 50 m. :D
Nie mogę się doczekać następnych lotów i dalszych prób.
Dam znać. :mrgreen:

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Slavia 2,3 m z TopModel.cz
PostNapisane: poniedziałek, 29 maja 2017, 15:57 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 5807
Wiek: 68
Lokalizacja: Warszawa
Ostatnio sporo latam Slavią bo bardzo się polubiliśmy. :D
Wczoraj latałem tylko Siriusem bo w Slavii nie zgłaszał się silnik.
Sprawdziłem dzisiaj - wynik regulator.
Załącznik:
DSC02861.JPG
DSC02861.JPG [ 49.29 KiB | Przeglądane 1141 razy ]

To już trzeci regulator idzie do niej.
Trzeba brać się za lutowanie. :x

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Slavia 2,3 m z TopModel.cz
PostNapisane: poniedziałek, 29 maja 2017, 20:35 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 13 kwietnia 2012, 14:28
Posty: 1584
Wiek: 52
Lokalizacja: Szczytniki
Proponował bym sprawdzenie silnika (a nawet zespołu napędowego silnik śmigło regulator), bo trzeci z kolei to nie ma prawa się zepsuć ot tak sobie bez przyczyny :nieufny:

_________________
Pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Slavia 2,3 m z TopModel.cz
PostNapisane: poniedziałek, 29 maja 2017, 21:07 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 11 maja 2010, 21:15
Posty: 6462
Wiek: 48
Lokalizacja: Śrem
Jurek ma racje. Trzeci regulator to nie przypadek. Sprawdź silnik na hamowni ze śmigłem na którym latasz i bez a potem porównaj z danymi producenta. Jak są duuuże rozbieżności, to rozebrałbym silnik i sprawdził czy nie ma jakiegoś przerwanego uzwojenia, zwarcia itp.

_________________
Pozdrawiam - Wojciech POL - 7728
Im większa wiedza tym mniejsze ego.
FILMY


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Slavia 2,3 m z TopModel.cz
PostNapisane: poniedziałek, 29 maja 2017, 21:29 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 5807
Wiek: 68
Lokalizacja: Warszawa
Drugi się popsuł, nie trzeci.
Sprawdzę, a właśnie przypomnieliście mi, że jeszcze przy okazji złączki do wattmetra miałem przylutować, ale tak mnie cała ta operacja i na koniec lutowanie umordowała, że zapomniałem.
Dobrze, że pamiętałem N-kabel do Altisa polutować przy okazji.
Załącznik:
DSC02863.JPG
DSC02863.JPG [ 47.9 KiB | Przeglądane 1083 razy ]

To już dzisiaj nie będę obkurczał tulejek tylko jutro po następnym lutowaniu zrobię całość.

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Slavia 2,3 m z TopModel.cz
PostNapisane: wtorek, 30 maja 2017, 22:52 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 5807
Wiek: 68
Lokalizacja: Warszawa
Dzisiaj skończyłem lutowanie:
Załącznik:
DSC02865.JPG
DSC02865.JPG [ 39.06 KiB | Przeglądane 996 razy ]

i tyle dobrobytu jeszcze mi zostało z rozebrania starego zepsutego regulatora
Załącznik:
DSC02878.JPG
DSC02878.JPG [ 52.08 KiB | Przeglądane 996 razy ]

Wattometr i Altis też "na gotowo":
Załącznik:
DSC02876.JPG
DSC02876.JPG [ 33.19 KiB | Przeglądane 996 razy ]
Załącznik:
DSC02872.JPG
DSC02872.JPG [ 36.15 KiB | Przeglądane 996 razy ]

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Slavia 2,3 m z TopModel.cz
PostNapisane: środa, 31 maja 2017, 18:49 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 6 marca 2012, 18:41
Posty: 5807
Wiek: 68
Lokalizacja: Warszawa
Slavia ożyła, jakoś wcisnąłem na miejsce regulator, skalibrowałem drążek gazu i silnik i reszta działa.
Brak hamulca, ale to już zrobimy programatorem na lotnisku jak i ogólne pomiary napędu.

_________________
Pozdrawiam Stefan.


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
 Tytuł: Re: Slavia 2,3 m z TopModel.cz
PostNapisane: środa, 31 maja 2017, 19:45 
Offline
modelarz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 13 kwietnia 2012, 14:28
Posty: 1584
Wiek: 52
Lokalizacja: Szczytniki
No i o to chodzi, najważniejsze że znowu latać będzie :D

_________________
Pozdrawiam Jurek


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  

51,295,579 Wyświetlone Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
stat4u